Badrummet - ett utrymme du inte ska göra själv

Mycket kan man göra på egen hand när man renoverar hemma, men ett utrymme ska man vara väldigt försiktig med om man inte har rätt kunskaper, nämligen badrummet.

Många som kanske har satt kakel på en vägg i sitt kök eller lagt klinkers i en entré tänker säkert att det inte kan vara så svårt, men att renovera ett helt badrum kräver mycket mer kunskaper än att bara sätta kakel.

Fuktspärrar, VVS och elinstallationer

Det som gör badrum extra svåra att renovera är att det är flera viktiga faktorer som måste bli rätt. Några av dem får du inte göra utan att ha certifiering för jobbet såsom elinstallationerna. Elinstallationer i badrum är en mycket kritisk del då det handlar om ett utrymme där både vatten och el finns nära varandra. Därför bör du alltid anlita en behörig elektriker för att utföra jobbet.

Även VVS-installationerna bör överses av ett proffs för att försäkra att allt är installerat korrekt innan ytterligare skikt byggs på. En läcka bakom en vägg kan ta lång tid innan den upptäcks.

Fuktspärrar är ett område där det ställs extremt höga krav så här gäller det att veta exakt hur de senaste normerna ser ut. Även här rekommenderas det att du tar hjälp av en firma som kan det här med badrum. När fuktspärrarna väl är på plats kan du sätta kakel på egen hand.

Tänk på försäkringsskyddet

En viktig anledning till att du bör ta hjälp med områden som el, VVS och fuktspärrar i badrum är att du kan stå helt utan försäkringsskydd om det skulle visa sig att något är byggt på fel sätt. Om det uppstår en fuktskada och du inte kan bevisa att en behörig hantverkare har gjort jobbet kan du bli helt utan ersättning och får betala allt ur egen ficka. Det är mycket bättre att ta hjälp med dessa kritiska delar, få faktura och garanti på jobbet och sedan kan du göra “finliret” på egen hand.

Om du upptäcker problem

Skulle du upptäcka problem med fukt när du renoverar ett badrum eller annat utrymme i ditt hus rekommenderar vi att du tar kontakt med www.hyraavfuktare.nu för att hyra en avfuktare som ser till att allt blir helt torrt innan du sätter dit de nya ytskikten. Fuktproblem är vanliga i äldre badrum som byggts med gammal standard så syna allt noga och gör gärna en mätning för att vara säker på att du inte “bygger in” fukt i ditt nya badrum.

16 Sep 2017