Blogg

Kan man skydda sig med målarfärg

12 okt 2020

När man tänker brandsäkerhet är det kanske larm och brandsläckare som först kommer upp i tankarna. Men det finns andra sätt att se till att elden inte har en chans i de egna lokalerna.

Så vad är det då som kan förebygga för att elden inte ska få fäste? Jo, det är faktiskt målade väggar. Visst låter det galet? Men det är sant. Det finns företag där man kan boka denna fantastiska tjänst. Färgerna har beteckningar som exempelvis R30. Bokstaven R står för resistance och siffran står för hur länge konstruktionen kan stå emot elden. Det innebär att den typen av färg kan hålla elden stången tills brandkåren kommer. På så sätt blir förödelsen betydligt mindre och chansen till räddning större. Vid stålkonstruktioner har man brandskydd upp till 60 min. Med kraftigare konstruktioner är faktiskt brandskyddet upp till 90 min. Lite som att stanna tiden tills hjälp är på plats. En kunskap som kan rädda både byggnader, företag och viktigast - liv.

Fungerar det på alla material

Just denna typen av färg fungerar på trä och stålkonstruktioner. För den som vill ha denna färg på sina väggar finns det flera olika färger att välja mellan. Andra egenskaper som färgen har är att den håller ner temperaturen och minskar rökutvecklingen vilket kan vara livräddande om det finns människor i byggnaden. Så vad händer egentligen med färgen som gör att den har dessa unika egenskaper? Jo, vid brand så bildar färgen ett tjockt skum. Hur tjock det blir beror på hur mycket färg som man har applicerat på väggen. Skummet i sig gör att temperaturerna inte sprider sig lika snabbt.

Andra tjänster

Företag som arbetar med att måla väggarna med brandskyddsmålning har oftas även andra tjänster och produkter. Det kan vara brandsläckare som kan monteras på lättåtkomliga ställen. Branddörrar och branddörrstängning är också bra. Det finns även system som vid brand gör att dörrarna automatiskt sluts och på så sätt hindrar att branden sprider sig från en del av byggnaden till en annan. Skyltar för att informera om utrymningsvägar och skyltar som informerar om var man kan hitta brandutrustning är livsviktiga i större byggnader. Tjänster som företagen erbjuder är bland annat första hjälpen kurser och HLR. Det är kurser som kan hjälpa personalen på företaget att känna att de har kontroll om olyckan skulle vara framme. Se till att lära dig mer om företagen som sprider trygghet både genom brandskyddsmålning och kurser. Läs mer om brandskyddsmålning på denna webbsida: brandskyddsmålning.net

Golvtäckning utan några skarvar

8 okt 2020

De som arbetar med mattläggning tycker att matta är en mycket smidig och bra variant att ha som golvbeläggning. Och det är dessutom en golvbeläggning som fått något av en renässans igen.

Troligen är det så att det man valt som yrke är det som man tycker är bäst och mest smidigt. Men de som arbetar som mattläggare i Uppsala verkar ändå vara extra nöjda med materialet de använder. Fast man som lekman kan tycka att det ser väldigt svårt och besvärligt ut.

När man ska lägga en matta så kommer den ofta i väldigt stora sjok. Det innebär att mattorna kan fylla ett rum från vägg till vägg i ett enda stycke. Vilket innebär att de är både tunga och otympliga. I alla fall om det är ett större rum som ska täckas. Man är ofta två när mattorna ska läggas ut och ändå kan det krävas vana för att få dem att ligga bra. Och även ett ganska stort tålamod. För även om mattorna kan vara någorlunda i rätt storlek så väljer man ändå alltid att skära till dem på plats. De ska ju passa perfekt med rummets väggar så att inte minsta lilla glipa eller veck uppstår.

Lägga löst eller limma

Vanligast idag är att man lägger mattor löst på golvet och kniper fast dem med vägglister. Men om det är en matta som är lite tunn så kan det ändå vara aktuellt att klistra fast den i golvet. Anledningen till att man försöker låta mattorna ligga lösa är att det är enklare den dagen man vill byta ut mattan. En klistrad matta kan sitta så hårt fast att man får bryta upp golvet för att få loss den. Om man har otur.

Fästa två våder

I vissa fall kan man inte använda sig av en hel matta utan det blir skarvar som man ska få ihop på något sätt. Hur man fäster ihop den beror på vilken typ av matta det rör sig om. Men även vilken typ av funktion som finns i rummet. Om det är ett våtutrymme så måste skarvarna vara lika täta som om det hade varit en heltäckande matta. Medan en mjuk matta i exempelvis en matsal inte behöver ha lika stora krav på hållfasthet. Förutom att den ska hålla ihop vid normalt bruk och all typ av rengöring som man kommer att behöva utföra under mattans hela livslängd.

Varför är en ståldörr bättre?

22 sep 2020

Att välja bort en trädörr och skaffa ståldörr är något alla borde göra om man har möjlighet till det. Ståldörrar ger dig en större trygghet, och de skyddar mot både ljud och bränder.

Med hjälp av en ståldörr håller du bättre oönskat ljud ute, det blir svårare att göra inbrott, men den är också tryggare mot bränder. Bara av de anledningarna borde det vara ett enkelt val att välja en ståldörr. Den har dessutom en längre hållbarhet än en vanlig trädörr.

Ståldörrar liksom vanliga trädörrar finns i olika modeller. Därför kommer du att kunna hitta en som passar ditt hem, kontor, eller var den kan tänkas behövas. Den passar på alla ställen man kan tänka sig. En ståldörr håller dessutom inne värme bättre och stänger ute kylan. Med allt detta sagt borde valet vara enkelt; ska du byta dörr - uppgradera dig och köp en ståldörr. Du kommer inte ångra dig.

Kan man installera dörren själv?

När en ståldörr ska sättas in är det bättre att lämna det till professionella som jobbar med det och vet vad de gör. En ståldörr funkar inte på samma sätt som en trädörr. Om den sätts dit på fel sätt kommer den inte alls ha samma funktion. I många fall ingår en montering när du köper en ståldörr, vilket du kan kolla upp innan. Det kan vara värt att köpa av någon som erbjuder det. Om inte så ring runt och hitta någon som gjort jobbet tidigare samt fråga om prisoffert. Det är inget stort jobb för den kunniga utan tar max ett par timmar. Men för den okunniga är det ett väldigt tungt och svårt jobb att hantera själv.

Säkerheten med ståldörrar

Som tidigare nämnt ger en ståldörr ganska mycket större trygghet, då den vid t ex brand kan hjälpa till att hålla lågorna ute, eller i alla fall begränsa dem. Fler och fler hotell väljer också att ha ståldörrar. En ståldörr är heller inget inbrottstjuven varken kan knäcka upp eller slå sönder. Det gör också att skulle ni ha något problem har ni mer tid på er att kunna vänta på hjälp.

Om du bor i ett oroligt område, eller kanske bara känner dig orolig, så kommer du få en bättre nattsömn. En ståldörr behöver idag inte heller vara så tung som man kan tänka sig och ståldörrarna för hemmet är inte heller lika tunga som de dörrar som finns till en verkstad.

Viktiga saker att tänka på vid en köksrenovering

21 sep 2020

En köksrenovering är både en viktig och rolig renovering. Eftersom den ofta kostar en hel del är det viktigt att man planerar noga så att köket blir precis så bra som man hade föreställt sig.

För att köket ska bli så funktionellt som möjligt och bli som vi vill ha det är det viktigt att noga planera inför renoveringen. Fundera över vad som är viktigast i köket och vad som nu saknas, som exempelvis bättre förvaring, matplats, diskmaskin, en stor arbetsbänk etc. Självfallet finns det vissa begränsningar beroende på ytan man har att jobba med, och det kanske inte alltid går att ordna så stora arbetsytor som man hade önskat, men många gånger kan man komma på smarta lösningar som underlättar. En bardisk eller en köksö kan till exempel fungera som både arbetsbänk och matplats. Ett platsbyggt skafferi kan sluka både det ena och det andra och göra att man kanske inte behöver så mycket annan förvaring. Då kanske man istället får plats med ett köksbord.

Tänk även praktiskt

Självfallet vill man att det nya köket ska vara snyggt, men lagar man mycket mat bör man också tänka praktiskt och välja material som lätt går att rengöra och inte får bestående fläckar av stänk och spill. Att även tänka på de små detaljerna som lysknappar och vägguttag kan göra mycket. Dessa syns mer än man tror och att istället välja en designvariant gör stor skillnad för ögat. Ofta behöver man också fler vägguttag än man räknat med. Fundera därför över var i köket de olika elektriska apparaterna ska användas. Eftersom man inte renoverar köket så ofta kan det vara bra att välja en färg på luckor och eventuellt kakel som man tror att man kommer att stå ut med länge.

Hitta en bra byggfirma

Genom att tidigt i processen ta hjälp av ett byggföretag specialiserat på köksrenoveringar kan man även få hjälp med planering och materialval samt tips på smarta lösningar. Då en köksrenovering kräver flera olika hantverkare som exempelvis snickare, plattsättare, VVS-tekniker och elektriker kan det vara bra att välja ett företag med totalentreprenad. Då slipper man skriva kontrakt med flera olika hantverkare och renoveringen brukar gå snabbare samt bli billigare. Begär ett kostnadsförslag från ett par olika byggfirmor och be även om referenser. Kanske finns det någon i vänkretsen som nyligen har renoverat sitt kök och kan rekommendera en byggfirma? Att gå på rekommendationer är alltid bra.

Gör stora förändringar i köket med små medel

8 sep 2020

Är du trött på ditt slitna och omoderna kök men saknar ekonomin för att göra en större renovering? Här kommer ett gäng smarta tips och tricks för hur man kan fräscha upp köket med liten budget.

Överallt omkring oss ser vi bilder på fantastiska och nyrenoverade kök. Ljusa, luftiga utrymmen som gjorda för glada matlagningsminnen och familjemiddagar. En verklighet som kanske känns fjärran från ens egna sunkiga kök. Men misströsta inte. Att förändra ett kök behöver inte alls vara så svårt eller dyrt som man kanske tror. Men man får vara beredd på att lägga ner lite tid och/eller arbete.

Fräscha upp med nya färger

Det absolut enklaste och mest effektiva sättet att förnya ett kök är med hjälp av färg. Köp billig färg och måla om väggarna. Kanske kan det även bli fint med en fondtapet?

Ett annat effektivt sätt är att förändra utseendet på köksluckorna. Nya luckor kan göra under för kökets utseende, men ännu billigare är det att måla eller lackera om de befintliga skåpsluckorna. Vill du inte göra det själv kan du låta en yrkesman göra jobbet. Det kommer fortfarande bli billigare än en köksrenovering eller nya luckor. Det finns till exempel professionella lackerare som utför lackering av köksluckor i Stockholm.

Som pricken över i:et kan du sedan avsluta med att byta ut beslagen och handtagen på luckorna. Även köksmöblerna kan få ett nytt lager färg eller en ny klädsel. Köp möbelfärg eller tyg billigt och plocka fram din händiga sida.

Fler tips

Apropå att vara händig, så går det även att byta ut eller sätta upp nytt kakel över diskbänken för en relativt liten peng. Det kan göra stor skillnad. Liksom att byta ut bänkskivan. Även golvet i köket kan bytas ut, och en ny plastmatta behöver till exempel inte bli särskilt dyr.

Den som är lite mindre händig kan såklart fortfarande förändra mycket i sitt kök. Man kan alltid börja med att storstäda och rensa ut. Tänk till exempel på hur en bostad fixas till inför en visning. Bort med röran och plottret. Fram med några enstaka och stilrena föremål och så få in lite grönt genom några kryddväxter i snygga krukor. Kanske en snygg kokbok som visas upp lite extra. Enkla inredningsdetaljer som nya kökshanddukar och grytlappar funkar ofta bra och kanske kan man fynda till exempel en ny lampa på second hand eller på Blocket?

En vacker dag med disken

21 aug 2020

Älskar du att jobba i ditt kök eller suckar du varje gång du sätter din fot i rummet. Är det i toppskick eller längtar du tills den dag det får ett större ansiktslyft? Är det dags nu kanske?

Om du inte trivs i det kök du har i din bostad så är det dags att göra något åt det. Är det så att du inte trivs så känner du inte lust och inspiration till att jobba i köket. Köket är ju på något vis hemmets hjärta. Här lagar du den livgivande maten. När du lagar mat med glädje och kärlek så känns det i smakerna. På motsvarande sätt känns det i maten om du inte trivs i ditt kök. Unna dig därför en köksrenovering och låt inspirationen och glädjen flöda. Gör dig själv en stor tjänst och höj samtidigt värdet på hela bostaden.

Vad drömmer du om?

Vilken typ av kök drömmer du om? Ska det vara rockigt svart med gnistrande kristallkrona och levande ljus? Eller ska det hellre vara skandinaviskt enkelt, avskalat med lugna toner och borstade stålhandtag? När du behöver inspiration till en köksrenovering ska du dels besöka företagens utställningskök, men surfa även in på pinterest och instagram eller liknande och sök fram de bilder som talar till dig. När du samlat på dig ett gäng bilder kan du söka gemensamma nämnare. Vad är det du gillar? Vad av det vill du föra in i din köksdesign? Tänk på helheten, hur matchar golvet med skåpdörrar och handtag. Vilken typ av vitvaror älskar du?

Anlita en professionell firma

När du ska anlita en firma till att utföra din köksrenovering i Stockholm vill du hitta den bästa för just dig. De ska jobba på dina villkor och ni bör ha bra personkemi så allt flyter på smidigt och enkelt. Först och främst kollar du referenser och sedan tar du en träff med ett par olika firmor så du kan känna in samt be dem om offerter som du kan jämföra. Vad känns viktigt för dig? Kan de utföra renoveringen då du önskar rent tidsmässigt? Vilket pris landar de på? Har de bra inköpsrabatter på kakel och klinker som du kan få ta del av? Har de bra leverantörer vars sortiment innehåller den stil du önskar och vill ha? När du väl satsar på att renovera ditt kök ska du gå hela vägen, och få med allt du önskar dig. Snåla inte! Det är en investering.

En elektrikers kunskap och ansvarsområde

7 aug 2020

Är du trött på att elen inte fungerar? Behöver du en elektriker? Letar du efter någon som kan serva ditt hem, din byggnad eller arbetsplats? Eller en specialist på svagström eller teknik?

Att arbeta med el kräver en hel del. För att göra större anläggningar krävs det dessutom att man har behörighet och kan kontrollera att allt är ok vad gäller säkerhet. Men det finns flera jobb man kan utföra utan behörighet. Dessutom går det bra att ta in en behörig person som går igenom allt i slutfasen av arbetet. Den personen blir då ansvarig för att det utförda arbetet är korrekt gjort.

Anledningen till att det krävs speciella bestämmelser är delvis för att en felaktigt inkopplad ledning kan orsaka andra människors död. Ström är inget att leka med. För mycket av den varan kan orsaka skada och förödelse på ett sätt du helst slipper vara med om.

En elektrikers utbildning

En utbildning till elektriker finns som ett treårigt gymnasieprogram men det är även möjligt att utbilda sig senare i livet. När du väl har gått en grundutbildning kan du sedan ta flera påbyggnadskurser med olika inriktning. Så förbered dig på ett liv med spänning och variation på både det ena och det andra sättet. Elektriker är dessutom en av de grupper som har de högst betalda hantverkarna.

Som elektriker lär du dig att installera ledningar och säkringar i hemmet. Givetvis även andra komponenter i både hem, företag och fabriker. Men det stoppar inte där. Vill du jobba med el kan du syssla med underhåll av ljud, data och video-kablar. Tänk dig en stor arena med mycket musik och ljus. Massor av elsladdar och kablar som någon måste hålla reda på och kunna koppla rätt.

Vilka typer av elektriker finns det?

Det finns flera typer av elektriker och att vara elektriker spänner över ett ganska brett fält. De flesta arbetar som montörer och installerar el och drar ledningar för att allt ska fungera i ditt hem eller i kontorsbyggnader. Både nyinstallation och ombyggnader. Andra sysslar med service och håller på med felsökning och reparation.

En industrielektriker är specialiserad på processer som här till industrin. En distributionselektriker arbetar mera med underhåll och reparation av ledningsnät. Från kraftnät till elmätare. Som svagströmselektriker arbetar du med installation av datanät men även säkerhets- och brandsystem. Ledande montör kallas den som leder, driver, planerar och genomför en elinstallation medan en tekniker är den som är specialist på säkerhet. Läs mer om elektriker på denna sida: https://www.elektrikeruppsala.nu/

Låt en takläggare besiktiga taket

3 aug 2020

Fundera ni på att byta taktyp på ert hus? Eller kanske bara byta ut det gamla plåttaket mot ett nytt? Att renovera och byta ett tak är en större kostnad men samtidigt höjer det husets värde.

Varje år bör man precis som man besiktigar sin fasad och sina fönster också kontrollera sitt tak. Man bör till exempel försäkra sig om att fukt och vatten inte kan ta sig in. Har det stormat lite extra bör man krypa upp på taket oftare för att se så att inga takpannor hamnat snett eller vindskivor lossnat. Känner man sig osäker eller är höjdrädd kan man be en takläggare kontrollera taket. En takläggare kan även hjälpa till med att göra upp en underhållsplan och bedöma när det är dags att byta taket. Då hinner man budgetera för takbytet som ju kan vara ganska kostsamt, och utgiften kommer inte som en överraskning; man vet att om ett, två eller tre år måste taket bytas.

Regelbundet underhåll förlänger takets livslängd

Att regelbundet underhålla sitt tak gör att det får en längre livslängd. Takpannor ska exempelvis rengöras från mossa som annars gör att fukt binds i dem och gör att det underliggande taket fuktskadas. Ett plåttak är nästan underhållsfritt men kan slitas av väder och vind och behöva målas om någon gång - gör man det håller det i många år till. En takläggare kan givetvis hjälpa till med alla sorters underhåll av tak. Likaså kan de komma med goda råd om man funderar på att byta taktyp helt och hållet. Många tycker att tegelpannor är det vackraste takmaterialet men tegel är tungt och det är inte alla hus som klarar att bära upp ett tak av tegel. En takläggare kan hjälpa till att bedöma vilka slags material som är möjliga att lägga på taket.

Var noga med vem ni anlitar

Ett tak är ett av husets viktigaste ytskikt så det vill till att man anlitar en skicklig takläggare. Det duger inte med den lokala snickaren som kanske handlar det billigaste takmaterialet på byggvaruhuset. En riktig takmästare använder bara takmaterial av bästa kvalitet då både sol, vind, regn och snö sliter på taket. Funderar man på att byta sitt tak ska man kontakta några olika takläggare och be om en offert. Gå inte enbart efter lägsta pris, utan titta även på referenser och referensobjekt. Kanske finns det också en granne i kvarteret som precis bytt sitt tak och har någon de kan rekommendera.

När taket behöver läggas om

31 jul 2020

Hur går man tillväga ifall man ser att det är en skada på taket? Vem ska man kontakta eller kan man göra något själv? Vilka olika takbeläggningar finns det och vilket är det mest tåliga av dem?

Om det blivit en skada på taket på grund av ålder och slitage så är det första man måste göra att besiktiga taket för att undersöka skadan, hur takbeklädnaden i övrigt ser ut och om det går att laga enbart skadan eller om hela taket behöver läggas om. Det bästa är att anlita en takläggare som kan göra en ordentlig översyn av taket och som även kan bedöma vad som behöver göras och hur. Visar det sig att det enbart är takbeklädnaden som är skadad så beror det på vilken typ av takbeklädnad det handlar om för att besluta om det går att laga eller ej. Men oftast innebär skador på taket att en takläggare behöver byta ut hela taket inom en mycket snar framtid. Takläggaren kan ge förslag på vad som anses vara klokast och kollar gärna upp ifall det dessutom är något som kan innefattas i villaförsäkringen.

Den som är händig

Känner man att man inte är höjdrädd, att man har rätt verktyg och kunskap så kan man lägga om taket själv. Men de flesta väljer att anlita en takläggare för att få arbetet gjort på ett snabbt och säkert sätt. När det gäller tak så räcker det med en liten miss för att väta från regn eller snö med tiden ska läcka in och skapa stora skador. Det kan röra sig om en liten glipa mellan materialen, en takpapp som inte fästs ordentligt eller en spik som gjort ett för stort hål. Om man anlitar en takläggare så kan man känna sig säker på att arbetet utförs fackmannamässigt och om något går fel så finns en garanti som man kan nyttja.

Välja rätt takbeklädnad

Takets lutning och även takbeklädnaden finns till stor del reglerad i områdets detaljplan men inom den ramen är det upp till ägarens eget tycke och smak. Man kan även ta hjälp av en takläggare för att få råd om vad som kan passa huset och vilken takbeklädnad som är den tåligaste med tanke på taklutningen och var i landet man befinner sig. Den vanligaste taktypen brukar vara plåttaket. Det är hållbart, har en mycket lång livslängd och är lätt att laga.

Fräscha upp och renovera bostaden

30 jul 2020

Har ni en bostad med gamla slitna fina trägolv? Trä är ett naturligt och klimatsmart material som håller länge och som blir som nytt igen då man slipar om det och ger det en ny ytbehandling.

Det är många som drömmer att ha trägolv i sin bostad. Är man en av alla de lyckligt lottade som har det ska man se till att vårda dem efter alla konstens regler. Trä är känsligt för fukt och ska därför bara rengöras med en lätt fuktad trasa. Vill man kan man även använda lite såpa men inga andra rengöringsmedel. Oljade trägolv är extra känsliga för spill. Vill man att ett oljat trägolv ska hålla sig fräscht länge ska man vara noga med att torka upp vätska så fort som möjligt. Med tiden blir ändå alla trägolv repiga och slitna, det går inte att undvika. Men de allra flesta trägolv kan man slipa om och ge en ny ytbehandling och de blir de som ny igen.

Så förnyar ni bäst era trägolv

Vid golvslipning på Södermalm och Östermalm är det inte ovanligt att man ytbehandlar nya trägolv så att de ser gamla ut. Ett riktigt gammalt slitet trägolv förstörs heller inte av att slipas utan det behåller sin gamla charm. Skulle en planka i ett gammalt golv behöva bytas ser golvslipningsfirman till att ersätta den med en likvärdig planka som passar med de övriga brädorna. Det är också viktigt att man efterbehandlar sina trägolv när de är nyslipade. Det gör att de håller bättre och länge då det skyddar träet men det påverkar också golvets utseende. Man kan exempelvis olja, lacka, vaxa och vitsåpa trägolv. Man kan även måla dem eller färga in dem så att golven går i ljust eller mörkt. Skulle man tröttna på inflygningen är det bara att slipa om golvet och ändra ytbehandling.

Dammfri golvslipning med hjälp av ROT-avdraget

Alla trägolv går att slipa och förnya bara de är tillräckligt tjocka. En professionell golvslipningsfirma kan hjälpa till att bedöma om det är möjligt och även komma med rekommendationer gällande de olika ytbehandlingarna och golvens skötsel. Prismässigt är det dyrare att anlita en golvslipningsfirma än om man gör arbetet själv men resultatet blir mycket bättre. Dessutom slipper man jobbigt slipdamm då de maskiner de använder är dammfria. Som privatperson kan man även nyttja det statliga ROT-avdraget på själva arbetskostnaden så det behöver inte bli så kostsamt.

Hur underhåller jag mitt golv på bästa sätt?

18 jul 2020

Många tror att det bara är att lägga nytt golv när det andra blivit slitet. Men sanningen är den att golvet kan hålla väldigt länge om man tar hand om det på rätt sätt. Hur gör man då det?

Ett robust, härligt och massivt trägolv kan hålla väldigt många år framöver om man bara ser till att sköta om det under årens lopp då och då. Att lägga ett helt nytt golv varje gång det blir slitage är fullkomligt onödigt, för att inte säga väldigt kostsamt både för plånboken och vår tid. Självklart blir våra golv som vi går på varje dag slitna, de får hantera både tunga möbler och saker som tappas i golvet och gör bestående märken till exempel. Men dessa saker är ingen anledning till att helt byta ut golvet, om det nu inte är så att det är fullkomligt förstört av någon anledning.

Låt golven återfå sin forna glans

Ett vackert golv av ek, furu eller bok behöver omvårdnad för att fortsätta glänsa år efter år och hålla sig i fint skick. Har man fått många små märken i golvet av barn som lekt exempelvis så finns det mycket man kan göra för att golvet ska skina som nytt igen. En del är händiga och kan mycket om renoveringar, så de kan utföra det själva. Men de flesta av oss sitter utan de kunskaper som krävs och då kan man istället anlita en firma som kommer och gör en bedömning. Om golvet är väldigt gammalt och i princip förstört så kanske det inte går att rädda, då får man lägga nytt helt enkelt. Men genom en sådan enkel sak som en golvslipning så kan ert golv återfå sin forna glans.

Tips och råd

Det finns en hel del som kan vara bra att ha i åtanke när man vill vara rädd om sina golv, och det vill vi väl alla eller hur? Våra golv blir smutsiga men även skräpiga av diverse saker som kommer såväl inifrån som utifrån. Grus och annat som dras in med våra skor riskerar att göra fula märken och repor i våra golv, så detta bör tas bort ganska omgående när man har fått in det i huset. Att alltid se till att golven är fria från skräp är svårt, men att kolla över det någon gång varje dag kan göra att ert golv håller sig finare mycket längre än vad ni har trott.

Huvudstadens vackra kvarter

13 jul 2020

I många städer kan man beundra vackra gångar och trottoarer men vem är det som lagt alla de vackra plattorna och stenarna? Hur arbetar man med plattsättning och vilka olika material finns det?

Den som någon gång har besökt gamla stan i Stockholm har säkert fascinerats över den oerhörda mängden gatsten som är lagd. Betänker man också att detta är gjort för så pass länge sedan att varje sten är huggen av en stenhuggare och varje sten är lagd en och en på sin plats och hamrad fast, så blir fascinationen ännu större.

Vart man än kommer så finns det vackra stenläggningar på gator, torg, trottoarer och gångstråk genom parker. Det är gatstenar av olika storlekar och upp till enorma marmorplattor som alla pryder sin plats och sörjer för att man går säkert och torrt om skorna. Men plattsättningar är inte enbart funktionella och vackra utan de är också minnen från tider då livet och arbetsförhållandena var annorlunda. Staden blir som ett slags utomhusmuseum för nutidens människa. Och en påminnelse om det slit som plattsättarna lagt ner på att ge staden ett långt och hållbart vägnät.

Hur man arbetar idag

Idag finns helt andra förutsättningar om man vill arbeta med plattsättning både i Stockholm och på andra platser. De allra tyngsta stenarna lyfts på plats med maskiner av olika slag som liknar truckar. Mindre plattor och gatsten använder man en mindre maskin till. Den ser lite ut som en lyftarm och kan lyfta plattor på plats en och en eller ett flertal gatstenar i ett mönster. På det sättet sparas plattsättarnas ryggar betydligt mer än på gamla tider. Men förr eller senare så hamnar plattsättaren på knäna med att göra de sista korrigeringarna eller banka stenen på plats. Då använder man rejäla knäskydd som gör underlaget mjukt för knäna och sparar på ryggarna.

Sten eller betong

De material som plattsättare arbetar med är oftast sten i hela stycken eller stenbaserade material som betong eller cement. Och de kan även skifta väldigt mycket i storlek och form från små gatstenar till stora plattor, kantsten eller avgränsare vid parkeringsplatser. Som plattsättare ska man vara kunnig i alla möjliga typer av läggningar och även kunna kapa materialet om det behövs. Favoriten hos plattsättare brukar vara marmor av något slag och i Stockholm är det många platser som är belagda med just marmor som är ett både hållbart och vackert material.

Kan en målare ta sig an vilket målarjobb som helst?

10 jul 2020

Den som tycker om att måla kan fundera på om ett arbete som målare vore något för dem. Det är ett jobb utan krav på konstnärlighet, men att tycka om att jobba med färg är så klart en förutsättning.

Som målare kan man egentligen jobba i vilken stad som helst. Det finns inga krav på att flytta dit jobben finns eftersom det är en typ av arbete som finns i de allra flesta städer. Är man intresserad av att utbilda sig till målare kan man läsa ett byggprogram där man sedan inriktar sig på just målning. Att måla är för många terapeutiskt, och de som väljer yrket måste kunna ta sin tid på sig för att jobbet ska bli ordentligt gjort. Det är ingenting som går att stressa fram eftersom det ofta kräver lite finlir och försiktighet så att det inte blir fel.

Målare - ett hantverksyrke

När man arbetar som målare så är en dag sällan den andra lik. Vissa dagar målar man om ett hus och andra dagar är det målning inomhus som gäller. En målare kan ta sig an både stora och små jobb, både inomhus och utomhus. Tycker man om att vara utomhus mycket och trivs med den typen av jobb så kan det vara ett bra karriärval. Målare är ett hantverksyrke som kräver att man har det rätta handlaget. Efter avslutad utbildning är man specialist på behandling av olika typer av ytor; en målare gör nämligen mycket mer än att bara måla på färg.

Låt din kreativitet flöda!

De flesta som arbetar som målare har en kreativitet inom sig och lätt för att se vad som passar ihop och inte. Ofta handlar de jobb som en målare gör om att arbeta med människor, så det är väldigt bra om man är en social person som har lätt för kontakt med andra. Även om man är ensam just när man målar så kanske man är hemma hos någon eller på en plats med många anställda och då behöver man ha åtminstone grundläggande sociala färdigheter. En målare kan arbeta med nästan vad som helst och det handlar långt ifrån bara om målning. Hen ansvarar även för det förarbete som ska göras innan man kan sätta igång med själva målningen. Det ingår även slipning, spackling, tapetsering och dekoration av olika slag. Vill man specialisera sig inom målaryrket så kan man välja till exempel våtrumsmålning eller rostskyddsmålning. Vi tipsar att läsa mer på denna hemsida: https://www.målaregöteborg.biz

När man vill fräscha upp sin lägenhet

9 jul 2020

Vad finns det för renoveringar som kan behöva göras av en lägenhet? Får man renovera sin hyreslägenhet och i så fall vad får man göra? När ska man ta hjälp vid renovering och hur går man tillväga?

Om man äger sin egen lägenhet så kan man göra det mesta inom renovering så länge det inte förändrar strukturen på själva huset, eller gemensamma ytor. Det innebär exempelvis att man inte själv kan fatta beslutet om att byta balkong eller fönster, måla om fasaden eller börja slå ut väggar. Men en förändring av ytskiktet och byte av kök exempelvis, kan man göra utan att fråga föreningen. Bor man däremot i en hyreslägenhet så kan man förändra vissa saker utan att fråga, som att måla om väggarna till exempel. Det enda man då riskerar är att få återställa lägenheten till sitt ursprungliga skick om värden inte uppskattar färgvalet eller utförandet av renoveringen. Säkrast är att kontakta värden om man har några funderingar på förändringar som man vill göra. Kanske kan värden också tycka att förändringarna behövs och antingen stå för både materialet och arbetet, eller så kanske man själv utför arbetet men värden betalar för materialet.

Slitage och ålder

Vad som behöver renoveras beror dels på materialets tålighet och det slitage som det utsätts för. Ett laminatgolv som sett sina bästa dagar behöver bytas ut helt, medan ett parkettgolv kan få nytt liv genom en enkel slipning och ny behandling. Väggar och köksluckor kan piggas upp med färg, men glöm inte att vara mycket noga med underarbetet. Badrum brukar hålla i många år, så länge inte någon skada sker som påverkar fuktspärren. Men när det gäller vitvarorna så brukar de behöva bytas ut efter max tio års användande, beroende på hur mycket de använts. Och det kan medföra att man samtidigt passar på att byta ut köksinredningen, golv och ytskiktet på väggarna.

Hjälp vid renovering

När man vill ha hjälp med renovering av sin lägenhet så är det alltid en god idé att börja med att fråga värden, föreningen eller grannarna. Kanske finns det hjälp att få i huset eller så kanske någon granne också renoverat och har något företag som de kan rekommendera. Ett nöjd kund-betyg slår alltid högt för trovärdigheten och som ett kvitto på att ett bra jobb utförts. Men glöm ändå inte att alltid ta en offert och att skriva ett ordentligt avtal. Vi tipsar att läsa mer om lägenhetsrenovering på denna sida: https://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu

Trä är ett hållbart golvmaterial

7 jul 2020

Dags att byta golv? Varför inte lägga in ett trägolv? Trä är ett material som ger ett varmt intryck och som gå att variera så att det passar både slott och koja. Det är också miljövänligt.

Trä är ett populärt golvmaterial och kanske är det vårt nordiska klimat som gör det eller den goda tillgången på skog? Trä är också ett vackert material som går att variera så att de passar in i de flesta miljöer och byggnader. Parkett kan exempelvis varieras i olika träslag och läggas i många mönster så att det passar rummet och huset som det läggs i. Ofta tar man hänsyn till när fastigheten byggdes och lägger ett tidstypiskt golv. Är man osäker på vad för slags trägolv som passar bäst kan man be en professionell golvläggare om råd.

Ett golv av ek går att färga ljust eller mörkt

Vid val av trägolv får man oftast bäst resultat om man låter rummet och bostaden styra för att skapa en helhet. I en vindsvåning eller ett lantligt hus brukar nästan alltid plankgolv passa bäst, medan stavparkett klär ett rum och fastighet från sekelskiftet bäst. De olika träslagen påverkar självfallet utseendet och är olika ljusa eller mörka. Ek är i särklass det mest populära träslaget. Det kan bero på att ek tål mycket och går att variera och byta utseende på genom att man färgar det ljust eller mörkt. Tröttnar man på färgen är det sedan bara att slipa om det och i stället lacka, vaxa eller olja det och man har ett golv som ser helt annorlunda ut. Andra populära träslag är ask och furu.

Olika valmöjligheter

Ett trägolv är en hållbar investering som ofta har en livslängd på fyrtio till femtio år. Det är alltså bra för både miljön och plånboken. I alla fall om man väljer ett golv av lite bättre kvalitet och sedan vårdar det som man ska. Det finns tre typer av trägolv: lamellparkett, fanergolv och massiva trägolv. Alla har de sina för- och nackdelar. Fanergolv är hårdare och lämpar sig exempelvis bra i rum där golven utsätts för större påfrestningar som exempelvis i kök och hall. I ett lite mindre rum passar det också bättre med smalare brädor medan ett större rum ser bättre ut med bredare plankor. Golv är en hel vetenskap, men en skicklig och erfaren golvläggare kan alltid komma med goda råd och förslag. Vi tipsar att läsa mer om golvläggning på denna webbsida: https://www.golvläggarestockholm.net

← Äldre inlägg