Blogg

Lägg ett klassiskt och gediget golv

30 apr 2021

När man vet hur pilligt det är och hur lång tid det tar att lägga en fiskbensparkett är det otroligt att det finns så många i landet. Men idag finns det tekniker som snabbar på läggningen.

Få golv är så välkända och klassiska som fiskbensparketten. Ett golv som är mycket hållbart och kan hittas på golv som är över hundra år gamla. Det är också ett golv som fortfarande idag är mycket populärt på grund av sin hållbarhet och sin klassiska och levande form. Men även om det idag är vanligt att själv göra mycket inom hemmafixande är det klokt att överlåta fiskbensparkettens läggning till ett proffs. Och det innan du har slitit av allt hår på ditt huvud i försöket att få det tätt och snyggt.

Snabbt och snyggt

När du tittar på ett proffs som verkligen kan lägga fiskbensparkett går det lekande lätt och blir perfekt med en gång. Det är väl helt enkelt så som det alltid är när någon har många timmars vana och dessutom är lämplig för det som den gör. Men vad är då knepet? Dels de många timmarnas vana. Men även ett sätt att samarbeta med båda händerna för att få golvet i rätt vinkel och att alla delarna passar perfekt ihop. Vissa golv går även att få med partier som redan sitter fastlimmade ihop, även om just fiskbensparkett fortfarande oftast läggs pinne för pinne. Säkert är dock att du ska ha ett stort tålamod och fingertoppskänsla.

Funderar du på att slipa golvet?

23 apr 2021

Östermalm är känt för sina vackra våningar med vackra trägolv som vittnar om svunna dagar. Ofta kan du hitta äldre exklusiva parkettgolv. Parkettgolv går ofta att slipa när de blir slitna.

Kanske är du lycklig ägare av en vacker våning på Östermalm, men parkettgolven börjar bli slitna. Parkettgolv är klassiska golv i äldre lägenheter och de går att slipa. Nästan alltid vill säga. För om de slipats flera gånger eller inte är tillräckligt tjocka kan golvet förstöras om du slipar fel.

Som tur är finns det företag som erbjuder prisvärd golvslipning på Östermalm som direkt kan avgöra om det är läge att ge sig på parkettgolvet. För att slipa golvet själv och inse efter att halva är gjort att det bara är att köpa nytt är en onödig kostnad.

Vilka parkettgolv går att slipa?

Du kanske funderar på att i stället för att slipa golvet lägga någon nyare och modernare variant av golv. Kanske för att nyansen inte riktigt matchar din stil? Fördelen med parkettgolv är att de även går att nyansera. Du kan få ditt golv slipat och nyanserat oavsett om det är fiskbensparkett eller fransk parkett. På så vis behåller du också den klassiska Östermalmkänslan över våningen, men i kombination med modern stil.

Det finns också ett värde i att bevara golv, inte minst ur miljösynpunkt. För genom att bibehålla befintliga golv gör du även miljön en tjänst. Så vill du få ett vackert klassiskt golv kan du med fördel kontakta ett proffs på golv.

Att bli med markis

21 apr 2021

Går du möjligtvis i markistankar? Då är du inte ensam. Många har precis samma drömmar som du. Säkerligen även samma funderingar. Vilka ska man välja? Vad kostar det? Vad ska man tänka på?

Att skaffa markiser är det många som vill. Det är inte så konstigt. Med markiser blir du friare. Du kan ju själv välja om du vill njuta av solens strålar eller få lite mer skugga. Du kan även välja lite mer avskildhet när du känner för det. På uteplatsen kan en stor terassmarkis hjälpa till att skapa ett rum utomhus. När du känner för att inte ha markis är det bara att veva in. För att sedan veva ut igen. Precis när du känner för det. Frihet!

Tänk igenom

Men vad ska man tänka på när man skaffar markiser? Första punkten att fundera igenom är såklart var någonstans du vill ha markiser. Bara på ett ställe eller flera? Vid fönster eller uteplats? Ska du ha en stor eller bara en liten? Självklart kommer storleken att påverka priset.

En annan sak som påverkar priset är om de vevas för hand eller är motordrivna. Prisskillnaden kan vara stor. Från knappa 2000 ungefär, till kanske dryga 20 000. Förutom pris bör du tänka igenom utseendet. Ett plus är om de matchar huset, såklart. Men tänk på att de även ska se snygga ut inifrån, när man tittar ut. Då ska de också matcha, eller åtminstone smälta in i miljön. Det bästa du kan göra är att kontakta en markisfirma och be om råd. Lycka till! Läs mer om markiser på denna webbsida: markiserlidingö.se

Med en balkonginglasning kan man njuta av alla årets månader

7 apr 2021

Drömmer ni som många andra om en egen liten utkikspost och oas? Eller vill ni ha ett extra litet utrymme för avkoppling, där man kan få vara ifred? En inglasad balkong kan vara allt detta.

En balkonginglasning kan betyda mycket för boendet. Att plötsligt ha en extra yta som man kan nyttja även under årets kalla månader kan verkligen öka på trivseln. Med en inglasad balkong som blir som ett extra litet rum upplevs lägenheten ofta som större. En balkonginglasning kan faktiskt generera ett högre pris för bostaden vid en eventuell försäljning. Dessutom hjälper den till att skydda hela lägenheten från väder och vind vilket gör att man även brukar få en något lägre energiförbrukning. En inglasad balkong slits heller inte lika snabbt och även fasad, fönster och balkongdörr skyddas.

Stora variationsmöjligheter i färg, utförande och glas

En balkonginglasning kan se ut på många olika sätt vilket gör att man kan få glas som passar ihop med fasaden och husets arkitektur. Många bostadsrättsförening och hyresfastigheter har även särskilda bestämmelser när det gäller profil och utseende. Därför är det bästa att alltid först kolla med hyresvärd eller förening innan man glasar in balkongen. De tåliga och underhållsfria aluminiumramarna som håller glasen går att få i vilken kulör som helst men finns även i standardutföranden. Själva glaset finns också i olika typer som enkelglas, härdat glas och energiglas. Med vädertålig kanalplast kan man även bygga ett isolerad glastak på balkongen, vilket ger bättre ljus och ökar på utekänslan. Mer om balkonginglasningar på denna sida: balkonginglasninguppsala.se

Vackra golv som håller länge

26 mar 2021

Golvet har stor betydelse för ett rum och hur vi uppfattar det. Av naturliga skäl är det också den yta som slits mest. Att därför satsa på vackra golv av bra kvalitet lönar sig i längden.

Den yta som syns och märks mest då man kommer in i ett rum är golvet. Att därför satsa lite extra på vackra och hållbara golv som håller länge är alltid en bra affär. Detta eftersom det även höjer värdet på bostaden. Väljer man dessutom ett tåligt trägolv kommer man, om ett par år när det blivit slitet, kunna slipa det och det blir som nytt igen. Trägolv finns också i många olika träslag och utföranden, från klassisk fiskbensparkett till industriparkett. Detta gör att trägolv passar lika bra i äldre fastigheter som i mer moderna. Det viktiga är att man väljer ett trägolv som harmoniserar med huset och arkitekturen.

Olika ytbehandlingar

Trä är ett levande material som påverkas av luftfuktighet och årstider. Träet behöver därför kunna röra på sig och man ska därför inte lägga plankor eller stavar för tätt. Genom att anlita en skicklig golvläggare i Örebro får man ett trägolv lagt efter alla konstens regler, och man får det även ytbehandlat. En ytbehandling är till för att skydda golvet mot slitage och spill. Mest effektivt skydd ger lack som går att få både blank och matt. Men man kan även olja, såpa eller vaxa trägolv. Vilken ytbehandling som passar bäst beror på hur man använder rummet, men även vilken känsla och utseende som man är ute efter.

Mytomspunna kalkfärgen

26 mar 2021

Kalkfärg har blivit omåttligt populärt. Åtminstone att titta på och njuta av. Många är fortfarande lite ängsliga för att själva måla med den. Men det behöver man verkligen inte vara!

Kalkfärg är här för att stanna och har så varit ett bra tag. Det är något med den där råa, ruffa ytan, men som ändå utstrålar så mycket värme. Det blir direkt ombonat och välkomnande. En kalkmålad vägg är aldrig platt och tråkig. Trots alla dessa fördelar, är som sagt många ändå rädda för att använda den. Varför? kan man undra. Dels handlar det nog om att man inte vet hur man ska måla med den. Dels handlar det om att man tror att det ska vara en känslig färg, där fläckar är svåra att få bort.

Hur ligger det till?

Att den ska vara svår att måla med är enkel att dementera. Det är lätt. Fatta bara en tjock pensel och dra vanliga penseldrag eller kryssdrag. Se till att måla hela ytan på en gång, så att färgen inte hinner torka mellan dragen. Om man trots allt ändå tycker att det verkar för knepigt med kalkfärg, kan man alltid ta hjälp av en professionell målare istället.

Är den känslig för smuts då? Om man inte lägger på en sealer efter målningen så ja, då är den känslig. Men av denna anledning bör man alltså stryka på en sealer. Helt plötsligt tål den då både slitage och vattenstänk. En bra sealer låter dessutom kalkfärgen behålla sin matta elegans. Lycka till! Mer info kan du hitta på denna sida: målarebromma.nu

Så undviker du stopp i avloppet

25 mar 2021

Det är viktigt att allt funkar som det ska när det kommer till rör. Stopp i rören kan leda till stopp i avloppet. Att begränsat kunna gå på toa eller få upp avloppsvatten är inget någon vill.

För att ha ett fungerande hem behöver man ha fungerande rör. Dessa leder ut avloppsvatten, diskvatten, tvättvatten mm. Blir det något problem med rören måste man snarast ta hand om det. Att ha stopp i rören är inget som är hållbart, det kan göra det betydligt svårare att ha ett normalt hushåll.

Det finns flera saker man kan göra själv när man har stopp i rören. Har det blivit stopp i handfatet kan man skruva isär och rengöra vattenlåset, ibland sätter sig stoppet där. Man kan även i butik köpa ett medel eller pulver som löser upp fett. Ibland kan detta vara tillräckligt.

Hur du undviker stopp

Oavsett hur väl man än sköter rören kan det bli stopp i avloppet. För att minska risken kan man låta bli att spola ner fett och hälla i rikligt med varmt, gärna kokande, vatten då och då. Får man trots det stopp som inte går att lösa behöver man höra av sig till en certifierad rörmokare i Göteborg. Rörmokare kan nämligen lösa stopp som inte vi kommer åt. Med hjälp av till exempel högtrycksspolning eller rensverktyg kan de få loss på stopp som inte sitter lokalt. Har du problem med rören bör du snarast kontakta en rörmokare som kan hjälpa dig att lösa problemet.

Lackera om köksluckorna i Stockholm

18 mar 2021

Drömmer ni om ett nytt fräscht kök men har inte riktigt ekonomin för det? Genom att byta beslag och lackera om köksluckorna kan man ge köket nytt liv, samtidigt som man gör gott för miljön.

Många gånger tröttnar vi på ett kök innan det egentligen är utslitet. Att då i stället lackera om luckorna, byta beslag och bänkskiva kan vara det lyft som behövs. Dessutom kan man få köksluckor i precis vilken färg man vill, och skulle man tröttna är det bara att lackera om dem igen. Ibland kan man också behöva måla om socklar och andra trädetaljer i köket för att de ska harmoniera med de nylackerade köksluckorna. Därför kan det vara bra att föreställa sig en helhet och kanske välja en färg som även passar ihop med bänkskiva, väggfärg och annat, om man nu inte tänker att måla eller byta ut dem.

Sprutmåla på plats

Ska man lackera om köksluckorna ska man vända sig till ett professionellt företag som sysslar med lackering i Stockholm. Då får man perfekt lackerade luckor och dörrar, reparerade, släta och utan ojämnheter, och med lång garanti på arbetet. Enklast är att lämna in luckorna men man kan även få hela köket sprutmålat på plats, något som kan vara bra om även socklar och sidostycken behöver lackeras. Det går också att sprutmåla skåp och lådor inuti, något som verkligen kan fräsch upp ett kök. Det kan vara bra att också jämföra priser mellan olika lackeringsfirmor även om man kan använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden.

När fasadmålningen blir helt fel

16 mar 2021

När vädret blir fint och kvällarna blir längre är det som gjort för att måla huset. Ett sätt att verkligen kombinera nytta med nöje. Lite faluröd, en pensel och en stege är allt man behöver.

Det är inte riktigt så det ser ut i verkligheten. Visst kan det vara trivsamt att måla huset. Ska dessutom resultatet bli bästa tänkbara är det viktigt att läsa på.

Sune ska måla om sitt nya hus och känner att det skulle vara kul med något nytt och annorlunda. Han bestämmer sig för att hans hus ska sticka ut och bestämmer sig för turkos. En färg som han aldrig sett på en fasad förr. Förhoppningsvis kommer målerifirman han köper färg av att sätta upp ett varnande finger, för annars kan det bli besvärligt för Sune om han måste göra om hela jobbet.

Rätt och riktigt med målerifirma

Anledningen är att det i vissa områden finns regler för vilka färger som får användas på fasaden. Så när man önskar en helt ny färg är det bra att kontakta kommunen först och höra sig för om vilka regler som gäller. I vissa fall måste grannarna godkänna färgvalet innan man sätter igång.

När Sune istället väljer att hyra in en målare att göra jobbet behöver han inte oroa sig för felaktiga färgval. De vet vilka färger som kan användas på orten och i olika områden. Han kan sedan lugnt luta sig tillbaka och överlåta allt till entreprenören, som med enkelhet och god kunskap tar sig an både färgval och målarjobb. Läs mer om målning på denna hemsida: målerifirmastockholm.nu

Är du i behov av en erfaren målare på Södermalm?

25 feb 2021

Behöver dina väggar få lite kärlek? Hur länge sen är det sist väggarna fick ny färg eller tapet på sig? En bra målad vägg håller länge, men trots det kan det bli slitet i färgen eller tapeten.

Börjar det se för tråkigt ut i ert hem? Inte ens den vackra tavlan lyckas dölja den spruckna färgen. Då är det verkligen på tiden att måla om. Tiden kan förstås vara knapp till att göra arbetet. Men med hjälp från en proffsig målerifirma behöver du inte vara på plats medan de sköter din målning. Har du inte bestämt dig än om du vill ha ny färg eller vill ha upp en tapet? Det finns massa olika mönster när man väljer tapet, även detta kan en erfaren målare på Södermalm hjälpa till med att sätta upp. Kolla vad som passar dig och vad du vill ha.

Tar det lång tid?

När man ska göra en ommålning får man räkna med någon dag, eftersom man måste ha minst två lager. Sen beror det även på vilka förutsättningar man har sedan innan. Hur mycket förarbete krävs? Är det tapet behöver man dra av de delar som lossnat för att få ett bra resultat, och färg som spruckit behöver slipas bort. Vad du ska ha för färg spelar också roll, det kan behövas grundmålas först. Sen givetvis den viktigaste faktorn som spelar in, hur stort rummet är. Det kanske är mycket lister som ska täckas för, och där kan vara många hörn.

Rädda liv med brandtätning

19 feb 2021

Hur agerar ni när och om branden slår till? Ofta har man bara kort tid på sig att få ut alla från hemmet. Med hjälp av bra brandtätning förlängs tiden, så chansen att stoppa branden blir större.

Något många fruktar väldigt mycket är att det ska börja brinna. Bränder kan vara hemska, de slukar allt i sin närhet och det går väldigt snabbt. Varenda år, framförallt mot juletider, varnas vi om att inte glömma ljusen framme, och faktum är att det är väldigt många saker i ett hem som kan ta fyr. Idag lever vi väldigt tekniskt, och även om det inte är vanligt så händer det att något går fel och det börjar brinna. Hur gör du om det börjar brinna? Har du någon plan?

Ger dig mer tid

För det första bör man alltid ha brandlarm, helst i varenda rum. Man bör även ha brandsläckare och brandfilt. Detta kan ha en stor betydelse om det börjar brinna, och något som hjälper till att begränsa elden bra är brandtätning. Denna ska göras av en kunnig hand. Görs den inte korrekt kastar ni pengar i sjön och får inget som hjälper till att hindra branden. Det är nämligen vad en brandtätning gör, den hjälper till att hindra branden från att sprida sig. Tack vare det är chansen större att man till och med hinner släcka den. Har man dessa saker i sitt hem så är chansen större att alla tar sig ut helskinnade. En brandtätning hjälper till och räddar liv. Läs mer om brandtätning på denna hemsida: brandtätning.net

Har er förening en egen rörmokare?

4 feb 2021

En kompetent och trygg rörmokare är något alla bostadsrättsföreningar bör ha i sitt nätverk. När olyckan är framme har det gått för långt. Se till att förebygga och underhålla era rör.

Sitter du i styrelsen för er bostadsrättsförening så har du säkerligen koll på listan av alla hantverkare och entreprenörer ni anlitar. Förutom att ha avtal för regelbunden fastighetsskötsel lär ni ha kontakt med skickliga elektriker, snickare, trädgårdsmästare och rörmokare som är specialiserade på VVS för bostadsrättsföreningar.

Att laga rör kan väl alla, eller? En naiv inställning som du förhoppningsvis inte har om du sitter i er styrelse. När det kommer till kritan är det oftast ekonomin som avgör vilka beslut en styrelse fattar. Långsiktiga jämfört med kortsiktiga kostnader och att få fastigheterna att må bra över tid. Och det är ju inte bara byte av rör som rörmokaren gör ...

Att förekomma är alltid billigare i längden

Att förekomma olyckan är alltid billigare än att komma för sent. När olyckan väl har hänt kan det bli betydligt mer omfattande och dyrt att reparera. Förutom att laga akuta läckor eller att felsöka vatten- och avloppssystem har ni säkerligen mindre jobb för er rörmokare löpande. Hen hjälper er att installera disk- och tvättmaskiner och annat. Hen hjälper till att reparera och byta blandare och liknande i kök, badrum, tvättstugor osv.

En rörmokare är toppen att ha in-house så alla känner hen och kan höra av sig vid stopp i avloppen och andra småjobb. Men kanske framförallt när föreningen behöver större besiktnings- eller renoveringsjobb på helheten.

Så lyckas man med att välja rätt färg

29 jan 2021

Är ni nyinflyttade och längtar efter att sätta er prägel på hemmet? Med ny färg på väggar och tak kan man snabbt och enkelt skapa rätt känsla. Här följer några tips för ett lyckat resultat.

Färg eller kulör är något högst personligt och genom ny färg kan man på ett kreativt och snabbt sätt förändra ett hem. Genom att färgsätta väggar, tak och snickerier i nya kulörer kan man få spännande effekter. Det är bara fantasin, och kanske även förståndet, som sätter begränsningar. För att vara lite mer säker innan man skrider till verket, kan man till mobilen ladda ner någon av de olika färg-appar som finns. Med hjälp av mobilens kamera kan man testa hur rummet kan se ut i olika kulörer.

Då färg också påverkas av ljusets skiftningar är det bra att provmåla på en större kartongbit, för att kunna flytta runt den och studera hur kulören förändras av ljuset. Ofta upplever man en färg som mörkare när den kommer upp på väggen än vad den är på provkartan.

Tänk även på miljö och hållbarhet

Vill man vara säker på att få ett riktigt snyggt resultat ska man ta hjälp av en målerifirma. Att måla om innebär nämligen en hel del förarbete som dessutom brukar ta längre tid än själva ommålningen. Det finns många bra målerifirmor att välja mellan men de finns också de som har ett hållbarhetstänk i sitt arbete. Hållbart Måleri i Uppsala är ett exempel på målerifirma som både värnar om miljön och personalen.

Fräscha upp torpet med lite färg

20 jan 2021

Färg kan få allt gammalt att se nytt ut igen. Det gäller även den lilla stugan vid vattnet. Ny färg ger den en fräsch charm, sån där charm man vill att en stuga ska ha. Dags för projekt målning?

Med lite färg får hemmet en helt ny lyster. Har man en liten stuga eller ett torp och vill fräscha upp det är ju färgen nästan obligatorisk. Man behöver inte ha tid för projektet själv. Med hjälp av målare i Sundbyberg eller den stad det gäller kan ni få det målat och fint.

De som arbetar som målare är utbildade och ordentligt tränade på att måla. De vet vad som krävs innan de målar och har även stor koll på olika material och vilken färg som passar var. Det finns hur många olika märken som helst av färger, man kan hitta i budget-prisklasser men även dyrare.

Inget är för litet eller stort

Målare tar sig an alla jobb, inget jobb är för stort för dem. De planerar tillsammans med er. Många gånger är de väldigt tillmötesgående och skulle det behöva bli klart snabbare går det säkert att lösa genom att ta in extra personal.

Ska man anlita en målare bör man vara ute i god tid för att få det klart tills då man önskar. Oavsett om ni kan få en snabb tid eller inte tar själva målningen mellan 15-30 timmar. Detta är beroende på hur stor ytan är samt hur många gånger den behöver strykas.

Förändra hemmet snabbt!

15 jan 2021

Det går snabbt att förändra ett rum med hjälp av färg. Om man anlitar en målare för att renovera i hemmet kan man gå till jobbet och komma hem till ett helt nytt hem. Här kommer tips på målning!

Om man inte kan, vill eller har tid att måla om i sitt hem kan man anlita en målare i Täby som utför arbetet snabbt och perfekt. Istället för att lägga en hel helg, eller ta ledigt, så kan man fortsätta leva sitt liv som vanligt. Det går också mycket snabbare och blir mycket bättre än om man själv inte är en van och händig målare. Så tips nummer ett är att ta hjälp för bästa resultat.

Lista på råd

Fler tips inom målning av hemmet är att fundera över vad som egentligen behöver ändras. Ibland kan det vara luckorna i köket som är boven, eller till och med handtag och knoppar. Färg gör stor skillnad även på mindre partier i ett hem, så ta inte till med stora släggan om det räcker med en liten.

Studera också gärna färglärans teorier för vilken färg som förmedlar vilken känsla. Det kan göra underverk i ett kök eller sovrum om man använder sig av rätt färg i rätt nyans. Som sista tips kommer rådet att tänka på vilken typ av färg som man använder sig av. Har man problem med stänk så är en blank färg till texturen enklare att torka av och få helt ren och snygg igen än en matt variant.

← Äldre inlägg