Blogg

En badrumsrenovering är ett stort projekt som kräver auktoriserade hantverkare

14 feb 2020

Är det dags att fräscha till badrummet? Ska ni äntligen byta kakel och kanske få det där badkaret som ni länge drömt om? Ta hjälp av ett företag som är specialister på just badrumsrenovering.

Att renovera ett badrum är ett stort projekt som man inte bör göra själv. Det är många moment som inte får gå fel och som kräver de rätta kunskaperna. Blir det fel med fuktspärrar kan det bli extra dyrt speciellt då hemförsäkringen inte kommer att gälla. Anlita därför någon som är proffs på just badrumsrenovering. Innan vi väljer hantverkare kan det vara en god idé att fundera över hur ni vill att badrummet ska se ut. Ta mått och rita en skiss över rummet. Kanske vill ni passa på att byta plats på tvättställ och toalett? Men sätt först en budget och arbeta er fram utifrån den. Att flytta på dusch och toalett till exempel kostar så klart extra. Låt er inspireras av inredningsprogram på TV, plöj inredningsmagasin och leta inspiration på nätet.

Sätt en budget och planera badrummet efter den

Förlora er inte i alla trender utan tänk på att man inte renoverar ett badrum så ofta. Man ska helst stå ut med färger och vara nöjd med inredningen i många år. Både kakel och porslin finns i alla prisklasser. Kanske väljer man att satsa mer på drömkaklet och väljer istället ett enklare porslin för att hålla budgeten? Eller så tar man det där lyxiga badkaret och låter det bli huvudpersonen i rummet och tonar ner resten? Möjligheterna är så gott som outtömliga men det är ni som bestämmer vad som passar er. Ett badrum ska också vara funktionellt och praktiskt.

Anlita en firma med totalentreprenad och slipp vänta på hantverkare

Då man anlitar en firma som jobbar med badrumsrenovering ska man vara noga med att de har alla certifikat som krävs. Ett felaktigt installerat badrum håller inte fuktskadorna borta och det kan bli en dyr historia eftersom hemförsäkringen då inte gäller. Välj också en firma som har varit länge i branschen och som har stor erfarenhet. Många firmor kan också erbjuda totalentreprenad vilket innebär att de även kan dra el, måla och bygga om etc. Då brukar totalkostnaden bli lägre än om man anlitar flera olika firmor för varje moment. Dessutom spar man tid då företaget planerar in så att arbetet hela tiden flyter på och man slipper stå och vänta på hantverkare.

Gropar och sprickor

14 feb 2020

Har det blivit gropar i uppfarten till huset som ställer till lite problem? Det kan behöva fyllas i lite överallt för att jämna till en uppfart. Behöver du lite hjälp med att fixa till det?

Innan det bildats gropar och sprickor på vägar med asfalt kan man bara köra på. Vägen fungerar och allt är frid och fröjd. Det gäller alla andra ställen som är asfalterade också. Det finns ju trots allt andra områden med asfalt än bara vägar. Det är vanligt med den typen av vägbeläggning på parkeringsplatser och trottoarer till exempel. Ytan blir jämn och beständig och kräver inget som helst underhåll förrän det just uppstår gropar eller sprickor. Under kallare årstider med mycket frost kan det uppstå sprickor i asfalten när tjälen går ur marken. Det är då det kan vara bra att snabbt åtgärda problemet. Bara att ringa ett företag som kan sina grejer så är saken fixad på ett ögonblick.

Nya lager

Skulle det vara så att man låter sprickorna vara och tiden går börjar de förmodligen bli större och större, och groparna urholkas av väder och vind tills det blir ett större problem. Ett scenario som man helst vill undvika. Gäller det den egna uppfarten till huset eller annan byggnad kan det orsaka skador på karossen. Det är ju inte direkt en situation man välkomnar med öppna armar och stort leende. Så bäst att fylla igen så snabbt som möjligt och slippa onödiga kostnader. När man ändå är i farten kan det vara läge att fundera på om det är lika bra att lägga på ett nytt lager uppepå. Det kan ha sina fördelar för både väg och det som färdas på den.

Varm och kall asfalt

Ett lager asfalt ska helst hålla länge och vara beständigt. Det finns en hel mängt regler och bestämmelser runt detta. Lutningen på den asfalterade vägen ska vara väl avvägd så att vattnet kan rinna av och inte orsaka vattenpölar som i sin tur kan orsaka vattenplaning. Själva asfalten består av flera lager. Det finns en mängd olika asfalt som tillverkas på varierande sätt. Ett sätt är varmblandad asfalt, ett annat är lågtempererad varmasfalt, ytterligare sätt är halvvarm blandning och slutligen finns det kallblandad asfalt. Men det finns faktiskt även naturasfalt. Den har hittats i så kallade asfaltsjöar. Det finns bara fyra hittills kända asfaltsjöar i hela världen. Det finns också en trögflytande variant av asfalt i gruvor, bergbeck, den finns i själva berggrunden. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.asfalterauppfart.se/

Dina drömmars badrumsrenovering

13 feb 2020

Är du rädd att pengarna inte ska räcka till? Så här undviker du att göra uppfräschningen av ditt badrum till en mardröm. Goda råd är inte alltid dyra. Kanske ligger drömmen inom räckhåll?

Lite som runt Medelhavet, med vackra kakelplattor? Eller kanske med loungekänsla, som på hotell? För många är det lätt att börja dagdrömma om planerna för en ny gästtoalett eller ombyggt badrum. Men det finns naturligtvis även hårda fakta att ta ställning till. Vad kommer det att kosta? Vilka lagar och regler måste man ta hänsyn till? Titta på webben eller knacka på hos någon som är duktig på att renovera våtutrymmen och toaletter. Där får du en rimlig uppfattning om vad du kan förvänta dig.

Personlig stil eller något allmänt?

I ett normalt hushåll, oavsett det består av en eller flera personer, finns det ekonomiska begränsningar. Det gäller för pengarna som ska ut för själva renoveringen, men det gäller också på längre sikt. Den dagen du ska sälja din bostad, eller lämna tillbaka den till hyresvärden måste den vara i bra skick. Utmaningen här blir att kombinera det som folk i allmänhet gillar och som är tidlöst, med detaljer som betyder något för dig. Målet är att du ska bli nöjd och gärna känna lite extra energi varje gång du använder dina fina och fräscha våtutrymmen. Några tips: enkelt uttryckt så är det som är krångligt att byta ut dyrt, det bör hållas neutralt. Saker som är billiga är ofta textilierna, mattor, duschdraperier och handdukar.

Funktion och njutning

Alla rum där man bor har en praktisk funktion. I hallen stannar ytterkläder och skor, kanske finns en garderob eller annan förvaring. I köket förvarar och lagar vi mat. Och umgås. Det är också rätt självklart vad vi gör i sovrum och vardagsrum. När det gäller designen är det enkelt att tapetsera en vägg, byta gardiner eller skaffa fler gröna växter eller blommor. Men för såväl kök som toalett är det krångligare att göra verkliga förändringar. Diskutera just dina förutsättningar med någon som kan det här med badrum. Kanske kan du spara pengar genom att måla vissa ytor istället för att kakla? Vad gillar du, badkar eller dusch? Behöver du få in mer förvaring? Är det viktigt med ett stort handfat eller räcker ett litet i hörnet? Hur många kommer att använda rummet? Gör en lista med dina prioriteringar och behov, så kanske drömmarna slår in till slut.

Läs mer på denna webbplatsen: https://www.badrumsrenoveringnyköping.nu

Byggställning för ökad säkerhet

13 feb 2020

Ska du bygga till eller bygga ut? Eller ska du renovera villan din? Då kan du gott och väl behöva byggställningar som ökar säkerheten för dig. Särskilt viktigt är ju detta om du ska renovera fasden och behöver komma åt husgavlar och vindskivor som ju måste sitta högt uppe. Rätt vad det är så svajar man till och förlorar balansen.

Då är en byggställning en garant för att då ändå står stadigt om du för tillfället skulle förlora balansen. Det kan alla göra. Det kan hända den bäste. Vill man ha plats för att kunna ställa ifrån sig pensel, färgburkar, hammare eller spik, ja då är byggställningen platsen för alla dessa saker. Du kan till och med få en kopp kaffe och sitta på din byggställning och ta en välbehövlig paus. Då behöver du inte ta dig ner, utan kan pausa utan större åthävor.

Säkerheten viktigast på höga höjder

Det finns ju ingenting som kan ersätta ens hälsa eller säkerhet. Man kan bli lite övermodig och tänka att man varken behöver säkerhetssele eller säkra byggställningar. Men även om man är både stark, har god kondition eller på annat sätt är vältränad kan man behöva säkra byggställningar för att förebygga olyckor och skador. Särskilt är ju det viktigt ju högre upp som man arbetar, desto lättare kan man tappa balansen. SKa man upp på taket är det ju ännu viktigare att se till så att man inte ramlar.

Säkerhetsprodukter som man behöver på tak

Ska man upp på taket är det viktigt att ha en säkerhetssele, och ett ankarfäste som man hakar i säkerhetsselen. Det är även bra att ha en takstege och olika steg på taket som gör att man säkrare kan röra sig ovanpå taket. När man sedan ska stiga ner så hjälper en säker byggställning till så att man kan röra sig både upp och sedan ner. Man kan ställa ifrån sig de arbetsredskap som man behöver uppe på taket. Behöver man langa upp tunga saker så är det lättare att göra så om man kan göra det via byggställningar, än om man skulle endast använda en stege för detta. En byggställning ger en garanterad möjlighet att både transportera redskap och material säkrare än om man endast använder en stege.

Bor du i Dalarna och behöver byggställnigar till ditt bygge eller renovering? Läs då mer om sådana som du kan få tag på i Dalarna: https://www.byggställningdalarna.se

Att bygga hus i Skåne

5 feb 2020

Har du haft tur och hittat en tomt för byggnation? Är det dags att bygga hus i Skåne? Nu finns många val att göra och mycket att tänka på. Information finns här!

De flesta av oss kommer inte att bygga så värst många hus under vår livstid, om vi inte råkar ha det som yrke. Att bygga hus i Skåne är en positiv och unik händelse, med andra ord. Att bygga hus ger dig tillfälle att själv bestämma i en helt annan utsträckning än om du köper ett färdigbyggt hus som redan har några år på nacken. Nu får du tillfälle att både prova smarta lösningar och bygga så att dina specialintressen får plats. Om du vill ha små sovrum och stort vardagsrum eller tvärtom är det bara att köra på. Material och utrustning och färger - allt blir ditt eget val. Men som alltid finns det saker att tänka på och ta ställning till och inte allt är tillåtet vilket begränsar valmöjligheterna.

Regler och bestämmelser

Något som gäller vid alla slags nybyggnationer är att krav ställs på energiförbrukning och på handikappanpassning. Så även när du ska bygga hus i Skåne. Detta kan naturligtvis hustillverkare och därför kan de ge dig råd när det gäller att bygga hus i Skåne. Skulle du själv bygga hus enligt eget huvud måste du noga kontrollera vad som gäller. Något som underlättar och har blivit väldigt populärt är att köpa hus som “byggsats”. Avlopp och uppvärmningssystem är bitar som också kräver eftertanke. Till viss del bestäms dina alternativ av de lokala bestämmelserna. Att satsa på energisnål uppvärmning och ventilation är närmast en självklarhet idag. Är fastigheten ansluten till kommunala system finns inga större problem eller något att fundera över på den fronten. Byggnadsnämnden kan ha synpunkter på husets utformning, storlek och materialval när du bygger hus i Skåne. Stäm av innan du tar beslut, det blir enklast och billigast så.

Välj din egen standard

När du ska bygga hus i Skåne finns idag valmöjligheter som aldrig förr. Du kan redan från början bygga in all den teknik som imorgon kommer vara standard. Du kan välja ventilation och värme som gör dina utsläpp och dina kostnader historiskt låga. Du kan påverka materialval, vitvaror och fast inredning så du får ett hus som blir exakt så som du vill ha det. När du väljer leverantör är det värt att lägga tid på att undersöka vad de har att erbjuda och hur det överensstämmer med dina egna önskningar.

Mer info för dig som ska bygga nytt i Skåne: https://www.haaksstenhus.se/bygga-hus-skane/

Anlita en takläggare i Nacka eller göra jobbet själv?

30 jan 2020

Dags att hitta rätt takläggare? Har du sökt efter en takläggare i Nacka? Här kommer lite information ang. takläggning. Ett tak i bra skick är nödvändigt för att friskt hus.

Reparera tak och fixa med taket är en del av livet som husägare eller för den delen för alla som har någon form av fastighet. För den som är händig och har gott om tid så går det att göra det mesta själv, till och med ett takbyte. Men det kräver gedigna kunskaper, rätt utrustning och tid. Det smidigaste är såklart att söka rätt på en takläggare i Nacka om man bor i den trakten. För dig som vill veta mer om hur du ska gå tillväga för att göra jobbet själv hittar du några tips här.

Nödvändiga förberedelser

Det är såklart inte bara att riva taket och lägga nytt. Det du behöver göra är att börja med en gedigen inspektion, både utvändigt och invändigt. Detta ger dig en uppfattning om hur mycket som behöver bytas ut och du får en översikt över vad innertaket är byggt av. Här kanske du också upptäcker att även innertaket behöver bytas. Du behöver även ta reda på exakta taklutningen, det hör ihop med hur mycket material du behöver. Taklutningen påverkar också vilket tak som lämpar sig. Det gäller alltså att läsa på. Ytterligare mått som är viktiga är takets bredd från gavel till gavel och takfallets höjd från takfot till nock.

Vad behöver man ha för utrustning till takbytet?

Till själva bytet behövs en hel del utrustning förutom takpannor eller takplåt. Var därför noga med att skriva en checklista innan du drar igång. Här kommer några viktiga detaljer förutom själva taket:

 • En bra byggställning och skyddsutrustning
 • Presenningar så du kan täcka taket
 • Skivor
 • Trekantslister
 • Underlagsduk eller papp beroende på tak
 • Takfotsplåtar
 • Läkt
 • Vindskivor och vindskiveplåt
 • Spik och skruv samt färg och penslar

Listan är inte helt komplett då det kan variera vad som behövs beroende på tak och skick på taket. Tänk även på att, beroende på storlek på huset eller höjd så kan det behövas lite större byggställningar eller maskiner. Tänk på att boka dessa i tid då det är många som arbetar med sina hus under våren och sommaren när det passar som bäst att byta tak. För den som känner sig osäker så finns det som tur är gott om takläggare som kan göra jobbet. Vi rekommenderar denna websajt: https://www.takläggarenacka.se

Varför ska man anlita en elektriker?

8 jan 2020

Anlita en elektriker när du behöver hjälp med elen, även om du är sugen på att göra jobbet själv. En elektriker kan se till att jobbet blir ordentligt gjort.

Kanske har du riktigt bra koll på el och känner dig tillräckligt kunnig för att själv dra kablar och installera el. Men oavsett hur kunnig du än är kan det vara bra att tänka över några saker innan du själv gör något. Faktum är att det ofta finns ett krav på att anlita en professionell elektriker. Du får helt enkelt inte genomföra en egen elinstallation. Om det inte är ett krav så är det värt att tänka på säkerheten. En elektriker är välutbildad inom säkerhet och det kan hända att du missar något viktigt trots att du kanske själv är kunnig inom området. När det väl går fel med en elinstallation kan det leda till en katastrof. Därför är det värt att ta hänsyn till säkerheten. En annan aspekt är din hemförsäkring. Om något händer och du skulle ha behov av din försäkring kan det hända att den inte gäller eftersom det är en obehörig som utfört arbetet.

När är det dags att boka en elektriker?

En elektriker hjälper till med en mängd installationer. Om du vill installera eller byta en dimmer eller strömbrytare kan de vara till hjälp. Om du ska montera, byta eller installera en kök- eller badrumsfläkt är det bra att ringa en elektriker i Bromma. Vitvaror, köksmaskiner eller elskåp som ska installeras bör installeras av en elektriker. Det kan också uppstå problem som du inte vet orsaken till. En elektriker kan då komma och göra en felsökning för att hitta problemet. Du kan också få hjälp med jordning och reparation av trasiga ledningar och uttag. Om du tycker att du har för hög elförbrukning kan du få hjälp med att titta på din elanvändning för att se vad du kan göra för att minska den.

Behörighet och säkerhet

Som elektriker finns det olika nivåer inom yrket. Det går att arbeta direkt efter en grundutbildning som ges via gymnasieskolan eller vuxenskolan. Men många går en ettårig lärlingsutbildning efter sin utbildning. Då är man ute och arbetar på en riktig arbetsplats. Efter att man har fått utbildning och praktik kan man ansöka om behörighet som så kallad elinstallatör. Det gör man hos Elsäkerhetsverket. Detta kallas också för att bli auktoriserad. Beroende på vilket arbete du behöver hjälp med kan det vara bra att kolla upp vilken behörighet och erfarenhet personen har.

Får den som bor i bostadsrätt renovera fönstren själv?

13 dec 2019

Att bo i bostadsrätt innebär många friheter vad gäller renovering och ombyggnad. Men med fönsterrenovering är det lite annorlunda.

Om du bor i en bostadsrätt kan du bestämma rätt mycket själv kring hur du vill ha det i din lägenhet. Vill du genomföra en totalrenovering av köket eller badrummet, eller kanske hela bostaden, är det normalt sett fritt fram. Kanske bör du för grannsämjans skull meddela grannarna med en lapp i trapphuset. Att renovera en lägenhet innebär ju en standardhöjning, något som ingen bostadsrättsförening brukar sätta sig emot.

Fönsterrenovering med skrapa

Inte byta men renovera

Men det finns några områden man inte kan ge sig på utan att först ha kontaktat styrelsen i föreningen. Fönstren är ett sådant område. Fönstren i en bostadsrättsförening är föreningens gemensamma ansvar och inte bostadsrättsinnehavarens. Det betyder att bostadsrättsinnehavaren varken kan renovera, byta ut eller ens måla om fönstren på utsidan utan föreningens medgivande.

Att byta ut fönstren brukar föreningen aldrig gå med på, eftersom det antagligen förvanskar fasadens utseende. Men vill du renovera fönstren varsamt, till exempel genom att byta ut fönsterglasen, kitta och måla om dem, så brukar det gå bra i de flesta fall.

Att renovera fönstren själv

Kanske är dina fönster slitna, färgen flagnar och det drar från glipor mellan fönsterbågar och karm. Om fönstren är i så dåligt skick att de anses försämra boendekvaliteten så ska föreningen bekosta en fönsterrenovering, men annars får du renovera dina fönster på egen bekostnad. Vill du komma billigare undan kan du så klart vilja renovera fönstren själv, men då gäller inte riktigt samma regler som för en husägare.

De flesta bostadsrättsföreningar tillåter inte att medlemmar renoverar själva, framför allt inte när det gäller saker som inverkar på fuktsäkerheten i byggnaden, som ju fönster i allra högsta grad gör. För sådana renoveringar krävs att man anlitar en fackman, i det här fallet en firma som erbjuder fönsterrenovering i just bostadsrätter.

Anlita proffs för fönsterrenovering

Det finns flera firmor som erbjuder fönsterrenovering i lägenheter, både i bostadsrätter och i hyreslägenheter. Det första du ska göra innan du anlitar en firma är dock att kontakta styrelsen för att få ett godkännande. Att bara ta in en firma som renoverar fönstren kan innebära att du bryter mot föreningens stadgar, något som i värsta fall kan kosta dig ditt medlemskap i föreningen. Säger du däremot till i god tid kommer du säkerligen att få din förfrågan godkänd.

Läs mer på https://www.fönsterbytebrf.se/fonsterrenovering

Rätt isolering avgörande när du bygger hus i Göteborg

4 dec 2019

Valet av isolering har stor betydelse i en kustnära stad som Göteborg. Sprayisolering med polyuretanskum i många fall bästa lösningen.

Vid ett husbygge bör man redan på ett tidigt stadium bestämma sig för vad man ska ha för isolering. Isoleringen är husets ”kläder”, som gör att kylan hålls ute och värmen inne på vintern, och tvärtom på sommaren. Ett välisolerat hus är lagom varmt året om och känns alltid bekvämt att vistas i. Dessutom får det betydligt lägre energikostnader än ett sämre isolerat hus.

Det finns flera typer av isolering, både vad gäller tekniker och material. Länge har olika typer av glas- och mineralull varit vanliga vid isolering, då i form av skivor som sätts in i väggarna och i vissa fall på vinden, där man också kan lägga lösull. Men på senare år har så kallad sprayisolering eller sprutisolering blivit allt vanligare, eftersom det nästan alltid går snabbare att isolera på det sättet och isoleringen blir mer heltäckande.

Isolering i Göteborg

Du som bor i Göteborg vet att vädret kan vara hårt, och att isoleringen är av avgörande betydelse för hur bekvämt huset blir. Göteborg ligger alldeles vid havet, och är både fuktigt och kallt om vintrarna. Ibland kan temperaturen halka långt under tio minusgrader. Även om somrarna krävs god isolering, eftersom det då i stället kan bli väldigt varmt i Göteborg. Då hjälper isoleringen till att hålla värmen ute, så att inomhusmiljön blir behaglig att vistas i.

Med en god isolering minskar dessutom behovet av att skaffa en luftvärmepump för att hjälpa till med värme och kyla, även om det så klart alltid är ett bra tillskott för att sänka energikostnaderna. Men isoleringen ska alltid sättas i första rummet. Även marknadens bästa luftvärmepump får svårt att göra sitt jobb i Göteborg om inte isoleringen är på plats först.

Sprayisolering med polyuretan

Polyuretan är ett material som har många olika egenskaper, och kan se olika ut. Det kan vara massivt, i skumform, hårt eller mjukt. I grunden är polyuretan en sorts plast.

Polyuretan har även väldigt goda isolerande egenskaper och är dessutom fuktavvisande, vilket skiljer materialet från andra vanliga isoleringsmaterial. I skumform är det mycket lätt att spruta ut och det fäster direkt mot alla typer av material. Det gör att när skummet sprutats ut och härdat, så sluter det tätt kring rördragningar och andra känsliga områden och bildar en kompakt isolering som skyddar huset och som dessutom är elastisk nog att följa med i husets fuktrörelser.

Man kan sprayisolera huset på flera sätt

Man kan sprayisolera både på vind, tak och i väggar, beroende på husets beskaffenhet. Har man krypgrund fungerar sprayisolering utmärkt att spruta på underifrån, och man får då upp temperaturen på nedervåningen avsevärt.

På samma sätt kan man sprutisolera på vinden för att ge huset en ”mössa” som håller värmen inne och kylan ute. Du ska alltid konsultera en expert på sprayisolering i Göteborg med polyuretan innan du bestämmer dig för på vilket sätt du vill att ditt hus ska isoleras.

Läs mer på https://www.isoleringgöteborg.nu/

Att tänka på när du ska stensätta uteplatsen

28 nov 2019

Att byta ut en del av gräsmattan på uteplatsen mot sten kan ge trädgården ett enormt lyft. Det kan fungera som en välkomnande yta på framsidan, eller som en lounge på baksidan, till exempel. Stensättning kan verka svårt för den som inte har erfarenhet av det sedan tidigare. Dock kan den som är normalhändig och i god fysisk form ofta lösa stensättningen själv. Det behöver inte ta särskilt lång tid – och kan till och med göras med ganska liten budget under rätt förutsättningar. 

För att projektet ska bli bra krävs givetvis viss planering. Förhoppningsvis kan den här texten hjälpa dig att undvika att gå i vanliga fallgropar, som många tidigare har ramlat in i. 

Lutningen

Lutningen är något som är viktigt att få till. Har man en ganska liten yta kan man styra den med det översta lagret av bergkross – de finare kornen. Lutningen skall vara på två centimeter per meter. Har man en större yta behöver man vara noga med att fördela hela bergkrossen från början. 

Ponera att det är en 15 meter stor yta som ska läggas – då krävs det sammanlagt 30 centimeter som det ska lutas, vilket är en hel del. För en mindre yta går det dock att ”ta det på volley”, och lösa det genom att fördela det översta lagret av bergkross. 

Ha rätt verktyg

För att lyckas med din stensättning finns ett antal verktyg som är bra att ha. Till exempel krävs en markvibrator, eller ”vibbra”, som det också kallas. Den används i ett tidigt skede av processen i syfte att få krossen att sätta sig ordentligt. Dessa finns i olika varianter – där en del är betydligt mer kraftfulla än andra. Använder du en liten vibbra behöver du inte vara särskilt orolig för vibrationerna i händerna. Dock är det bra, om du hyr en större och kraftfullare variant, att du ser till att skydda dig ordentligt. 

Ett annat verktyg som kraftigt förenklar arbetet är en rätskiva. Du använder den för att få till en plan och jämn yta. Verktyget kan beskrivas som en lång metallpinne med två handtag och ett vattenpass. Rätskivan är inte särskilt dyr, och kommer sannolikt att bespara dig en hel del tid och energi. 

Att köpa in stenarna

Om du gör din stensättning på budget kan det vara särskilt tacksamt att jämföra utbud och priser hos många olika varuhus. Priserna kan skilja sig ganska mycket, trots att det i princip är samma produkt som säljs. 

Många av de billiga betongstenarna som säljs har inbyggda distanser. Stenarna ska ligga med ett litet avstånd från varandra, och du behöver inte tänka på att kila in plast eller annat för att få det avståndet. Köper du natursten behöver du se till att avståndet mellan dem blir rätt. 

Ta också ställning till om du ska hämta det själv eller få det hemkört. Hemkörning är inte särskilt billigt, så det gäller att du räknar rätt. Behöver du få ytterligare en hemkörning med extra sten, så kan det svida i plånboken för den med liten budget.

Läs mer om stensättning här: https://www.stensättning.net/

Lösningen om man bor trångt

28 nov 2019

Compact living kallar man numera trångboddhet för. Att leva Compact living låter så mycket bättre än att man bor trångt. Hela begreppet att bo trångt, får en stämning av 1930-tal, misär, smuts och fattigdom. Att bor kompakt låter så mycket trevligare; man lever trångt för att man hellre vill bo i innerstan, med dyra kvadratemtrar istället för vitt och stort i någon förort. Så hur gör man när man vill bo Compact living, det vill säga när man bor ganska trångt och ska samsas på liten yta? Det finns som tur är, en hel del som man kan göra för att alla ska få plats. Här ger vi några sådana tips.

Bland det viktigaste som man kan göra är att tänka på höjden, istället för på bredden. Att byga på höjden är bra när själva bostadsytan är liten. Man kan använda sig av uppfälldabara möbler, bygga hyllor längs väggar så att det blir lättare att hålla ordning.

 • Sängar på höjden – har man många barn kan det vara bäst att se till så att barnens sängar står på höjden, det vill säga att de sover i våningssängar. Oftast gäller detta större barn, men även en 4-åring kan sova i en våningssäng, bara man lär barnet att alltid hålla i sig när de kliver upp och ner från sängen. Sängen bör även ha en rejäl grind så att barnet inte ramlar ner när hon eller han sover i sin säng.
 • Hyllor på väggarna – genom att på samma sätt bygga på höjden kan man ha hyllor på väggarna och då utnyttja höjden så att man får maximal nytta av väggarna. Vill man kan man dessutom se till att skaffa hyllor som inte behöver ställas på golvet utan som börjar någonstans mitt på väggen. På så sätt får man mer golvyta.
 • Hopfällbara möbler – man kan skaffa sig hopfällbara möbler. Ett bord kan ha ett gångjärn som sitter fast i väggen. Benen till bordet kan även ha gångjärn så att benen viker in sig när man fäller upp bordet.
 • Platsbyggda möbler – genom att utnyttja platsen i hemmet, kan man bygga platsbyggda möbler. Det tar mindre plats, men gör et omöjligt att möbler om, om man nu gillar att möblera om i sitt hem. För en snygg platsbyggd möbel, kan man anlita en snickare i Stockholm, eller på någon annan ort. En snickare kan dessutom göra möbeln extra fin, så att den blir något att titta på. Om du vill ha tag i en snickare just i Stockholm kan du alltid läsa mer på: https://www.snickarestockholm.biz.

Anlita en glasmästare för fönsterbyte i Stockholm

21 nov 2019

Det är god kvalitet på gamla fönster i Stockholm. Med en bra glasmästare får du fönster av samma kvalitet när det är dags för fönsterbyte.

Bor du i ett gammalt hus i Stockholm? Grattis, det är många som vill vara i din sits. Stockholm har en tuff bostadsmarknad och bland de mest eftertraktade objekten finns ofta småhus i någon av trädgårdsstäderna i närförorter som Bromma och Enskede. Här är husen inte sällan äldre än hundra år, men de har vårdats väl av flera generationer ägare. Det märks på fasaderna och inte minst på fönstren.

Gamla hus med vackra fönster

Tätvuxet virke ett krav

Före 1950 ställdes hårda krav på vilken typ av virke som fick användas när man tillverkade fönster. Det skulle vara tätvuxet virke och det stipulerades till och med hur många millimeter det maximalt fick vara mellan årsringarna. På så sätt säkerställde man en god byggkvalitet och fick fönster som kunde hålla otroligt länge om de togs om hand väl. Många av de fönster som tillverkades i början av 1900-talet sitter fortfarande kvar på hus i Stockholm!

När fönstren ändå måste bytas

Men allt har ett slut och så även livslängden på det mest välbyggda fönster. Om virket väl börjat ta skada finns det inget annat att göra än att byta ut fönstren. Bor man i ett gammalt hus och vill byta fönster så är det dock inte bara att åka iväg till närmaste byggvaruhus och köpa det billigaste man hittar. Nej, på ett gammalt hus är fasaden antagligen skyddad av en detaljplan och du behöver bygglov för att ändra minsta lilla detalj. Du bör så långt det går byta till fönster som är så lika de gamla fönstren som möjligt, både i utseende och storlek.

Specialtillverkade fönster ett måste

Dock hittar du antagligen inte fönster av just det snitt du söker i detaljhandeln. Lösningen på det är att vända dig till en glasmästare i Stockholm, som kan specialtillverka fönster åt dig. Då får du välbyggda fönster med samma utseende som de gamla. Dessutom håller nya fönster bättre kvalitet vad gäller ljudisolering och u-värde, även om de kanske inte slår de gamla fönstren i virkeskvalitet. Vi har helt enkelt inte virke av samma kvalitet som vi hade förut i Sverige, en negativ konsekvens av vår stora skogsavverkning.

Byt inte fönstren själv

Att byta fönster själv på ett gammalt hus är en dålig idé. För att få bästa möjliga isolering runt fönstren och för att inte skada omgivande virke bör du alltid vända dig till en glasmästare i Stockholm när du ska byta fönster. Genom att ta hjälp av en glasmästare genom hela processen med fönstertillverkning och fönsterbyte ger du ditt hus den kärlek och omsorg det förtjänar, och det får nya fönster som kan sitta i hundra år till.

Här kan du läsa mer: https://www.glasmästarestockholm.com/

Nummer du alltid bör ha till hands

11 nov 2019

Ibland uppstår situationer kräver mer eller mindre akuta lösningar. Kanske har man lyckats låsa ut sig från sin bostad eller fått översvämning i badrummet och då behöver man oftast professionell hjälp. När man funderar ring vilka situationer som kan uppstå och vilken typ av hantverkare eller annan hjälp man behöver så är det dessutom viktigt att tänka lokalt, speciellt om man bor i en stor stad som Stockholm. Bor man på Östermalm är det en fördel att kunna få tag i någon som finns där, istället för någon som håller till utanför stan eftersom man på så vis kan få den hjälp man behöver snabbare. 

Låssmed

Har man tappat sin hemnyckel, låst sig ute eller av någon annan anledning behöver snabb hjälp från en låssmed kan det vara skönt att snabbt kunna plocka fram ett nummer och ringa till denne. För att utgå från exemplet med Östermalm så är det alltså en klar fördel att ha numret till en låssmed som finns och verkar just här, eller i alla fall i närheten. Kommer man hem från jobbet och inte kan ta sig in i ett hem vill man gärna inte stå ute och vänta allt för länge. Behöver hantverkaren då ta sig en lång sträcka, dessutom genom rusningstrafiken som ofta är ett faktum just när folk har slutat sina jobb, kan man få vänta onödigt länge. Se därför till att hitta en låssmed som håller till på Östermalm och lägg in dennes nummer i telefonen, så går det både snabbt och enkelt att få hjälp om olyckan skulle vara framme. 

Rörmokare 

En annan och kanske ännu mer akut situation som kan uppstå är om kranar eller ledningar i hemmet inte håller tätt. En vattenskada kan komma snabbt och det behövs inte särskilt stora mängder vatten för att golv och andra saker ska ta skada. Har det börjar droppa, eller kanske till och med rinna, behöver man snabbt få dit någon kunnig som kan åtgärda problemet och för det behöver man en rörmokare. Samma sak gäller här – bor man på Östermalm är det en fördel om man hittar någon som håller till just där, för att han eller hon så snabbt som möjligt ska kunna ta sig dit. Leta upp en lämplig firma och spara numret i telefonen, för att precis som med en låssmed kunna få den expertis som krävs. 

Vare sig man behöver en rörmokare eller en låssmed till Östermalm eller något annat ställe så är det en fördel att ha kollat upp olika firmor i förväg, även om man för stunden kanske tänker att man aldrig kommer behöva en. Olyckor kan hända snabbt och när man väl står det är det bekvämt att bara kunna plocka upp telefonen och ringa det inlagda numret istället för att lägga tid på att leta igenom hela internet. Tänk lokalt så kommer hjälpen kunna finnas på plats betydligt snabbare.

Det gäller om du vill renovera kök i hyresrätt

30 sep 2019

Sugen på att ändra om i köket - det här gäller om du vill renovera kök i hyresrätt. Beroende på hur man bor så har man också olika möjligheter att förändra i sitt hem. En villaägare har carte blanche och kan göra precis vad han vill (så länge han inte bryter mot lagar, exempelvis rörande elektricitet), en bostadsrättsinnehavare har också relativt fria tyglar samtidigt som en person i en hyresrätt har ett ganska hårt koppel runt halsen. Vad får egentligen den senare göra? Vi tittar närmare på den saken.

För att renovera ett kök i en hyresrätt så krävs det ett godkännande från hyresvärden. Det går inte att komma undan. Det är hyresvärden som äger fastigheten och det är du som hyr bostaden av honom; du har en relativt begränsad frihet. Det innebär emellertid inte att dina händer är bakbundna och att du tvingas leva i ett hem som egentligen inte är tilltalande. En köksrenovering behöver exempelvis inte innebära att du river ut ett gammalt kök och sätter in ett nytt.

Nej, vissa mindre förändringar är möjliga att göra och detta även utan en tumme upp från hyresvärden. Du kan exempelvis måla om på väggarna eller tapetsera dessa. Vill du en diskmaskin så är det möjligt att installera en sådan. Skulle du vilja byta ut innerdörrar och skaffa nya sådana så står det dig fritt.

Ny kran vid köksrenovering

Tänk på att återställa bostaden

Det man ska utgå ifrån är två stycken ledord: det ska vara fackmannamässigt och det ska gå att återställa den dagen du flyttar. Om du exempelvis vill installera en diskmaskin så bör du ta professionell hjälp och få ett säkert jobb. Om inte så riskerar du att se fukt- eller vattenskador och det är i så fall du som måste stå för kostnaden för att åtgärda dessa.

Viktigt att tillägga gällande professionell hjälp är att du inte kan använda rot-avdraget för renoveringar i en hyresrätt. Du kan således inte nyttja den skatterabatt som ger dig 30% avdrag på arbetskostnaden på samma sätt som är möjligt i en villa eller i en bostadsrätt.

Om du ska flytta så är det också viktigt att din hyresrätt går att återställa till det ursprungliga skick den hade då du flyttade in. En diskmaskin ska kunna flyttas, tapeter ska kunna ersättas och ett målerijobb på väggarna i köket ska kunna målas i en annan färg. Detta om hyresvärden skulle slå ner på ditt arbete vid en slutbesiktning. Här ska vi säga att man därför bör hålla sig ganska neutral vad gäller färger och mönster. Det som är tilltalande för dig kanske inte är det för nästa hyresgäst: var lite mer diskret och sikta gärna mot vitt, grått eller ljusare beige.

Ha en dialog med din hyresvärd

Egentligen så leder allt detta fram till en viktig sak: kommunikationen med din hyresvärd. Det är viktigt att hålla en öppen dialog med den som äger fastigheten. På det stora hela så kan han också tjäna på att du utför en del ingrepp och snyggar till i bostaden. Vad gäller en mer heltäckande renovering av köket så kanske du hoppas på lite för mycket - åtminstone om du räknar med att hyresvärden ska bekosta kalaset.

Men, det kanske kan vara möjligt att du står för kostnaden för arbetet medan hyresvärden bekostar materialet? Det går ofta att hitta mellanvägar, men för att nå dit så krävs det också god kommunikation. Se till att alltid informera hyresvärden om dina planer och se till att denne involveras. Vem vet - han kanske har andra idéer som visar sig vara betydligt bättre och han kanske även har kontakter som ger ett billigare jobb i slutändan?

Läs mer på https://www.köksrenoveringstockholm.com/

Vågar du dig på en fasadrenovering?

28 sep 2019

Är det dags att renovera fasaden på den egna villan? Beroende på vilket material det är på villan, är det antingen enkelt eller svårt med en fasadrenovering. Är det en vanlig trävilla, är det bara att inspektera, byta ut dåligt material mot nytt, skrapa bort flagnad färg och sedan måla på med ny färg.

Eller vill du helt och hållet byta material till fasaden? Då återstår ett större arbete med fasaden. Det finns material som man enkelt kan lägga på fasaden, med ställningar och pannor som man lägger på fasaden. Man kan relativt enkelt också lägga på ny puts på en träpanel, om man hellre vill ha en putsad fasad.

Eller vill du hellre anlita byggföretag?

Man måste inte klara av allt själv, om man inte vill det. Det finns ju som tur är, byggföretag som gärna åtar sig uppdraget att renovera fasad, eller tak om man så önskar. Vill du hellre anlita ett byggföretag som har gjort både tak- och fasadrenoveringar ett par hundra gånger, bör man alltid anlita ett erfaret byggföretag som dessutom har utmärkta referenser. Om de har kunder som är nöjda med deras arbete, lär de tala om det. Och på samma sätt om det motsatta råder; har ett byggföretag missnöjda kunder, lär de också synas och höras. Litar man inte på referenser, kan man alltid kontrollera byggföretaget hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Det är dit man vänder sig om man inte är nöjd med en vara eller tjänst som man har skaffat sig. Man kan även, om man har kort om tid, kontrollera på olika omdömessajter, om det finns missnöjda kunder till byggföretaget.

byggställning fasadrenovering

Följa upp referenser viktigt

Om man ber om referenser, är det sedan viktigt att man följer upp dem. De säger mycket om hur företaget bemöter sina kunder, lyssnar på dem och håller avtalade tider, meddelar om de inte kan infinna sig och överhuvudtaget informerar sina kunder om hur det går när de arbetar med tak- eller fasadrenoveringen. Har ett byggföretaget kunder som endast har gott att säga om byggföretaget, kan man lita på det. Omdömessajter är också bra, men det är svårt att veta vilka avsikter som de har som skriver på de omdömessajterna. Att skriva på omdömessajter kräver inget av den som gör det, man kan därmed skriva vad som helst utan att det får några konsekvenser. Då är det mer tillförlitligt att fråga verkliga kunder om deras upplevelser och erfarenhet av byggföretaget.

← Äldre inlägg