Tips för att kakla din toalett själv

Innan vi visar hur du ska kakla i ett badrum/toalett så ska vi peka på det uppenbara: i ett sådant utrymme så finns det mycket vatten i omlopp och det blir fuktigt – därför blir det extremt viktigt att kaklet sätts perfekt och att tätskiktet bakom även det hanteras enligt konstens alla regler.

Det vi råder dig till är att om du känner minsta osäkerhet – sök upp en plattsättare istället. Visst, det kommer att kosta dig några kronor – men ställ den summan mot vad en vattenskada skulle kosta dig. Det finns andra områden i ditt hus – lämpligen köket – där du kan prova vingarna gällande att sätta kakel.

 Med detta sagt så fortsätter vi och vi tänkte sätta upp det hela steg för steg å att det blir lite lättare att följa. Vi förutsätter här att du rivit bort det gamla kaklet samt att du har rätt underlag – exempelvis en 13 mm gipsskiva – att sätta ditt nya kakel på. Du bör, som en påminnelse, absolut inte ha något trämaterial då detta kan leda till mögelskador. Bra? Då kör vi igång.

  1. Börja med tätskiktet. Rolla fuktskyddsmassa över väggarna – de ska vara torra – och låt denna torka. Räkna med en timme. Täta vinkeln mellan golv och vägg med en fiberremsa – den limmar du fast. Därefter ser du till att vara noggrann då du bakar in remsan i tätmassan.
  2. Limma fiberremsa över alla skarvar, alla hörn och skarvar. Lägg silikon i alla springor vid genomföringar och limma fiberemsa runtomkring dessa. Se till att använda mycket tätmassa – dränk fiberremsan!
  3. Dags att rolla ännu en gång. Rolla hela väggen med tätningsmassa – missa inte nere vid golvet – och låt detta torka i minst två timmar. Här ska vi tillägga att temperaturen är avgörande för torktiden. Och: du ska inte kakla i ett rum vars temperatur understiger 15 grader!
  4. Rolla igen! Denna gång ska du rolla till en tjocklek om ungefär en millimeter och du ska se till att det är jämnt. Torktid här? Ungefär tjugo timmar rekommenderas.
  5. Dags för fogmassa. Vi förutsätter att du fått rätt vägledning gällande tandningen på din kam i butiken där du köpt kaklet. Börja med att föra fogmassan över väggen – så långt du hinner sätta på cirka tio minuter - den ska vara välarbetad och den ska ha en tjocklek om 4-6 mm och du ska dra ut den med din kam som hålls vinkelrätt mot underlaget.
  6. Sätt först upp en rätbräda och kontrollera med ett vattenpass att denna är helt rak. Börja kakla nedifrån och sätt plattan vid den slutliga placeringen, tryck till och för den i sidled till exakt position. Upprepa. För att få raka linjer så rekommenderas att du använder dig av ett fogsnöre och kakelkryss. Fogarna kontrollerar du med jämna mellanrum genom att använda ett vattenpass. Då och då kan du också kontrollera massan funktionalitet genom att lyfta på valfri platta och titta på baksidan – är den full av fogmassa så är det ett väldigt gott tecken.
  7. Ta bort rätbrädan och sätt kakel där den suttit. Låt torka i två dygn.
  8. Dra bort fogsnöret – inte i hörnen dock - och lämna kvar kryssen. Foga genom att dra ut fogbruk och bearbeta det med en gummispackel – dra diagonalt över mönstret och se verkligen till att alla fogar fylls i.
  9. Torka bort allt bruk och all smuts med hjälp av svamp. Skölj ofta! Efter några timmar kan du polera med en mjuk trasa. Viktigt är att du inom de närmaste dygnen håller kaklet lite fuktigt. Använd en fuktig svamp och dra över väggarna med jämna mellanrum.
  10. Klart!