Att tänka på när du ska stensätta uteplatsen

Att byta ut en del av gräsmattan på uteplatsen mot sten kan ge trädgården ett enormt lyft. Det kan fungera som en välkomnande yta på framsidan, eller som en lounge på baksidan, till exempel. Stensättning kan verka svårt för den som inte har erfarenhet av det sedan tidigare. Dock kan den som är normalhändig och i god fysisk form ofta lösa stensättningen själv. Det behöver inte ta särskilt lång tid – och kan till och med göras med ganska liten budget under rätt förutsättningar. 

För att projektet ska bli bra krävs givetvis viss planering. Förhoppningsvis kan den här texten hjälpa dig att undvika att gå i vanliga fallgropar, som många tidigare har ramlat in i. 

Lutningen

Lutningen är något som är viktigt att få till. Har man en ganska liten yta kan man styra den med det översta lagret av bergkross – de finare kornen. Lutningen skall vara på två centimeter per meter. Har man en större yta behöver man vara noga med att fördela hela bergkrossen från början. 

Ponera att det är en 15 meter stor yta som ska läggas – då krävs det sammanlagt 30 centimeter som det ska lutas, vilket är en hel del. För en mindre yta går det dock att ”ta det på volley”, och lösa det genom att fördela det översta lagret av bergkross. 

Ha rätt verktyg

För att lyckas med din stensättning finns ett antal verktyg som är bra att ha. Till exempel krävs en markvibrator, eller ”vibbra”, som det också kallas. Den används i ett tidigt skede av processen i syfte att få krossen att sätta sig ordentligt. Dessa finns i olika varianter – där en del är betydligt mer kraftfulla än andra. Använder du en liten vibbra behöver du inte vara särskilt orolig för vibrationerna i händerna. Dock är det bra, om du hyr en större och kraftfullare variant, att du ser till att skydda dig ordentligt. 

Ett annat verktyg som kraftigt förenklar arbetet är en rätskiva. Du använder den för att få till en plan och jämn yta. Verktyget kan beskrivas som en lång metallpinne med två handtag och ett vattenpass. Rätskivan är inte särskilt dyr, och kommer sannolikt att bespara dig en hel del tid och energi. 

Att köpa in stenarna

Om du gör din stensättning på budget kan det vara särskilt tacksamt att jämföra utbud och priser hos många olika varuhus. Priserna kan skilja sig ganska mycket, trots att det i princip är samma produkt som säljs. 

Många av de billiga betongstenarna som säljs har inbyggda distanser. Stenarna ska ligga med ett litet avstånd från varandra, och du behöver inte tänka på att kila in plast eller annat för att få det avståndet. Köper du natursten behöver du se till att avståndet mellan dem blir rätt. 

Ta också ställning till om du ska hämta det själv eller få det hemkört. Hemkörning är inte särskilt billigt, så det gäller att du räknar rätt. Behöver du få ytterligare en hemkörning med extra sten, så kan det svida i plånboken för den med liten budget.

Läs mer om stensättning här: https://www.stensättning.net/

28 Nov 2019