Anlita en glasmästare för fönsterbyte i Stockholm

Det är god kvalitet på gamla fönster i Stockholm. Med en bra glasmästare får du fönster av samma kvalitet när det är dags för fönsterbyte.

Bor du i ett gammalt hus i Stockholm? Grattis, det är många som vill vara i din sits. Stockholm har en tuff bostadsmarknad och bland de mest eftertraktade objekten finns ofta småhus i någon av trädgårdsstäderna i närförorter som Bromma och Enskede. Här är husen inte sällan äldre än hundra år, men de har vårdats väl av flera generationer ägare. Det märks på fasaderna och inte minst på fönstren.

Gamla hus med vackra fönster

Tätvuxet virke ett krav

Före 1950 ställdes hårda krav på vilken typ av virke som fick användas när man tillverkade fönster. Det skulle vara tätvuxet virke och det stipulerades till och med hur många millimeter det maximalt fick vara mellan årsringarna. På så sätt säkerställde man en god byggkvalitet och fick fönster som kunde hålla otroligt länge om de togs om hand väl. Många av de fönster som tillverkades i början av 1900-talet sitter fortfarande kvar på hus i Stockholm!

När fönstren ändå måste bytas

Men allt har ett slut och så även livslängden på det mest välbyggda fönster. Om virket väl börjat ta skada finns det inget annat att göra än att byta ut fönstren. Bor man i ett gammalt hus och vill byta fönster så är det dock inte bara att åka iväg till närmaste byggvaruhus och köpa det billigaste man hittar. Nej, på ett gammalt hus är fasaden antagligen skyddad av en detaljplan och du behöver bygglov för att ändra minsta lilla detalj. Du bör så långt det går byta till fönster som är så lika de gamla fönstren som möjligt, både i utseende och storlek.

Specialtillverkade fönster ett måste

Dock hittar du antagligen inte fönster av just det snitt du söker i detaljhandeln. Lösningen på det är att vända dig till en glasmästare i Stockholm, som kan specialtillverka fönster åt dig. Då får du välbyggda fönster med samma utseende som de gamla. Dessutom håller nya fönster bättre kvalitet vad gäller ljudisolering och u-värde, även om de kanske inte slår de gamla fönstren i virkeskvalitet. Vi har helt enkelt inte virke av samma kvalitet som vi hade förut i Sverige, en negativ konsekvens av vår stora skogsavverkning.

Byt inte fönstren själv

Att byta fönster själv på ett gammalt hus är en dålig idé. För att få bästa möjliga isolering runt fönstren och för att inte skada omgivande virke bör du alltid vända dig till en glasmästare i Stockholm när du ska byta fönster. Genom att ta hjälp av en glasmästare genom hela processen med fönstertillverkning och fönsterbyte ger du ditt hus den kärlek och omsorg det förtjänar, och det får nya fönster som kan sitta i hundra år till.

Här kan du läsa mer: https://www.glasmästarestockholm.com/

21 Nov 2019