Anlita en takläggare i Nacka eller göra jobbet själv?

Dags att hitta rätt takläggare? Har du sökt efter en takläggare i Nacka? Här kommer lite information ang. takläggning. Ett tak i bra skick är nödvändigt för att friskt hus.

Reparera tak och fixa med taket är en del av livet som husägare eller för den delen för alla som har någon form av fastighet. För den som är händig och har gott om tid så går det att göra det mesta själv, till och med ett takbyte. Men det kräver gedigna kunskaper, rätt utrustning och tid. Det smidigaste är såklart att söka rätt på en takläggare i Nacka om man bor i den trakten. För dig som vill veta mer om hur du ska gå tillväga för att göra jobbet själv hittar du några tips här.

Nödvändiga förberedelser

Det är såklart inte bara att riva taket och lägga nytt. Det du behöver göra är att börja med en gedigen inspektion, både utvändigt och invändigt. Detta ger dig en uppfattning om hur mycket som behöver bytas ut och du får en översikt över vad innertaket är byggt av. Här kanske du också upptäcker att även innertaket behöver bytas. Du behöver även ta reda på exakta taklutningen, det hör ihop med hur mycket material du behöver. Taklutningen påverkar också vilket tak som lämpar sig. Det gäller alltså att läsa på. Ytterligare mått som är viktiga är takets bredd från gavel till gavel och takfallets höjd från takfot till nock.

Vad behöver man ha för utrustning till takbytet?

Till själva bytet behövs en hel del utrustning förutom takpannor eller takplåt. Var därför noga med att skriva en checklista innan du drar igång. Här kommer några viktiga detaljer förutom själva taket:

  • En bra byggställning och skyddsutrustning
  • Presenningar så du kan täcka taket
  • Skivor
  • Trekantslister
  • Underlagsduk eller papp beroende på tak
  • Takfotsplåtar
  • Läkt
  • Vindskivor och vindskiveplåt
  • Spik och skruv samt färg och penslar

Listan är inte helt komplett då det kan variera vad som behövs beroende på tak och skick på taket. Tänk även på att, beroende på storlek på huset eller höjd så kan det behövas lite större byggställningar eller maskiner. Tänk på att boka dessa i tid då det är många som arbetar med sina hus under våren och sommaren när det passar som bäst att byta tak. För den som känner sig osäker så finns det som tur är gott om takläggare som kan göra jobbet. Vi rekommenderar denna websajt: https://www.takläggarenacka.se

30 Jan 2020