Är det svårt att lägga fiskbensparkett?

Ett golv kan lyfta ett helt hem. Ett vackert och hållbart alternativ som aldrig går ut tiden är fiskbensparketten. Anlita någon som kan hjälpa dig lägga ditt egna fiskbensparkett.

Att lägga fiskbensparkett kräver mycket stor noggrannhet och koncentration. Varje stav måste nämligen ha exakt samma utformning för att mönstret inte ska bli skevt i slutändan. Dessutom krävs stor förberedelse innan man kan påbörja arbetet. Underlaget måste spacklas och slipas för att försäkra att det är helt slätt. När det är dags att lägga parketten läggs den en stav i taget där varje stav antingen limmas eller spikas fast i det släta underlaget. Det här arbetet kräver givetvis extrem precision och stort tålamod. Det klokaste är därför att anlita ett erfaret företag som kan lägga ditt fiskbensparkett. Med hjälp av utbildade och erfarna golvläggare kan du få ett utmärkt och vackert resultat, utan att du själv behöver slita håret av dig.

Klassiskt och modernt

Fiskbensparketten kan spåras tillbaka ända till 1500-talet. Det stora genomslaget kom dock först vid sekelskiftet 1800-1900. I början hittade man det eleganta golvet främst i välbärgade hem. Idag är det med sin utstrålning av lyx och elegans ett återkommande inslag i många hem, särskilt populärt är det i sekelskifteslägenheter. Det finn flera anledningar till varför det är så pass populärt. Tack vare sitt tidlösa och vackra utseende passar fiskbensparkett bra i såväl äldre som moderna hem. Golvet har ett gott rykte av att vara hållbart och tåligt. Fördelen med ett parkettgolv är även att det upplevs mjukare att gå på än ett laminatgolv. Dessutom behöver det inte kosta skjortan att lägga ett fiskbensparkett av hög kvalitet.

Hur sköter man sin fiskbensparkett?

Ett väl omhändertaget fiskbensparkett kan man njuta av länge. Ett billigt och bra tips för att undvika en repig fiskbensparkett är att sätta möbeltassar på möbler. Och skulle du ändå upptäcka små repor i parketten går det att dölja dem. Knepet är att stryka på lack eller olja i samma färg som stavarna och torka bort överflödet med en trasa som inte fäller. Större och många repor kräver däremot en golvslipning, men ett fiskbensparkett kan tack vare sin hållbarhet slipas om många gånger. När det kommer till smutsfläckar på fiskbensparkett är det klokast ta hand om dem direkt så att de inte tränger ner i träet. När man tvättar fiskbensparketten ska man använda rengöringsmedel som är anpassade för lackade eller oljade golv och så lite vatten som möjligt.

26 Mar 2020