Blogg

En elektrikers kunskap och ansvarsområde

7 aug 2020

Är du trött på att elen inte fungerar? Behöver du en elektriker? Letar du efter någon som kan serva ditt hem, din byggnad eller arbetsplats? Eller en specialist på svagström eller teknik?

Att arbeta med el kräver en hel del. För att göra större anläggningar krävs det dessutom att man har behörighet och kan kontrollera att allt är ok vad gäller säkerhet. Men det finns flera jobb man kan utföra utan behörighet. Dessutom går det bra att ta in en behörig person som går igenom allt i slutfasen av arbetet. Den personen blir då ansvarig för att det utförda arbetet är korrekt gjort.

Anledningen till att det krävs speciella bestämmelser är delvis för att en felaktigt inkopplad ledning kan orsaka andra människors död. Ström är inget att leka med. För mycket av den varan kan orsaka skada och förödelse på ett sätt du helst slipper vara med om.

En elektrikers utbildning

En utbildning till elektriker finns som ett treårigt gymnasieprogram men det är även möjligt att utbilda sig senare i livet. När du väl har gått en grundutbildning kan du sedan ta flera påbyggnadskurser med olika inriktning. Så förbered dig på ett liv med spänning och variation på både det ena och det andra sättet. Elektriker är dessutom en av de grupper som har de högst betalda hantverkarna.

Som elektriker lär du dig att installera ledningar och säkringar i hemmet. Givetvis även andra komponenter i både hem, företag och fabriker. Men det stoppar inte där. Vill du jobba med el kan du syssla med underhåll av ljud, data och video-kablar. Tänk dig en stor arena med mycket musik och ljus. Massor av elsladdar och kablar som någon måste hålla reda på och kunna koppla rätt.

Vilka typer av elektriker finns det?

Det finns flera typer av elektriker och att vara elektriker spänner över ett ganska brett fält. De flesta arbetar som montörer och installerar el och drar ledningar för att allt ska fungera i ditt hem eller i kontorsbyggnader. Både nyinstallation och ombyggnader. Andra sysslar med service och håller på med felsökning och reparation.

En industrielektriker är specialiserad på processer som här till industrin. En distributionselektriker arbetar mera med underhåll och reparation av ledningsnät. Från kraftnät till elmätare. Som svagströmselektriker arbetar du med installation av datanät men även säkerhets- och brandsystem. Ledande montör kallas den som leder, driver, planerar och genomför en elinstallation medan en tekniker är den som är specialist på säkerhet. Läs mer om elektriker på denna sida: https://www.elektrikeruppsala.nu/

Låt en takläggare besiktiga taket

3 aug 2020

Fundera ni på att byta taktyp på ert hus? Eller kanske bara byta ut det gamla plåttaket mot ett nytt? Att renovera och byta ett tak är en större kostnad men samtidigt höjer det husets värde.

Varje år bör man precis som man besiktigar sin fasad och sina fönster också kontrollera sitt tak. Man bör till exempel försäkra sig om att fukt och vatten inte kan ta sig in. Har det stormat lite extra bör man krypa upp på taket oftare för att se så att inga takpannor hamnat snett eller vindskivor lossnat. Känner man sig osäker eller är höjdrädd kan man be en takläggare kontrollera taket. En takläggare kan även hjälpa till med att göra upp en underhållsplan och bedöma när det är dags att byta taket. Då hinner man budgetera för takbytet som ju kan vara ganska kostsamt, och utgiften kommer inte som en överraskning; man vet att om ett, två eller tre år måste taket bytas.

Regelbundet underhåll förlänger takets livslängd

Att regelbundet underhålla sitt tak gör att det får en längre livslängd. Takpannor ska exempelvis rengöras från mossa som annars gör att fukt binds i dem och gör att det underliggande taket fuktskadas. Ett plåttak är nästan underhållsfritt men kan slitas av väder och vind och behöva målas om någon gång - gör man det håller det i många år till. En takläggare kan givetvis hjälpa till med alla sorters underhåll av tak. Likaså kan de komma med goda råd om man funderar på att byta taktyp helt och hållet. Många tycker att tegelpannor är det vackraste takmaterialet men tegel är tungt och det är inte alla hus som klarar att bära upp ett tak av tegel. En takläggare kan hjälpa till att bedöma vilka slags material som är möjliga att lägga på taket.

Var noga med vem ni anlitar

Ett tak är ett av husets viktigaste ytskikt så det vill till att man anlitar en skicklig takläggare. Det duger inte med den lokala snickaren som kanske handlar det billigaste takmaterialet på byggvaruhuset. En riktig takmästare använder bara takmaterial av bästa kvalitet då både sol, vind, regn och snö sliter på taket. Funderar man på att byta sitt tak ska man kontakta några olika takläggare och be om en offert. Gå inte enbart efter lägsta pris, utan titta även på referenser och referensobjekt. Kanske finns det också en granne i kvarteret som precis bytt sitt tak och har någon de kan rekommendera.

När taket behöver läggas om

31 jul 2020

Hur går man tillväga ifall man ser att det är en skada på taket? Vem ska man kontakta eller kan man göra något själv? Vilka olika takbeläggningar finns det och vilket är det mest tåliga av dem?

Om det blivit en skada på taket på grund av ålder och slitage så är det första man måste göra att besiktiga taket för att undersöka skadan, hur takbeklädnaden i övrigt ser ut och om det går att laga enbart skadan eller om hela taket behöver läggas om. Det bästa är att anlita en takläggare som kan göra en ordentlig översyn av taket och som även kan bedöma vad som behöver göras och hur. Visar det sig att det enbart är takbeklädnaden som är skadad så beror det på vilken typ av takbeklädnad det handlar om för att besluta om det går att laga eller ej. Men oftast innebär skador på taket att en takläggare behöver byta ut hela taket inom en mycket snar framtid. Takläggaren kan ge förslag på vad som anses vara klokast och kollar gärna upp ifall det dessutom är något som kan innefattas i villaförsäkringen.

Den som är händig

Känner man att man inte är höjdrädd, att man har rätt verktyg och kunskap så kan man lägga om taket själv. Men de flesta väljer att anlita en takläggare för att få arbetet gjort på ett snabbt och säkert sätt. När det gäller tak så räcker det med en liten miss för att väta från regn eller snö med tiden ska läcka in och skapa stora skador. Det kan röra sig om en liten glipa mellan materialen, en takpapp som inte fästs ordentligt eller en spik som gjort ett för stort hål. Om man anlitar en takläggare så kan man känna sig säker på att arbetet utförs fackmannamässigt och om något går fel så finns en garanti som man kan nyttja.

Välja rätt takbeklädnad

Takets lutning och även takbeklädnaden finns till stor del reglerad i områdets detaljplan men inom den ramen är det upp till ägarens eget tycke och smak. Man kan även ta hjälp av en takläggare för att få råd om vad som kan passa huset och vilken takbeklädnad som är den tåligaste med tanke på taklutningen och var i landet man befinner sig. Den vanligaste taktypen brukar vara plåttaket. Det är hållbart, har en mycket lång livslängd och är lätt att laga.

Fräscha upp och renovera bostaden

30 jul 2020

Har ni en bostad med gamla slitna fina trägolv? Trä är ett naturligt och klimatsmart material som håller länge och som blir som nytt igen då man slipar om det och ger det en ny ytbehandling.

Det är många som drömmer att ha trägolv i sin bostad. Är man en av alla de lyckligt lottade som har det ska man se till att vårda dem efter alla konstens regler. Trä är känsligt för fukt och ska därför bara rengöras med en lätt fuktad trasa. Vill man kan man även använda lite såpa men inga andra rengöringsmedel. Oljade trägolv är extra känsliga för spill. Vill man att ett oljat trägolv ska hålla sig fräscht länge ska man vara noga med att torka upp vätska så fort som möjligt. Med tiden blir ändå alla trägolv repiga och slitna, det går inte att undvika. Men de allra flesta trägolv kan man slipa om och ge en ny ytbehandling och de blir de som ny igen.

Så förnyar ni bäst era trägolv

Vid golvslipning på Södermalm och Östermalm är det inte ovanligt att man ytbehandlar nya trägolv så att de ser gamla ut. Ett riktigt gammalt slitet trägolv förstörs heller inte av att slipas utan det behåller sin gamla charm. Skulle en planka i ett gammalt golv behöva bytas ser golvslipningsfirman till att ersätta den med en likvärdig planka som passar med de övriga brädorna. Det är också viktigt att man efterbehandlar sina trägolv när de är nyslipade. Det gör att de håller bättre och länge då det skyddar träet men det påverkar också golvets utseende. Man kan exempelvis olja, lacka, vaxa och vitsåpa trägolv. Man kan även måla dem eller färga in dem så att golven går i ljust eller mörkt. Skulle man tröttna på inflygningen är det bara att slipa om golvet och ändra ytbehandling.

Dammfri golvslipning med hjälp av ROT-avdraget

Alla trägolv går att slipa och förnya bara de är tillräckligt tjocka. En professionell golvslipningsfirma kan hjälpa till att bedöma om det är möjligt och även komma med rekommendationer gällande de olika ytbehandlingarna och golvens skötsel. Prismässigt är det dyrare att anlita en golvslipningsfirma än om man gör arbetet själv men resultatet blir mycket bättre. Dessutom slipper man jobbigt slipdamm då de maskiner de använder är dammfria. Som privatperson kan man även nyttja det statliga ROT-avdraget på själva arbetskostnaden så det behöver inte bli så kostsamt.

Hur underhåller jag mitt golv på bästa sätt?

18 jul 2020

Många tror att det bara är att lägga nytt golv när det andra blivit slitet. Men sanningen är den att golvet kan hålla väldigt länge om man tar hand om det på rätt sätt. Hur gör man då det?

Ett robust, härligt och massivt trägolv kan hålla väldigt många år framöver om man bara ser till att sköta om det under årens lopp då och då. Att lägga ett helt nytt golv varje gång det blir slitage är fullkomligt onödigt, för att inte säga väldigt kostsamt både för plånboken och vår tid. Självklart blir våra golv som vi går på varje dag slitna, de får hantera både tunga möbler och saker som tappas i golvet och gör bestående märken till exempel. Men dessa saker är ingen anledning till att helt byta ut golvet, om det nu inte är så att det är fullkomligt förstört av någon anledning.

Låt golven återfå sin forna glans

Ett vackert golv av ek, furu eller bok behöver omvårdnad för att fortsätta glänsa år efter år och hålla sig i fint skick. Har man fått många små märken i golvet av barn som lekt exempelvis så finns det mycket man kan göra för att golvet ska skina som nytt igen. En del är händiga och kan mycket om renoveringar, så de kan utföra det själva. Men de flesta av oss sitter utan de kunskaper som krävs och då kan man istället anlita en firma som kommer och gör en bedömning. Om golvet är väldigt gammalt och i princip förstört så kanske det inte går att rädda, då får man lägga nytt helt enkelt. Men genom en sådan enkel sak som en golvslipning så kan ert golv återfå sin forna glans.

Tips och råd

Det finns en hel del som kan vara bra att ha i åtanke när man vill vara rädd om sina golv, och det vill vi väl alla eller hur? Våra golv blir smutsiga men även skräpiga av diverse saker som kommer såväl inifrån som utifrån. Grus och annat som dras in med våra skor riskerar att göra fula märken och repor i våra golv, så detta bör tas bort ganska omgående när man har fått in det i huset. Att alltid se till att golven är fria från skräp är svårt, men att kolla över det någon gång varje dag kan göra att ert golv håller sig finare mycket längre än vad ni har trott.

Huvudstadens vackra kvarter

13 jul 2020

I många städer kan man beundra vackra gångar och trottoarer men vem är det som lagt alla de vackra plattorna och stenarna? Hur arbetar man med plattsättning och vilka olika material finns det?

Den som någon gång har besökt gamla stan i Stockholm har säkert fascinerats över den oerhörda mängden gatsten som är lagd. Betänker man också att detta är gjort för så pass länge sedan att varje sten är huggen av en stenhuggare och varje sten är lagd en och en på sin plats och hamrad fast, så blir fascinationen ännu större.

Vart man än kommer så finns det vackra stenläggningar på gator, torg, trottoarer och gångstråk genom parker. Det är gatstenar av olika storlekar och upp till enorma marmorplattor som alla pryder sin plats och sörjer för att man går säkert och torrt om skorna. Men plattsättningar är inte enbart funktionella och vackra utan de är också minnen från tider då livet och arbetsförhållandena var annorlunda. Staden blir som ett slags utomhusmuseum för nutidens människa. Och en påminnelse om det slit som plattsättarna lagt ner på att ge staden ett långt och hållbart vägnät.

Hur man arbetar idag

Idag finns helt andra förutsättningar om man vill arbeta med plattsättning både i Stockholm och på andra platser. De allra tyngsta stenarna lyfts på plats med maskiner av olika slag som liknar truckar. Mindre plattor och gatsten använder man en mindre maskin till. Den ser lite ut som en lyftarm och kan lyfta plattor på plats en och en eller ett flertal gatstenar i ett mönster. På det sättet sparas plattsättarnas ryggar betydligt mer än på gamla tider. Men förr eller senare så hamnar plattsättaren på knäna med att göra de sista korrigeringarna eller banka stenen på plats. Då använder man rejäla knäskydd som gör underlaget mjukt för knäna och sparar på ryggarna.

Sten eller betong

De material som plattsättare arbetar med är oftast sten i hela stycken eller stenbaserade material som betong eller cement. Och de kan även skifta väldigt mycket i storlek och form från små gatstenar till stora plattor, kantsten eller avgränsare vid parkeringsplatser. Som plattsättare ska man vara kunnig i alla möjliga typer av läggningar och även kunna kapa materialet om det behövs. Favoriten hos plattsättare brukar vara marmor av något slag och i Stockholm är det många platser som är belagda med just marmor som är ett både hållbart och vackert material.

Kan en målare ta sig an vilket målarjobb som helst?

10 jul 2020

Den som tycker om att måla kan fundera på om ett arbete som målare vore något för dem. Det är ett jobb utan krav på konstnärlighet, men att tycka om att jobba med färg är så klart en förutsättning.

Som målare kan man egentligen jobba i vilken stad som helst. Det finns inga krav på att flytta dit jobben finns eftersom det är en typ av arbete som finns i de allra flesta städer. Är man intresserad av att utbilda sig till målare kan man läsa ett byggprogram där man sedan inriktar sig på just målning. Att måla är för många terapeutiskt, och de som väljer yrket måste kunna ta sin tid på sig för att jobbet ska bli ordentligt gjort. Det är ingenting som går att stressa fram eftersom det ofta kräver lite finlir och försiktighet så att det inte blir fel.

Målare - ett hantverksyrke

När man arbetar som målare så är en dag sällan den andra lik. Vissa dagar målar man om ett hus och andra dagar är det målning inomhus som gäller. En målare kan ta sig an både stora och små jobb, både inomhus och utomhus. Tycker man om att vara utomhus mycket och trivs med den typen av jobb så kan det vara ett bra karriärval. Målare är ett hantverksyrke som kräver att man har det rätta handlaget. Efter avslutad utbildning är man specialist på behandling av olika typer av ytor; en målare gör nämligen mycket mer än att bara måla på färg.

Låt din kreativitet flöda!

De flesta som arbetar som målare har en kreativitet inom sig och lätt för att se vad som passar ihop och inte. Ofta handlar de jobb som en målare gör om att arbeta med människor, så det är väldigt bra om man är en social person som har lätt för kontakt med andra. Även om man är ensam just när man målar så kanske man är hemma hos någon eller på en plats med många anställda och då behöver man ha åtminstone grundläggande sociala färdigheter. En målare kan arbeta med nästan vad som helst och det handlar långt ifrån bara om målning. Hen ansvarar även för det förarbete som ska göras innan man kan sätta igång med själva målningen. Det ingår även slipning, spackling, tapetsering och dekoration av olika slag. Vill man specialisera sig inom målaryrket så kan man välja till exempel våtrumsmålning eller rostskyddsmålning. Vi tipsar att läsa mer på denna hemsida: https://www.målaregöteborg.biz

När man vill fräscha upp sin lägenhet

9 jul 2020

Vad finns det för renoveringar som kan behöva göras av en lägenhet? Får man renovera sin hyreslägenhet och i så fall vad får man göra? När ska man ta hjälp vid renovering och hur går man tillväga?

Om man äger sin egen lägenhet så kan man göra det mesta inom renovering så länge det inte förändrar strukturen på själva huset, eller gemensamma ytor. Det innebär exempelvis att man inte själv kan fatta beslutet om att byta balkong eller fönster, måla om fasaden eller börja slå ut väggar. Men en förändring av ytskiktet och byte av kök exempelvis, kan man göra utan att fråga föreningen. Bor man däremot i en hyreslägenhet så kan man förändra vissa saker utan att fråga, som att måla om väggarna till exempel. Det enda man då riskerar är att få återställa lägenheten till sitt ursprungliga skick om värden inte uppskattar färgvalet eller utförandet av renoveringen. Säkrast är att kontakta värden om man har några funderingar på förändringar som man vill göra. Kanske kan värden också tycka att förändringarna behövs och antingen stå för både materialet och arbetet, eller så kanske man själv utför arbetet men värden betalar för materialet.

Slitage och ålder

Vad som behöver renoveras beror dels på materialets tålighet och det slitage som det utsätts för. Ett laminatgolv som sett sina bästa dagar behöver bytas ut helt, medan ett parkettgolv kan få nytt liv genom en enkel slipning och ny behandling. Väggar och köksluckor kan piggas upp med färg, men glöm inte att vara mycket noga med underarbetet. Badrum brukar hålla i många år, så länge inte någon skada sker som påverkar fuktspärren. Men när det gäller vitvarorna så brukar de behöva bytas ut efter max tio års användande, beroende på hur mycket de använts. Och det kan medföra att man samtidigt passar på att byta ut köksinredningen, golv och ytskiktet på väggarna.

Hjälp vid renovering

När man vill ha hjälp med renovering av sin lägenhet så är det alltid en god idé att börja med att fråga värden, föreningen eller grannarna. Kanske finns det hjälp att få i huset eller så kanske någon granne också renoverat och har något företag som de kan rekommendera. Ett nöjd kund-betyg slår alltid högt för trovärdigheten och som ett kvitto på att ett bra jobb utförts. Men glöm ändå inte att alltid ta en offert och att skriva ett ordentligt avtal. Vi tipsar att läsa mer om lägenhetsrenovering på denna sida: https://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu

Trä är ett hållbart golvmaterial

7 jul 2020

Dags att byta golv? Varför inte lägga in ett trägolv? Trä är ett material som ger ett varmt intryck och som gå att variera så att det passar både slott och koja. Det är också miljövänligt.

Trä är ett populärt golvmaterial och kanske är det vårt nordiska klimat som gör det eller den goda tillgången på skog? Trä är också ett vackert material som går att variera så att de passar in i de flesta miljöer och byggnader. Parkett kan exempelvis varieras i olika träslag och läggas i många mönster så att det passar rummet och huset som det läggs i. Ofta tar man hänsyn till när fastigheten byggdes och lägger ett tidstypiskt golv. Är man osäker på vad för slags trägolv som passar bäst kan man be en professionell golvläggare om råd.

Ett golv av ek går att färga ljust eller mörkt

Vid val av trägolv får man oftast bäst resultat om man låter rummet och bostaden styra för att skapa en helhet. I en vindsvåning eller ett lantligt hus brukar nästan alltid plankgolv passa bäst, medan stavparkett klär ett rum och fastighet från sekelskiftet bäst. De olika träslagen påverkar självfallet utseendet och är olika ljusa eller mörka. Ek är i särklass det mest populära träslaget. Det kan bero på att ek tål mycket och går att variera och byta utseende på genom att man färgar det ljust eller mörkt. Tröttnar man på färgen är det sedan bara att slipa om det och i stället lacka, vaxa eller olja det och man har ett golv som ser helt annorlunda ut. Andra populära träslag är ask och furu.

Olika valmöjligheter

Ett trägolv är en hållbar investering som ofta har en livslängd på fyrtio till femtio år. Det är alltså bra för både miljön och plånboken. I alla fall om man väljer ett golv av lite bättre kvalitet och sedan vårdar det som man ska. Det finns tre typer av trägolv: lamellparkett, fanergolv och massiva trägolv. Alla har de sina för- och nackdelar. Fanergolv är hårdare och lämpar sig exempelvis bra i rum där golven utsätts för större påfrestningar som exempelvis i kök och hall. I ett lite mindre rum passar det också bättre med smalare brädor medan ett större rum ser bättre ut med bredare plankor. Golv är en hel vetenskap, men en skicklig och erfaren golvläggare kan alltid komma med goda råd och förslag. Vi tipsar att läsa mer om golvläggning på denna webbsida: https://www.golvläggarestockholm.net

Det fina med trägolv

29 jun 2020

Golven i våra hem får ta mycket stryk. Det är inte så konstigt med tanke på allt vad de får utstå. Efter ett tag kommer detta tillslut att synas på ytan. Det finns ingen återvändo på den punkten.

Det material som nog kommer vittna allra mest om detta slitage är golv i trä. Olika slags trä är såklart olika tåligt, men den gemensamma faktorn är ändå att trä är ett levande material. Ett levande material kommer alltid vittna om vad det får utstå. Alla minnen etsas fast där, både goda och mindre goda. Det är precis som hos människor; har man levt ett långt liv kommer det synas i form av rynkor, kråksparkar och grått hår. Har man dessutom levt ett liv fullt med farligheter kommer mindre eller större ärr att skvallra om det.

Var rädd om golvet

För att slitaget inte ska gå lika fort kan man vara noggrann med att sätta möbeltassar på alla möbler. Stolar är kanske trägolvets största fiende i form av möbler när de hela tiden flyttas på och då riskerar att repa golvet. Och när man behöver flytta saker över golvet, där det finns minsta lilla risk att golvet repas, ska man skydda det. Är det som ska flyttas så pass tungt att man inte orkar bära det kan man lägga en handduk eller filt under för att undvika skador. Då kan man skjuta objektet istället och man undviker skador, både golvskador och ryggskador. Oavsett hur duktig och noggrann man är med dessa åtgärder kommer golvet ändå utsättas för skador och slitage. Under en längre tid blir det oundvikligt. Precis som i livet.

Nytt, men ändå bevarat

Vill man fräscha upp golvet och ge det välbehövlig omtanke kan man se till att slipa och behandla det. Behandlingen kan vara med olja, lack, hårdvax eller vad som nu passar just det golvet. Det blir lite som en ansiktsmask när man är trött och sliten. Fast ännu bättre och mer verkningsfullt, då resultatet kommer att hålla längre. Det fina med golvslipning och behandling är att det kommer kännas som nytt, men blir ändå bevarat. Med ett väl omhändertaget trägolv blir det inget slit och släng. Alla gamla minnen får på sätt och vis finnas kvar, men efter en slipning och behandling kommer golvet att klara många år till. Och ännu fler minnen kommer att kunna lagras däri. Det är det som är det fina med trägolv. Vi tipsar att läsa mer om golvslipning på denna webbsida: https://www.golvslipningnacka.nu/

Ta hjälp med badrumsrenovering i Åtvidaberg

17 jun 2020

Drömmer du om ett lyxbadrum med glas och marmor, ett badkar av guld eller varför inte en dusch där vattnet kommer från taket? Då är det dags för badrumsrenovering i Åtvidaberg.

Det är inte lätt att renovera, men hallen eller sovrummet kanske man ändå kan fixa på egen hand. Med badrummet blir det svårare. Det är rör och slangar, avlopp och kakel. Det kan behövas professionell hjälp för att undvika att få översvämning i hela huset. En annan positiv sak är att du kommer få mycket tid över. Spendera den på bästa sätt genom att umgås med dem du tycker om, en hobby eller skaffa ett nytt intresse. Bara fantasin sätter gränser. Ta vara på din dyrbara tid, om det nu är sant som man säger: tid är pengar. Genom att planera hur du vill ha ditt badrum, vilket material du vill använda och hur det ska se ut, kommer det gå lättare när renoveringen väl ska börja.

Spara pengar

Spara tid och pengar genom att anlita en firma som sköter din badrumsrenovering i Åtvidaberg åt dig. De kan med sin expertis och kunskap förhindra olyckor och få ett toppresultat. Men du undrar säkert hur du kan spara pengar på att anlita ett företag? Jo, genom att anlita direkt slipper du lägga ut extra kostnader på vattenläckor, ombyggnationer och köpa nya kakelplattor om de du satt dit råkar sitta snett. Du slipper helt enkelt lägga ut massa pengar på att göra om allt igen. De pengarna kan du istället lägga på att exempelvis lägga in golvvärme eller spotlights i taket.

Spara på dig själv

Du ska inte behöva slita ut dig själv för att badrummet ska hinna bli klart innan sommaren. Stressa inte, ta in på ett spa istället och låt någon annan stå för arbetet. Medans du ligger i en ljummen pool kan du tänka på ditt drömbadrum. Hur det kommer se ut när det är färdigt. Och spara inte på förväntningarna, behåll dem höga. För ett företag som arbetar med badrumsrenovering kommer se till att resultatet blir perfekt och uppfyller alla dina krav. Dröm om en varm dusch med ångbastu, alla de färger du vill ha på väggarna och kaklet som du tänkt på så länge. Slappna av och låt någon annan renovera ditt badrum. På så vis kan du njuta av ett perfekt resultat i form av ditt drömbadrum utan att stressa. Läs mer på: https://www.badrumsrenoveringlinköping.nu

Byggnadens viktiga skalskydd

10 jun 2020

Hur viktigt är ett tak för ett hus och hur sköter man om sitt befintliga tak? Vad ska man tänka på när man reparerar tak och är det någon skillnad när man gör det jämfört med att lägga ett nytt tak?

Det som skyddar byggnaden, och det och dem som är där inuti, kallas för byggnadens skalskydd och består av golv, väggar och tak. Den delen som oftast blir mest bortglömd, men som faktiskt är den viktigaste, är taket. Viktigast är det eftersom det är den delen som tar emot de största smällarna från vind, väta och kyla. Och om något tränger in i den delen så kommer hela byggnaden ta skada. Oftast hinner det pågå under en längre tid innan det upptäcks och orsakar därmed stor skada såväl materiellt som ekonomiskt. Eftersom taket är högst upp på byggnaden så är det också den delen som är svårast att hålla koll på. Av den anledningen är det ännu viktigare att montage av ett nytt tak sker på ett helt korrekt sätt och med ordentligt tilltaget material och mått. Dock är det även viktigt att man med jämna mellanrum besiktigar taket och definitivt att man ser över ytorna efter hårda stormar och stränga vintrar, då skador lätt kan ha skett.

Omsorg och reparation

Den lättaste och vanligaste omsorgen som man kan göra för sitt tak är en okulär besiktning från marken. Hittar man inget när man ser över taket så är det ett absolut varningstecken ifall man hittar delar från takbeklädnaden på marken. I sådana fall bör åtgärd ske snarast. Mycket viktigt är även att man minst en gång om året tömmer hängrännorna. Och kanske till och med två gånger om man har träd i närheten. Blir det stopp i dessa så kan vätan gå upp under taket och göra skada.

Reparera eller montera nytt

Skillnaden mellan att reparera ett tak eller montera ett nytt beror helt på vad som ska göras. Är det en liten skada så kan kostnaden och arbetsinsatsen bli liten. Men om hela taket ska läggas om så måste det först ske en försiktig rivning innan den nya takbeklädnaden ska läggas. Vill man så kan man riva taket helt och fullt för att kanske till och med ändra taklutningen eller takhöjden, när man ändå är igång. Så klokt är att fundera ett par extra varv om det endast är takbeklädnaden som man önskar att förändra på huset.

Så här förbereder du för badrumsrenoveringen i Västerås

8 jun 2020

Har du skaffat ny bostad eller börjar den gamla bli nött? Funderar du på badrumsrenovering i Västerås? Var ska man börja? Hur får man det som man vill ha det? Börja här för ett bra resultat.

Redan de gamla romarna tyckte det var viktigt att vara ren och lukta gott. Deras anläggningar skapades för över 2 000 år sedan och hade faktiskt både bastu och golvvärme. I badhusen umgicks man och höll möten. Även om det inte är din plan för omgörningen är det viktigt att du vet hur du vill ha det. Prioriterar du ett stort utrymme med regndusch och hyllor för schampoflaskorna eller är det viktigast att tvättmaskinen får plats? Är kakel ett krav eller går det lika bra med linoleummatta? Om du sportar och tränar mycket kanske du duschar ofta och snabbt. Eller är du en av dem som är villig att offra allt för att få slappna av i ett stort badkar när helgen kommer? Tänk igenom vad du brukar uppskatta när du bor på hotell eller gästar dina vänner, för att få inspiration och väcka tankar.

Smaken är som baken - delad

När vi går genom livet kan behoven variera. Hur stort vi bor exempelvis, eller hur mycket pengar vi kan lägga på vår bostad. Även om du bor i hyresrätt kan det ibland vara läge att prata med fastighetsägaren. Kanske börjar det bli dags för en uppfräschning? För dig som äger ditt hem kan det vara en god investering att låta göra en renovering av toalett och badrum. Men det är viktigt att du kan räkna hem den i slutänden. Om du frågar en fastighetsmäklare kommer du att få rådet att göra något neutralt som många kan uppskatta. Då blir det lättare för framtida köpare att vara villiga att betala ett rimligt pris för dina satsningar på bostadens våtutrymmen.

Sätt din personliga prägel

Skriv en lista med vilka funktioner som är viktigast för dig. Diskutera sedan design och pris med någon som arbetar professionellt med badrumsrenovering i Västerås. Ha rimliga förväntningar på hur snabbt arbetet kan genomföras. Det är en faktor som man ibland glömmer bort. När det gäller utformningen avgörs den ibland av rördragning och fönstrens placering, ibland kan dina drömmar förverkligas rakt av. Kom ihåg att det finns stora möjligheter att lägga till duschdraperier, mattor, växter eller badrumsskåp som du gillar. Så får rummet din egen prägel.

Vi rekommenderar denna webbsida: https://www.badrumsrenoveringvästerås.nu

Vad bör man tänka på när man målar själv?

29 maj 2020

Renovering och hemmafix ligger alltid rätt i tiden och är ett perfekt sätt att såväl öka trivseln hemma, som att höja värdet på bostaden. Ofta är lite färg, penslar och rollers allt som behövs.

Ny färg på väggar, tak, möbler eller fast inredning kan göra underverk för även det allra tröttaste och mest opersonliga hemmet. Upplever du t ex att ett rum känns väldigt mörkt och trångt? Satsa på att måla om med en riktigt ljus och fräsch väggfärg! Vilken kulör du har på väggarna har nämligen stor betydelse för hur rummet upplevs och vilken känsla det förmedlar. Att måla om är dessutom ganska tacksamt. Det är inte särskilt dyrt, inte speciellt svårt och är man bara någorlunda händig går det utmärkt att göra det själv utan att behöva anlita en målare. Färg av bra kvalitet samt penslar och rollers som håller måttet är förstås viktigt, men glöm inte att lägga krut på förarbetet också.

Bra grund ger bra slutresultat

Okej, det kanske inte är det allra roligaste att spackla gamla tapetskarvar och slipa väggar till förbannelse. Det kanske t o m är det allra tråkigaste med att måla om faktiskt. Men, ett bra förarbete är en viktig förutsättning för hur slutresultatet blir. Och har man väl ansträngt sig och köpt färg, täckt för golven och allt det där - ja, då vill man inte behöva irritera sig på ojämna väggar och färg som bubblar sig och släpper när allt sedan är klart. Se därför till att lägga tid på att grunda noggrant och ordentligt. Slipa och spackla skarvar, hål och andra ojämnheter. Slarva inte med grundfärgen och låt torktiderna få ta just tid, hur sugen du än är på att få det klart. Du kommer ha igen det i slutändan, när du sedan står där med ett nymålat rum så snyggt att det lika gärna kunde vara gjort av ett proffs.

Låt kreativiteten flöda

Vem har sagt att alla innertak måste vara vita? Eller att man inte kan måla alla köksluckor eller väggar i olika färger? Släpp kreativiteten fri när du målar om hemma och våga ta ut svängarna lite. Det är ju trots allt bara lite färg, och skulle det bli tokigt är det enkelt att bara måla om igen. Med några burkar färg, penslar och en roller eller två kan du enkelt skapa just ditt drömhem med alla de kulörer du tycker bäst om. Vi tipsar att läsa mer på denna webbsida: https://www.målareöstermalm.se

Beredning av mark för nybyggnation

28 maj 2020

Innan man börjar bygga hus så måste man bereda marken som huset ska stå på. Men vilken typ av markarbeten behöver man göra vid nybyggnation eller befintligt boende, och vilka utför dem?

När man ska bygga ett nytt hus lägger man oftast fokus på själva huset och alla fakta om det. Men när man letar hus i sin prisklass så kan det vara lätt att man glömmer att alla arbeten runt huset i vissa lägen kan bli nästan lika dyra som huset självt. Det kan även vara så att man måste anpassa huset för vilken typ av tomt som man ska bygga på. Om man har turen att ha köpt en tomt som är före detta jordbruksmark, eller liknande, så är det en vinstlott när det gäller kostnader för markarbeten. Det är enkelt att gräva ut för grund och eventuell tillbyggnad samt uppfart. Rördragningen går som i smör och man kan välja precis vilken typ av grund som man önskar. Men om man kommer att bygga på en tomt där marken inte är riktigt kompakt, som till exempel mark som ligger lågt över havsnivån och där marken till stort sett består av sand. Eller där marken istället är för hård att gräva i, som på berghällar, då kommer man behöva anpassa markarbeten, grund och kanske även huset efter dessa förhållanden.

Dränering och bärlager

För att få en så stabil och dränerande grund som möjligt så början man alltid med att gräva en grop där huset ska stå. Den fyller man sedan med mark-duk, bärlager och grus, innan man antingen gjuter en platta eller sätter en torpargrund. Det finns även andra typer av grunder, som plintar med mera. Runt grunden är det även viktigt att man gör en dränering, antingen det är ett nytt eller befintligt hus, och att man lägger jorden för tomten runt omkring så att det blir lutning från huset och inte mot huset. Regnvatten har en tendens att rinna nedåt och även om det inte är tal om några åar eller sjöar så behövs det fall från hus för att undvika fuktskador.

Mark och anläggning

De som arbetar med mark och anläggning har ofta kort för att köra någon typ av maskiner som exempelvis grävmaskin eller lastbil. Viktigt är att man är noggrann och kan läsa ritningar samt att man har en kommunikativ förmåga så man kan ge och ta information om projektet. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.markarbetenstockholm.nu/

← Äldre inlägg