Blogg

Tapetseringodisean

13 jun 2021

Ett överaskningsprojekt såsom omtapetsering kan snabbt gå över till att bli en frustrerande mardröm. Låt det inte hända dig, skaffa dig istället rätt verktyg och tapetsera som ett proffs!

Familjen är bortrest och du tänkte överraska dem med nya tapeter när de kommer hem. Imorse kom tapeten med silvrigt rosmönster som din tjej velat ha så länge. Den bilmönstrade tapeten har du gömt i en vrå i garaget sedan förra veckan, i väntan på denna helg. Den ska in i tvillingarnas rum och du vet att de kommer att bli jätteglada över det. Du kan se för din inre blick hur du får kramar och pussar för din fina överraskning. Dagdrömmen avbryts när du upptäcker att allt fattas. Du har inga tapetverktyg. Plötsligt tar nervositeten över och du måste fokusera på att lösa det akuta problemet.

Räddning på nätet

Som tur är ger du inte upp projektet. Du tar fram mobilen och googlar tapetverktyg. En hemsida poppar upp. Där hittar du massor med tillbehör, även avancerade tapetverktyg. Du läser även en enkel med praktisk guide för att tapetsera och vilka vanliga misstag du ska undvika. Nu känner du dig lugn igen. Det här ska gå!

Till slut kom söndag kväll. Du hann tvätta dina verktyg och lägga undan dem innan familjen kom. De blev så glada! Pappa är bäst, pappa kan allt. Du blir överöst med kärlek och uppskattning. Ingen får veta att du inte hade en aning om vad du höll på med i början, men det gör ju ingenting. Med de rätta verktygen blev resultatet proffsigt!

Det ställs krav på taksäkerhet

11 jun 2021

Den som ska upp på ett tak och utföra ett jobb måste kunna förvänta sig att det ska vara säkert där, så att man inte ramlar ner. Infästningar och takstegar måste vara helt funktionsdugliga.

Det kan vara en hantverkare som plåtslagare eller sotare i Stockholm som behöver gå upp på taket, men det kan också vara fastighetsägaren själv som ska rensa takrännor, ta bort döda djur eller rengöra takpannorna. Beroende på hur taket lutar ska det finnas gångbryggor och takstegar, och allt ska hålla viss standard. Arbetsmiljölagen måste följas för den som anlitar folk att jobba på hög höjd.

Allt från takskottning till solceller

Det är ganska många aktiviteter som sker på ett tak. Kanske behöver du montera en antenn eller sätta upp solpaneler, skotta snö eller montera armaturer eller skyltar. Ibland ska någon kontrollera imkanaler eller ventilation. Se till att det är säkert att jobba på ditt tak. Redan när man projekterar ett hus måste man beakta och planera in taksäkerheten som en del av byggnationen. Därefter bör du som husägare kontrollera att inget har lossnat eller gått sönder.

Om inte säkerhetskraven följs kan det bli sanktionsavgifter enligt AFS 1999:03. Taksäkerheten är en så viktig fråga att det har bildats en särskild kommitté, som har utarbetat ett rapporteringssystem för den som arbetar på tak. Man kan rapportera bristerna till fastighetsägaren och till byggnadsnämnden. Om du är husägare eller sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening är det en god idé att anlita ett proffs på taksäkerhet i Stockholm.

Fjällen eller havet

7 jun 2021

Skaffa en samlingspunkt för hela familjen, där ni kan träffas och koppla av tillsammans. Ett fritidshus kan du placera precis där du vill ha det och använda för alla olika tillfällen.

Vad är egentligen ett fritidshus? Namnet säger det egentligen väldigt tydligt, för det är ett hus som är lite enklare och som du kan använda på din fritid. Det brukar vara ett hus som är lite mindre och som kanske har mindre isolering och enklare funktioner än vad en villa har. Men det innebär inte att huset är mindre användbart. Idag är byggstandarden så pass bra att många väljer att flytta permanent till sina fritidshus. Det är ofta hus som har ett lägre pris, men som ändå kan ligga på mycket eftertraktade platser.

Välj din funktion

Om du har ett fritidshus nära en skidort så är det nog troligt att du vill ha en bastu tillgänglig. Det är mycket skönt att komma hem efter en kall dag i backen och krypa in en sväng i en varm bastu, innan middag och soffmys. Du kanske även vill ha ett garage där du kan ställa in din snöskoter eller dina skidor, när du inte är på plats. Så kan det även vara när du väljer ett fritidshus i sydligare breddgrader nära en strand. Där kanske du istället vill ha en pool och fyller ditt garage med cyklar, ett par kanoter och fiskespön. För i fritidshuset vill du ta det lugnt men även kunna aktivera dig med något trevligt.

Nya lokaler till kontoret

6 jun 2021

Ditt nya kontor står snart klart och du kunde inte vara mer förväntansfull. Det är lite småsaker kvar att göra men sedan är det helt färdigt. Då har du äntligen ett eget kontor att sitta på.

Det nya kontoret är snart färdigt och du kan knappt bärga dig tills allting är klart och på sin plats. Du har länge haft en dröm om att starta eget och i allt för många år har du arbetat hemifrån i gästrummet. Men nu är det alltså snart dags. Du kommer att få sitta och arbeta på ditt alldeles egna kontor, utan ungar som vill dig något hela tiden. Du har inte hyrt in dig på ett kontor utan du har köpt en del av en byggnad. Där kommer du ha plats med både kontor och en liten övernattningslägenhet för när det blir sena kvällar på jobbet. Allting börjar äntligen falla på plats för dig.

Brandsäkra ditt kontor

Det finns som sagt en del saker kvar som behöver göras och åtgärdas innan du kan flytta in i ditt nya kontor. Du har hyrt in hjälp som kommer och gör allting åt dig och nu undrar de om du vill ha lokalerna brandisolerade. Du är inte helt säker på vad det är men efter lite information så har du koll på vad det innebär. Brandisolering hejdar eldens framfart vid brand och gör det lättare att ta sig ut och svårare för elden att sprida sig. Du bestämmer dig för att du vill ha hjälp med brandisolering till dina lokaler.

Kasta och spara

26 maj 2021

Innan en större renovering kan ske så måste det gamla rivas ut. Men det är en åtgärd som är svårare än du kanske kan tro. Åtminstone ifall du ska spara delar av det som är under ytskiktet.

En skönhetsoperation är lite som en renovering. Det handlar om att försiktigt ta bort, lägga till och förändra något. En åtgärd som sker med största försiktighet och precision. Vid en renovering kan det se ut ungefär på samma sätt. Du kanske ska flytta alla köksskåpen från en vägg till en annan. Eller så ska du sälja. Så kan det också vara med badrumsinredning, golvbeklädnad och liknande. Rivningen kommer alltså inte att innebära en slägga som mosar allt i sin väg, utan istället inventarier och ytskikt som med försiktighet avlägsnas och flyttas till en annan plats.

En total förändring

Modet påverkar även husen och ytskikten. Idag är det mycket populärt att öppna upp med öppen planlösning och stora glaspartier. Det beror förstås också på vilken utsikt du har ifall du vill göra det. En vägg är väl ändå bara att slita ut, kanske du tänker? Men väggar, golv och tak kräver ännu mer försiktighet än ett kök eller ett ytskikt. Om du vill ha ett stort glasparti som ger dig utsikt mot Göteborgs kustlinje så gör du klokast i att anlita en firma som kan rivning. Det kan finnas el, vatten eller avlopp i väggarna och dessutom är det viktigt att du inte gör något som får huset att börja sjunka ihop. Läs mer om rivning på denna hemsida: rivninggöteborg.nu

Lägg ett klassiskt och gediget golv

30 apr 2021

När man vet hur pilligt det är och hur lång tid det tar att lägga en fiskbensparkett är det otroligt att det finns så många i landet. Men idag finns det tekniker som snabbar på läggningen.

Få golv är så välkända och klassiska som fiskbensparketten. Ett golv som är mycket hållbart och kan hittas på golv som är över hundra år gamla. Det är också ett golv som fortfarande idag är mycket populärt på grund av sin hållbarhet och sin klassiska och levande form. Men även om det idag är vanligt att själv göra mycket inom hemmafixande är det klokt att överlåta fiskbensparkettens läggning till ett proffs. Och det innan du har slitit av allt hår på ditt huvud i försöket att få det tätt och snyggt.

Snabbt och snyggt

När du tittar på ett proffs som verkligen kan lägga fiskbensparkett går det lekande lätt och blir perfekt med en gång. Det är väl helt enkelt så som det alltid är när någon har många timmars vana och dessutom är lämplig för det som den gör. Men vad är då knepet? Dels de många timmarnas vana. Men även ett sätt att samarbeta med båda händerna för att få golvet i rätt vinkel och att alla delarna passar perfekt ihop. Vissa golv går även att få med partier som redan sitter fastlimmade ihop, även om just fiskbensparkett fortfarande oftast läggs pinne för pinne. Säkert är dock att du ska ha ett stort tålamod och fingertoppskänsla.

Funderar du på att slipa golvet?

23 apr 2021

Östermalm är känt för sina vackra våningar med vackra trägolv som vittnar om svunna dagar. Ofta kan du hitta äldre exklusiva parkettgolv. Parkettgolv går ofta att slipa när de blir slitna.

Kanske är du lycklig ägare av en vacker våning på Östermalm, men parkettgolven börjar bli slitna. Parkettgolv är klassiska golv i äldre lägenheter och de går att slipa. Nästan alltid vill säga. För om de slipats flera gånger eller inte är tillräckligt tjocka kan golvet förstöras om du slipar fel.

Som tur är finns det företag som erbjuder prisvärd golvslipning på Östermalm som direkt kan avgöra om det är läge att ge sig på parkettgolvet. För att slipa golvet själv och inse efter att halva är gjort att det bara är att köpa nytt är en onödig kostnad.

Vilka parkettgolv går att slipa?

Du kanske funderar på att i stället för att slipa golvet lägga någon nyare och modernare variant av golv. Kanske för att nyansen inte riktigt matchar din stil? Fördelen med parkettgolv är att de även går att nyansera. Du kan få ditt golv slipat och nyanserat oavsett om det är fiskbensparkett eller fransk parkett. På så vis behåller du också den klassiska Östermalmkänslan över våningen, men i kombination med modern stil.

Det finns också ett värde i att bevara golv, inte minst ur miljösynpunkt. För genom att bibehålla befintliga golv gör du även miljön en tjänst. Så vill du få ett vackert klassiskt golv kan du med fördel kontakta ett proffs på golv.

Att bli med markis

21 apr 2021

Går du möjligtvis i markistankar? Då är du inte ensam. Många har precis samma drömmar som du. Säkerligen även samma funderingar. Vilka ska man välja? Vad kostar det? Vad ska man tänka på?

Att skaffa markiser är det många som vill. Det är inte så konstigt. Med markiser blir du friare. Du kan ju själv välja om du vill njuta av solens strålar eller få lite mer skugga. Du kan även välja lite mer avskildhet när du känner för det. På uteplatsen kan en stor terassmarkis hjälpa till att skapa ett rum utomhus. När du känner för att inte ha markis är det bara att veva in. För att sedan veva ut igen. Precis när du känner för det. Frihet!

Tänk igenom

Men vad ska man tänka på när man skaffar markiser? Första punkten att fundera igenom är såklart var någonstans du vill ha markiser. Bara på ett ställe eller flera? Vid fönster eller uteplats? Ska du ha en stor eller bara en liten? Självklart kommer storleken att påverka priset.

En annan sak som påverkar priset är om de vevas för hand eller är motordrivna. Prisskillnaden kan vara stor. Från knappa 2000 ungefär, till kanske dryga 20 000. Förutom pris bör du tänka igenom utseendet. Ett plus är om de matchar huset, såklart. Men tänk på att de även ska se snygga ut inifrån, när man tittar ut. Då ska de också matcha, eller åtminstone smälta in i miljön. Det bästa du kan göra är att kontakta en markisfirma och be om råd. Lycka till! Läs mer om markiser på denna webbsida: markiserlidingö.se

Med en balkonginglasning kan man njuta av alla årets månader

7 apr 2021

Drömmer ni som många andra om en egen liten utkikspost och oas? Eller vill ni ha ett extra litet utrymme för avkoppling, där man kan få vara ifred? En inglasad balkong kan vara allt detta.

En balkonginglasning kan betyda mycket för boendet. Att plötsligt ha en extra yta som man kan nyttja även under årets kalla månader kan verkligen öka på trivseln. Med en inglasad balkong som blir som ett extra litet rum upplevs lägenheten ofta som större. En balkonginglasning kan faktiskt generera ett högre pris för bostaden vid en eventuell försäljning. Dessutom hjälper den till att skydda hela lägenheten från väder och vind vilket gör att man även brukar få en något lägre energiförbrukning. En inglasad balkong slits heller inte lika snabbt och även fasad, fönster och balkongdörr skyddas.

Stora variationsmöjligheter i färg, utförande och glas

En balkonginglasning kan se ut på många olika sätt vilket gör att man kan få glas som passar ihop med fasaden och husets arkitektur. Många bostadsrättsförening och hyresfastigheter har även särskilda bestämmelser när det gäller profil och utseende. Därför är det bästa att alltid först kolla med hyresvärd eller förening innan man glasar in balkongen. De tåliga och underhållsfria aluminiumramarna som håller glasen går att få i vilken kulör som helst men finns även i standardutföranden. Själva glaset finns också i olika typer som enkelglas, härdat glas och energiglas. Med vädertålig kanalplast kan man även bygga ett isolerad glastak på balkongen, vilket ger bättre ljus och ökar på utekänslan. Mer om balkonginglasningar på denna sida: balkonginglasninguppsala.se

Vackra golv som håller länge

26 mar 2021

Golvet har stor betydelse för ett rum och hur vi uppfattar det. Av naturliga skäl är det också den yta som slits mest. Att därför satsa på vackra golv av bra kvalitet lönar sig i längden.

Den yta som syns och märks mest då man kommer in i ett rum är golvet. Att därför satsa lite extra på vackra och hållbara golv som håller länge är alltid en bra affär. Detta eftersom det även höjer värdet på bostaden. Väljer man dessutom ett tåligt trägolv kommer man, om ett par år när det blivit slitet, kunna slipa det och det blir som nytt igen. Trägolv finns också i många olika träslag och utföranden, från klassisk fiskbensparkett till industriparkett. Detta gör att trägolv passar lika bra i äldre fastigheter som i mer moderna. Det viktiga är att man väljer ett trägolv som harmoniserar med huset och arkitekturen.

Olika ytbehandlingar

Trä är ett levande material som påverkas av luftfuktighet och årstider. Träet behöver därför kunna röra på sig och man ska därför inte lägga plankor eller stavar för tätt. Genom att anlita en skicklig golvläggare i Örebro får man ett trägolv lagt efter alla konstens regler, och man får det även ytbehandlat. En ytbehandling är till för att skydda golvet mot slitage och spill. Mest effektivt skydd ger lack som går att få både blank och matt. Men man kan även olja, såpa eller vaxa trägolv. Vilken ytbehandling som passar bäst beror på hur man använder rummet, men även vilken känsla och utseende som man är ute efter.

Mytomspunna kalkfärgen

26 mar 2021

Kalkfärg har blivit omåttligt populärt. Åtminstone att titta på och njuta av. Många är fortfarande lite ängsliga för att själva måla med den. Men det behöver man verkligen inte vara!

Kalkfärg är här för att stanna och har så varit ett bra tag. Det är något med den där råa, ruffa ytan, men som ändå utstrålar så mycket värme. Det blir direkt ombonat och välkomnande. En kalkmålad vägg är aldrig platt och tråkig. Trots alla dessa fördelar, är som sagt många ändå rädda för att använda den. Varför? kan man undra. Dels handlar det nog om att man inte vet hur man ska måla med den. Dels handlar det om att man tror att det ska vara en känslig färg, där fläckar är svåra att få bort.

Hur ligger det till?

Att den ska vara svår att måla med är enkel att dementera. Det är lätt. Fatta bara en tjock pensel och dra vanliga penseldrag eller kryssdrag. Se till att måla hela ytan på en gång, så att färgen inte hinner torka mellan dragen. Om man trots allt ändå tycker att det verkar för knepigt med kalkfärg, kan man alltid ta hjälp av en professionell målare istället.

Är den känslig för smuts då? Om man inte lägger på en sealer efter målningen så ja, då är den känslig. Men av denna anledning bör man alltså stryka på en sealer. Helt plötsligt tål den då både slitage och vattenstänk. En bra sealer låter dessutom kalkfärgen behålla sin matta elegans. Lycka till! Mer info kan du hitta på denna sida: målarebromma.nu

Så undviker du stopp i avloppet

25 mar 2021

Det är viktigt att allt funkar som det ska när det kommer till rör. Stopp i rören kan leda till stopp i avloppet. Att begränsat kunna gå på toa eller få upp avloppsvatten är inget någon vill.

För att ha ett fungerande hem behöver man ha fungerande rör. Dessa leder ut avloppsvatten, diskvatten, tvättvatten mm. Blir det något problem med rören måste man snarast ta hand om det. Att ha stopp i rören är inget som är hållbart, det kan göra det betydligt svårare att ha ett normalt hushåll.

Det finns flera saker man kan göra själv när man har stopp i rören. Har det blivit stopp i handfatet kan man skruva isär och rengöra vattenlåset, ibland sätter sig stoppet där. Man kan även i butik köpa ett medel eller pulver som löser upp fett. Ibland kan detta vara tillräckligt.

Hur du undviker stopp

Oavsett hur väl man än sköter rören kan det bli stopp i avloppet. För att minska risken kan man låta bli att spola ner fett och hälla i rikligt med varmt, gärna kokande, vatten då och då. Får man trots det stopp som inte går att lösa behöver man höra av sig till en certifierad rörmokare i Göteborg. Rörmokare kan nämligen lösa stopp som inte vi kommer åt. Med hjälp av till exempel högtrycksspolning eller rensverktyg kan de få loss på stopp som inte sitter lokalt. Har du problem med rören bör du snarast kontakta en rörmokare som kan hjälpa dig att lösa problemet.

Lackera om köksluckorna i Stockholm

18 mar 2021

Drömmer ni om ett nytt fräscht kök men har inte riktigt ekonomin för det? Genom att byta beslag och lackera om köksluckorna kan man ge köket nytt liv, samtidigt som man gör gott för miljön.

Många gånger tröttnar vi på ett kök innan det egentligen är utslitet. Att då i stället lackera om luckorna, byta beslag och bänkskiva kan vara det lyft som behövs. Dessutom kan man få köksluckor i precis vilken färg man vill, och skulle man tröttna är det bara att lackera om dem igen. Ibland kan man också behöva måla om socklar och andra trädetaljer i köket för att de ska harmoniera med de nylackerade köksluckorna. Därför kan det vara bra att föreställa sig en helhet och kanske välja en färg som även passar ihop med bänkskiva, väggfärg och annat, om man nu inte tänker att måla eller byta ut dem.

Sprutmåla på plats

Ska man lackera om köksluckorna ska man vända sig till ett professionellt företag som sysslar med lackering i Stockholm. Då får man perfekt lackerade luckor och dörrar, reparerade, släta och utan ojämnheter, och med lång garanti på arbetet. Enklast är att lämna in luckorna men man kan även få hela köket sprutmålat på plats, något som kan vara bra om även socklar och sidostycken behöver lackeras. Det går också att sprutmåla skåp och lådor inuti, något som verkligen kan fräsch upp ett kök. Det kan vara bra att också jämföra priser mellan olika lackeringsfirmor även om man kan använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden.

När fasadmålningen blir helt fel

16 mar 2021

När vädret blir fint och kvällarna blir längre är det som gjort för att måla huset. Ett sätt att verkligen kombinera nytta med nöje. Lite faluröd, en pensel och en stege är allt man behöver.

Det är inte riktigt så det ser ut i verkligheten. Visst kan det vara trivsamt att måla huset. Ska dessutom resultatet bli bästa tänkbara är det viktigt att läsa på.

Sune ska måla om sitt nya hus och känner att det skulle vara kul med något nytt och annorlunda. Han bestämmer sig för att hans hus ska sticka ut och bestämmer sig för turkos. En färg som han aldrig sett på en fasad förr. Förhoppningsvis kommer målerifirman han köper färg av att sätta upp ett varnande finger, för annars kan det bli besvärligt för Sune om han måste göra om hela jobbet.

Rätt och riktigt med målerifirma

Anledningen är att det i vissa områden finns regler för vilka färger som får användas på fasaden. Så när man önskar en helt ny färg är det bra att kontakta kommunen först och höra sig för om vilka regler som gäller. I vissa fall måste grannarna godkänna färgvalet innan man sätter igång.

När Sune istället väljer att hyra in en målare att göra jobbet behöver han inte oroa sig för felaktiga färgval. De vet vilka färger som kan användas på orten och i olika områden. Han kan sedan lugnt luta sig tillbaka och överlåta allt till entreprenören, som med enkelhet och god kunskap tar sig an både färgval och målarjobb. Läs mer om målning på denna hemsida: målerifirmastockholm.nu

Är du i behov av en erfaren målare på Södermalm?

25 feb 2021

Behöver dina väggar få lite kärlek? Hur länge sen är det sist väggarna fick ny färg eller tapet på sig? En bra målad vägg håller länge, men trots det kan det bli slitet i färgen eller tapeten.

Börjar det se för tråkigt ut i ert hem? Inte ens den vackra tavlan lyckas dölja den spruckna färgen. Då är det verkligen på tiden att måla om. Tiden kan förstås vara knapp till att göra arbetet. Men med hjälp från en proffsig målerifirma behöver du inte vara på plats medan de sköter din målning. Har du inte bestämt dig än om du vill ha ny färg eller vill ha upp en tapet? Det finns massa olika mönster när man väljer tapet, även detta kan en erfaren målare på Södermalm hjälpa till med att sätta upp. Kolla vad som passar dig och vad du vill ha.

Tar det lång tid?

När man ska göra en ommålning får man räkna med någon dag, eftersom man måste ha minst två lager. Sen beror det även på vilka förutsättningar man har sedan innan. Hur mycket förarbete krävs? Är det tapet behöver man dra av de delar som lossnat för att få ett bra resultat, och färg som spruckit behöver slipas bort. Vad du ska ha för färg spelar också roll, det kan behövas grundmålas först. Sen givetvis den viktigaste faktorn som spelar in, hur stort rummet är. Det kanske är mycket lister som ska täckas för, och där kan vara många hörn.

← Äldre inlägg