Att lägga golvmatta är enklare än parkett- eller klickgolv

När man säger att det börjar bli dags att byta golv hemma tänker de flesta omedelbart på att lägga en dyr parkett eller ett klickgolv som kan få även den mest inbitne pusselentusiast att drömma mardrömmar.

Visst är det fint med trägolv eller laminat, men det är inte det bästa valet i alla lägen. I ett barnrum eller om du har husdjur med långa klor kan ett golv med träyta snabbt bli fult och repigt. Här kan istället en golvmatta vara det rätta valet.

Många färger och strukturer att välja på

Golvmatta behöver inte betyda 80-talets pastelliga plastmattor eller 70-talets grälla heltäckningsmattor. Det finns väldigt mycket snyggt att välja på idag och i material som är både stryktåliga och lättskötta.

De senaste åren har det till exempel varit vanligt med golvmattor som imiterar det tidiga 1900-talets ornamenterade mönster, men i lite mer återhållna färgskalor. Det finns stenimiterande material som har fördelen att golven inte är lika hårda som riktig sten och så förstås mattor som ser ut som trä men man slipper att slipa och behandla golven.

Vill man ta ut svängarna lite mer kan man välja en starkare accentfärg eller varför inte ett kul mönster till barnrummet? När det kommer till texturen finns givetvis allt från mjuka textilmattor som gör sig bra i sovrummet till släta plastmattor som är enkla att hålla rena. Det kan vara värt att tänka till en gång extra för att vara säker på att du väljer rätt matta för ändamålet. Fråga gärna en mattläggare om råd. De har koll på vilka produkter som passar var.

Tillskärningen av golvmattan är svåraste steget

När det väl är dags att lägga golvet måste du antingen avlägsna det existerande golvmaterialet och slipa så att du får en slät yta under eller så kan du lägga golvet direkt på det existerande. Det fungerar om du har ett relativt slätt golv under som bara har blivit fult och repigt, men är utan bulor eller grövre ojämnheter. Se till att underlaget är riktigt rent så att golvtejpen eller limmet fäster ordentligt.

Det svåraste steget när du ska lägga en golvmatta på egen hand är att skära till mattan. Det enklaste är att börja i en ände och passa in mattan noga i hörnen. Därefter rullar du ut mattan bit för bit och skär till vid dörröppningar, golvlister och trösklar allt eftersom. Det finns bra instruktionsvideor online där du kan få tips av proffs kring hur du får bästa möjliga passform.

Lycka till med det nya golvet!

27 Jul 2017