Blogg

Byt ditt kök i Stockholm

17 feb 2018

Det har aldrig varit lättare än idag att som privatperson förändra i sitt hem och att genomföra de projekt man alltid drömt om. Varför? Jo, för att rot-avdraget finns tillgängligt och att man i och med detta kan anlita professionell hjälp och därefter dra av delar arbetskostnaden på sin deklaration och därefter få summan tillbaka på sin skatt.

Rot-avdraget gäller inom de flesta områden som rör renoveringar, nybyggnationer och tillbyggnader och summan som fungerar som tak är 50.000 kronor/år och per person. Vad är det då som privatpersoner använder detta rot-avdrag och i vilken stad är det mest nyttjat?

Jo, här kan man säga att det finns framförallt två stycken områden som visat sig vara extra populära att söka förändring i – badrummet och i sitt kök – och den stad där man använt rot-avdraget som mest är Stockholm. Anledningen till detta är logisk; i Stockholm så bor det mest folk i Sverige och de flesta vill – vid exempelvis en inflyttning i en ny bostad – sätta sin egen prägel på dessa rum och där kan vi säga att köket är viktigast. Något som idag är billigare även sett till material och lösningar och detta speciellt sett till just Stockholm där man har ett större urval av återförsäljare. Till exempel denna: http://www.koksrenoveringstockholm.nu/.

Välj rätt stil på ditt kök i Stockholm

Av den anledningen så tänkte vi titta lite närmare på vilka stilar av kök som finns och som kanske kan ge dig lite inspiration om du känner att du vill använda ditt Rot-avdrag för att byta ditt kök. Vi bortser alltså från hantverkare som du anlitar i Stockholm och vi tittar istället på urvalet som finns av kök i staden.

 • Öppna lösningar. I Stockholm så får man använda sin fantasi på ett annat sätt än vad man behöver göra i mindre städer. Något som förklaras av att ytan ofta är betydligt mindre. Kort sagt; ett kök i Stockholm kan vara trångt och här måste man ofta öppna upp detta med hjälp av köksöar som vetter mot exempelvis vardagsrummet. Här får vi säga att IKEA är experter på dessa typer av kök och har specialiserat sig på lösningar för den urbana människan. Man får mindre ytor att kännas större och det blir extra tydligt vid ett kök.
 • Italiensk design. Låter dyrt, men är i praktiken inte alls så kostsamt som man kan tro. Tänk dig ett högklassigt, högkvalitativt och modernt kök av italienskt snitt som verkligen sticker ut och för din bostad i allmänhet och ditt kök i synnerhet till den oas du så väl behöver. I och med att du sparar pengar med rot-avdraget så kan det finnas ett värde i att spendera lite extra pengar på material och här rekommenderar vi en lösning hämtad från Italien; där ett kök alltid spelat en central roll.

Varför ska jag genomföra en badrumsrenovering i Bromma?

31 jan 2018

Om man bor i Stockholm eller i någon av de närliggande förorterna så kan man ha allt att vinna på att renovera innan man säljer. Här talar vi både om mindre ingrepp och om större och det är främst tre rum som man då ska lägga sitt fokus på och dessa är kök, sovrum och badrum. Just det sistnämnda är synnerligen intressant då just en badrumsrenovering har visat sig vara just det som gör att ett objekt säljs för mycket pengar eller väldigt, väldigt mycket pengar.

Höj värdet på din bostad

Detta är viktigast om man har sin bostad utanför själva Stockholm som exempelvis Bromma – då en badrumsrenovering där påverkar priserna mer än i city där de oavsett går för väldigt mycket pengar. En badrumsrenovering i exempelvis Bromma kan höja värdet på ett objekt med närmare trettio procent – förutsatt då att rätt köpare dyker upp samt att man naturligtvis genomfört en omfattande och lyckad badrumsrenovering. Att bara byta ut lite skåp och sätta upp en hylla genererar knappast några stora pengar även om det naturligtvis ger lägenheten och badrummet i fråga ett bättre intryck.

Tjäna pengar på en badrumsrenovering i Bromma

För att man ska kunna tjäna de stora pengarna på en badrumsrenovering så krävs det dock att man – så att säga – tar i från tårna. Här menar vi att man river ut badkaret eller duschen och ersätter dessa, att man byter kakel och att man även ser över toalett och handfat. Man ska heller inte snåla in på materialet för att uppnå maximal effekt på sin badrumsrenovering – men det får heller inte vara för dyrt då detta ju kan komma att äta upp en del av vinsten. Ett exklusivt italienskt golv av marmor kanske inte är det bästa just i ett badrum i Bromma – åtminstone då inte om man i första hand är ute efter att göra en bra affär. Kakel och annat finns ju trots allt i alla prisnivåer och här kanske man helst ska lägga sig någonstans mitt emellan billigt och dyrt för att sedan kunna attrahera kunder till lägenheten i Bromma.

Renovera i varsamma färger

Det räcker ju att man genomfört denna badrumsrenovering och att det också på något sätt syns och även här ska man hålla sig i mittenfåran. Det vi menar här gäller färger och mönster – att det ska synas att man genomfört en badrumsrenovering, men absolut inte för mycket. Att välja diskreta färger är nämligen en förutsättning och har man rosa som sin favoritfärg så kanske det hellre ska synas i garderoben snarare än i badrummet.

Visst, det kan ju finnas människor som vill ha rosa kakel i sitt badrum – men chansen är dock större att de hellre vill ha diskreta färger som vitt, beigt eller grått och därför är någon av just dessa kulörer att föredra vid en badrumsrenovering i Bromma. Man får liksom ta i rejält – men på rätt sätt och hellre se till de potentiella köparnas önskemål än sitt eget. Åtminstone om man genomför en badrumsrenovering i syfte att maximera en vinst vid en vidareförsäljning – ska du bo kvar i Bromma så får du ju bestämma själv efter eget tycke och smak.

Klarar du att måla på egen hand?

22 jan 2018

Att måla om ett hus är lite svårare än vad många tror. Det är också därför som frågan i rubriken blir intressant. För, alla tror sig kunna måla – men få kan se tillbaka på ett tillfredsställande resultat då jobbet väl är gjort. Det är sällan någonting som syns direkt; men ett dåligt utfört målerijobb kan synas redan efter några år och där man tvingas måla om allting – till en högre kostnad. Vi kan säga att du äger ett hus i Uppsala och att du står inför att måla om fasaden på detta. Det här är de vanliga fällorna som du riskerar att falla ned i: 

 • Du tar för lätt på uppgiften

Många privatpersoner räknar med att man kan måla om huset under lediga dagar – helger i allmänhet och semestern i synnerhet. Den tidsplanen brukar sällan hålla. Semestern vill man gör annat på – något som gör att man fuskar och inte lägger ner tillräckligt med tid på exempelvis grundarbetet. Och: hur gör man om det börjar regna?

 • Du har inte tillräckligt bra utrustning

Vi nämnde vädret som en faktor som kan påverka ditt arbete med att måla om huset i Uppsala. Här skulle exempelvis ett väderskydd kunna underlätta. Det vanliga misstaget gäller dock att man inte hyr en ställning i tillräckligt god tid – om man överhuvudtaget gör det. Tyvärr så använder många privatpersoner stegar istället för en ställning. Detta ökar skaderisken och ger dessutom ett ineffektivt jobb.

 • Du väljer färg med plånboken

Skillnaden i livslängd ligger dels i hur arbetet sker och jämför man ett jobb som en målare utfört med ett jobb utfört av en privatperson så kommer den senare att – av uppenbara skäl – inte ha samma kunskaper. En målare skulle, som ett talande exempel, lägga mest tid på grundjobbet – du skulle förmodligen göra precis tvärtom. Troligt är dessutom att du skulle gå i en klassisk fälla som innebär att du väljer en billigare färg som inte håller måttet på sikt. 

Anlita en målare i Uppsala

Det vi skulle rekommendera är att man väljer att anlita en målare istället. En målare, tänker många, är inte det väl dyrt? Visst, det kostar pengar att anlita yrkesmän – men man får också mycket för dessa kronor. Dessutom så behöver det inte bli så extremt dyrt heller. I en så pass stor stad som Uppsala så finns det all anledning att jämföra priserna hos olika målare innan man skriver ett avtal. Ta in fler offerter, helt enkelt. 

Tack vare Rot-avdraget så kan du anlita en målare i Uppsala och dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Taket för Rot ligger på 50.000 kronor per och person. Kolla med Skatteverket innan så att du verkligen är berättigad att använda denna förmånliga skatterabatt 

Som nummer två så kan vi peka på att en målare och dennes tjänster ingår i ROT-avdraget. Konkret så innebär det att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration. Det enda du behöver göra är att A) kolla med Skatteverket om du är berättigad och B) vara medveten om att du har ett årligt tak att hålla dig under – för ROT-avdraget så ligger taket i fråga på 50.000 kronor per person och år. Läs här för mer information om målare i Uppsala.

Rätt pallgafflar underlättar er verksamhet

12 jan 2018

Driver man ett företag där det finns ett behov av pallgafflar - exempelvis inom lagerhållning - så kan rätt sådana definitivt komma att underlätta - och effektivisera - verksamheten i fråga. dagens moderna pallgafflar har en högre prestanda än de tidigare modeller som fortfarande används över hela Sverige. De går dessutom snabbare att anpassa och ställa om tilld en rådande verksamheten samt kan - tack vare att de är byggda i massivt stål - klara av ett hårt tryck samtidigt som livslängden förlängs avsevärt. 

En annan viktig del gäller säkerhet och sikt. Äldre pallgafflar går knappt att se igenom om man har för många pallar på dem; som förare så tvingas man ofta chansa och lita på sin egen känsla. Något som kan skapa olyckor både vid transport samt vid av- och pålastning. Pallgafflar av ett mer modernt snitt ger bättre sikt och tack vare detta så kommer personalen vid ditt företag att få en säkrare arbetsplats. Du som ägare kan se fram emot ett effektivare jobb som en följd av detta; all på- och avlastning sker snabbare och detta i sin tur leder till ditt huvudsakliga mål: du tjänar mer pengar. 

Att tänka på gällande pallgafflar 

Om man står inför att köpa pallgafflar så finns det massor av saker att tänka på. Viktigt är att man hittar en- eller flera som passar sin egen kapacitet och som täcker de behov man har. Det kan - i sammanhanget - vara lika illa att överköpa sig som det är att köpa pallgafflar med en lägre kapacitet än vad man har behov av. Om du ska köpa nya pallgafflar så ska du alltså utgår från dina - och din verksamhets - behov. Dessutom så kan du tänka på följande saker för att hitta rätt: 

 • Tillverkningen: Många företag säljer pallgafflar som är tillverkade med, om uttrycket tillåter, lite mer kärlek. De är genuint tillverkade i stål och det handlar inte om någon löpande band-princip.
 • Hydraulik. Många tillverkar pallgafflar med inbyggd hydraulik  ig; ett faktum som ger bättre - och säkrare - jobb. Dessa pallgafflar är enklare att justera och de ger dessutom god sikt då man väl ska lasta och köra.
 • Mekaniska pallgafflar. En mekanisk pallgaffel har ofta högre lyftkapacitet. Viktigt är dock att den modell ni väljer är ramstark och flexibel sett till den manuella justering som ofta krävs.
 • Godkänd. Naturligtvis så bör de pallgafflar ni investerar i vara godkända enligt branschens regler. Är de ISO-standardiserade så är det ytterligare en stor fördel.

Läs för mer information.

Bygga hus – hyr ett väderskydd

5 jan 2018

Ett trähus är i byggskedet oerhört känsligt för fukt. Om träet utsätts för fukt under byggtiden och inte ges chans att torka ut - vilket kan vara svårt i Sverige under alla årstider - finns det risk att man bygger in fukten när man sedan inreder huset. Detta gäller faktiskt både prefabricerade hus och lösvirkeshus. Visst går det fortare att bygga ett prefabricerat hus men det finns inga garantier för att det går att göra i torrt väder. Det är därför i byggherrens, alltså ditt, intresse när du låter bygga ett hus att du kräver att det byggs under väderskydd.

Väderskydd för småhus

Det finns många olika typer av väderskydd för byggen och renoveringar. Det som vanligtvis används vid mindre byggen är ett fasadväderskydd kombinerat med ett takväderskydd, dimensionerat efter bygget. På byggnadsställningen fästs en duk av pvc-plast och på taket byggs ett fackverk i aluminium med takfall på vilken en duk spänns upp. På så sätt är byggnaden helt säkrad från regn, snö och blåst. Ett väderskydd gör att ett bygge kan påbörjas under vilken tid på året som helst och man behöver inte bekymra sig om väderleksrapporterna.

Lösvirkeshus

Ett bygga ett lösvirkeshus i trä utan väderskydd är helt omöjligt att göra utan att utsätta det för fukt. Fukt som sedan kan vara mycket svår att torka ur, även mitt i sommaren. För det krävs en längre period av torrt väder. Risken blir i stället att fukt byggs in i huset, vilket kan få allvarliga konsekvenser. När man anlitar ett byggföretag ska man alltid se till att det skrivs in i kontraktet att huset ska uppföras under väderskydd.

Prefab

Vid prefabricerade hus som monteras på plats är risken att drabbas av fuktskador inte lika stor, men man bör ändå alltid skriva in i kontraktet att huset ska monteras vid torr väderlek och absolut inte om det regna eller snöar. Har man otur och bygger under en regnig period är det inte mycket annat att göra än at hyra in ett väderskydd dom man inte vill att bygget ska bli ordentligt försenat.

Ett väderskydd för ett prefabricerat hus bör vara av så kallt mobilt, eller rullbart, slag. Detta innebär att takkonstruktionen är uppbyggd i delar som kan skjutas åt sidorna när husdelarna ska lyftas in. Med ett fast väderskydd kan det bli svårt att komma åt med kranar och dylikt.

Ställningsfirma

Väderskydd levereras och monteras av en ställningsfirma och de gör även dimensioneringen för bygget för att se till att blir rätt. Varje husprojekt måste mätas upp och bedömas individuellt, därför kommer alltid ställningsfirman ut till byggplatsen och mäter och gör anteckningar om hur många som jobbar och andra förhållanden. Man samlar sedan ihop det material som behövs och bygger upp väderskyddet. Det tar oftast inte särskilt lång tid för ett villabygge, en dag ungefär. Sedan kan man börja bygga när som helst, i vilken väderlek som helst.

Även för byggarbetarna är det en stor fördel att kunna jobba under ett väderskydd. Att inte utsättas för kyla, blåst och regn gör att man kan arbeta fortare och också att man kan hålla koncentrationen uppe i längre perioder. Du får en högre kvalitet på ditt hus, något som  slutändan är värt mer än kostnaden för att hyra ett väderskydd, för mer information, läs här.

Bygga hus – några trädgårdstips

28 dec 2017

När ett hus står färdigt brukar många dra en lättnadens suck och tänka att nu är det äntligen klart! Ofta har man gått igenom en lång tid av stress och oro över ekonomi, byggtekniska detaljer och svårigheten att samordna arbetsinsatser och samtidigt hinna med vardagen med jobb och barn. Att få flytta in i det färdiga huset känns som ett avslut, men det är naturligtvis också startskottet för det nya livet som husägare. Något som många blir påminda om när de tittar ut genom fönstret är att de förutom husägare nu dessutom är trädgårdsmästare. Därute finns x antal hektar som behöver förvandlas till något mer än en före detta byggarbetsplats.

Drömmarnas trädgård

Ofta är tomten i ett ganska bedrövligt skick efter ett husbygge. Stora maskiner har farit fram och tillbaka och rivit upp sår i marken, dräneringsarbete har utförts och kanske har jordvärme grävts ner. Nu måste det fixas!

En god planering är grunden för varje trivsam trädgård. Så sätt dig vid ritbordet och bjud in hela familjen att komma med förslag. Kanske vill barnen ha en egen odlingsyta eller ett litet växthus? En lekstuga är ju ett måste, antingen kan den byggas i lösvirke eller köpas in som byggsats. Variation är ett bra ledord i planeringen, särskilt om man har en stor tomt. Försöka att skapa mindre trädgårdar i trädgården, med olika typer av växtlighet och stenstigar som löper emellan.

IBC-tank

IBC-tank, eller Intermediate Bulk Container, kan användas på en rad olika sätt vid anläggandet av en trädgård. Ursprungligen är en IBC-tank tänkt för att transportera råvaror som mat, diesel och allt möjligt annat, men dess praktiska form och tåliga konstruktion har gjort den populär inom en mängd områden.

För det första är den idealisk för att samla upp regnvatten i anslutning till stuprännorna, vatten som sedan kan användas för att bevattna odlingarna. En IBC-tank rymmer betydligt mer vatten än en regntunna och har dessutom både att skruvlock ovantill dit man kan leda vattnet, och dessutom en tappkran nedtill på framsidan dit man kan koppla en trädgårdsslang.

En IBC-tank kan också fyllas med jord och användas som skyddad plantskola för växter som sedan kan flyttas ut i trädgården när de vuxit till sig. Den kan kompletteras med ett skyddande tak som ger de små plantorna en trygg uppväxt och samtidigt göra dem lättåtkomliga och samlade på ett ställe.

Vill man hålla höns gör man lätt om en IBC-tank till ett modernistiskt hönshus. Som marsvinsbur fungerar den också utmärkt efter lite kreativ omdaning. Som ni kan se är det bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan göra med en IBC-tank.

Kreativt och ekonomiskt

IBC-tankar är bara ett exempel på hur man kan använda sig av oortodoxa lösningar för att på ett billigt sätt skapa unika och praktiska lösningar till trädgården. När fantasin tryter kan man alltid vända sig till en trädgårdsarkitekt och få hjälp med tips och idéer. Sedan ska man också se sin trädgård som ett långtidsprojekt och inte tänka att allt måstre vara perfekt från början. En vacker trädgård måste få växa fram över tid och är inget man bygger fram i all hast. Det handlar ju trots allt om en levande organism som måste få växa fram i sin egen takt. Läs mer på www.ibctank.se.

Vad kostar det att renovera ett badrum i Stockholm?

20 dec 2017

Låt oss säga det direkt – att renovera badrummet är att de mest omfattande och kostsamma förbättringsarbeten du kan göra i din bostad. En totalrenovering av badrummet med nya tätskikt och nytt badkar, ny toalett och ny inredning är ingenting den genomsnittlige löntagaren hostar upp ur egen ficka, utan det brukar krävas ett banklån. I Stockholm är priserna för badrumsrenoveringar dessutom något högre än i övriga landet, men det är ju å andra sidan det mesta, inklusive själva bostäderna.

Värdehöjare

Med detta sagt är det också ett väldigt roligt projekt, om man kan stå ut med bristande bekvämlighet i några veckor. Ett nyrenoverat badrum känns fräscht och inbjudande och inger en känsla av lyx. Det är också en stor förbättring av lägenheten, som definitivt kommer att gagna en om man senare säljer lägenheten. Enligt Stockholms mäklare är ett nyrenoverat badrum med våtrumsintyg en riktig prishöjare och något som alla bostadsspekulanter värdesätter stort. Detta märks på slutpriserna för bostäder med nyrenoverade badrum, som ofta ligger avsevärt högre, ibland hundratusentals kronor.

Pengarna man lägger på en badrumsrenovering i Stockholm får man på så sätt igen med tiden, men det är som sagt en stor initial kostnad. Vi ska här titta lite närmare på vad man kan räkna med att behöva lägga ut på en renovering av badrummet.

Anlita proffs

Vi räknar med att du anlitar en renoveringsfirma på totalentreprenad som tillhandahåller professionella hantverkare med alla nödvändiga behörigheter. Att renovera badrummet själv är ingenting vi kan rekommendera, det finns mycket som kan gå snett när man ska anlägga tätskikt och installera nya rör osv. Fast installation av el är dessutom förbjudet att utföra själv om man inte är behörig elinstallatör.

Kostnader

Beroende på vilken standard man väljer kan man såklart räkna med lite olika materialkostnader, men arbetskostnaden är densamma. När man räknar på kostnad för material och arbete brukar man ange pris per m2, vilket gör det lätt att överföra till olika rumsstorlekar.

Om man inte väljer det billigaste men inte heller det lyxigaste brukar materialkostnaderna hamna på mellan 5000:- och 10000:- per m2. Till detta kommer en arbetskostnad på ungefär 7-8000:-/m2 och ovanpå det reskostnader för hantverkarna som i sin tur brukar landa på ungefär 4-500:- per arbetstillfälle.

Det du kan dra av från slutpriset är ROT-avdraget på 30% samt eventuella bidrag från bostadsrättsföreningen (om du bor i en bostadsrätt) för badrumsrenovering. Många föreningar delar ut bidrag för att byta ut golvbrunnen exempelvis. I vårt exempel räknar vi med ett bidrag på 70000:- för renoveringen, men det kan variera kraftigt och bidrag på upp till 20000:- är inte ovanligt.

För ett badrum på 5m2 får vi alltså följande siffror:

Materialkostnad 8000:- x 5...............................40000:-

Arbetskostnad 8000:- x 5..................................40000:-

Resekostnad 450:- x 10.....................................4500:-

ROT-avdrag 30% av arbetskostnaden.............-12000:-

Bidrag från föreningen....................................-7000:-

Totalkostnad med ROT-avdrag och bidrag......65500:-

Det här är alltså kostnaden för ett litet badrum i standardutförande. Så fort man börjar välja lite finare kakel eller inredning stiger såklart kostnaderna, men å andra sidan gör du badrummet finare och mer attraktivt.

Ta kontakt med en bra renoveringsfirma om du har fler frågor kring kostnader för att renovera badrummet!

Att tänka på vid bygge av garage

28 okt 2017

Ska du bygga garage? I sådana fall har du säkerligen mycket att tänka på redan nu. För att projektet ska bli så bra som du hoppas finns det flera saker att ta i beaktning. Den här texten kan ses som en checklista, som kan få dig att ompröva något eller som du bara kan använda för att kontrollera att allt stämmer. Märk dock att den inte är fullständig och att det givetvis finns fler saker att tänka på än dem som listas här nedan.

Garageportar

Har du valt garageportar än? Garageportar är en stor del av ditt garage. Hur de är utformade, vilken typ av port det är och om de är motoriserade eller inte kommer att vara en stor del i hur det används och upplevs. Något som är bra att ha i åtanke är vilka som ska använda det.

Till exempel kan det vara bra att ha det motoriserat om någon i hushållet inte är helt fysiskt frisk. Garageportar kan vara tunga att öppna för hand, och om man helt enkelt kan trycka på en knapp på en fjärrkontroll istället, kommer det att kräva mindre påfrestning för den som ska ut och in.

Här kan du välja garageportar.

 

Bygglov och läge

Har du redan fått bygglov? Det här kan vara enklare eller svårare, beroende på var garaget ska byggas. I närförorter till exempelvis Stockholm eller andra storstäder är gatumiljöerna ofta väl skyddade. Om du ska bygga garaget i en förort långt utanför Stockholm eller annan storstad, eller ute på glesbygden, bör det vara lättare att få ett bygglov.

Som du säkert är bekant med kan ett garage höja värdet på huset ordentligt. Faktum är, att om du har fått ett bygglov i en närförort till Stockholm, så räcker endast bygglovet för att höja värdet på huset en hel del. Det här gäller endast vissa närförorter och områden givetvis.

Placering

Har du redan övervägt placeringen noggrant? Ett garage kan antingen vara en egen, fristående byggnad eller vara en tillbyggnad till huset. Det finns fördelar med båda. Ett garage som tillbyggnad gör det väldigt enkelt att ta sig in och ut mellan huset och garaget. Detta utan att bli våt om fötter, hår eller kläder.

Ibland fungerar dock inte ett garage som tillbyggnad. Bor du till exempel i Stockholm med många grannar runt omkring dig, kan den behöva byggas fristående för att inte störa de som bor runtomkring dig. Det beror helt enkelt på hur du bor, vad du vill ha och vad du prioriterar.

Takmaterial – vilket ska man välja?

23 okt 2017

När man bygger hus är valet av tak en av de viktigaste frågorna. Takmaterialet påverkar inte bara husets utseende utan även dess miljöegenskaper och isoleringsförmåga. Det vanligaste takmaterialet i Stockholm är tegel, precis som på de flesta andra platser i Sverige, men takläggare i Stockholm har bred erfarenhet av alla typer av takmaterial. På flera håll i Stockholm är exempelvis plåttak ett vanligt inslag i stadsbilden, och även papp, betong och eternit förekommer på många platser.

Det första man bör göra är att ta sig en titt på området huset ligger i. Visst kan man använda sig av andra takmaterial än grannarna, men om huset sticker ut för mycket (och ett iögonfallande tak ger ett iögonfallande hus) kan det skapa väldigt dålig stämning och i vissa fall till och med få kommunen inblandad. Det kan vara bra att konsultera en takläggare som verkar i Stockholm om du har frågor. En bra takläggare har erfarenhet av alla typer av tak och dess för- och nackdelar. Kolla även med kommunen innan du bestämmer dig. Det kan finnas en detaljplan för området som dikterar typ av husmaterial, och bryter du mot den kan du få göra om arbetet. Om du har redan ett hus men vill byta takmaterial behöver du även ett bygglov från kommunen.

Olika takmaterial har olika egenskaper ifråga om isolering, utseende och naturligtvis pris, så det är svårt att säga att ett speciellt material är ”bäst”. Det beror helt enkelt på vad du tycker är viktigast. En del anser att den estetiska faktorn är viktigast, andra värdesätter isoleringsförmågan och väderbeständigheten. Vi går här igenom några av de vanligaste takmaterialen och deras egenskaper.

Tegeltak

Tegelpannor är det  vanligaste takmaterialet i Sverige. De ger ett klassiskt utseende, dessutom får tegelpannor med tiden en vacker patinering. Ett väl lagt tak med tegelpannor kan hålla väldigt länge, ibland upp till ett sekel.

Tegelpannor är något svårare att lägga än övriga typer av takpannor i exempelvis betong. De är även begränsade i färgutbud. Miljömässigt är tegel ett bra val, trots att de kräver ganska stor energiåtgång vid tillverkningen. Tegelpannor är lätta att återanvända och det är lätt att hitta begagnade tegelpannor.

Betongtak

Betongpannor ser ut mycket som tegelpannor och på håll är det svårt att se skillnaden. Dock finns fler färger att välja påTegelrött, rött eller svart är de vanligaste färgerna. Betongpannor är billigare än tegel och lättare att lägga eftersom de alltid är falsade och jämnare i storleken. De är även hållbarare än tegelpannor.

Dock har betongpannor mindre variation i nyans än tegel och ett betongtak kan därmed upplevas som lite livlösare än ett tegeltak. De är också tyngre att hantera vid läggning även om de är lättare att passa in. Betong är ett billigare alternativ till tegel men om man vill byta ut sitt tegeltak mot ett betongtak bör man göra en besiktning av takstommen och se att den klarar av den ökade tyngden.

Plåttak

Plåt är det material som dominerar stadsbilden i Stockholm. Plåt är ett material som ger ditt hus ett elegant utseende. Det är ett väldigt hållbart material som står emot väder och vind på ett utmärkt sätt. Det går snabbt att lägga ett plåttak men det kräver yrkesskicklighet för att få tätt och jobbet lämnas därför bäst i händerna på en erfaren takläggare. Plåt är även ett lättare material än tegel och betong.

Plåttak kan dock ha nackdelar ljudmässigt vid exempelvis regn och hagel. Det är även som nämnts svårt att få tätt, men läggs det bra står det emot väder och vind på ett utmärkt sätt.

Tänk på detta vid ett husbygge i Stockholm

6 okt 2017

Det finns några saker som man måste tänka på innan man sätter igång med att bygga ett hus och detta gäller både det tekniska jobbet samt det praktiska. Det handlar om att dels välja rätt företag för arbetet och dels så handlar det också om att man verkligen följer de regler och lagar som finns.

Att bygga ett hus ska vara ett drömprojekt, något som dock kan förvandlas till en ren mardröm om man inte är vaksam och noggrann. Vi kan här säga att det handlar om att du ska bygga ett hus i Stockholm och så radar vi nedan upp några tips som du kan – och i många fall måste – använda dig av för att det hus du står inför att bygga blir så bra, säkert och korrekt som möjligt.

Kort sagt – detaljer som gör att ditt hus också får prefixet -dröm framför sig.

 • Bygglov. Detta ansöker du om hos Boverket och är något du måste ha oavsett om ditt hus står i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Bygglov ska ses som det bevis du får för att verkligen få bygga huset. Detta gäller även vissa tillbyggnader och är du osäker så är det lika bra att kontakta Boverket för att få vidare information om vad som verkligen gäller-
 • Kontrollanvarig. Om vi säger att du är byggherre för detta hus i Stockholm så ska du se en kontrollansvarig som den person som ser till att allt sker korrekt. En kontrollansvarig sätter här först upp en kontrollplan, han kommer att delta i tekniska samråd, han kommer att genomföra besiktningar. Kort sagt – bygger du ett hus i Stockholm så kommer en kontrollansvarig också att vara ett måste. Det som gör en kontrollansvarig så viktig är att han verkligen ser till att den kontrollplan hen satt upp också följs. Upptäcker en kontrollansvarig att arbetarna vid ditt hus i Stockholm struntar i denna och utsätter huset för risker så kommer han att kontakta dels dig och dels också Byggnadsnämnden.
 • Markarbetet. Här gäller det att du verkligen kontaktar rätt företag som klarar av detta viktiga arbete. Grunden är husets viktigaste del och misslyckas man med markarbetet så kommer också huset att börja luta och detta mer- och mer med tiden. Tack vare en kontrollansvarig så kommer du även här att minimera riskerna för framtida problem i huset i Stockholm.
 • Rätt företag för husmontering. Vi säger här för enkelhetens skull att huset du ska bygga i Stockholm är nyckelfärdigt och då gäller det verkligen att företaget du anlitar för monteringen har vana av detta. Många förknippar ett nyckelfärdigt hus med någonting helt riskfritt och detta stämmer tyvärr inte. Det som ofta visar sig är nämligen läckande tak, dålig isolering och uppkomna vattenskador i badrum. Även här är en kontrollansvarig ytterst viktig!

Att fälla ett träd på egen hand

23 sep 2017

Har du ett träd på tomten som du vill ta ner? Innan du ger dig i kast med att fälla ett träd i din trädgård vill vi ge dig en liten varning: Trädfällning är inget enkelt företag. I de flesta fall är det bättre att anlita en trädfällningsfirma. Här i Nacka där husen och trädgårdarna står tätt kan det medföra stora risker för skador om man inte vet vad man gör. Om du däremot är fast besluten att ta ner ditt träd själv kommer här några tips om hur du går till väga.

Skyddsutrustning och sågutrustning

Rätt skyddsutrustning är ett måste när det kommer till trädfällning. För det första, se alltid till att ha med dig mobilen, speciellt om du utför arbetet på egen hand. Blir du fastklämd eller skadad på annat sätt kan den utgöra skillnaden mellan liv och död. Hjälm, skyddsglasögon och ett blåställ i ett kraftigt tyg ska du också ha. Ju stryktåligare kläder, desto mindre risk för allvarliga skador om motorsågen slinter.

För att ta ner trädet behöver du, förutom en bra motorsåg som du är väl bekant med, en kil att slå in i trädet. Detta för att motverka att trädet sätter sig ner över motorsågsbladet när du sågar och får det att fastna. För att slå in kilen behöver du en yxa.

Trädfällningen

Nu är du redo att fälla trädet. Börja med att bestämma i vilken riktning du vill att trädet ska falla. Här är det viktigt att du har en god uppfattning om trädets höjd, och att det finns plats för trädets hela längd när det faller. Ta även hänsyn till vindriktning och hur hårt det blåser. Är det en väldigt blåsig dag ska du vänta tills vinden lugnat ner sig. Ta undan kringliggande sly och andra hinder så att det finns gott om plats att springa undan från trädet i alla riktningar.

När man fäller ett träd gör man först ett snitt för att bestämma fallriktningen, ett riktningssnitt, sedan ett snitt från motsatt håll. Det är detta snitt som slutligen får trädet att falla. Detta sista snitt kallas fällsnitt. När man gör fällsnittet är det viktigt att inte såga hela vägen igenom till riktningssnittet, utan att lämna ett lite ”gångjärn” mellan snitten. Gör man det så kommer ”gångjärnet att leda trädet till marken i rätt riktning. Sågar man rätt igenom kan trädet falla i vilken riktning som helst.

Riktningssnittet

Börja med att såga ett snitt horisontellt rakt in i trädet, ungefär en femtedel av trädets bredd. Därefter sågar du ett snitt snett ovanifrån i ungefär 60 graders vinkel och ett snitt underifrån i ungefär 30 graders vinkel. Snitten ska möta varandra där det första snittet slutade. Nu har du en gapande mun i trädet, ett fällningssnitt.

Fällsnittet

Nu är det dags att ta ner trädet! Från motsatt håll sågar du ett djupt snitt horisontellt rakt in i samma höjd som ditt första snitt. Det är här kilen kommer in. När du sågat en bit in slår du in kilen så att trädet inte börjar sätta sig och klämma fast sågbladet. Sen sågar du hela vägen in tills ungefär 10% av trädets sammanlagda bredd återstår, det är detta som är ditt gångjärn, eller brytmån som det kallas på arboristspråk. När du märker att trädet börjar falla drar du ut sågen, stänger av den, och börjar backa undan. Glöm inte att vråla ”Timber!” för att få den rätta skogshuggarkänslan. Det kan vara en god idé att ha envän som står en bit bort och kan meddela dig när trädet börjar falla.

Tänk två gånger

Återigen, tänk alltid en extra gång innan du bestämmer dig för att fälla ett träd. Som du ser är det en ganska komplicerad och riskabel process och att anlita ett trädfällningsfirma behöver inte bli särskilt dyrt. Är du dock fast besluten att köra själv, var noga med att följa dessa råd till punkt och pricka så ska du klara det. Lycka till!

Badrummet - ett utrymme du inte ska göra själv

16 sep 2017

Mycket kan man göra på egen hand när man renoverar hemma, men ett utrymme ska man vara väldigt försiktig med om man inte har rätt kunskaper, nämligen badrummet.

Många som kanske har satt kakel på en vägg i sitt kök eller lagt klinkers i en entré tänker säkert att det inte kan vara så svårt, men att renovera ett helt badrum kräver mycket mer kunskaper än att bara sätta kakel.

Fuktspärrar, VVS och elinstallationer

Det som gör badrum extra svåra att renovera är att det är flera viktiga faktorer som måste bli rätt. Några av dem får du inte göra utan att ha certifiering för jobbet såsom elinstallationerna. Elinstallationer i badrum är en mycket kritisk del då det handlar om ett utrymme där både vatten och el finns nära varandra. Därför bör du alltid anlita en behörig elektriker för att utföra jobbet.

Även VVS-installationerna bör överses av ett proffs för att försäkra att allt är installerat korrekt innan ytterligare skikt byggs på. En läcka bakom en vägg kan ta lång tid innan den upptäcks.

Fuktspärrar är ett område där det ställs extremt höga krav så här gäller det att veta exakt hur de senaste normerna ser ut. Även här rekommenderas det att du tar hjälp av en firma som kan det här med badrum. När fuktspärrarna väl är på plats kan du sätta kakel på egen hand.

Tänk på försäkringsskyddet

En viktig anledning till att du bör ta hjälp med områden som el, VVS och fuktspärrar i badrum är att du kan stå helt utan försäkringsskydd om det skulle visa sig att något är byggt på fel sätt. Om det uppstår en fuktskada och du inte kan bevisa att en behörig hantverkare har gjort jobbet kan du bli helt utan ersättning och får betala allt ur egen ficka. Det är mycket bättre att ta hjälp med dessa kritiska delar, få faktura och garanti på jobbet och sedan kan du göra “finliret” på egen hand.

Om du upptäcker problem

Skulle du upptäcka problem med fukt när du renoverar ett badrum eller annat utrymme i ditt hus rekommenderar vi att du tar kontakt med www.hyraavfuktare.nu för att hyra en avfuktare som ser till att allt blir helt torrt innan du sätter dit de nya ytskikten. Fuktproblem är vanliga i äldre badrum som byggts med gammal standard så syna allt noga och gör gärna en mätning för att vara säker på att du inte “bygger in” fukt i ditt nya badrum.

Tips för att välja inredning inför köksrenoveringen

7 sep 2017

Hur inredningen ska se ut är en stor del av köksrenovering och också det som många tycker är roligt med det. Är man inte nöjd med inredningen – ja, då är man nog inte nöjd med hela köksrenoveringen, oavsett hur välplanerad eller hur tekniskt bra den är utförd överlag. Inredningen är det som syns och som sätter stämningen i köket.

Innan inredningen väljs är det bra att förbereda sig lite. Det handlar bland annat om att göra upp en bra budget, men även att man tittar på rådande stilar och trender. Vidare är valet av inredning något som inte bör förhastas. Att låta det ta lite tid tjänar man på i slutändan.

Ska du ändra typ av kök?

Det är viktigt att bestämma det mest grundläggande först. Vad har du för typ av kök för tillfället? Vilken typ av kök vill du ha ståendes i hemmet efter att köksrenoveringen är klar?

 • I-kök. Ett I-kök ger köket luft och rymd. Perfekt för den som vill att köket ska vara en plats för möte och sociala aktiviteter.
 • Linjärt kök. Ett linjärt kök, till exempel att ha hela köket mot en vägg, lämpar sig bra i öppna planlösningar.
 • Parallellkök. Parallellkök ses ofta i hem med något begränsat utrymme.
 • U-kök. Så kallade U-kök är perfekt för den som vill ha mycket utrymme, arbetsytor och förvaring.

I flera av dessa lösningar passar en köksö, som är uppskattat inslag i många kök. Det ger en extra arbetsyta, är en bra social yta och kan till exempel fungera som avlastning eller ett buffébord när många gäster ska bjudas hem.

Förhasta dig inte

Att planera inför en köksrenovering, och därmed i princip rita och välja inredning till ett helt kök, tar självfallet en del tid. Förhastar man sig är det lätt att ta dåliga beslut. Tar man fel beslut vad gäller planering av köket kan det bli mycket svårt, kostsamt eller bara tidskrävande att ändra på det i efterhand. Tänk igenom projektet ordentligt innan köksrenoveringen påbörjas. Det finns många kökstillverkare som erbjuder hjälp med att planera inför en renovering.

Detaljer

Tänk på att detaljer påverkar helhetsbilden av inredningen mer än vad man tror. Det är lätt att endast fokusera på de stora sakerna och materialvalen under en köskrenovering. Tänk även på att mindre saker, så som valet av kakel eller mosaik till väggen, kan göra en enorm skillnad. Likaså kan kran, fläkt och utseendet på vitvarorna spela en stor roll i hur köket upplevs när det väl står klart. Få mer inspiration och läs mer här.

Hitta rätt fönster inför fönsterbyte

25 aug 2017

Låter det lätt? Utan förkunskaper och erfarenhet kan det bli en utmaning, även för den händige, att byta fönster på egen hand. Bor man centralt i till exempel Stockholm har man säkerligen flera firmor i närområdet som kan hjälpa en med det. Med det i åtanke är det säkerligen många i Stockholm som också anlitar hjälp för att fixa sitt fönsterbyte. Runtom i landet – i Stockholm såväl som i mindre städer – gör man dock sitt fönsterbyte själv. Ser man till att läsa på ordentligt innan finns det ingen anledning till att man inte skulle lyckas.

Hitta rätt storlek

Idag finns mängder av olika standardtillverkade fönster på marknaden. Dessa är i vanliga storlekar och de flesta kan hitta ett fönster till sitt fönsterbyte här. Om fönsterbytet ska göras i större stad som Stockholm har du många byggvaruhus att gå till. Det kan således vara värt det att ta en tur för att undersöka utbud och priser.

Om du inte hittar rätt storlek i standardtillverkade fönster kan du behöva specialbeställa ett. Det här är givetvis något dyrare, samtidigt som leveranstiden kan vara lång. Utbudet av färdiggjorda fönster är överlag stort – men finns inte i all former, storlekar och typer.

Kolla U-värdet

Vid ett fönsterbyte bör det nya fönstret ha ett bra u-värde. Ett lågt u-värde innebär att fönstret isolerar väl, medan ett högt u-värde innebär motsatsen. Fördelarna med ett väl isolerande fönster är många och det finns inte minst ekonomiska incitament till att skaffa ett. Ju bättre ditt fönster isolerar, desto mindre kommer ditt uppvärmningssystem behöva arbeta för att hålla en behaglig temperatur i huset. Även om fönster med låga u-värden ofta kan vara lite dyrare att köpa in, är det en investering som lönar sig på lång sikt.

Vilken fönstertyp ska du byta till?

Fönsterbågar idag är inte bara av trä, som det såg ut förr i tiden. Idag kan du till exempel välja PVC-fönster, aluminiumfönster eller en kombination mellan trä och aluminium. En stor faktor för många i valet är givetvis det estetiska. Många väljer trä idag för att det helt enkelt går bättre ihop med huset eller för att det av många anses vara det som är vackrast.

Aluminium och PVC kommer dock med en del fördelar. Till exempel kräver det inte lika mycket underhåll. Har du PVC-fönster kan du räkna med att mycket lite underhåll kommer behöva göras och att det kommer att hålla under en lång tid. Har du ett träfönster kommer du att behöva utföra både fönsterbyten och fönsterrenoveringar.

Läs mer här

Att lägga golvmatta är enklare än parkett- eller klickgolv

27 jul 2017

När man säger att det börjar bli dags att byta golv hemma tänker de flesta omedelbart på att lägga en dyr parkett eller ett klickgolv som kan få även den mest inbitne pusselentusiast att drömma mardrömmar.

Visst är det fint med trägolv eller laminat, men det är inte det bästa valet i alla lägen. I ett barnrum eller om du har husdjur med långa klor kan ett golv med träyta snabbt bli fult och repigt. Här kan istället en golvmatta vara det rätta valet.

Många färger och strukturer att välja på

Golvmatta behöver inte betyda 80-talets pastelliga plastmattor eller 70-talets grälla heltäckningsmattor. Det finns väldigt mycket snyggt att välja på idag och i material som är både stryktåliga och lättskötta.

De senaste åren har det till exempel varit vanligt med golvmattor som imiterar det tidiga 1900-talets ornamenterade mönster, men i lite mer återhållna färgskalor. Det finns stenimiterande material som har fördelen att golven inte är lika hårda som riktig sten och så förstås mattor som ser ut som trä men man slipper att slipa och behandla golven.

Vill man ta ut svängarna lite mer kan man välja en starkare accentfärg eller varför inte ett kul mönster till barnrummet? När det kommer till texturen finns givetvis allt från mjuka textilmattor som gör sig bra i sovrummet till släta plastmattor som är enkla att hålla rena. Det kan vara värt att tänka till en gång extra för att vara säker på att du väljer rätt matta för ändamålet. Fråga gärna en mattläggare om råd. De har koll på vilka produkter som passar var.

Tillskärningen av golvmattan är svåraste steget

När det väl är dags att lägga golvet måste du antingen avlägsna det existerande golvmaterialet och slipa så att du får en slät yta under eller så kan du lägga golvet direkt på det existerande. Det fungerar om du har ett relativt slätt golv under som bara har blivit fult och repigt, men är utan bulor eller grövre ojämnheter. Se till att underlaget är riktigt rent så att golvtejpen eller limmet fäster ordentligt.

Det svåraste steget när du ska lägga en golvmatta på egen hand är att skära till mattan. Det enklaste är att börja i en ände och passa in mattan noga i hörnen. Därefter rullar du ut mattan bit för bit och skär till vid dörröppningar, golvlister och trösklar allt eftersom. Det finns bra instruktionsvideor online där du kan få tips av proffs kring hur du får bästa möjliga passform.

Lycka till med det nya golvet!

← Äldre inlägg