Blogg

Detta bör du inte göra själv

22 jun 2018

Är du van vid att göra det mest i din bostad när det kommer till att spackla, kakla, snickra och bygga nytt? Det finns många praktiska fördelar med att kunna snickra det man själv vill ha. Dels får man det gjort precis när man vill få det gjort. Samtidigt är det nackdelen med att göra det själv; har man inte tid, just när man önskar få det gjort, blir det inte av. En ganska viktig fördel är att man kan spara in på arbetskostnaden då man utför arbetet själv. Samtidigt har du alltid möjlighet att göra ett skatteavdrag på en tredjedel av priset för arbetskostnaden. Det sänker priset på hantverkarens arbete, men inte på byggmaterialet eller på de resor som hantverkaren behöver göra till och från dig.

Över 300 hantverkare i Västerås

Bor du till exempel i Västerås, har du fler än 300 hantverkare att välja mellan. Då kan det vara svårt att veta vilka du ska välja för att göra det arbete som du egentligen kan göra själv, men som du inte hinner med, när du behöver det som mest. Det bästa är att googla den tjänst som du behöver, till exempel, handlar det om fasadmålning, googlar du "elektriker Västerås". Annars skriver du in en annan tjänst och en annan ort, om du inte bor i Västerås eller behöver just en elektriker.

Bäst är att anlita elektriker i Västerås

Just elektricitet är något som du inte bör ge dig på själv. Vi bör alla ha respekt för den urkraft som elektricitet är. Den är ju livsnödvändig för oss, men fel använd skadar och till och med dödar den oss. Därför ska man aldrig dra egna ledningar själv. Det sägs att endast det som du kan göra utanför väggarna, kan du som lekman göra; ansluta till ett redan existerat vägguttag, dra förlängssladdar, men inte leka med elen som du drar genom väggar, eller sätta ihop ledningar som du önskar.

Elektriker kan ge lösningar på många problem

Tar du kontakt med en elektriker, kan du samtidigt få hjälp med allt från larm, till energibesparande produkter som kan sänka dina kostnader för både uppvärmning, vattenslöseri, belysning och framför allt larm, om du vill kunna säkra bostaden den tid som du inte är hemma. När det kommer till larm och säkerhet händer det väldigt mycket på markanden som innebär. Bland annat kan man få larm som inte bara reagerar på rörelser i en bostad. Man kan numera få larm som reagerar på förändrat lufttryck i en bostad. Om man forcerar en dörr eller fönster, åstadkommer man en stor förändring i en stängd bostad, vilket sätter igång larmet i en bostad som är på väg att plundras.

Så går ett fönsterbyte till

19 jun 2018

Det finns många nya funktioner på fönster numera. Förut var fönster – bara fönster. Möjligen att man kunde isolera bättre och ha trefönster, i stället för bara två. Det kan man fortfarande göra, och byta till så kallade energifönster. De har då ett mellanfönster och ädelgas i mellanfönstret vilket isolerar effektivt och motverkar att uppvärmningen och den varma luften försvinner ut ur huset. Idag kan man få så många fler och nya funktioner. Vad sägs om (nästan) självtvättande fönster? De har då en yta utåt som smutsen inte fastnar så lätt på. När det sedan regnar ramlar smutsen bort. Eler vad sägs om fönster som på sin beställning tonar sig och håller de skarpa solstrålarna borta från att värma upp huset? Då slipper du använda energi till aircondition eller fläktar för att svalka bostaden.

Olika funktioner möjliga med nya material

Allt detta möjiggörs av nya material som är applicerbara på fönsterglas. Vi har ju sett inbrottsskyddade fönster som inte splittras vid påverkan utifrån. Vi har också redan sett skottsäkra fönster som garanterat håller mot pistolskott. Sådana fönster är relativt kostsamma och krävs egentligen endast om man har en reell hotbild mot sig. Vad vi vill få sagt är att det verkligen finns en så stor variation av fönster med nya funktioner. Så om du har bestämt dig för nya fönster till ditt hus, så är sommaren bland den bästa tiden att göra det på. Därför går vi här igenom proceduren som det innebär att byta fönster så att du vet vad som behöver göras.

Så går ett fönsterbyte till

Det är viktigt att du hittar rätt hantverksfirma som kommer och byter fönster åt dig och som känner till de fönster som de levererar. Googla "fönsterbyte" och sedan skriver du in din ort i Googles sökruta. Då borde du få upp olika hantverkare som arbetar med fönsterbyte nära din bostad. När du har fått några förslag, är det sedan att ta kontakt med någon firma som ser bra ut, be om offert och referenser. Välj någon som ber om ett kostnadsfritt hembesök för att ge en så relevant offert som möjligt. Sedan är det bara att bestämma vilka fönster som ska bytas, och vilka sorts fönster som man önskar sig.

Bestäm vilken typ av fönster

När du väl har hittat en firma som du tycker verkar bra, är det bra att bestämma dig för vilken typ av fönster som du önskar dig; storlek, kvalitet, antal och typ av fönster så som spröjsade eller icke-spröjsade fönster. När det är klart, betsämmer företaget ett datum för inledningen av fönsterbytet. De tar ut de gamla fönstren och sätter in de nya. De drevar fönster och dörrar och sättert foder på plats. Till sist monterar de fönsterbleck på utsidan av fönstret. Sedan besiktigar de och ger garanti.

Ska du bygga en vindskupa?

27 maj 2018

Det är många som vill bygga en egen vindskupa som släpper in mer ljus ovanifrån in i rum. Särskilt stor skillnad blir det om man har ett relativt brant snett tak. Hela rummet får en annan rymd med en vindskupa. Du får in ett fönster med en vindskupa, du får en annan utsikt och rummet får en annan karaktär.

Som alltid, när det kommer till förändringar som man vill göra på sitt hus, gäller det att kontroller om det krävs något slags lov för att göra förändringarna på sitt hus. I princip gäller det att ansöka om lov för det mesta som rör fasad, tak och utbyggnader. Även om det är så att man ska riva väsentliga delar av huset, eller om man förändrar tomten på ett sätt som påverkar utseendet som man ser från gatan. Ett bygglov krävs om det är en större vindskupa som förändrar takets utseende på ett påtagligt sätt.

Så gör du din egen vindskupa

Om du har tänkt bygga vindskupan själv krävs att vet ungefär hur du ska gå till väga. Du kommer ju att göra ett hål i taket, och då gäller det att det görs på så sätt att du inte förstör takets isolering och får in vatten eller fukt. I då fall får du stora problem. I förenklade ordalag bygger du en vindskupa genom att:

1. Planera var och hur vindskkupan ska se ut

2. River taket inifrån och ut. Tar ut avstånd och material så att det blir rätt.

3. Bygg uppåt.

4. Ta bort läkt och takpannor från taket.

5. Bygg sidoväggar.

6. Klä dem med utvändig gips och panel.

7. Bygg takstolar för vindskupan och klä dem med råspont och papp.

8. Bygg en luftspalt underifrån.

9. Isolera tak, väggar och fäst med plast.

10. Be en elektriker dra elen,

11. Sätt plyfa och gips runt vindskupan.

12. Montera fönstret, foder och invändiga smygar. Montera vindskupans "golv" och sätt socklar.

13. Be en takläggare att göra klart arbetet med taket så att det blir isolerat på rätt sätt.

Arbetet kommer att ta tid, åtminstone över 200 timmar, om du inte är professionell hantverkare. För att vet att du river på bästa sättet, kan du alltid anlita en hantverkare som river i taket på bästa sätt. Då får du hjälp med den begränsade rivningen som ska till för att kunna bygga vindskupan i taket. Du får också hjälp med att få undan allt det bråte som det blir när du river. Du behöver forsla bort det för att det inte ska ligga och skräpa. Läs mer om rivningsarbeten och om företag som river hus på: http://www.rivahus.com.

Hur du ska resonera inför en badrumsrenovering

25 maj 2018

Det finns några tydliga riktmärken så det kommer till renoveringar. Det första man måste göra är att ställa sig frågan om man får göra det man står inför att göra. Det här handlar dels om det självklara - har du sökt bygglov och fått ett sådant utfärdat av byggnadsnämnden i den kommun du bor i - och dels även om du som lekman verkligen får genomföra en renovering i ditt hus. På den senare frågan så är svaret ofta ja. Du får göra det mesta som rör byggnationer och renovering på egen hand. Utom en sak: hantera elektricitet.

Så fort det ska installeras någonting, dras el eller på något annat sätt - exempelvis sättas in golvvärme eller placera spotlights i taket - involvera elektricitet så ska en behörig elektriker närvara och utföra jobbet i fråga.

Att göra någonting innebär dock inte på något sätt att man kan ; något som leder oss in till nästa fråga. Den lyder: hur mycket riskerar jag om jag gör fel vid min renovering? Tyvärr så har alltför många en övertro på sina egna kunskaper och en slags förmåga att genomföra en dåligt underbyggd riskanalys. Detta leder till skador och höga kostnader som är att anse som totalt onödiga.

Du tar stora risker som sällan belönas

Det vanliga - och vårt typiska exempel - handlar om en badrumsrenovering och/eller en köksrenovering. Två stycken områden i ett hem som ofta står överst på Att-Göra-Listan och som tyvärr också är de mest känsliga då det kommer till anmälda vattenskador hos försäkringsbolagen.

Anmälningar som dessutom sällan leder någonstans då ett försäkringsbolag sällan ersätter skador om en lekman, så att säga, hållit i hammaren. Det är ytterligare en aspekt till varför vi säger följande mening med emfas: ska du genomföra en badrumsrenovering så ska du inte fråga dig om du själv ska sköta den - du ska fråga dig vilken firma du ska anlita.

Rätt företag för din badrumsrenovering minimerar riskerna

Du ska inte låta plånboken styra alltför mycket. Den stora kostnaden för exempelvis en badrumsrenovering kommer inte att läggas på företaget i Stockholm som du väljer att anlita - den kommer att läggas på det du kan påverka själv: valet av material. I och med att rot-avdraget finns tillgängligt och där du kan dra av 30 % av den totala arbetskostnaden på deklarationen - med ett årligt tak på 50.000 kronor - så är den kostnaden fullt rimlig.

Vi ska säga några ord om företag inom badrumsrenovering också. Tyvärr är inte alla lika kompetenta och det finns - trots att du anlitar professionell hjälp - en risk i att jobbet blir undermåligt utfört och att du ändå får problem på halsen. Här kommer därför några goda råd kring hur du ska tänka:

 • Totalentreprenad. Ju fler kockar desto sämre kockar är en devis som gäller även vid byggprojekt. Ju fler entreprenörer och företag som involveras desto bättre brukar det färdiga resultatet bli. Totalentreprenad är därför att föredra då du anlitar en och samma firma för hela din badrumsrenovering. Den något dyrare prislappen blir i slutändan billigare sett till att riskerna minimeras markant. Dessutom så blir kontakten bättre och du kan delta - och följa - arbetsgången på ett annat sätt.
 • Tidigare kunder och erfarenhet: Ett bra - kanske det allra bästa - sätt att säkerställa kvalitet är att se vilka referenser som finns. Kort sagt: vilka tidigare kunder finns och hur låter deras omdöme? Kolla även upp hur pass lång erfarenhet företaget har.
 • Garanti och certifikat: Du ska se till att garantin på jobbet lämnas skriftligt. Beställer du material genom företaget så ska det även finnas en garanti för hållbarhet där - den är ofta kortare. Du ska även se till att företaget - och de anställda - har certifikat för exempelvis Säker Vatten och att de tillhör någon typ av branschorganisation.

Mer läsning: Byta blandare

Fixa trägolvet – Välj rätt ytbehandling

13 maj 2018

En av de få nackdelarna med trägolv är att kan uppstå hack, flisor och repor. Det gäller alltså att både behandla golvet så att risken för denna åverkan minskar samt i vissa fall slipa eller på annat sätt hålla golvet snyggt. Framförallt gäller det att välja rätt ytbehandling påpekar ett företag som har sin verksamhet i centrala i Stockholm. 

Välj olika behandling utifrån rum

Vilken behandling av golvet som ska väljas beror till stor del på vilket rum som golvet finns i. Men även hur står påverkan som kommer att ske på golvet. Det är ju stor skillnad mellan en barnfamilj med barn som springer in med skorna på och en hund som gärna springer fort på det glansiga golvet mot ett äldre par som är noga med att alltid ta av sig skorna vid ingången osv. 

Trappor slits ut snabbast

Överlag är det i hallen och trapporna som slitaget är som mest. Det betyder att man får lägga lite extra tid på de golv som finns där. Det golv som snabbast får missfärgningar brukar vara hallgolvet precis vid ingången. Golvet påverkas av fukt, väta och grus. En kombination som snabbt kan skapa påverkan. Här gäller det att välja golv som klarar väta så bra som möjligt men även står emot hack och vassa föremål. Orkar man inte underhålla detta golv är det helt enkelt bättre att välja klinker, plastmatta eller annat material. 

De tre behandlingsmetoder som är vanligast är lack, vax och olja. Lack skapar en tålig yttre yta på träet. Det kan alltså vara ett bra alternativ till hallgolvet. Vax skapar en skyddande yta men inte lika hård och tydlig som lack. Fördelen är att det är lätt att förbättra skyddet om man har behov av det. Att förbättra ett lackskydd är inte lika enkelt. Olja brukar användas till trappor och trädetaljer. Enkelt att hantera, lätt att olja en extra gång och lättstädat. 

Slipa vid behov

Genom att behandla golvet regelbundet kommer det att ”leva” längre. Men till slut kommer man till en punkt då det behövs större åtgärder. I så fall kan golvslipning genomföras. Det går att genomföra en golvslipning på egen hand men många väljer att anlita företag som kan hjälpa till med detta. Företag som därmed kommer ut med stora slipmaskiner som tar bort allt från missfärgningar till flisor. 

Så säger experterna

Ett företag som specialiserat sig på golv och golvslipning i Stockholm* presenterar inte bara lack, olja och vax som alternativ utan även exempelvis bets, lasyr m.m. Det finns alltså ett brett utbud och det viktiga är att välja rätt behandlingsform utifrån behov. De påpekar att många kunder inte behöver köpa nytt golv då en golvslipning kan skapa helt nya förutsättningar. Med en golvslipning och bearbetning av golvet kan det se som nytt ut, eller få en helt annan nyans och lyster. Allt beroende på hur det behandlas. Oavsett så är det betydligt billigare än att lägga ett helt nytt golv. 

*Företaget har sin verksamhet i Stockholm men har även kunder i närliggande städer så som Uppsala, Västerås m.m. Deras verksamhet består mest av golvslipning, trappslipning och plattsättning. Golvslipning går idag att beställa både hos företag som är golvspecialister och de som överlag jobbar med byggnationer och renovering så som snickare med mera.

Tänk på detta om du bygger garage

3 maj 2018

Funderar du på att bygga ett eget garage? Det är många som gör, och gör slag i saken. Det är mycket bekvämt att ha sin bil ståendes i garaget. Du får en lagom varm bil, oavsett hur kallt det är ute. Du utsätter inte din bil för risken att bli stulen, risken för rost och för skadegörelse. Ett garage är det bästa skyddet som du kan göra för din bil. Dessutom har du en förvaringsplats för alla saker som du behöver för att sköta om din bil; högtryckstvätten, bilshampot, bildammsugaren och allt annat.

Bygga själv är inte svårt

Att bygga ett garage själv, är inte så svårt. Är du villaägare har du redan blivit så illa tvungen att göra en hel del av renoveringar på egen hand. Om inte kan du alltid anlita någon hantverkare som kan göra hantverksjobbet åt dig. Ska garaget byggas i omedelbar anslutning till övriga huset, rekommenderar vi dig att anlita en arkitekt som ritar till utbyggnaden så att den blir enhetlig med resten av byggnaden. Kom ihåg att du har möjlighet att dra av arbetskostnaden med ROT-avdraget och du kan minska kostnaderna med hälften om du har tur.

Om du väljer att bygga ut huset med ett garage, bör du tänka på två viktiga saker; säkerheten och möjligheten att isolera garaget.

Säkerheten

Ett hus blir aldrig säkrare än sin svagaste punkt. De svaga punkterna i ett hus brukar vara fönster och altandörrar, samt garageportar. Särskilt känsliga är garageportar där garaget leder in till huset. Då bör man tänka minst två gånger innan man bygger det. Vad kan vara säkrare än garageportar som kommer från ett säkerhetsföretag? Det finns säkerhetsföretag som tillverkar garageportar och jalusier, gallergrindar och fönstergaller – och garageportar. Då är de tillverkade i stöldsäkert stål och har en konstruktion som till och med tål en bil som kör in i det.

Isoleringen

Installerar du garageportar som är gott och väl isolerade, slipper du elda för kråkorna. Om ditt garage leder in till huset är isoleringen viktig, då du inte vill att värmen sipprar ut genom dörrar, fönster och portar. Många tänker på garage som halvklara, kala och trista rum. Men så behöver det inte vara. Det är du som avgör hur ditt garage ska vara. Ska det kännas säkert, varmt och mysigt, eller mörkt, kalt och tråkigt? Vilket som du bestämmer dig för finns det olika byggsätt som kan göra ditt garage precis som du vill ha det. Läs mer om väl isolerade och säkra garageportar på: http://www.garageportargöteborg.se.

Så bygger du en egen altan

25 apr 2018

Det är alltfler som drar på sig blåstället och greppar hammare och spik. Vi har blivit alltmer självsäkra på det egna hemmabygget och renoveringen. Vi hamrar, spikar och sågar för fulla hus. Det finns en charm i att göra egna saker hemma. Om inte så för att kunna visa upp för släkt och vänner vad vi själva har åstadkommit ger en en stor tillfredsställelse. Det är bara viktigt att göra allt så noggrant man bara kan. Låt bygget eller renoveringen ta den tid det tar. Det gör inget att det tar lång tid. Det viktiga är att vara så noggrann som det bara går. Vet du inte hur du ska göra, fråga någon som är van vid det, eller kolla in något pedagogiskt klipp på Youtube. De flesta klippen är ganska bra och brukar visa steg för steg hur man ska göra.

Att bygga själv brukar göra att många kan välja lite dyrare material. Det är en bra idé, förutsatt att du vet hur du ska göra. Att inte kunna och riskera at förstöra ett dyrt material är inte att rekommendera. Då är det bättre att anlita en professionell hantverkare.

Här kommer en beskrivning på hur man gör en egen altan. Det är bland det lättaste om man är nybörjare. Var bara mycket, mycket noggrann när du gjuter plintar till altanen, om du behöver en sådan. De flesta altaner behöver det, om marken är ojämn. Dessutom kan den röra på sig, vilket den mesta marken gör. Har du då gjort ett bra grundarbete, gör inte små förändringar i marken så mycket.

Det första du måste välja är hur du bygger den. Ska du göra den med plankor på fri hand, eller väljer du att lägga färdiga trallar? Det finns sådana som du kan använda dig av. Då gör du en ram och underarbete med plankor som trallarna vilar på. Här grå vi igenom hur du bygger med hela plankor. Då kommer du att behöva plintar, träplankor till stommen, stolpar, impregnerade reglar, balkskor, träskruvar, trallskruvar, ankarskruvar, sandpapper och oljefärg.

1. Mät ut området där du vill ha din trädackade altan. Börja med att placera ut var du vill placera plintarna. Gräv ett litet hål och klubba ner en pinne där du vill bygga altanen. Bind rep runt alla de olika pinnarna för att få räta linjer mellan plintarna.

2. Mät ut höjden på altanen och pinnarna.

3. Avlägsna matjorden under och gräv ut var altanen ska vara. Ersätt sedan kvadraten eller rektangeln med ett lager sand och finkornig stenkross. För att slippa så mycket växtlighet som möjligt under altanen. 

4. Säg att duska bygga altanen längs din husfasad, då kan du fästa en bärlina genom panelen på ditt hus, in i de bakomliggande reglarna. Har du inte ett trähus utan ett rappat hus fäster du bärlinan med pluggar och sedan fäster med franska skruvar.

5. Nästa steg blir att först gjuta plintarna.

6. Bygg sedan bärlina och bestäm hur bred och lång altanen ska bli. Förborra en regel. Ta bort lockläkten på husets fasad.

7. Mät ner trallens tjocklek och markera med ett nytt streck i bärlinans överkant. Fäst sedan bärlinan i fasaden med franska träskruvar och bricka.

8. Använd en av husets sidor för att få en rak linje för altanen. Fäst ett snöre på en srkuv på 20 millimeter från den bakre knutbrädan på fasaden. 

9. Dra sedan snöret förbi fasaden och fäst det i en stakpinne. Justera tills snöret passerar 20 millimeter från den främre knutbrädan. Slå ner en pinne längre ut än djupmåttet på din altan.

10. Avståndet mellan plintarna ska inte vara mer än maximalt 2 meter. Samma avstånd ska gälla för den första raden av plintar.

11. Är din altan mer än 2 meter djup krävs en mittenbärlina för tillräcklig stabilitet.

12. Placera beslag på plintarna så att stolparna kan justeras i sidled. Samt sak ska gälla för plintarna i framkant, som ska böra upp tralldäcket. De ska ritkar så att de kan justeras i djupled.

13. För varannan meter du bygger på altanen behövs en bärlina. Plintarnas beslag på bärlinorna riktas på samma sätt. Kommer du att belasta altanen mer än vanligt bör du minska avståndet mellan plintarna och öka dimensionerna på reglarna.

14. Nu är det dags för hörnplintarna som ska placeras rätt i sid- och djupled.Markera med hjälp av pinnar och murarsnöre. Använd vattenpass och rita ett streck på fasaden lodrät ner från högerkanten på bärlinan. Slå ner en pinne och fäst murarsnöret för du gjort markeringen på fasaden.

15. Dra murarsnöret en bit utanför yttermåttet på altanen. Måttet på snöret och riktsnöret ska vara lika stort längst ut. Sätt pinnar längst den andra kortsidan på altanen. Alla snören ska vara lika långa.

16. Mät ut 30 centimeter på en sida och 40 centimeter på den angränsade sidan. Är måttet 50 centimeter har du en rak vinkel för altanen. Kontrollera sedan att diagonalerna på altanen är lika långa. Då är alla vinklar räta.

17. Placera stolparna på plintarna i varje hörn av altanen, placera sedan resten av plintarna med minst 2 meter emellan. Närmast plintarna ska du packa med makadam, då får du ett plant dränerat underlag som skyddar mot tjälskjutning.

18. Nu placerar du stolpar på alla plintarna. Det ska vara impregnerade stolpar som bildar reglar till din altan. Kapa sedan stolparna i den höjd som du önskar.

19. Fäst sedan impregnerade reglar mellan stolparna med träskruvar i bärlinan. Kontrollera varje regel med långpass. Fäst reglarna i stolparna med skruvar. Kapa sedan reglarna när du har fått dem i önskad längd. Nu har du reglar för hela altanen.

20. Mät och markera maximalt 600 millimeter från insidan av ramverket, Använd en vinkelhake för att markera lod på bärlinan. Sätt ett kryss till höger och markera bjälkregelns placering, gör likadant på hela bjälkregeln. Gör likadant på främre regeln.

21. Fäst balkskorna till höger om strecken med 3 rostfria ankarsrkuvar på varje sida om regeln. Kapa sedan alla reglar i samma längd. 

22. Fäst en bjälklagsregel i balkskon. Fäst med en rostfri träskruv i frontregeln.

23. Fäst balkskorna med rostfria ankarskruvar på bägge sidor om bjälklagsregeln. Skråskruva bjälklagsreglarna i bärlinan.

24. Snedkapa alla stolpar som bär upp under tralldäcket till rätt höjd.

25. Använd stommens stolpar som staketstolpar som stöd för sidornas inklädnad. Avståndet mellan plintar som bär stommen ska vara högst 2 meter för god stabilitet. Sedan är det bara att spika i varje trall för sig i altanens stomme. Välj sedan om du ska ha staket till altanen eller en kjol. Och kanske en trappa.

När du är färdig med altanen kommer det att bli en massa virke över. Har du varken tid eller lust kan du alltid anlita en byggstäd som kommer och tar bort allt överblivet material och städar upp efter ditt bygge. Det är lika viktigt som själva bygget och bör göras noggrant så att det blir städat efteråt. Läs mer här om hur du kan få en byggstädning i Stockholm.

Funderar du på att bygga en carport till din bil?

10 apr 2018

Många vill ha sitt garage till annat än att låta bilen stå där vintertid. Det är alltid lite riskabelt att ställa bilen, som den är våt och kall i ett garage som har inomhusvärme, eftersom kondensen som bildas i bilen kan göra att den rostar. Då kan det vara bättre för bilen att ställa den utomhus, och med en motor- och, eller en kupévärmare. På det sättet värms bilen, men inte på så sätt att den riskerar rost. Därför är det många som hellre vill ha en carport till bilen. Då får man ett skydd till bilen samtidigt som den inte utsätts för risken för rost.

Fördelar med carport jämfört med garage

Funderar du på att bygga en carport själv rekommenderar vi att du köper en carport som du lätt kan montera ihop själv i galvaniserat stål. Då får du en carport som står pall mot snö och hårda vindar och då bygger man ett tak med termotakskivor som håller mot den mesta snön.

 • Fördelarna med en carport i galvaniserat stål och termotak är att, det i motsats till om bilen står inne i garaget, inte bildar någon kondens som utsätter bilen för rostrisk.
 • En carport ger ett mycket luftigare intryck i motsats till ett garage som dels kräver bygglov och kostar mycket mer att bygga.
 • Det går snabbare att få upp en carport än ett garage. Du får en hållbar carport med stålkonstruktion och ett tak som inte är gjort av plast av PVC. En carport som du köper i byggsatser är lite som att köpa hem en Ikea möbel. Du får instruktioner som gör att du vet hur du ska sätta ihop de olika delarna.

Anlita ett proffs på carportar

Vill du inte göra det på egen hand, kan du mycket väl anlita en snickare som gärna gör det åt dig. Med ROT-avdraget kan du till och med halvera arbetskostnaderna för att bygga det. Anlita en byggare som är erfaren jsut av att snabbt bygga upp en carport i Uppsala.

Anlita ett proffs på utbyggnader, eller carport. Du kan rådgöra med en erfaren snickare. Känner du dig osäker på vad som håller bäst kan du be en professionell snickare som tar ett helhetsansvar för det som du önskar få byggt. Om du vill vara miljövänlig kan du välja en som renoverar på ett så miljövänligt sätt och som vill göra ett så litet avtryck på miljön som det bara är möjligt. Då väljer de material som inte har tagit för mycket av miljöresurser i anspråk under tillverkningen, och som använder så miljövänliga material som möjligt. De arbetar efter miljöcertifiering enligt ISO 14001.

Användningsområden för ett Attefallshus

10 apr 2018

Attefallshus är en typ av komplementbyggnad som man relativt enkelt kan bygga till på sin tomt för en inte allt för stor summa. Den får vara max 4 m hög och 25 kvadratmeter stor, men får användas till att bo i under hela året. Trots dess ringa storlek finns det förvånansvärt mycket som man kan använda den till. 

Fritidsrum

Ofta kan det bli trångt hemma i huset och med sovrum, kök och badrum är snart alla rum i huset upptagna. Det kan då vara praktiskt med ett extra hus på tomten som hobbyhus, det kan man exempelvis inreda som gym, ateljé eller eget musikrum. Där har man sedan mycket tid och utrymme att ägna sig åt sitt intresse utan att vara i vägen för någon annan. En annan fördel med att ha ett eget hus är att om man gör något som låter mycket, exempelvis spelar trumpet eller väver, så stör man inte någon annan i huset. En sak att tänka på när man inreder sitt fritidsrum är att om man har en partner så blir det roligast och rättvisast för båda om bägges intressen finns representerade.  

Gästrum

Under ledigheter har många gäster som kommer över och sover över i några dagar. Det är ofta väldigt trevligt, men risken finns att man snart går varandra på nerverna då man bor så nära varandra. Att använda sitt Attefallshus som ett extra stort gästrum är då en bra idé, man ger varandra lite utrymme och andningsrum samtidigt som vännerna bor nära en själv och slipper boka in på hotell. Gästrum kan med fördel kombineras med ett fritidsrum, då kommer rummet inte att stå tomt när man inte har några gäster för tillfället. 

Studentrum

I många av de större studentstäderna som Göteborg, Uppsala och Malmö exempelvis, råder det ofta bostadsbrist och många studenter har svårt att hitta någonstans att bo. Om man vill ha en extrainkomst kan det då vara en bra idé att hysa några studenter som inneboende hos sig för en viss tid. Eftersom Attefallshus inte är alltför dyra vanligtvis, är det ett enkelt boende att hyra ut. Det finns många som hyr ut ett befintligt rum i huset, men fördelen med en komplementbyggnad utanför huset är att man slipper gå varandra på nerverna. Dessutom kan man då erbjuda den studerande eget kök och badrum, vilket brukar vara uppskattat. Detta är också ett väldigt bra sätt att lära känna nya människor på. 

Självklart är det inte bara studenter som man kan hyra ut till, många andra som nyanställda, nyinflyttade till Sverige och ensamstående är också i stort behov av bostad. Genom att hyra ut ett Attefallshus vinner båda parter på det, hyresgästen får en bostad och uthyraren får en extra inkomst. 

Hur ska man resonera kring ett slitet trägolv?

24 mar 2018

De golv som ligger i din bostad nöts hela tiden. Mer eller mindre, beroende på var de ligger så kommer dina fötter att hamna på golven, vatten och smuts kommer in utifrån, möbler kommer att placeras på golven, saker kommer att tappas och så vidare. Ett golv är det område som drabbas av hårdast slitage i en bostad. Detta gör att golvet i fråga måste underhållas för att bli så fint och hållbart som möjligt.

Vi ska här titta lite närmare på hur du ska resonera vid ett trägolv. Ett trägolv har några klara fördelar jämfört med andra typer av golv. Dels så är det vackrare, dels så är det lyxigare och dels så kan man rädda ett nött trägolv på ett annat sätt än vad kan göra vid plastgolv, laminat eller klinkers. Går en klinkersplatta sönder så måste den bytas ut - tappar du något på ett trägolv så går detta ofta att rädda genom en golvslipning.

En viktig del gällande skötseln av ett trägolv handlar om golvslipning. man brukar kunna slipa ett trägolv ungefär tre gånger. Med en livslängd på en mansålder så handlar det inte om ett frekvent återkommande projekt. Det talar för att man ska ta professionell hjälp

Just en golvslipning är en viktigt del att ta fasta på för dig som bor i en bostad med trägolv. Bor du i en lägenhet i Stockholm där trä är det genomgående materialet på golven så kommer du nämligen att tjäna på att, med jämna mellanrum, genomföra en golvslipning. Det är en väsentlig del i hur lång livslängd dina golv får och det handlar dessutom om att du ger hela bostaden ett lyft.

Vi ska tillägga att en golvslipning i Stockholm är möjlig att göra ungefär tre gånger på ett trägolv (man måste ha tillräckligt med yta att slipa) och att ett trägolv har en livslängd som sträcker sig över ungefär en mansålder. Baserat på detta kan vi säga att det således inte handlar om någon årlig företeelse och att du i och med detta bör kosta på sig att ta professionell hjälp vid en golvslipning av dina trägolv i lägenheten i Stockholm. Varför? Jo, för att det blir ett bättre resultat - till ett rimligt pris.

Använd rot-avdraget för din golvslipning

Det hela är logiskt. Har du ett trägolv som är nött och slitet så skalar du, genom en golvslipning, bort det översta lagret. Det innebär att golvet hela tiden blir tunnare och att du som lekman kan riskera att ta för mycket då du slipar. Anlitar du ett företag some rbjuder professionell golvslipning så tar de exakt så mycket som behövs och gör det, genom detta, möjligt att genomföra ytterligare golvslipningar i framtiden. Det är viktigt.

Att tjänsten är inkluderad i ROT-avdraget är dessutom ytterligare skäl till varför du ska ta hjälp. Du kan anlita en golvslipare i Stockholm och dra av 30% av den totala arbetskostnaden – detta med ett tak på 50.000 kronor/år.

Så gräver du ett hål

15 mar 2018

Det finns många anledningar till att man kan behöva gräva ett hål. Ofta kan det vara för att bereda plats för en installation på tomten, men det kan lika gärna handla om att gräva ett hål i skogen när man är ute och tältar. Här talar vi om det förstnämnda, det vill säga att gräva lite större hål – hål som man ofta behöver hyra grävare från en uthyrningsfirma. Innan man sätter igång finns det saker som är bra att känna till.

Planera grävandet

Börja med att se till att det inte finns någon risk för att du gräver sönder ledningar, eller annan nedgrävd infrastruktur, när du arbetar. Det finns tjänster online (i offentlig regi) för att ta reda på detta. Om du fortfarande känner dig osäker kan du ta kontakt med kommunen för att fråga om råd. Se till att inte börja gräva djupt förrän du faktiskt är säker på detta. Att gräva där det finns ledningar kan komma med flera konsekvenser. Förutom att ganska stora kostnader kan uppstå, finns det också en risk att du måste börja om med arbetet på annan plats inom din tomt.

Markera hålet

Innan du börjar gräva är det bra att markera hålet på något sätt. Om inte det här görs finns en risk att hålet blir lite mindre eller större än du hade tänkt dig från början. Oavsett hur säker man känner sig är det lika bra att göra markeringen. På så vis kan man vara säker på att det verkligen blir rätt. Var gärna lite generös med storleken. Många gånger är det bättre att ha ett lite större hål än ett lite mindre. Är det lite större är det enklare att korrigera i efterhand.

Hyr grävare

Gräv bara för hand om du verkligen behöver (eller om du tycker om att träna). Ska du gräva ett större hål är det nästan ett måste att hyra grävare. Det finns många maskinuthyrningsföretag runtom i landet med grävare som inte behöver vara alltför dyra att hyra. Hör gärna av dig till flera olika företag för att göra en prisjämförelse.

Om du inte ska hyra förare också är det extremt viktigt att vara noga med säkerheten. För det första gäller det att ha ett B-körkort, men har man lite erfarenhet bör man noga se över funktioner och skydd. Är du osäker bör du hitta ett maskinuthyrningsföretag som gärna svarar på dina frågor (vilket är de flesta). Är det ett område du inte bör tumma på, är det säkerheten. 

Planera noga för ditt husbygge

9 mar 2018

Ska du bygga själv? Är det ett nytt hus du funderar på att bygga? Är du kunnig inom byggteknik, känner du säkert till det mesta inom bygg. Annars kommer här en del bra tips på hur du ska göra för att få till det bästa resultatet.

Här tar vi upp hur du bör göra när du börjar med grunden. Gjuter du en betongplatta till ditt hus får du en bra isolerad grund. Du får en bra isolerad grund som dessutom står bra emot fukt. Du minskar risken för sättningar eftersom ytan du har mot marken är stor. Du gör då en grund av kantelement, cellplastisolerong, armering, golvvärme och betong. Priset på en sådan husgrund går på mellan allt från 1.500 kronor till 4.000 kronor per kvadratmeter.

Planering är grunden för allt bra arbete

Så det första du bör göra är en god planering.

 1. Gör en tidsplan
 2. Ta in offerter på byggmaterial
 3. Ta in offerter på mark- och grundarbete
 4. Ansök om bygglov och sanitets- och vattenrör
 5. Genomför en geoteknisk markundersökning
 6. Anlita ett företatg för markarbete, schaktning och sprängning
 7. Gräva för grunden, antingen gräve du själv, eller låter ett företag göra det åt dig
 8. Gjuta betongplattan
 9. Dränering runt huset
 10. Lägg upp en strategi för vatten och avlopp
 11. Anlita byggfirma och hantverkare

När det kommer till markarbeten som schaktning och sprängning bör du ta in ett företag som är erfarna av de flesta slags markarbeten. De kan avgöra vad och vilka stenar som kan behöva tas bort. De kan hantera sprängämnen, och skydda omgivningen och bergsäkra grunden. De kan bergspräcka stora stenar. Då kan de kan hjälp dig att lägga ett väl anpassat arbetsschema. Samtidigt ser de till att alla är skyddade och har de rätta maskinerna för arbetet. Några sådana maskiner är bergsborrar, schaktmaskiner, grävskopor och annat byggmaterial som används vid en omfattande bergsprängning.

Här hittar du rätt företag för jobbet

Hur ska du hitta ett företag som arbetar med bergsprängningar? Du kan fortsätta läsa på denna sajt om ett företag som är erfarna inom allt som har med bergsprängningar i Stockholm. De har goda referenser och är erfarna av olika sorters bergsprängningar och bergspräckningar. De kan ge dig både kostnadsfria offerter och tips och råd om din grund. De kan genomföra geotekniska undersökningar som du kommer att behöva för din tomt. 

Undersöker innan och efter

Anlitar du dem gör de säkerhetskontroller innan de genomför en bergsprängning. De täcker marken för att minska stenkast. Efter sprägningen gör de efterkontroller så att inget odetonerat material ligger kvar. De kommer sedan tillbaka några månader senare för att säkerställa att inget har tagit skada av vibrationerna. De åtar sig både stora och små uppdrag. Så inget uppdrag är för litet för dem.

Så bygger du själv en pool

5 mar 2018

Kan man bygga sin egen pool? Jajamensan. Det kan man. Det gäller bara att man är noggrann och väljer noggrant bra byggmaterial. Det viktiga är att du bygger på en bra plats. Och tätar poolen med våtduk, innan du gjuter grunden för poolen. Sedan murar du en pool och använder betong som du klär den med för lång hållbarhet. Så här gör du:

Planera poolens utformning och plats

1. Hur ska poolen se ut?

Rund, rektangulär? Kvadratisk?Ska poolen vara nergrävd, eller upphöjd? En normalstor pool brukar ha måtten 3 x 6, eller 5 x 10 meter, eller 4 x 8 meter och är rektangulär. Då ryms flera badare utan att det känns trångt i poolen.

2. Vad får poolen kosta?

Detta är viktigt för vilket byggmaterial du väljer. En pool är nämligen en stor investering och du bör bestämma dig för vilken standard du vill ha för din pool. Vill du ha en pool som har någorlunda varmt vatten, lär det kosta en del. Är du villiga till det? När du bestämt dig för det bör du skaffa hem byggmaterial till din pool.

3. Vad ska poolen vara byggd av?

En pool av standardkvalitet brukar ha en stomme av trä, plast- eller glasfiber, cellplast, plåt, isolerblock betong och mursten. Träet bör vara impregnerat och ha en rötskyddsgaranpti på cirka 20 år. En pool tar mycket arbete i anspråk. Du får räkna med cirka två veckors heltidsarbete för en pool. Om du väljer en nergrävd pool behöver du inget bygglov, däremot behöver du ett bygglov för en altan med en pool. I synnerhet om du väljer att lägga ett pooltak över poolen.

4. Börja gräva

När du bestämt dig för poolens plats och standard är det ås dag för att börja gräva. Mät noggrant ut platsen för poolen och hur stor den ska bli. Du bör mäta ut så att poolen blir rak och sedan bör du gräva rakt ned, så att hålet för poolen blir rak.

5. Börja bygga poolen

När grävningen är klar är det dags för själva poolbygget. Du behöver en stadig bottenplatta för din pool. Det bästa är att gjuta plattan. När du gjutit plattan bör du lägga in rör till och från betongplattan. Har du köpt materialet från en leverantör av pooler har du fått med dig instruktioner för rören och begjutningen av bottenplattan. Du bör ha filter, en pump och du bör lägga rören i anslutningen till både pump och poolvärmepump och filter. 

6. Gjuta poolen i betong

När du är klar med det, bör du gjuta poolstommen med betong. När du väl har gjutit klart poolen bör du fylla på med stenar och jord i marken runt poolen  för att stötta den.

7. Lag på att täcka över poolen

Du behöver en poolduk efter att du har gjutit poolen och en poolram där du kan fästa poolduken. Poolramen ska hålla både poolduk och reglar på plats i poolen. Poolramen fäster du runt poolen, på utsidan av poolen.

8. Klä poolens insida med liner

Putsa vägg och golv noggrant. Det är mycket viktigt att ytan är jämn, du bör inte få några veck i litern, eftersom  de sliter hårt på vinerna och skräp och smuts kan fastna där i. Det är heller inte roligt om skarvar och fogar syns genom poolduken.

9. Installera poolpump och poolfilter

Har du bestämt dig för en pooluppvärmning bör du sedan installera en sådan. De vanligast pooluppvärmingarna är de med luft eller vattenpump.

10. Installera liner

Innan du installerar linern bör du rengöra poolen ordentligt. Har du en skräddarsydd liner, eller inte? Du bör kunna svetsa linern för bästa resultat. Det är mycket viktigt att linern sitter perfekt. När den väl sitter som den ska, kan du sedan fylla poolen med vatten. Sätt på värmning och pump.

11. Installera poolskydd

Till sist bör du sätta ett poolskydd kring poolen och då bör djupet vara större än 20 centimeter. Ett poolskydd kan vara ett staket på minst 90 centimeter högt, försedd med en grind och lås, eller ett pooltak, eller ett pooltäcke som man kan gå på. Läs mer här om  billiga pooltak.

Anlita proffs på pooler

Tycker du detta var svårt och omöjligt att genomföra? Då kan du köpa en färdig pool, så kommer leverantören hem till dig och monterar poolen där du önskar det.

Tips för en schysst och säker golvslipning

2 mar 2018

Bor du i en stor fastighet i till exempel Stockholm och har många grannar? I sådana fall bör du se till att köra golvslipen på schyssta tider, eftersom det låter en hel del. En annan sak som är viktigt att tänka på är att alltid stänga av maskinen innan du byter slippapper. De två sakernas gemensamma nämnare är att de är en förutsättning för en schysst och trygg golvslipning. Läs vidare för att få reda på fler.

Säkerhet

 • Ta bort all metall. För inte särskilt många år sedan sattes en lägenhet i brand i Stockholm när ägaren skulle slipa sitt golv, troligen på grund av att det fanns spikar eller annan metall på ytan. När användaren sedan körde på metallen skapades gnistor som skulle komma att starta en eldsvåda. Just eftersom det var i centrala Stockholm fanns stora farhågor att branden, som lyckades stävjas, skulle sprida sig.
 • Stäng av slipmaskinen vid underhåll. När du ska utföra underhåll, felsöka eller byta slippapper är det av högsta vikt att du stänger av slipmaskinen. Flertalet olyckor har skett på det här viset.
 • Tänk på lemmar och kläder. Flera olyckor har skett där lemmar eller löst sittande kläder har fastnat i golvmaskinens rörliga delar. Se till att hålla dessa borta. Tänk även på husdjur som springer omkring, att de håller ett behörigt avstånd.

Slipa rätt

 • Följ manualen ordentligt. Att ta hand om golvslipmaskinen är viktigt, oavsett om man har hyrt den eller inte. Om du har hyrt den är det dock någon annan som drabbas av ev. slarv – äger man golvmaskinen är det upp till en själv hur väl man tar hand om den. En maskin som är ordentligt åtgången efter att du har slipat golv ses sällan med blida ögon av uthyrningsföretaget. Se till att följa manualen och de råd som står där.
 • Tänk på grannarna. Det låter mycket när man ska slipa golv. Bor du i en större fastighet, i till exempel Stockholm eller annan storstad, bör du se till att slipa på schyssta tider. Annars finns givetvis en risk att osämja uppstår.
 • Ha rätt slippapper. Har du massivt trägolv? Eller laminerad parkett? Det finns inget optimalt slippapper som passar alla trägolv. Först börjar du med ett grövre papper, innan du gradvis går över till grövre och grövre slippapper. De finare slipningarna görs främst i syfte att ta bort spåren från de föregående slipningarna. Fel slippapper kommer gör att ditt golv knappast blir så fint som du tänkte dig.

Nybyggnationer kan kräva marksanering

21 feb 2018

I och med att vi bygger mer och skapar nya stadsdelar runt om i svenska städer så kan gamla ämnen och metaller som gömts – eller glömts – i marken göra sig påminda. Nuvarande, och kommande, generationer får så att säga sota för gamla generationers synder. Något som kan förklaras av att vi numera har bättre kunskaper kring gifter om kring ämnen som är skadliga för oss. 

Förr så var miljön inte i samma fokus som det är idag och, som sagt, det kan innebära att alla områden där vi nu bygger kräver åtgärder innan arbetet tar vid. I exempelvis marken eller i vattnet så kan det finnas organiska ämnen och/eller metaller som kan ha stor påverkan på hälsan och dessa ämnen måste tas bort innan byggnationer kan ske. Något som sker genom en marksanering. 

En marksanering som sker utifrån givna förutsättningar och där man använder sig av olika tekniker beroende på vilken typ av förorening det handlar om, vilka geologiska förutsättningar som finns samt i vilket geografiskt läge den planerade byggnationen ska äga rum. I många fall så kan tidigare verksamheter i närheten - eller på själva området - ge ledtrådar om vilka ämnen som kan finnas i marken; men det måste också fastställas genom provtagningar. 

En provtagning bestämmer omfattningen av marksanering 

Vi kan se detta utifrån en byggentreprenörs perspektiv och säga att en välplanerad provtagning är något som kan spara väldigt mycket pengar. Det finns höga krav på att marken man bygger på ska vara fri från giftiga ämnen och här kan man alltså i efterhand tvingas till en marksanering – något som blir betydligt krångligare och som kan kosta väldigt mycket mer pengar.

 Att då genomföra en omfattande provtagning av marken – och utföra en eventuell marksanering innan projektet inleds – är ett sätt att spara in både pengar och att effektivisera hela projektet. Genom provtagningen så får man svart på vitt kring vilka ämnen och metaller som finns, i vilken omfattning och man därigenom planera en marksanering utifrån detta. 

Vanliga metoder vid en marksanering

Det finns några metoder som normalt används vid en marksanering och vi tänkte snabbt gå igenom dessa och vid vilka tillfällen respektive metod används. 

Deponering: Det här är den vanligaste typen av marksanering och innebär att man gräver upp och förflyttar den kontaminerade jorden bort från området där man ska bygga. Denna metod är fortfarande kostnadseffektiv och det är naturligtvis en stor anledning till varför den används. Av förklarliga skäl så lämnar den dock mer att önska då man, i många fall, bara förflyttar problemet. I andra länder har utvecklingen gjort att man tagit steget bort från deponering och mot andra metoder istället. 

Biologiska metoder. Om marken skulle vara kontaminerad med exempelvis petroleum så brukar en biologisk metod vara en bra lösning vid marksanering. En vanlig sådan går ut på att man ympar och tillsätter exempelvis svamp och bakteriekulturer i jorden. Det kan också handla om att man tillför syre eller att man planterar växter i området. Vid biologisk marksanering så kan man ofta jobba direkt på plats och men behöver således inte deponera jordmassor. 

Kemiska metoder: Vid kemisk marksanering så lakar man ut föroreningarna. Detta sker genom att jorden förs in i en tank där man tillsätter lösningsmedel och där de giftiga ämnena förstärks så att de därefter kan förstöras genom en annan metod. Kemisk marksanering går även det att utföra på plats. 

Termiska metoder: Den här typen av marksanering innebär att man genom hetta tar bort alla giftiga ämnen/metaller. Detta sker genom förbränning eller genom avdrivning (där man driver ut föroreningarna genom en högre temperatur - mellan 100-600 grader) och där man sedan tar hand om allt genom en så kallad rökgasrening. 

Mekaniska metoder. Marksanering med mekaniska metoder innebär att man tvättar jorden; något som passar bäst för metaller. En annan vanlig variant inom mekanisk marksanering handlar om att man luftar marken. Det finns även andra metoder såsom exempelvis inkapsling och intervallning - båda handlar om att förhindra vidare spridning av de giftiga ämnen som finns i jorden. Grundprincipen är densamma vid alla mekaniska metoder: man upprättar skikt som ska stänga inne gifter och förhindra att de når markytan och exempelvis vattnet - genom detta minimeras risken för personskada. 

Fortsätt lära här för mer information: marksanering.nu.

← Äldre inlägg