Blir livet lite för högljutt hemma? - tysta golv

Dags för nya golv? Inte det lättaste att ordna själv men något som gör oerhört mycket för utseende och komfort i ditt hem. Ett klinkergolv är klassiskt snyggt och känns lent för bara fötter.

Inte många ger en tanke åt den grund vi förlitar oss på innan något inte stämmer. Ett golv är något som bara finns där. Ändå tillbringar vi stora delar av vårt liv på det. Arbetar och leker. Ett snyggt golv sätter tonen för hela hemmet och det inser man om man byter golv. Hela rummets karaktär ändras av ett nytt golv. Antingen vi väljer att behålla samma typ av golvmaterial eller väljer något nytt syns skillnaden. Golvet gör också oerhört mycket för hemmets akustik. Ett hem med trägolv har en annan akustik än ett med laminatgolv och plastgolv ger andra svängningar än klinkergolv. Vad ska man då välja?

Vikten av rätt golv på rätt plats

Förutom den egna personliga smaken måste vi komma ihåg vad rummet vi ska göra golvbyte i används till. Ta till exempel ett badrum. Där det ofta är fuktigt och ibland blött fungerar endast speciella golv. Anpassad våtrumsmatta fungerar bra men allra bäst fungerar ändå ett klinkergolv, gärna med golvvärme. Varför är det så? I ett badrum behöver man ständigt tänka på fuktspärr. Med detta menar man att allt som installeras och byggs och monteras där måste hanteras så det inte riskerar att läcka igenom väta till bakomliggande material. Fukt som tränger in bakom golvytor och väggar ligger och fortsätter vara fuktigt tills det börjar bildas mögel. Dåligt för hälsan och förödande för bostaden. Alltså måste till exempel ett golv installeras av personer med rätta kunskaper. Alltså måste också godkända material användas.

Funktion och hållbarhet

Ett klinkergolv varar så länge att du aldrig mer kommer att behöva bekymra dig om något golvbyte. Därför kan det vara värt att satsa lite extra och vara noga i valet av mönster osv. Vill du lägga klinker i ett badrum är det exempelvis en lysande idé att också satsa på golvvärme. Kombinationen av ett stilrent klinkergolv och varma fötter förnekar sig aldrig utan det känns bara högklassigt. Underarbetet ger också en ljuddämpning som är en ren lisa för plågade nutidsöron som alltid matas med ljud. Barfotatassande på ett varmt klinkergolv är ljudlöst och behagligt. Och då har vi inte ens räknat in utseendet, det nästan obefintliga slitaget och hur lätt det är att hålla rent!

Läs mer om denna typ av arbete på www.plattsättaretäby.se

6 Mar 2020