Blogg

Att fälla ett träd på egen hand

23 sep 2017

Har du ett träd på tomten som du vill ta ner? Innan du ger dig i kast med att fälla ett träd i din trädgård vill vi ge dig en liten varning: Trädfällning är inget enkelt företag. I de flesta fall är det bättre att anlita en trädfällningsfirma. Här i Nacka där husen och trädgårdarna står tätt kan det medföra stora risker för skador om man inte vet vad man gör. Om du däremot är fast besluten att ta ner ditt träd själv kommer här några tips om hur du går till väga.

Skyddsutrustning och sågutrustning

Rätt skyddsutrustning är ett måste när det kommer till trädfällning. För det första, se alltid till att ha med dig mobilen, speciellt om du utför arbetet på egen hand. Blir du fastklämd eller skadad på annat sätt kan den utgöra skillnaden mellan liv och död. Hjälm, skyddsglasögon och ett blåställ i ett kraftigt tyg ska du också ha. Ju stryktåligare kläder, desto mindre risk för allvarliga skador om motorsågen slinter.

För att ta ner trädet behöver du, förutom en bra motorsåg som du är väl bekant med, en kil att slå in i trädet. Detta för att motverka att trädet sätter sig ner över motorsågsbladet när du sågar och får det att fastna. För att slå in kilen behöver du en yxa.

Trädfällningen

Nu är du redo att fälla trädet. Börja med att bestämma i vilken riktning du vill att trädet ska falla. Här är det viktigt att du har en god uppfattning om trädets höjd, och att det finns plats för trädets hela längd när det faller. Ta även hänsyn till vindriktning och hur hårt det blåser. Är det en väldigt blåsig dag ska du vänta tills vinden lugnat ner sig. Ta undan kringliggande sly och andra hinder så att det finns gott om plats att springa undan från trädet i alla riktningar.

När man fäller ett träd gör man först ett snitt för att bestämma fallriktningen, ett riktningssnitt, sedan ett snitt från motsatt håll. Det är detta snitt som slutligen får trädet att falla. Detta sista snitt kallas fällsnitt. När man gör fällsnittet är det viktigt att inte såga hela vägen igenom till riktningssnittet, utan att lämna ett lite ”gångjärn” mellan snitten. Gör man det så kommer ”gångjärnet att leda trädet till marken i rätt riktning. Sågar man rätt igenom kan trädet falla i vilken riktning som helst.

Riktningssnittet

Börja med att såga ett snitt horisontellt rakt in i trädet, ungefär en femtedel av trädets bredd. Därefter sågar du ett snitt snett ovanifrån i ungefär 60 graders vinkel och ett snitt underifrån i ungefär 30 graders vinkel. Snitten ska möta varandra där det första snittet slutade. Nu har du en gapande mun i trädet, ett fällningssnitt.

Fällsnittet

Nu är det dags att ta ner trädet! Från motsatt håll sågar du ett djupt snitt horisontellt rakt in i samma höjd som ditt första snitt. Det är här kilen kommer in. När du sågat en bit in slår du in kilen så att trädet inte börjar sätta sig och klämma fast sågbladet. Sen sågar du hela vägen in tills ungefär 10% av trädets sammanlagda bredd återstår, det är detta som är ditt gångjärn, eller brytmån som det kallas på arboristspråk. När du märker att trädet börjar falla drar du ut sågen, stänger av den, och börjar backa undan. Glöm inte att vråla ”Timber!” för att få den rätta skogshuggarkänslan. Det kan vara en god idé att ha envän som står en bit bort och kan meddela dig när trädet börjar falla.

Tänk två gånger

Återigen, tänk alltid en extra gång innan du bestämmer dig för att fälla ett träd. Som du ser är det en ganska komplicerad och riskabel process och att anlita ett trädfällningsfirma behöver inte bli särskilt dyrt. Är du dock fast besluten att köra själv, var noga med att följa dessa råd till punkt och pricka så ska du klara det. Lycka till!

Badrummet - ett utrymme du inte ska göra själv

16 sep 2017

Mycket kan man göra på egen hand när man renoverar hemma, men ett utrymme ska man vara väldigt försiktig med om man inte har rätt kunskaper, nämligen badrummet.

Många som kanske har satt kakel på en vägg i sitt kök eller lagt klinkers i en entré tänker säkert att det inte kan vara så svårt, men att renovera ett helt badrum kräver mycket mer kunskaper än att bara sätta kakel.

Fuktspärrar, VVS och elinstallationer

Det som gör badrum extra svåra att renovera är att det är flera viktiga faktorer som måste bli rätt. Några av dem får du inte göra utan att ha certifiering för jobbet såsom elinstallationerna. Elinstallationer i badrum är en mycket kritisk del då det handlar om ett utrymme där både vatten och el finns nära varandra. Därför bör du alltid anlita en behörig elektriker för att utföra jobbet.

Även VVS-installationerna bör överses av ett proffs för att försäkra att allt är installerat korrekt innan ytterligare skikt byggs på. En läcka bakom en vägg kan ta lång tid innan den upptäcks.

Fuktspärrar är ett område där det ställs extremt höga krav så här gäller det att veta exakt hur de senaste normerna ser ut. Även här rekommenderas det att du tar hjälp av en firma som kan det här med badrum. När fuktspärrarna väl är på plats kan du sätta kakel på egen hand.

Tänk på försäkringsskyddet

En viktig anledning till att du bör ta hjälp med områden som el, VVS och fuktspärrar i badrum är att du kan stå helt utan försäkringsskydd om det skulle visa sig att något är byggt på fel sätt. Om det uppstår en fuktskada och du inte kan bevisa att en behörig hantverkare har gjort jobbet kan du bli helt utan ersättning och får betala allt ur egen ficka. Det är mycket bättre att ta hjälp med dessa kritiska delar, få faktura och garanti på jobbet och sedan kan du göra “finliret” på egen hand.

Om du upptäcker problem

Skulle du upptäcka problem med fukt när du renoverar ett badrum eller annat utrymme i ditt hus rekommenderar vi att du tar kontakt med www.hyraavfuktare.nu för att hyra en avfuktare som ser till att allt blir helt torrt innan du sätter dit de nya ytskikten. Fuktproblem är vanliga i äldre badrum som byggts med gammal standard så syna allt noga och gör gärna en mätning för att vara säker på att du inte “bygger in” fukt i ditt nya badrum.

Tips för att välja inredning inför köksrenoveringen

7 sep 2017

Hur inredningen ska se ut är en stor del av köksrenovering och också det som många tycker är roligt med det. Är man inte nöjd med inredningen – ja, då är man nog inte nöjd med hela köksrenoveringen, oavsett hur välplanerad eller hur tekniskt bra den är utförd överlag. Inredningen är det som syns och som sätter stämningen i köket.

Innan inredningen väljs är det bra att förbereda sig lite. Det handlar bland annat om att göra upp en bra budget, men även att man tittar på rådande stilar och trender. Vidare är valet av inredning något som inte bör förhastas. Att låta det ta lite tid tjänar man på i slutändan.

Ska du ändra typ av kök?

Det är viktigt att bestämma det mest grundläggande först. Vad har du för typ av kök för tillfället? Vilken typ av kök vill du ha ståendes i hemmet efter att köksrenoveringen är klar?

  • I-kök. Ett I-kök ger köket luft och rymd. Perfekt för den som vill att köket ska vara en plats för möte och sociala aktiviteter.
  • Linjärt kök. Ett linjärt kök, till exempel att ha hela köket mot en vägg, lämpar sig bra i öppna planlösningar.
  • Parallellkök. Parallellkök ses ofta i hem med något begränsat utrymme.
  • U-kök. Så kallade U-kök är perfekt för den som vill ha mycket utrymme, arbetsytor och förvaring.

I flera av dessa lösningar passar en köksö, som är uppskattat inslag i många kök. Det ger en extra arbetsyta, är en bra social yta och kan till exempel fungera som avlastning eller ett buffébord när många gäster ska bjudas hem.

Förhasta dig inte

Att planera inför en köksrenovering, och därmed i princip rita och välja inredning till ett helt kök, tar självfallet en del tid. Förhastar man sig är det lätt att ta dåliga beslut. Tar man fel beslut vad gäller planering av köket kan det bli mycket svårt, kostsamt eller bara tidskrävande att ändra på det i efterhand. Tänk igenom projektet ordentligt innan köksrenoveringen påbörjas. Det finns många kökstillverkare som erbjuder hjälp med att planera inför en renovering.

Detaljer

Tänk på att detaljer påverkar helhetsbilden av inredningen mer än vad man tror. Det är lätt att endast fokusera på de stora sakerna och materialvalen under en köskrenovering. Tänk även på att mindre saker, så som valet av kakel eller mosaik till väggen, kan göra en enorm skillnad. Likaså kan kran, fläkt och utseendet på vitvarorna spela en stor roll i hur köket upplevs när det väl står klart. Få mer inspiration och läs mer här.

Hitta rätt fönster inför fönsterbyte

25 aug 2017

Låter det lätt? Utan förkunskaper och erfarenhet kan det bli en utmaning, även för den händige, att byta fönster på egen hand. Bor man centralt i till exempel Stockholm har man säkerligen flera firmor i närområdet som kan hjälpa en med det. Med det i åtanke är det säkerligen många i Stockholm som också anlitar hjälp för att fixa sitt fönsterbyte. Runtom i landet – i Stockholm såväl som i mindre städer – gör man dock sitt fönsterbyte själv. Ser man till att läsa på ordentligt innan finns det ingen anledning till att man inte skulle lyckas.

Hitta rätt storlek

Idag finns mängder av olika standardtillverkade fönster på marknaden. Dessa är i vanliga storlekar och de flesta kan hitta ett fönster till sitt fönsterbyte här. Om fönsterbytet ska göras i större stad som Stockholm har du många byggvaruhus att gå till. Det kan således vara värt det att ta en tur för att undersöka utbud och priser.

Om du inte hittar rätt storlek i standardtillverkade fönster kan du behöva specialbeställa ett. Det här är givetvis något dyrare, samtidigt som leveranstiden kan vara lång. Utbudet av färdiggjorda fönster är överlag stort – men finns inte i all former, storlekar och typer.

Kolla U-värdet

Vid ett fönsterbyte bör det nya fönstret ha ett bra u-värde. Ett lågt u-värde innebär att fönstret isolerar väl, medan ett högt u-värde innebär motsatsen. Fördelarna med ett väl isolerande fönster är många och det finns inte minst ekonomiska incitament till att skaffa ett. Ju bättre ditt fönster isolerar, desto mindre kommer ditt uppvärmningssystem behöva arbeta för att hålla en behaglig temperatur i huset. Även om fönster med låga u-värden ofta kan vara lite dyrare att köpa in, är det en investering som lönar sig på lång sikt.

Vilken fönstertyp ska du byta till?

Fönsterbågar idag är inte bara av trä, som det såg ut förr i tiden. Idag kan du till exempel välja PVC-fönster, aluminiumfönster eller en kombination mellan trä och aluminium. En stor faktor för många i valet är givetvis det estetiska. Många väljer trä idag för att det helt enkelt går bättre ihop med huset eller för att det av många anses vara det som är vackrast.

Aluminium och PVC kommer dock med en del fördelar. Till exempel kräver det inte lika mycket underhåll. Har du PVC-fönster kan du räkna med att mycket lite underhåll kommer behöva göras och att det kommer att hålla under en lång tid. Har du ett träfönster kommer du att behöva utföra både fönsterbyten och fönsterrenoveringar.

Läs mer här

Att lägga golvmatta är enklare än parkett- eller klickgolv

27 jul 2017

När man säger att det börjar bli dags att byta golv hemma tänker de flesta omedelbart på att lägga en dyr parkett eller ett klickgolv som kan få även den mest inbitne pusselentusiast att drömma mardrömmar.

Visst är det fint med trägolv eller laminat, men det är inte det bästa valet i alla lägen. I ett barnrum eller om du har husdjur med långa klor kan ett golv med träyta snabbt bli fult och repigt. Här kan istället en golvmatta vara det rätta valet.

Många färger och strukturer att välja på

Golvmatta behöver inte betyda 80-talets pastelliga plastmattor eller 70-talets grälla heltäckningsmattor. Det finns väldigt mycket snyggt att välja på idag och i material som är både stryktåliga och lättskötta.

De senaste åren har det till exempel varit vanligt med golvmattor som imiterar det tidiga 1900-talets ornamenterade mönster, men i lite mer återhållna färgskalor. Det finns stenimiterande material som har fördelen att golven inte är lika hårda som riktig sten och så förstås mattor som ser ut som trä men man slipper att slipa och behandla golven.

Vill man ta ut svängarna lite mer kan man välja en starkare accentfärg eller varför inte ett kul mönster till barnrummet? När det kommer till texturen finns givetvis allt från mjuka textilmattor som gör sig bra i sovrummet till släta plastmattor som är enkla att hålla rena. Det kan vara värt att tänka till en gång extra för att vara säker på att du väljer rätt matta för ändamålet. Fråga gärna en mattläggare om råd. De har koll på vilka produkter som passar var.

Tillskärningen av golvmattan är svåraste steget

När det väl är dags att lägga golvet måste du antingen avlägsna det existerande golvmaterialet och slipa så att du får en slät yta under eller så kan du lägga golvet direkt på det existerande. Det fungerar om du har ett relativt slätt golv under som bara har blivit fult och repigt, men är utan bulor eller grövre ojämnheter. Se till att underlaget är riktigt rent så att golvtejpen eller limmet fäster ordentligt.

Det svåraste steget när du ska lägga en golvmatta på egen hand är att skära till mattan. Det enklaste är att börja i en ände och passa in mattan noga i hörnen. Därefter rullar du ut mattan bit för bit och skär till vid dörröppningar, golvlister och trösklar allt eftersom. Det finns bra instruktionsvideor online där du kan få tips av proffs kring hur du får bästa möjliga passform.

Lycka till med det nya golvet!

Slipa golv själv eller anlita ett proffs?

27 jun 2017

Ett trägolv som  används dagligen blir slitet, det är oundvikligt. Lacken blir matt och repig och golvet för fula märken från skornas klackar och möbler. Fläckar tränger lätt ned i lacken, vilket sker ett skitigt och ofräscht intryck.

Men fördelen med ett slitet gammalt golv är att det lätt går att fräscha upp, och att man därmed slipper köpa nytt. Med en golvslipning kan man ge tillbaka ett trägolv sin gamla glans till en rimlig kostnad.

Men ska man göra det själv eller anlita en professionell hantverkare med kunskaper om golvslipning?

Tumregeln är enkel: känner du dig det minsta osäker på jobbet så ska du anlita ett proffs. Om du skaffar en slipmaskin och öser på utan att ha de rätta kunskaperna om teknik och material så kan det gå väldigt snett och golvet kan bli förstört för gott.

 Var inte rädd att rådfråga expertisen

Om du ändå väljer att slipa golvet själv så kan du säkert få hjälp av företaget där du köper eller hur slipmaskinen som avses för jobbet. Hur svårt det är att slipa ett golv beror på både golvets kvalitet och vilken slipmaskin du väljer. Behöver du veta något mer så kan du säkert få värdefulla tips från hyrfirman. Du bör också väga in tidsaspekten när du väljer om du ska slipa golvet själv eller låta ett proffs ta hand om det. Gör du det själv så får du nog räkna med att ovan kommer att göra att det tar längre tid. En professionell golvslipare behöver sällan mer än en arbetsdag för ett normalstort golv. Hur lång tid det tar beror delvis på materialet men mest på hur stort det är. Ett riktigt stort trägolv i ett hårt material riskerar att uppta väldigt stor tid för en nybörjare. Ännu ett bra skäl att anlita hjälp utifrån när golvet behöver snyggas till!

Stort utbud av moderna slipmaskiner

Det finns idag ett stort antal golvslipningsmaskiner att välja på, marknaden för golvslipning har växt explosionsartat på senare år. Ska du slipa ett hårt golv som exempelvis furu så kommer du att behöva en maskin med en riktigt stark motor. Väljer du att använda en äldre modell kan maskinen lätt börja hoppa, vilket leder till en ojämn slipning. Oroar du dig för att ditt hem ska bli helt neddammat av slipningen? Det behöver du inte, idag har de flesta dammfria maskiner som är kopplade till en dammsugare och släpper ifrån sig minimalt med damm.

Många proffs  kan ge dig bra tips om hur du ska gå till väga. Men som sagt, grundtipset är att anlita en professionell byggfirma för golvslipningen.

Slipp en fasadrenovering genom noggrant underhåll

16 jun 2017

Då fasaden på ett hus är det yttersta skyddet mot regn, snö, avgaser och smuts så är det också den som slits som allra mest. Ett slitage som kan göra att huset i fråga tappar sin färg, att sprickor uppstår samt att färgsjok lossnar. Huset i fråga blir – helt enkelt fulare ju längre tid som går och av den anledningen så måste man som husägare vara lika noggrann med skötseln av fasaden som man är med exempelvis taket och husgrunden – två andra områden som ständigt drabbas av attacker från naturen och från de avgaser som vi ständigt släpper ifrån oss.

Det som rekommenderas gällande skötseln av husets fasad är att man kanske vartannat år genomför en grundlig genomgång av hur den ser ut och att man – om inga sprickor upptäcks – kanske tvättar rent det från smuts och från avgaser som samlats. Att sprickor uppstår är i sig inget unikt och det är främst två stycken saker som man kan peka på som bakomliggande. Först och främst så handlar det om att vatten smugit sig bakom fasaden och då det under vintern blir kallat så sker en mindre explosion där fasaden är det som drabbats. Alla som exempelvis sett hur tjäle påverkar en väg kan dra klara paralleller till hur frost bakom en fasad beter sig.

Den andra orsaken till sprickor i fasaden beror på att jobbet där man lagt ut putsen inte skötts på något bra sätt. Man kanske har använt fel bruk, man kanske låtit detta torka för fort eller man kanske har vattnat lite för mycket; orsakerna är många men resultatet är i slutändan detsamma: sprickor. Som husägare så ska man dock inte vara alltför nedslagen om en spricka upptäcks då det faktiskt går att laga på egen hand och att det inte är alltför kostsamt att leja in proffs för ändamålet heller.

Det som behövs är – beroende på hus, följande: Murbruk – antingen K-bruk, C-bruk eller KC –bruk. K i det här fallet står för kalk, C för cement och KC är – naturligtvis en mix av dem båda. Vilken typ du behöver är något som återförsäljaren kan hjälpa dig med, men vanligast är kombinationen KC-Bruk. Vidare behövs hammare, murarhammare, stålborste, huggmejsel, plafondpensel, putsbräde, murslev, hink, tvättsvamp och högtryckstvätt.

Åtgärda allt vid en fasadrenovering

Det man ska veta här är att det är de mindre sprickorna som man ska ge sig på – är huset fullt av sprickor och där man måste täta samtliga så är professionell hjälp alltid att föredra. Har du exempelvis ett hus i Stockholm – många avgaser, varierande klimat och smuts – så kan det vara dags för en total fasadrenovering.

Något som naturligtvis är dyrare, men en fasadrenovering kan vara absolut nödvändig att göra. Det är – helt enkelt – svårt att på egen hand täta alla sprickor, springor och hål och få dessa täta; där kan en professionell fasadrenovering vara att föredra.

Tipset är om man ställs inför en fasadrenovering att man passar på att göra allting som man ogillar med husets yttre. Det vill säga, passa på att byta ut fönstren, byt ut hängrännor och räcken på entrén. Det är lika bra att få allting åtgärdat i samband med en fasadrenovering – oavsett om huset ligger i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Tänk på säkerheten redan från början när du bygger nytt

12 jun 2017

När man ska bygga ett nytt hus är det viktigt att tänka ut vilken/vilka ytterdörrar man ska investera i. Funktion, kvalitet, och säkerhet är minst lika viktigt som utseendet på dörren. När du bygger nytt hus, varför inte satsa på en dörr som har allt i ett? Kvalitativa säkerhetsdörrar är den bästa dörrvakten man kan önska sig för att slippa ovälkomna gäster. Idag finns en mängd snygga ytterdörrar att välja mellan, men vilken dörr ska man egentligen välja och vad ska man tänka på när man investerar sin nya ytterdörr?

Titta på det estetiska

Det första steget när man bygger nytt hus är att först och främst titta på dörrens utseende för att se om den nya ytterdörren passar husets färg och form. Sedan bör man tänka på själva känslan, hur är känslan när man öppnar och stänger dörren? Det är av stor självklarhet att dörren bör ha bra isolervärden, att dörren är luft- och vatttentät och såklart har ett bra inbrottsskydd. En billigare ytterdörr fyller troligen de grundläggande behoven att kunna stänga till och låsa sitt hus. En dyrare dörr har däremot ofta kostats på både vad gäller design, olika funktioner och tillvalsmöjligheter. Rekommenderat är att man alltid ska ha ett tak över dörren, på så sätt kommer dörren hålla längre ju mer skyddat dörren sitter. Generellt sett håller en vit dörr bättre än en färgad dörr då färg fortare mattas av solen. Om dörren är svart eller väldigt mörk i sin färg finns även risk att dörren slår sig om den är extremt solutsatt. Den mest underhållsfria dörren är en vitmålad ytterdörr eftersom den inte påverkas av solljus på samma sätt som en dörr i annan färg. För att också öka livslängden på en målad ytterdörr rekommenderas att man vaxar dörren på samma sätt som man gör med sin bil. Detta kan man göra en till två gånger per år för att få en mer lättskött dörr som håller längre.

Som ett bra komplement till ytterdörren kan man installera ett larm för att öka skyddet i det nybygda huset. Andra åtgärder kan också vara att sätta upp staket, montera en bra husbelysning, alternativt belysning som tänder och släcker lamporna automatiskt när man inte är hemma för att minimera riskerna för inbrott, det är nämligen störst risk för inbrott när ingen är hemma. Därför blir det också extremt viktigt att skydda de mest utsatta områden i huset, det vill säga där tjuven enklast kan ta sig in med minst risk. Se över alla ytterdörrar samt fönster i huset och främst välj en ytterdörr som är säker och trygg för dig och ditt hem.

Kan jag genomföra en badrumsrenovering på egen hand?

2 jun 2017

Om man funderar på att genomföra en badrumsrenovering i sitt hem så ska man först och främst veta att det är vissa saker som man måste ta extern hjälp för att få göra. Här inkluderar vi dragning av vatten- och el och för att dessa nödvändiga saker ska få göras så måste en behörig och certifierad person vara på plats för jobbet. Du som privatperson kan alltså inte vid en badrumsrenovering börja dra vatten eller el och tro att det arbetet ska bli godkänt – nej, då bryter du nämligen mot lagen och riskerar att själv få betala dyra pengar om det upptäcks. Värt att tänka på, eller hur?

Resten får du faktiskt – konstigt nog – sköta själv och här talar vi alltså om kakling, läggande av klinkers samt byta av dusch eller badkar. Detta är tyvärr något som alltför många tagit fasta på då det handlar om en badrumsrenovering och vi säger här tyvärr då resultaten verkligen är av varierande kvalitet. Det är nämligen inte det lättaste att exempelvis lägga kakel och att allt fler människor får för sig att de klarar av detta är faktiskt lite av en fara för framtiden.

Det kan ju nämligen – vid en badrumsrenovering – vara så att kaklet som en privatperson satt upp inte håller måttet och där plötsligt en vattenskada visar sig – en vattenskada som i sig kostar mycket pengar och som dessutom tar tid att reparera och som kan inkludera ett helt hus. Bor man i ett lägenhetshus och drabbas av en vattenskada så finns det nämligen stora chanser att underliggande lägenheter även de får stora problem och det är därför ganska konstigt att just sådana saker som att lägga kakel inte är mer reglerat vid exempelvis en badrumsrenovering.

Här råder vi alltså att man istället kontaktar en firma som sköter om hela denna badrumsrenovering och istället betalar lite extra direkt – visst, det kommer ju att bli dyrare, men sett till riskminimering så kommer det alltid att vara värt pengarna. En vattenskada är inte billig att ta hand om, eller hur? Dessutom ska man även se till det slutgiltiga resultatet och det blir helt enkelt – i de allra flesta fall – betydligt snyggare om man tar hjälp av proffs än om man försöker sköta allting själv vid sin badrumsrenovering.

En badrumsrenovering är en investering

Man ska alltid se sin badrumsrenovering som en slags investering – både i sig själv och i det rent eknomiska den dagen man säljer sin bostad. Detta kan man också tänka på och använda sig av – att ju mer du investerar, ju större avkastning blir det också. En badrumsrenovering är alltså precis som vid alla andra affärer att man har en större chans att nå ett högra mål om man satsar lite extra.

Detta är något som verkligen alla hemmasnickrare bör ta till sig och kanske alltså direkt anlita ett proffs för sin badrumsrenovering. Man får svälja sin stolthet om man vill nå maximal vinst och detta oavsett om det handlar om en badrumsrenovering eller en affär med aktier.

Att utbilda sig till målare

30 apr 2017

De flesta som utbildar sig till målare gör det genom byggprogrammet på gymnasiet. De som vill utbilda sig till målare, men som är äldre än 19 år, kan få utbildning direkt genom en lärlingsplats hos ett företag. Efterfrågan är idag stor och det utbildas hundratals målare varje år.

Hantverkarprogrammen på gymnasiet har visat sig återigen öka i popularitet under de senaste åren. Därefter är det dessutom vanligt att elever kompletterar utbildningen på högskola med olika ingenjörskunskaper. Den som istället vill vuxenutbilda sig som lärling får själv leta upp ett företag som är i behov av lärlingar.

Betygskrav

Den som gått byggprogrammet på gymnasiet med måleri som inriktning, brukar i vanliga fall tilldelas 2 000 utbildningstimmar. Om eleven dessutom har nått upp till de betygskrav som branschen ställer, ges ytterligare 1 000 timmar till eleven. Dessa timmar påverkar inte en elevs möjlighet att bli lärling hos ett företag, men det kan hända att elever med bättre betyg får börja på en annan nivå än de med lite sämre betyg.

För en målarelev behövs 2 200 poäng på gymnasiet med G som lägsta betyg (om de fick betyg enligt det gamla betygssystemet). I det nya betygsystemet krävs minst E och 2 500 poäng. Detta för att få ut maximalt antal timmar i utbildningsboken. Om eleven inte nått upp till dessa krav ges vanligtvis 2 000 utbildningstimmar när examen tas. Dock kan en elev välja att plugga upp sina betyg medan denne är lärling. Då kan man tillföra 1 000 timmar när betygen redovisas.

Betygskrav för den med vuxenutbildning

Den som är vuxenutbildad kan tillgodoräkna sig 1 000 utbildningstimmar, om kursplanen är följd och betyget E (minst) har getts i de kurser som branschen ställer krav på. Får man inte tillräckligt bra betyg, eller har missat någon av kurserna, behöver de först kompletteras. Först när betygen är fullständiga kan 1 000 utbildningstimmar tillgodoräknas.

Lönen

Lönen ser givetvis lite olika ut olika mellan olika målare. Snittlönen ligger dock på 32 500 kronor i månaden innan skatt. Dessutom får du lön som lärling, en period som varar i normalt två år. Lönen som lärling är givetvis inte lika hög som den man har när man är färdigutbildad. Snittlönen för en lärling ligger på ca 19 000 kronor i månaden, under förutsättning att lärlingen har godkända betyg i samtliga ämnen och inte så hög frånvaro. När lärlingsperioden är över, ökar dock lönen både kraftigt och snabbt. Möjligheterna att få en riktigt hög lön är dock begränsade som anställd. Målare som startar upp egna firmor kan dock ibland ta ut löner som är en bra bit högre än snittlönen.

Du kan läsa om målaryrket och vad det innebär i praktiken här: www.målaresollentuna.nu.

Familjen Karlsson gjorde om hemma

27 apr 2017

Tack vare ROT-avdraget har flera svenska familjer kunnat renovera hemma till ett bättre pris. Familjen Karlsson fick köpa en tidigare hyresrätt när den tidigare ägaren inte ville köpa loss lägenheten vid omvandlingen.

Lägenheten var i relativt okej skick då den tidigare hyresvärden nyligen hade tapetserat om lägenheten och renoverat badrummet. Familjen som flyttade in valde dock att fortsätta renovera lägenheten så de fick sin drömlägenhet. Familjen valde att köpa en lite billigare lägenhet med lite sämre standard än de egentligen önskat. Detta var just för att kunna renovera den så det blev precis som de ville ha den.

Lägenheten var en gammal lägenhet från början av 1940-talet som inte bytt golv sedan den byggdes. Så golven var slitna, men otroligt vackra och hade fint mönster. Så medan familjen valde att göra om köket och de tre sovrummen så valde dem att behålla det gamla golvet. Golvet gav en så härlig känsla och familjen ville behålla en liten del av lägenhetens äldre känsla.

Eftersom golvet dock var lite slitet så valde familjen att göra en golvslipning i hela lägenheten. De funderade länge på att göra golvslipningen själva, just för att de redan spenderat en hel del på renovering av resten av lägenheten. Lägenheten är cirka 110 kvadratmeter stor och familjen insåg efter en tids funderande att det skulle ta för lång tid att göra slipningen själva. Så istället valde de att kolla runt efter ett bra företag som med kort varsel kunde ta sig ann golvslipningen. De hittade ett företag som var specialister på golvslipning som tog på sig jobbet och påbörjade arbetet redan veckan därpå.

Så medan familjen packade ihop de sista i den gamla bostaden så gjordes golvet klart. Tack vare att de anlitade ett företag som gjorde golvslipningen åt dem så gick det mycket snabbare och troligtvis så blev även slutresultatet mycket bättre. Golven såg ut som nya igen, även fast den historiska känslan från golven fanns kvar.

I slutändan så blev det billigare för Familjen Karlsson att köpa en lägenhet som de inte var helt nöjda med från början och renovera till deras drömlägenhet. Att renovera är inte lika dyrt idag som det var tidigare, tack vare ROT-avdraget. ROT-avdraget innebär att du som privatperson betalar 70 procent av arbetskostnaden och de övriga 30 procenten får utföraren dra av genom skattereduceringen. Beloppet får uppgå till max 50.000 kr per person och år.

Så det går att åstadkomma en hel del tack vare avdraget och därför kunde Familjen Karlsson välja att renovera lägenheten istället för att köpa drömlägenheten färdig.

Man kan göra ett fönsterbyte till en rimlig kostnad

19 apr 2017

Har du som husägare kommit till den dagen då dina fönster tjänat ut sin rätt och det är dags att genomföra ett fönsterbyte så behöver inte det – som det i många fall tidigare gjorde – innebära en väldigt hög kostnad. Detta förklaras av att du idag har ett större urval och att du inte på något sätt är bunden till att välja fönster av trä – som av hävd är dyrare. Det finns även – om nu träfönster skulle vara ditt val – många olika modeller där som har en varierande kostnad.

Ett fönsterbyte är dessutom något som du kan använda ditt rot-avdrag för och där du anlitar exempelvis en snickare för att byta ut dina fönster, installera dina ny och där du drar av 30% av arbetskostnaden på din deklaration och får summan tillbaka på skatten.

Urvalet av fönster och rot-avdraget är två stycken faktorer som gör ett fönsterbyte idag billigare än vad ett sådant var förr. Oavsett kostnad dock så ska man alltid se ett fönsterbyte som en investering och detta på grund av att fönster som måste bytas i allra högsta grad påverkar uppvärmningskostnaden i ett hus. Detta då de släpper ut den varma luften inifrån och släpper in kall i huset – en kombination som gör att man betalar för mycket och att man dessutom får ett sämre inomhusklimat.

Det vi tänkte göra här är att räkna upp några för- och nackdelar med två olika fönstertyper som kanske kan hjälpa dig den dagen du ställa inför ett fönsterbyte. Enligt följande:

  • Plastfönster – fördelar: plastfönster är vädligt billiga och du slipper dessutom underhåll. Väljer du att genomföra ett fönsterbyte och där du investerar i plastfönster så kommer ditt årliga underhåll att sträcka sig till att du tvättar av dem. Nackdelar: Ja, det rent estetiska talar fortfarande – trots att de blivit snyggare – mot att välja plastfönster och särskilt om ma n har ett hus byggt av trä. Dessutom så är de svåra att reparera; får du en spricka så måste du förmodligen helt byta ut ditt plastfönster mot ett nytt sådant.
  • Träfönster – fördelar: Fönster av trä är snyggare och de håller över en längre tid om man sköter dem på rätt sätt. Nackdelar: priset för ett fönsterbyte med träfönster blir högre än ett motsvarande med plast. Dessutom så krävs det underhåll och där du varje år slipar, putsar och vid behov målar dina fönster.

Ett alternativ till att byta fönster är att göra en fönsterrenovering. Det kan du läsa mer om här

Ökat behov av snickare i Stockholm

1 apr 2017

Stockholm är en expansiv stad vilket medför att omfattande byggnationer och förändringar är nödvändiga för att kunna möta behovet hos befolkningen i staden – både den befintliga och den kommande. Gällande inflyttningen till Stockholm kan vi visa hur stor stadens expansion är genom att ta upp en intressant detalj:

Prognoser gör nämligen gällande att Stockholm vid år 2030 kommer att ha passerat London som den snabbast växande staden i Europa – procentuellt – och här kan man som en fingervisning säga att det rör sig om en ökning av en halv miljon människor. En halv miljon nya invånare som samtliga ska ha någonstans att bo, någonstans att gå på läkarbesök, där barnen ska kunna gå i skola och där det exempelvis måste finnas affärer, butiker, bibliotek och tillgång på parkeringsplatser och bättre vägar.

Kort sagt: Stockholm har en utmaning framför sig och det är också en utmaning som man redan nu befinner sig mitt uppe i. Här kan vi nämna att det talas om att tre stycken busslaster dagligen flyttar till staden och att man av den anledningen har en ganska tight tidsplan att jobba efter i Stockholm och där främst bristen på bostäder är alarmerande och nödvändigast att lösa. En detalj som skulle leda till att priserna – de i dagsläget närmast absurda – för bostäder skulle kunna komma att stabiliseras och det man kan säga här är att Stockholm gör väldigt mycket inom detta.

Man bygger hela tiden och man bygger med en tanke på framtiden och av den anledningen så finns det också ett stort behov av olika hantverkare och personer med utbildning inom byggnadsbranschen. Snickare, målare, armerare, målare, takläggare, plåtslagare – samtliga yrken behövs och gällande det förstnämnda, snickare, så kan man även se att just det yrket behövs även civilt i Stockholm.

I Stockholm och i bakvattnet av alla dessa nyproduktioner så kan man nämligen även se att privatpersoner renoverar i en större omfattning och detta oavsett vilken bostadstyp – bostadsrätt eller villa – det handlar om. Något som kan förklaras av två detaljer: Rot-avdraget och en ekonomisk investering.

En snickare i Stockholm ger bättre slutpris

Det första är enkelt att förklara; en snickare och dennes tjänster ingår i det man kallar för rot-avdraget och detta innebär – kortfattat – att man som privatperson kan anlita en snickare i Stockholm och få sin renovering utfört av ett proffs för att sedan dra av upp till halva kostnaden på deklarationen.

Den andra frågan hänger ihop med både rot och den inflyttning som vi nämnde ovan. I och med att priserna på de befintliga bostäderna ligger på en så hög nivå så kan man – genom en renovering – öka sina chanser att ytterligare höja slutpriset på sin bostad.

Dessutom ska man heller inte – ur en snickares perspektiv – underskatta de renoveringar som görs i samband med att någon person köper en bostad i Stockholm och väl vid inflyttning vill sätta sin egen prägel på denna; något som man alltså gör med hjälp av sitt rot-avdrag och en snickare. Kort sagt; det råder ett stort behov av detta yrke i Stockholm och kommer så att göra långt in i framtiden.

Mer läsning om snickaryrket finns på denan hemsida: http://www.stockholmsnickare.nu/.

Kan jag renovera mitt badrum i Stockholm?

24 mar 2017

Att renovera ett badrum kräver lite extra kompetens – detta då arbetet både är komplicerat och tar ganska lång tid. Dessutom får du inte göra allt själv heller. Saker som att dra el och vatten kräver nämligen att en utbildad person med behörighet gör det och då alla människor inte har den kompetensen så brukar man faktiskt tjäna på att låta en firma sköta om att renovera sitt badrum. Bor du i exempelvis Stockholm och vill renovera ditt badrum – ja, då kollar du helt enkelt upp en massa olika företag som kan hjälpa dig med arbetet. Varför kolla hos flera och inte bara hos en? Jo, i Stockholm - eller någon annan stor stad – kan man nämligen tjäna mycket pengar på att höra sig för innan man bestämmer sig.

Detta så det faktiskt finns många företag som specialiserat sig enbart på att renovera badrum och där de gör allt ifrån att dra vatten och el samt kaklar och lägger klinkers. Hör man sig då för hos många kan man pressa priserna och på så sätt slippa betala allt för mycket.

Dock ska man veta att det även finns firmor som inte är alltför bra på att renovera badrum – sådant märks speciellt i Stockholm där oseriösa aktörer smugit sig in på marknaden tack vare att efterfrågan är så stor för renoveringar i allmänhet men badrum i synnerhet. Här gäller det alltså att kanske inte välja det billigaste alternativet utan i lugn och ro se över företagen innan man bestämmer sig – att renovera badrum är ett jobb som man inte vill att någonting går fel med. Detta gäller dock inte bara i Stockholm utan naturligtvis över hela landet.

Kan jag använda rot-avdraget till att renovera mitt badrum i Stockholm?

Rot-avdraget är något som de flesta använder sig då de ska renovera sitt badrum och det är också med tanke på sådana jobb som det kom till. Det är alltså jobb som människor inte kan göra själva, där specialkompetens krävs som man använder Rot – och i det ligger definitivt att renovera sitt badrum. I Stockholm har detta visat sig vara väldigt lukrativt för företag inom denna bransch – detta på grund av man i Stockholm ser en större flexibilitet gällande boende och man därför i betydligt högre grad också väljer att renovera sina badrum.

Om du som firma då kan använda dig av Rot vid arbetet – ja, då kan också fler privatpersoner anlita dig. Naturligtvis gäller detta över hela landet och inte bara då det handlar om att renovera badrum – dock märks det särskilt väl i just Stockholm. Men detta är dock generellt för alla branscher där rot-avdraget kan användas. Det kan alltså vara byggjobb, plåtslageri, svetsning och andra saker som vanliga privatpersoner inte kan – eller får – göra själva. Att renovera ett badrum i Stockholm var alltså bara ett exempel som lika gärna kunnat handla om att bygga en altan i Göteborg.

Viktigt med förarbetet om du ska måla om träfasaden själv

20 feb 2017

Är du ingen professionell målare? Lugn. Om du inte vill anlita en, går det att läsa på och kunna göra ett okej jobb själv, även utan goda förkunskaper. När man inte har förkunskaper gäller det dock att gå försiktigt fram för att undvika misstag. Att ta det lugnt och arbeta metodiskt är nyckeln för att lyckas med ett dylikt projekt.

Att måla om en träfasad är inget litet arbete. Det kommer att gå åt en hel del tid, energi, svett och pengar. Det här gör det ännu viktigare att vara noga med förarbetet. Att lägga ner så mycket energi, för att sedan märka att det brast i förarbetet, är nog inte kul för någon.

Ge färgen rätt förutsättningar

Som ovan nämnt är förarbetet viktigt. En del av det är att ge färgen goda förutsättningar att fästa, och därmed se bra ut i många, många år framöver.  Oavsett om du ska måla obehandlat eller behandlat virke, är det viktigaste att det är rent och torrt. Det här bör inte slarvas med. Är virket inte rent – slarva då inte med rengöringen. Är det fuktigt är det mycket viktigt att det får torka.

Rengöring

Om det är obehandlat trä som ska målas och om det har stått oskyddat en längre tid, har sannolikt ytskiktet börjat brytas ner. Det här identifieras lättast genom att virket har börjat få en grå hinna på ytan. Om detta är fallet, behöver du borsta hela fasaden med en stålborste innan du börjar med impregneringen.

Om träet är målat sedan tidigare, bör rengöring med ammoniaklösning, alternativt målartvätt, vara en del av förarbetet. Efter att du har använt ammoniaklösningen eller målartvätten, bör du också skölja av fasaden med rent vatten. Kom ihåg dock vad som nämndes tidigare. När du har sköljt av fasaden med vatten är det mycket viktigt att du låter fasaden torka ordentligt. Innan virket är helt torrt bör du inte börja måla.

Mögel

Har du otur kan träfasaden ha angripits av alg, röta eller mögel. Det här är särskilt vanligt om underhållet av fasaden har skötts dåligt. De vanligaste ställena att hitta detta på är nära marken, bakom täta buskar och på skuggsidan.

I de fall din fasad har angripits av mögel, räcker det inte med ammoniaklösning. Dessa ytor måste skrubbas med ett desinfekterande medel.

Låter det svårt?

Om du inte har tiden, energin eller kunskapen att utföra arbetet själv, kan det vara läge att anlita en målare. Om du bor i en någorlunda stor stad, brukar det inte vara något problem att på hyfsat kort varsel få hem en målare som kan göra jobbet. Hitta målare kan du göra genom att söka på fraser som ”Målare Stockholm” och liknande. Bor du i en större stad som Stockholm är det lättare att hitta en firma till följd av det höga utbudet. Samtidigt kan priserna vara lite högre i storstäder som Stockholm, men även i Göteborg och Malmö. Givetvis är det dock inte bara boende i Stockholm och andra storstäder som kan få tag på en målare med kort varsel – sök runt själv i ditt närområde för att hitta en!

← Äldre inlägg