Gör det själv – lite svårare inom bygg
Vi har tittat lite närmare på den stora trenden som går under benämningen DIY – Do it Yourself (gör det själv) – och som tagit världen och Sverige med storm. Genom att tänka kreativt, utanför boxen och låta sin fantasi flöda så kan am för en billig peng hitta alternativa – och väldigt snygga – lösningar som dessutom, i många fall, är att anse som unika. Det är helt klart något som vi uppmuntrar. Märk väl dock: inom det vi kallar för DYI så handlar det mer om pyssel och småfix än om rena renoveringar och byggnationer.
Då vi närmar oss det området så anser vi att man ska förhålla sig lite mer skeptisk och ställa projektets svårighetsgrad mot sin egen förmåga. Alla kan inte bygga lika bra och här finns det väldigt många fällor att kliva rakt ner i för den oinsatte. Dessutom så är det viktigt att man är medveten om att det finns saker som man inte får göra heller. Då det kommer till rena byggnationer och renoveringar så har man regler att rätta sig efter och där kan man inte – som fallet är vid exempelvis en möbel – bara hugga in och testa sig fram.
Nej, vi har bygglov, vi har godkännande från styrelsen, vi har byggregler, vi har exempelvis olika typer av behörigheter att rätta oss efter och allt detta gör att man som privatperson måste använda sig av professionell hjälp. Gäller det exempelvis dragning av el så finns det inga alternativ heller – det måste, utan undantag, skötas av en behörig elektriker. Vatten är ett annat element där man ska vara lite återhållsam som lekman. Visst, du får hålla på att renovera i badrummet och köket – men vad händer om du gör fel? En vattenskada är väldigt mycket; men speciellt billig är den definitivt inte.
Märk väl här: vi säger inte på något sätt inte att du ska undvika att bygga och renovera i ditt hem – tvärtom; har du kunskapen och ger dig på mindre projekt så ska du definitivt något du ska göra! – men vi anser att du, liksom alla andra, ska lära dig att skilja på äpplen och päron också.
Men – i att anlita professionella yrkesmän så kommer också högre kostnader som ett brev på posten? Ja, det går inte att förneka – men så himla dyrt behöver det inte bli. Naturligtvis lite beroende på vad du ska renovera också. Men, det finns några detaljer som definitivt kan sänka priset på din renovering – även om den utförs med professionella händer. Vi tänkte ge dig några tips som ser ut enligt följande punkter:
- Fler företag = bättre priser: ju fler offerter du tar in på din renovering, desto troligare är det att du hittar ett bättre pris. Nöj dig inte med att ringa en- eller två firmor. Ring så många som du orkar och du kommer att ha ett bra läge att förhandla. Dock: som inom allt – ett alltför lågt pris kan även vara en indikation på företagets kvalitet. Här gäller det att du kollar upp exempelvis referenser och säkerställer hur tidigare kunder upplevt servicen de fått.
- Fler företag = sämre priser. Den här punkten syftar till den devis om ju fler kockar, desto sämre soppa. Tänk dig en badrumsrenovering där du anlitar flertalet olika företag. Dels så blir det väldigt rörigt och dels så kommer det att skapas luckor där ingenting görs (men där du betalar). Tvingas rörmokaren vänta på snickaren, snickaren på plattsättaren som i sin tur väntar på elektrikern – ja, du ser själv. Möjligt är att du från början får ett bättre pris genom att anlita flera företag – troligt är att du i slutändan betalar betydligt mer än vad du gjort om du anlitat en firma enligt modellen kallad totalentreprenad.
- Gör delar själv: det finns säkerligen saker som du kan gör själv vid renoveringen. Dela upp jobbet och låt de svåra bitarna skötas av proffs medan du tar hand om de du klarar av. Exempelvis rivningen innan klarar du säkerligen och även de små, avslutande små detaljerna är något som du kan kan sköta om.
- Rotavdraget: slutligen så måste vi även nämna att det är möjligt för dig (förmodligen – du måste själv titta på Skatteverkets hemsida) att använda sig av rot-avdraget. Rent konkret så innebär det att du anlitar exempelvis en snickare för att bygga om i köket och att du efter avslutat arbete drar av 30% av den totala arbetskostnaden. Tidigare så gällde femtio procent och avdraget har således kommit att sänkas – men taket om 50.000 kronor/år/person gäller fortfarande. Det handlar trots sänkningen fortfarande om mycket pengar – se till att använda dig av denna skattesubvention.