Blogg

Varför ska man anlita en elektriker?

8 jan 2020

Anlita en elektriker när du behöver hjälp med elen, även om du är sugen på att göra jobbet själv. En elektriker kan se till att jobbet blir ordentligt gjort.

Kanske har du riktigt bra koll på el och känner dig tillräckligt kunnig för att själv dra kablar och installera el. Men oavsett hur kunnig du än är kan det vara bra att tänka över några saker innan du själv gör något. Faktum är att det ofta finns ett krav på att anlita en professionell elektriker. Du får helt enkelt inte genomföra en egen elinstallation. Om det inte är ett krav så är det värt att tänka på säkerheten. En elektriker är välutbildad inom säkerhet och det kan hända att du missar något viktigt trots att du kanske själv är kunnig inom området. När det väl går fel med en elinstallation kan det leda till en katastrof. Därför är det värt att ta hänsyn till säkerheten. En annan aspekt är din hemförsäkring. Om något händer och du skulle ha behov av din försäkring kan det hända att den inte gäller eftersom det är en obehörig som utfört arbetet.

När är det dags att boka en elektriker?

En elektriker hjälper till med en mängd installationer. Om du vill installera eller byta en dimmer eller strömbrytare kan de vara till hjälp. Om du ska montera, byta eller installera en kök- eller badrumsfläkt är det bra att ringa en elektriker i Bromma. Vitvaror, köksmaskiner eller elskåp som ska installeras bör installeras av en elektriker. Det kan också uppstå problem som du inte vet orsaken till. En elektriker kan då komma och göra en felsökning för att hitta problemet. Du kan också få hjälp med jordning och reparation av trasiga ledningar och uttag. Om du tycker att du har för hög elförbrukning kan du få hjälp med att titta på din elanvändning för att se vad du kan göra för att minska den.

Behörighet och säkerhet

Som elektriker finns det olika nivåer inom yrket. Det går att arbeta direkt efter en grundutbildning som ges via gymnasieskolan eller vuxenskolan. Men många går en ettårig lärlingsutbildning efter sin utbildning. Då är man ute och arbetar på en riktig arbetsplats. Efter att man har fått utbildning och praktik kan man ansöka om behörighet som så kallad elinstallatör. Det gör man hos Elsäkerhetsverket. Detta kallas också för att bli auktoriserad. Beroende på vilket arbete du behöver hjälp med kan det vara bra att kolla upp vilken behörighet och erfarenhet personen har.

Får den som bor i bostadsrätt renovera fönstren själv?

13 dec 2019

Att bo i bostadsrätt innebär många friheter vad gäller renovering och ombyggnad. Men med fönsterrenovering är det lite annorlunda.

Om du bor i en bostadsrätt kan du bestämma rätt mycket själv kring hur du vill ha det i din lägenhet. Vill du genomföra en totalrenovering av köket eller badrummet, eller kanske hela bostaden, är det normalt sett fritt fram. Kanske bör du för grannsämjans skull meddela grannarna med en lapp i trapphuset. Att renovera en lägenhet innebär ju en standardhöjning, något som ingen bostadsrättsförening brukar sätta sig emot.

Fönsterrenovering med skrapa

Inte byta men renovera

Men det finns några områden man inte kan ge sig på utan att först ha kontaktat styrelsen i föreningen. Fönstren är ett sådant område. Fönstren i en bostadsrättsförening är föreningens gemensamma ansvar och inte bostadsrättsinnehavarens. Det betyder att bostadsrättsinnehavaren varken kan renovera, byta ut eller ens måla om fönstren på utsidan utan föreningens medgivande.

Att byta ut fönstren brukar föreningen aldrig gå med på, eftersom det antagligen förvanskar fasadens utseende. Men vill du renovera fönstren varsamt, till exempel genom att byta ut fönsterglasen, kitta och måla om dem, så brukar det gå bra i de flesta fall.

Att renovera fönstren själv

Kanske är dina fönster slitna, färgen flagnar och det drar från glipor mellan fönsterbågar och karm. Om fönstren är i så dåligt skick att de anses försämra boendekvaliteten så ska föreningen bekosta en fönsterrenovering, men annars får du renovera dina fönster på egen bekostnad. Vill du komma billigare undan kan du så klart vilja renovera fönstren själv, men då gäller inte riktigt samma regler som för en husägare.

De flesta bostadsrättsföreningar tillåter inte att medlemmar renoverar själva, framför allt inte när det gäller saker som inverkar på fuktsäkerheten i byggnaden, som ju fönster i allra högsta grad gör. För sådana renoveringar krävs att man anlitar en fackman, i det här fallet en firma som erbjuder fönsterrenovering i just bostadsrätter.

Anlita proffs för fönsterrenovering

Det finns flera firmor som erbjuder fönsterrenovering i lägenheter, både i bostadsrätter och i hyreslägenheter. Det första du ska göra innan du anlitar en firma är dock att kontakta styrelsen för att få ett godkännande. Att bara ta in en firma som renoverar fönstren kan innebära att du bryter mot föreningens stadgar, något som i värsta fall kan kosta dig ditt medlemskap i föreningen. Säger du däremot till i god tid kommer du säkerligen att få din förfrågan godkänd.

Läs mer på https://www.fönsterbytebrf.se/fonsterrenovering

Rätt isolering avgörande när du bygger hus i Göteborg

4 dec 2019

Valet av isolering har stor betydelse i en kustnära stad som Göteborg. Sprayisolering med polyuretanskum i många fall bästa lösningen.

Vid ett husbygge bör man redan på ett tidigt stadium bestämma sig för vad man ska ha för isolering. Isoleringen är husets ”kläder”, som gör att kylan hålls ute och värmen inne på vintern, och tvärtom på sommaren. Ett välisolerat hus är lagom varmt året om och känns alltid bekvämt att vistas i. Dessutom får det betydligt lägre energikostnader än ett sämre isolerat hus.

Det finns flera typer av isolering, både vad gäller tekniker och material. Länge har olika typer av glas- och mineralull varit vanliga vid isolering, då i form av skivor som sätts in i väggarna och i vissa fall på vinden, där man också kan lägga lösull. Men på senare år har så kallad sprayisolering eller sprutisolering blivit allt vanligare, eftersom det nästan alltid går snabbare att isolera på det sättet och isoleringen blir mer heltäckande.

Isolering i Göteborg

Du som bor i Göteborg vet att vädret kan vara hårt, och att isoleringen är av avgörande betydelse för hur bekvämt huset blir. Göteborg ligger alldeles vid havet, och är både fuktigt och kallt om vintrarna. Ibland kan temperaturen halka långt under tio minusgrader. Även om somrarna krävs god isolering, eftersom det då i stället kan bli väldigt varmt i Göteborg. Då hjälper isoleringen till att hålla värmen ute, så att inomhusmiljön blir behaglig att vistas i.

Med en god isolering minskar dessutom behovet av att skaffa en luftvärmepump för att hjälpa till med värme och kyla, även om det så klart alltid är ett bra tillskott för att sänka energikostnaderna. Men isoleringen ska alltid sättas i första rummet. Även marknadens bästa luftvärmepump får svårt att göra sitt jobb i Göteborg om inte isoleringen är på plats först.

Sprayisolering med polyuretan

Polyuretan är ett material som har många olika egenskaper, och kan se olika ut. Det kan vara massivt, i skumform, hårt eller mjukt. I grunden är polyuretan en sorts plast.

Polyuretan har även väldigt goda isolerande egenskaper och är dessutom fuktavvisande, vilket skiljer materialet från andra vanliga isoleringsmaterial. I skumform är det mycket lätt att spruta ut och det fäster direkt mot alla typer av material. Det gör att när skummet sprutats ut och härdat, så sluter det tätt kring rördragningar och andra känsliga områden och bildar en kompakt isolering som skyddar huset och som dessutom är elastisk nog att följa med i husets fuktrörelser.

Man kan sprayisolera huset på flera sätt

Man kan sprayisolera både på vind, tak och i väggar, beroende på husets beskaffenhet. Har man krypgrund fungerar sprayisolering utmärkt att spruta på underifrån, och man får då upp temperaturen på nedervåningen avsevärt.

På samma sätt kan man sprutisolera på vinden för att ge huset en ”mössa” som håller värmen inne och kylan ute. Du ska alltid konsultera en expert på sprayisolering i Göteborg med polyuretan innan du bestämmer dig för på vilket sätt du vill att ditt hus ska isoleras.

Läs mer på https://www.isoleringgöteborg.nu/

Att tänka på när du ska stensätta uteplatsen

28 nov 2019

Att byta ut en del av gräsmattan på uteplatsen mot sten kan ge trädgården ett enormt lyft. Det kan fungera som en välkomnande yta på framsidan, eller som en lounge på baksidan, till exempel. Stensättning kan verka svårt för den som inte har erfarenhet av det sedan tidigare. Dock kan den som är normalhändig och i god fysisk form ofta lösa stensättningen själv. Det behöver inte ta särskilt lång tid – och kan till och med göras med ganska liten budget under rätt förutsättningar. 

För att projektet ska bli bra krävs givetvis viss planering. Förhoppningsvis kan den här texten hjälpa dig att undvika att gå i vanliga fallgropar, som många tidigare har ramlat in i. 

Lutningen

Lutningen är något som är viktigt att få till. Har man en ganska liten yta kan man styra den med det översta lagret av bergkross – de finare kornen. Lutningen skall vara på två centimeter per meter. Har man en större yta behöver man vara noga med att fördela hela bergkrossen från början. 

Ponera att det är en 15 meter stor yta som ska läggas – då krävs det sammanlagt 30 centimeter som det ska lutas, vilket är en hel del. För en mindre yta går det dock att ”ta det på volley”, och lösa det genom att fördela det översta lagret av bergkross. 

Ha rätt verktyg

För att lyckas med din stensättning finns ett antal verktyg som är bra att ha. Till exempel krävs en markvibrator, eller ”vibbra”, som det också kallas. Den används i ett tidigt skede av processen i syfte att få krossen att sätta sig ordentligt. Dessa finns i olika varianter – där en del är betydligt mer kraftfulla än andra. Använder du en liten vibbra behöver du inte vara särskilt orolig för vibrationerna i händerna. Dock är det bra, om du hyr en större och kraftfullare variant, att du ser till att skydda dig ordentligt. 

Ett annat verktyg som kraftigt förenklar arbetet är en rätskiva. Du använder den för att få till en plan och jämn yta. Verktyget kan beskrivas som en lång metallpinne med två handtag och ett vattenpass. Rätskivan är inte särskilt dyr, och kommer sannolikt att bespara dig en hel del tid och energi. 

Att köpa in stenarna

Om du gör din stensättning på budget kan det vara särskilt tacksamt att jämföra utbud och priser hos många olika varuhus. Priserna kan skilja sig ganska mycket, trots att det i princip är samma produkt som säljs. 

Många av de billiga betongstenarna som säljs har inbyggda distanser. Stenarna ska ligga med ett litet avstånd från varandra, och du behöver inte tänka på att kila in plast eller annat för att få det avståndet. Köper du natursten behöver du se till att avståndet mellan dem blir rätt. 

Ta också ställning till om du ska hämta det själv eller få det hemkört. Hemkörning är inte särskilt billigt, så det gäller att du räknar rätt. Behöver du få ytterligare en hemkörning med extra sten, så kan det svida i plånboken för den med liten budget.

Läs mer om stensättning här: https://www.stensättning.net/

Lösningen om man bor trångt

28 nov 2019

Compact living kallar man numera trångboddhet för. Att leva Compact living låter så mycket bättre än att man bor trångt. Hela begreppet att bo trångt, får en stämning av 1930-tal, misär, smuts och fattigdom. Att bor kompakt låter så mycket trevligare; man lever trångt för att man hellre vill bo i innerstan, med dyra kvadratemtrar istället för vitt och stort i någon förort. Så hur gör man när man vill bo Compact living, det vill säga när man bor ganska trångt och ska samsas på liten yta? Det finns som tur är, en hel del som man kan göra för att alla ska få plats. Här ger vi några sådana tips.

Bland det viktigaste som man kan göra är att tänka på höjden, istället för på bredden. Att byga på höjden är bra när själva bostadsytan är liten. Man kan använda sig av uppfälldabara möbler, bygga hyllor längs väggar så att det blir lättare att hålla ordning.

  • Sängar på höjden – har man många barn kan det vara bäst att se till så att barnens sängar står på höjden, det vill säga att de sover i våningssängar. Oftast gäller detta större barn, men även en 4-åring kan sova i en våningssäng, bara man lär barnet att alltid hålla i sig när de kliver upp och ner från sängen. Sängen bör även ha en rejäl grind så att barnet inte ramlar ner när hon eller han sover i sin säng.
  • Hyllor på väggarna – genom att på samma sätt bygga på höjden kan man ha hyllor på väggarna och då utnyttja höjden så att man får maximal nytta av väggarna. Vill man kan man dessutom se till att skaffa hyllor som inte behöver ställas på golvet utan som börjar någonstans mitt på väggen. På så sätt får man mer golvyta.
  • Hopfällbara möbler – man kan skaffa sig hopfällbara möbler. Ett bord kan ha ett gångjärn som sitter fast i väggen. Benen till bordet kan även ha gångjärn så att benen viker in sig när man fäller upp bordet.
  • Platsbyggda möbler – genom att utnyttja platsen i hemmet, kan man bygga platsbyggda möbler. Det tar mindre plats, men gör et omöjligt att möbler om, om man nu gillar att möblera om i sitt hem. För en snygg platsbyggd möbel, kan man anlita en snickare i Stockholm, eller på någon annan ort. En snickare kan dessutom göra möbeln extra fin, så att den blir något att titta på. Om du vill ha tag i en snickare just i Stockholm kan du alltid läsa mer på: https://www.snickarestockholm.biz.

Anlita en glasmästare för fönsterbyte i Stockholm

21 nov 2019

Det är god kvalitet på gamla fönster i Stockholm. Med en bra glasmästare får du fönster av samma kvalitet när det är dags för fönsterbyte.

Bor du i ett gammalt hus i Stockholm? Grattis, det är många som vill vara i din sits. Stockholm har en tuff bostadsmarknad och bland de mest eftertraktade objekten finns ofta småhus i någon av trädgårdsstäderna i närförorter som Bromma och Enskede. Här är husen inte sällan äldre än hundra år, men de har vårdats väl av flera generationer ägare. Det märks på fasaderna och inte minst på fönstren.

Gamla hus med vackra fönster

Tätvuxet virke ett krav

Före 1950 ställdes hårda krav på vilken typ av virke som fick användas när man tillverkade fönster. Det skulle vara tätvuxet virke och det stipulerades till och med hur många millimeter det maximalt fick vara mellan årsringarna. På så sätt säkerställde man en god byggkvalitet och fick fönster som kunde hålla otroligt länge om de togs om hand väl. Många av de fönster som tillverkades i början av 1900-talet sitter fortfarande kvar på hus i Stockholm!

När fönstren ändå måste bytas

Men allt har ett slut och så även livslängden på det mest välbyggda fönster. Om virket väl börjat ta skada finns det inget annat att göra än att byta ut fönstren. Bor man i ett gammalt hus och vill byta fönster så är det dock inte bara att åka iväg till närmaste byggvaruhus och köpa det billigaste man hittar. Nej, på ett gammalt hus är fasaden antagligen skyddad av en detaljplan och du behöver bygglov för att ändra minsta lilla detalj. Du bör så långt det går byta till fönster som är så lika de gamla fönstren som möjligt, både i utseende och storlek.

Specialtillverkade fönster ett måste

Dock hittar du antagligen inte fönster av just det snitt du söker i detaljhandeln. Lösningen på det är att vända dig till en glasmästare i Stockholm, som kan specialtillverka fönster åt dig. Då får du välbyggda fönster med samma utseende som de gamla. Dessutom håller nya fönster bättre kvalitet vad gäller ljudisolering och u-värde, även om de kanske inte slår de gamla fönstren i virkeskvalitet. Vi har helt enkelt inte virke av samma kvalitet som vi hade förut i Sverige, en negativ konsekvens av vår stora skogsavverkning.

Byt inte fönstren själv

Att byta fönster själv på ett gammalt hus är en dålig idé. För att få bästa möjliga isolering runt fönstren och för att inte skada omgivande virke bör du alltid vända dig till en glasmästare i Stockholm när du ska byta fönster. Genom att ta hjälp av en glasmästare genom hela processen med fönstertillverkning och fönsterbyte ger du ditt hus den kärlek och omsorg det förtjänar, och det får nya fönster som kan sitta i hundra år till.

Här kan du läsa mer: https://www.glasmästarestockholm.com/

Nummer du alltid bör ha till hands

11 nov 2019

Ibland uppstår situationer kräver mer eller mindre akuta lösningar. Kanske har man lyckats låsa ut sig från sin bostad eller fått översvämning i badrummet och då behöver man oftast professionell hjälp. När man funderar ring vilka situationer som kan uppstå och vilken typ av hantverkare eller annan hjälp man behöver så är det dessutom viktigt att tänka lokalt, speciellt om man bor i en stor stad som Stockholm. Bor man på Östermalm är det en fördel att kunna få tag i någon som finns där, istället för någon som håller till utanför stan eftersom man på så vis kan få den hjälp man behöver snabbare. 

Låssmed

Har man tappat sin hemnyckel, låst sig ute eller av någon annan anledning behöver snabb hjälp från en låssmed kan det vara skönt att snabbt kunna plocka fram ett nummer och ringa till denne. För att utgå från exemplet med Östermalm så är det alltså en klar fördel att ha numret till en låssmed som finns och verkar just här, eller i alla fall i närheten. Kommer man hem från jobbet och inte kan ta sig in i ett hem vill man gärna inte stå ute och vänta allt för länge. Behöver hantverkaren då ta sig en lång sträcka, dessutom genom rusningstrafiken som ofta är ett faktum just när folk har slutat sina jobb, kan man få vänta onödigt länge. Se därför till att hitta en låssmed som håller till på Östermalm och lägg in dennes nummer i telefonen, så går det både snabbt och enkelt att få hjälp om olyckan skulle vara framme. 

Rörmokare 

En annan och kanske ännu mer akut situation som kan uppstå är om kranar eller ledningar i hemmet inte håller tätt. En vattenskada kan komma snabbt och det behövs inte särskilt stora mängder vatten för att golv och andra saker ska ta skada. Har det börjar droppa, eller kanske till och med rinna, behöver man snabbt få dit någon kunnig som kan åtgärda problemet och för det behöver man en rörmokare. Samma sak gäller här – bor man på Östermalm är det en fördel om man hittar någon som håller till just där, för att han eller hon så snabbt som möjligt ska kunna ta sig dit. Leta upp en lämplig firma och spara numret i telefonen, för att precis som med en låssmed kunna få den expertis som krävs. 

Vare sig man behöver en rörmokare eller en låssmed till Östermalm eller något annat ställe så är det en fördel att ha kollat upp olika firmor i förväg, även om man för stunden kanske tänker att man aldrig kommer behöva en. Olyckor kan hända snabbt och när man väl står det är det bekvämt att bara kunna plocka upp telefonen och ringa det inlagda numret istället för att lägga tid på att leta igenom hela internet. Tänk lokalt så kommer hjälpen kunna finnas på plats betydligt snabbare.

Det gäller om du vill renovera kök i hyresrätt

30 sep 2019

Sugen på att ändra om i köket - det här gäller om du vill renovera kök i hyresrätt. Beroende på hur man bor så har man också olika möjligheter att förändra i sitt hem. En villaägare har carte blanche och kan göra precis vad han vill (så länge han inte bryter mot lagar, exempelvis rörande elektricitet), en bostadsrättsinnehavare har också relativt fria tyglar samtidigt som en person i en hyresrätt har ett ganska hårt koppel runt halsen. Vad får egentligen den senare göra? Vi tittar närmare på den saken.

För att renovera ett kök i en hyresrätt så krävs det ett godkännande från hyresvärden. Det går inte att komma undan. Det är hyresvärden som äger fastigheten och det är du som hyr bostaden av honom; du har en relativt begränsad frihet. Det innebär emellertid inte att dina händer är bakbundna och att du tvingas leva i ett hem som egentligen inte är tilltalande. En köksrenovering behöver exempelvis inte innebära att du river ut ett gammalt kök och sätter in ett nytt.

Nej, vissa mindre förändringar är möjliga att göra och detta även utan en tumme upp från hyresvärden. Du kan exempelvis måla om på väggarna eller tapetsera dessa. Vill du en diskmaskin så är det möjligt att installera en sådan. Skulle du vilja byta ut innerdörrar och skaffa nya sådana så står det dig fritt.

Ny kran vid köksrenovering

Tänk på att återställa bostaden

Det man ska utgå ifrån är två stycken ledord: det ska vara fackmannamässigt och det ska gå att återställa den dagen du flyttar. Om du exempelvis vill installera en diskmaskin så bör du ta professionell hjälp och få ett säkert jobb. Om inte så riskerar du att se fukt- eller vattenskador och det är i så fall du som måste stå för kostnaden för att åtgärda dessa.

Viktigt att tillägga gällande professionell hjälp är att du inte kan använda rot-avdraget för renoveringar i en hyresrätt. Du kan således inte nyttja den skatterabatt som ger dig 30% avdrag på arbetskostnaden på samma sätt som är möjligt i en villa eller i en bostadsrätt.

Om du ska flytta så är det också viktigt att din hyresrätt går att återställa till det ursprungliga skick den hade då du flyttade in. En diskmaskin ska kunna flyttas, tapeter ska kunna ersättas och ett målerijobb på väggarna i köket ska kunna målas i en annan färg. Detta om hyresvärden skulle slå ner på ditt arbete vid en slutbesiktning. Här ska vi säga att man därför bör hålla sig ganska neutral vad gäller färger och mönster. Det som är tilltalande för dig kanske inte är det för nästa hyresgäst: var lite mer diskret och sikta gärna mot vitt, grått eller ljusare beige.

Ha en dialog med din hyresvärd

Egentligen så leder allt detta fram till en viktig sak: kommunikationen med din hyresvärd. Det är viktigt att hålla en öppen dialog med den som äger fastigheten. På det stora hela så kan han också tjäna på att du utför en del ingrepp och snyggar till i bostaden. Vad gäller en mer heltäckande renovering av köket så kanske du hoppas på lite för mycket - åtminstone om du räknar med att hyresvärden ska bekosta kalaset.

Men, det kanske kan vara möjligt att du står för kostnaden för arbetet medan hyresvärden bekostar materialet? Det går ofta att hitta mellanvägar, men för att nå dit så krävs det också god kommunikation. Se till att alltid informera hyresvärden om dina planer och se till att denne involveras. Vem vet - han kanske har andra idéer som visar sig vara betydligt bättre och han kanske även har kontakter som ger ett billigare jobb i slutändan?

Läs mer på https://www.köksrenoveringstockholm.com/

Vågar du dig på en fasadrenovering?

28 sep 2019

Är det dags att renovera fasaden på den egna villan? Beroende på vilket material det är på villan, är det antingen enkelt eller svårt med en fasadrenovering. Är det en vanlig trävilla, är det bara att inspektera, byta ut dåligt material mot nytt, skrapa bort flagnad färg och sedan måla på med ny färg.

Eller vill du helt och hållet byta material till fasaden? Då återstår ett större arbete med fasaden. Det finns material som man enkelt kan lägga på fasaden, med ställningar och pannor som man lägger på fasaden. Man kan relativt enkelt också lägga på ny puts på en träpanel, om man hellre vill ha en putsad fasad.

Eller vill du hellre anlita byggföretag?

Man måste inte klara av allt själv, om man inte vill det. Det finns ju som tur är, byggföretag som gärna åtar sig uppdraget att renovera fasad, eller tak om man så önskar. Vill du hellre anlita ett byggföretag som har gjort både tak- och fasadrenoveringar ett par hundra gånger, bör man alltid anlita ett erfaret byggföretag som dessutom har utmärkta referenser. Om de har kunder som är nöjda med deras arbete, lär de tala om det. Och på samma sätt om det motsatta råder; har ett byggföretag missnöjda kunder, lär de också synas och höras. Litar man inte på referenser, kan man alltid kontrollera byggföretaget hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Det är dit man vänder sig om man inte är nöjd med en vara eller tjänst som man har skaffat sig. Man kan även, om man har kort om tid, kontrollera på olika omdömessajter, om det finns missnöjda kunder till byggföretaget.

byggställning fasadrenovering

Följa upp referenser viktigt

Om man ber om referenser, är det sedan viktigt att man följer upp dem. De säger mycket om hur företaget bemöter sina kunder, lyssnar på dem och håller avtalade tider, meddelar om de inte kan infinna sig och överhuvudtaget informerar sina kunder om hur det går när de arbetar med tak- eller fasadrenoveringen. Har ett byggföretaget kunder som endast har gott att säga om byggföretaget, kan man lita på det. Omdömessajter är också bra, men det är svårt att veta vilka avsikter som de har som skriver på de omdömessajterna. Att skriva på omdömessajter kräver inget av den som gör det, man kan därmed skriva vad som helst utan att det får några konsekvenser. Då är det mer tillförlitligt att fråga verkliga kunder om deras upplevelser och erfarenhet av byggföretaget.

Klarar du en golvslipning själv?

11 sep 2019

Att fixa hemma och göra själv har alltid legat svenskarna varmt om hjärtat. Vissa saker är självklara gör-det-själv-projekt som nästan alla gjort någon gång, som att måla eller tapetsera en vägg, sätta upp en lampa eller byta packning i en läckande kran. Andra saker är knivigare eftersom man riskerar att skada sig själv eller bostaden, som att försöka utföra fasta elinstallationer eller ge sig på tätskiktet i badrummet.

Det hindrar förstås inte att en hel del sådana arbeten utförs hemma av lekmän, något som fungerar bra ibland men tyvärr också leder till många olyckor i svenska hem, som drabbar både personer och egendom. Grundregeln när det gäller hemmafix bör alltid vara att inte ge sig på något som man inte är hundra procent säker på att man klarar av.

Golvslipningsmaskin

Golvslipning är medelsvårt

Att slipa golv är ett bra sätt att göra sin bostad mer attraktiv och trevligare att bo i. Rent svårighetsmässigt kan man kanske säga att det är ett hantverk som ligger på medelnivå. Är man ute efter ett perfekt resultat är det så klart bäst att anlita en professionell golvslipare, men är du händig och beredd att sätta dig in i vad du bör tänka på så har du alla möjligheter att genomföra en lyckad golvslipning själv genom att hyra en golvslip.

Lätt att skada golvet om man gör fel

När det kommer till golvslipning är det dock viktigt att vara medveten om att misstag kan bli dyrbara. En golvslip är en tung och effektiv apparat och om man inte vet hur man ska handskas med den är det lätt hänt att man råkar slipa för djupt på något ställe. Sådana skador syns tydligt och är mycket svåra att reparera. Det gäller att ständigt hålla maskinen i framåtrörelse, till och med innan man sätter på den, för att den inte ska börja gräva sig nedåt i parketten.

En annan sak som kan vara svår är att slipa precis lika mycket på alla delar av golvet och att slipa jämnt. Men med lite övning får man ganska snabbt in tekniken. Men det kan kanske vara bra att inte börja öva sig på finaste stavparketten i vardagsrummet.

Hyra golvslip

En golvslip kan du hyra hos en maskinuthyrare, ett byggvaruhus eller en golvslipningsfirma Är du nybörjare får du räkna med minst ett dygn per golv. Att hyra över en helg är ofta fördelaktigt, Förutom den stora golvslipen är det bra att också hyra en mindre handslip för att kunna komma åt att slipa i hörn och längs med väggar. Det gör det lättare att få ett bra resultat.

Dammfri golvslipning

På moderna golvslipar finns det ofta möjlighet att koppla på en dammsugare för att kunna genomföra dammfria slipningar. Detta har så klart många fördelar, till exempel att du inte behöver plasta in hela lägenheten innan du börjar slipa. Du kan dessutom börja ytbehandla det slipade golvet tidigare eftersom du inte behöver vänta på att dammet ska lägga sig och sedan göra rent golvet. När du hyr en golvslip, be att få med en dammsugare att koppla på så kommer du att få ett betydligt lättare och bekvämare jobb med att slipa dina golv.

Här kan du läsa mer om hur golvslipning går till.

När du behöver rivningsfirma i Stockholm

9 sep 2019

Att riva en fastighet, delar av en, eller bara en vägg, kan verka lätt att göra, men är sällan så lätt som man tenderar att tro. Oftast är det mycket svårare än vad man kan tro, då det ofta stöter på en hel del hinder att riva ner väggar. Det sitter ofta både stålkonstruktioner och elledningar i väggarna, och då gäller det att veta hur man river på ett säkert sätt så att man inte skadar sig under arbetets gång.

rivning och renovering

Det är viktigt när man river

  • Riva på säkert sätt

Bland det viktigaste som man kan göra och bör göra när man river, är att man river på säkra sätt. Det kan handla om att inte sprida damm omkring sig. Genom att bygga särskilda dammslussar kan man minimera dammet från att sprida sig i resten av fastigheten när man river. Stöter man på asbest och radon, gäller det att personalen i till exempel en rivningsfirma i Stockholm känner igen både asbesten och radonet när de ser det. Har man då kunskap om hur man ska hantera både asbesten och radonet i en gammal byggnad, då vet man hur man ska göra för att minimera riskerna med de farliga gaserna och materialen.

  • Ha rätta maskiner

Andra saker som är viktiga och som de flesta inte är utrustade med, är de redskap och maskiner som krävs när man ska riva, såsom rivningsmaskiner, grävskopor, rivningskulor, krossar och liknande. Ska hela fastigheter rivas krävs det jättelika maskiner som kan ta ner hela väggar, golv och tak. För de flesta som bygger, gör man det på tid och behöver komma igång med sitt byggande. Tar själva rivningen lång tid, så försenar det byggstarten. Därför vill de flesta byggföretag ha en effektiv rivning av gamla hus.

  • Ta hänsyn till omgivningen

När man river blir det ofta bullrigt, dammigt och det låter vädligt mycket. Då kan det vara bra att anlita en rivningsfirma som kan ta hänsyn till den omgivning som finns kring den byggnad som ska rivas. Och ska det bli väldigt bullrigt i en nedrivning, kan man behöva kommunicera det till dem som finns runt det område som ska rivas ned. Det är bäst att kunna informera om rivningen, hur den kommer att gå till, hur lång tid som den kommer att ta och varför man river. På så sätt blir människor lugnare och behöver inte irritera sig på bullret och trafiken när man river. Då får de svar på sina frågor och blir mer toleranta på det sättet.

Renovera innan vattenskador uppkommer

8 aug 2019

Har du ett gammalt kök eller badrum i Göteborg? Det kan vara "charmigt" med gamla kök och badrum, men även om de är charmiga, kan det behövas att man renoverar dem med jämna mellanrum. Det är framför allt våtutrymmena som man kan behöva fräscha upp. Även rören bör ses över med minst 20 års mellanrum. Så vet man att man har äldre stammar än 20 år, bör man anlita en rörmokare i Göteborg som kommer med en minikamera och gör en undersökning av rören. Här kan man hitta både det ena och det andra som inte ska finnas inuti dem. Det är inte helt ovanligt att man hittar riktiga fettklumpar, råttor och rötter som åstadkommer stopp i avlopp.

Det kan du göra med gamla stammar

Om det är så att det kan konstateras att du har gamla stammar och låter undersöka dem, kan man åtgärda dem på lite olika sätt. Här tar vi upp de vanligaste sätten som man kan underhålla dem på.

  1. Rörspolning med hett vatten – har man slitna rör, kan man spola dem med hett vatten. Det heta vattnet som spolas in i rören med högt tryck, ska göra så att det som finns inuti dem spolas bort. Det avhjälper tyvärr inte råttor eller rötter. För att få bort sådant bör man försvåra för råttor att ta sig in i rören genom gnagarstopp eller att lägga ut råttfällor. Har man rötter som tar sig in i rören kan man behöva flytta träd eller buskar till platser som inte ligger i närheten av rören.
  2. Relining – vill man förnya rören inifrån, kan man spruta in plast och sedan härda dem så att plasten lägger sig inuti rören. På så sätt ser man till att stammarna håller för en längre tid.
  3. Stambyte – detta är en mycket större åtgärd än i de föregående exemplen. Då behöver man gräva upp dem och lägga in nya rör.

fuktskada

Anlita rörmokare i Göteborg

Välj en rörmokare i Göteborg som både kan rycka ut vid akuta händelser, som stopp i avlopp, och som kan åtgärda större ingrepp som renoveringar, relining eller stambyte. På så sätt kan man anlita en och samma rörmokare för större och mindre saker som man kan behöva göra när det kommer till VVS-tjänster i Göteborg. Känner man inte till någon sådan kan man börja med att googla "rörmokare Göteborg" så att man får några sådana exempel av Google. Sedan är det bar att ta kontakt, be om offert och referenser. Lycka till!

Behöver du badrumsrenovering i Linköping?

23 jul 2019

Ska du renovera om badrummet i Linköping? Ibland kan man behöva renovera om sitt egna badrum, särskilt om kranen har slutat fungera, eller avloppet stinker värre än fiskdisken i saluhallen, eller om det blir misstänkta svarta fläckar i tapeten. Då är det verkligen dags att riva ut, och lägga nytt kakel. Kanske man behöver ta hem en VVS-montör som kan dra om rör, montera in ny toastol, nytt handfat, nytt badkar eller som kaklar om väggarna i badrummet.

Anlita VVS-montör i Linköping

Behöver du en badrumsrenovering i Linköping? Då är det bra att googla "badrumsrenovering Linköping" för att kunna få tag i bra VVS-montörer och hantverkare i Linköping. Sedan är det bara att ta kontakt med dem och fråga om offertt och referenser. Att kontrollera referenserna efteråt är ganska självklart. På så sätt får du veta lite grann om hur de arbetar och hur de bemöter sina kunder. Det kan vara bra saker att ta reda på innan man bestämmer sig för om man ska anlita dem eller inte. När du sedan har fått veta vilka som verkar vara bra att anlita, är det bara att be dem komma och utföra badrumsrenoveringen åt dig.

Hur vill du ha badrumsrenoveringen?

När du väl har fått reda på vad det kan kosta att få en badrumsrenovering, så är återstår det roliga; hur önskar du dig badrumsrenoveringen? Vilka material vill du ha i badrummet? Hur ska det se ut? Vad är hållbart och vad är önskvärt? Sedan när du bestämt det, är det bara att gå vidare och sedan sätta igång projektet. I detta sammanhang kan man även välja om man vill att byggfirman ska ta hela ansvaret, vilket innebär att de själva bestämmer i vilken ordning som de olika hantverkarna ska arbeta med de olika momenten. Då har de egna elektriker, kaklare och rörmokare som alla kommer och arbetar. Du behöver inte tänka på själva renoveringen, utan får se det klara resultatet när allt är klart.

badrum

Dra av på Rot-avdraget

Sedan har man rätt att dra av på Rot-avdraget för arbetskostnaden, men inte mer än 30 procent eller mer än 50.000 kronor per år och per person. Vill man inte anlita ett renoveringsföretag som tar ett helhetsansvar, bör man i så fall ta ansvar för att de olika hantverkare kommer i tid, att de har rätt material som de kan arbeta med. Då är man själv insatt i hela arbetet med badrumsrenovering.

Vad kan man ha för nytta av en balpress?

20 jun 2019

Vad är en balpress? Ja, ursprungligen började balpressar att tillverkas för att användas i jordbruket, för att, som namnet antyder, pressa ihop hö till balar och spotta ut dem. Balpressarna innebar en stor vinst för jordbrukare, som fick lättare att hantera höet när det pressats till balar. Fortfarande används balpressar i stor utsträckning inom jordbruket.

Men numera är det även vanligt att balpressar används för avfallshantering och återvinning. För detta konstrueras särskilda balpressar av alla möjliga typer för alla möjliga ändamål. Alla som någon gång haft behovet av att pressa ihop en stor volym avfall till ett mindre, behändigare format hade kunnat dra nytta av en balpress.

Bra för hemmaprojekten på landet

Ute på fritidsboendet kan en balpress vara fantastiskt bra. Med en balpress trycker man snabbt ihop kvistar, löv och skräp till ett behändigt format, vilket gör att man kan elda i större omgångar. Alla projekt man tar sig för på landet och som genererar byggskräp av plast, trä och kartong, tas enkelt om hand.

Balpressar finns i alla möjliga storlekar, från volymer på ca 25 kg upp till ett ton. Den senare storleken används främst inom den industriella avfallshantering, på till exempel återvinningscentraler. Till sommarstugan räcker det så klart med en liten smidig balpress för ett par tusenlappar.

Effektiv återvinning för flerfamiljshus

Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare har mycket att vinna på att installera små balpressar i grovsoprummen, för återvinning av plast, kartong och papper. Med en balpress minskas volymen skräp kraftigt, vilket gör återvinningen smidigare i och med att mer skräp kan köras i väg varje gång.

Balpressar finns både vertikala och horisontella och det är lätt att hitta en balpress som passar i soprummet och som klarar den typ av avfall man behöver komprimera. Balarna surras även, vilket gör att det bara är att plocka ut balen när maskinen är full och köra den till återvinningen.

Miljövänligt för företaget

Ett företag om vill göra sin verksamhet miljövänligare ska absolut skaffa en balpress för att ta hand om sitt skräp. I och med att volymen på avfallet minskar, minskar också antalet resor till återvinningscentralen och företaget bidrar till att minska utsläppen. Dessutom är själva balpressen ett bevis på att man är ett företag som satsar på återvinning och miljö.

Hitta balpressar i Stockholm

Det finns flera återförsäljare av balpressar i Stockholm. Vare sig du är privatperson eller representant för ett företag eller en bostadsrättsförening kommer du inte att ha några problem att hitta den produkt som passar dig, ditt hus eller ditt företag. En balpress kan användas överallt där behovet finns av att spara plats och effektivisera hantering av avfall.

Vill du veta mer om balpressar. Besök hemsidan https://www.balpressstockholm.se.

ensilage

Bli stuckatör via Hantverksakademin

30 maj 2019

Har du en konstnärlig ådra och tycker om att jobba med gips som huvudsakligt material? Då bör jobbet som stuckatör vara passande. Utbildningen finns bland annat på Hantverksakademin i Stockholm.

stuckatur

Utbildningen

Hantverksakademin i Stockholm arbetar främst mot yrken där det finns ett behov av hantverkskunskap. Genom att kombinera teoretisk och praktisk utbildning ges en grundlig utbildning som öppnar upp för att bli eftertraktad på arbetsmarknaden.

Totalt är det 80% arbetsplatsförlagd praktik vilket därmed innebär att man får följa med en stuckatör under fyra av veckans fem dagar. Den femte dagen är därmed teori. Skolan har valt att fokusera på en rad olika hantverksyrken där just praktisk kunskap är grunden. Här finns bland annat guldsmed, möbelsnickare, riggare och pralinör.

Behörighet för att kunna bli antagen

Skolan tar emot ansökningar av personer som har ”grundläggande behörighet till högskolestudier”. Vid frågor om behörighet kan skolan kontaktas.

Examen

Samtliga utbildningar hos skolan är på två år. Det motsvarar därmed totalt 400 Yrkeshögskolepoäng. När man genomfört hela utbildningen med godkänt resultat ges en examen som påvisar att man har den kunskap som krävs för att jobba som stuckatör. I vissa fall finns även möjligheten att göra gesällprov. Det kan däremot krävas viss erfarenhet från branschen innan detta får erläggas.

Avgifter

Att läsa till stuckatör är gratis och man kan söka studiemedel under studietiden. På hemsidan anges även att den mesta av kurslitteraturen är gratis då skolan själv skapat det material som används. Däremot krävs det att man har en dator eller läsplatta för att klara av de teoretiska uppgifterna.

Om du inte bor i Stockholm får du även räkna med pendlingskostnader och eventuella boendekostnader.

Arbetsområde

En stuckatör arbetar med stuckatur vilket är samlingsnamnet för det arbete som sker med gipsdegen för att skapa detaljer och utsmyckningar. De jobbar med en gips som är formbar och som har en lång torktid. Därmed kan de skapa stuckatur genom att gjuta, skulptera och forma utifrån kundens önskemål. En fördel med just gips är att det är betydligt mer lättarbetat än annat material och att det skapas stor flexibilitet. Visserligen kan stuckatur bli ömtåligt i förhållande till annat material men för att stärka det förstärks det på olika sätt, bland annat metalltråd.

Smal kundkrets

Det är ytterst få privatpersoner som beställer stuckatur till sitt hem – även om det förekommer. Kundkretsen är därmed väldigt begränsad. Man kan jobba med renovering av äldre stuckatur men även skapa nya konstverk. På grund av den smala marknaden hittas främst stuckatörer i just Stockholm eller Göteborg. I Stockholm finns även ett flertal äldre byggnader med vacker stuckatur som när de ska renoveras behöver proffs för hantering av dessa.

Praktik kan du göra på företag som har stuckatur på programmet, exempelvis stuckaturstockholm.se/

← Äldre inlägg