Bygga hus – några trädgårdstips

När ett hus står färdigt brukar många dra en lättnadens suck och tänka att nu är det äntligen klart! Ofta har man gått igenom en lång tid av stress och oro över ekonomi, byggtekniska detaljer och svårigheten att samordna arbetsinsatser och samtidigt hinna med vardagen med jobb och barn. Att få flytta in i det färdiga huset känns som ett avslut, men det är naturligtvis också startskottet för det nya livet som husägare. Något som många blir påminda om när de tittar ut genom fönstret är att de förutom husägare nu dessutom är trädgårdsmästare. Därute finns x antal hektar som behöver förvandlas till något mer än en före detta byggarbetsplats.

Drömmarnas trädgård

Ofta är tomten i ett ganska bedrövligt skick efter ett husbygge. Stora maskiner har farit fram och tillbaka och rivit upp sår i marken, dräneringsarbete har utförts och kanske har jordvärme grävts ner. Nu måste det fixas!

En god planering är grunden för varje trivsam trädgård. Så sätt dig vid ritbordet och bjud in hela familjen att komma med förslag. Kanske vill barnen ha en egen odlingsyta eller ett litet växthus? En lekstuga är ju ett måste, antingen kan den byggas i lösvirke eller köpas in som byggsats. Variation är ett bra ledord i planeringen, särskilt om man har en stor tomt. Försöka att skapa mindre trädgårdar i trädgården, med olika typer av växtlighet och stenstigar som löper emellan.

IBC-tank

IBC-tank, eller Intermediate Bulk Container, kan användas på en rad olika sätt vid anläggandet av en trädgård. Ursprungligen är en IBC-tank tänkt för att transportera råvaror som mat, diesel och allt möjligt annat, men dess praktiska form och tåliga konstruktion har gjort den populär inom en mängd områden.

För det första är den idealisk för att samla upp regnvatten i anslutning till stuprännorna, vatten som sedan kan användas för att bevattna odlingarna. En IBC-tank rymmer betydligt mer vatten än en regntunna och har dessutom både att skruvlock ovantill dit man kan leda vattnet, och dessutom en tappkran nedtill på framsidan dit man kan koppla en trädgårdsslang.

En IBC-tank kan också fyllas med jord och användas som skyddad plantskola för växter som sedan kan flyttas ut i trädgården när de vuxit till sig. Den kan kompletteras med ett skyddande tak som ger de små plantorna en trygg uppväxt och samtidigt göra dem lättåtkomliga och samlade på ett ställe.

Vill man hålla höns gör man lätt om en IBC-tank till ett modernistiskt hönshus. Som marsvinsbur fungerar den också utmärkt efter lite kreativ omdaning. Som ni kan se är det bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan göra med en IBC-tank.

Kreativt och ekonomiskt

IBC-tankar är bara ett exempel på hur man kan använda sig av oortodoxa lösningar för att på ett billigt sätt skapa unika och praktiska lösningar till trädgården. När fantasin tryter kan man alltid vända sig till en trädgårdsarkitekt och få hjälp med tips och idéer. Sedan ska man också se sin trädgård som ett långtidsprojekt och inte tänka att allt måstre vara perfekt från början. En vacker trädgård måste få växa fram över tid och är inget man bygger fram i all hast. Det handlar ju trots allt om en levande organism som måste få växa fram i sin egen takt. Läs mer på www.ibctank.se.

28 Dec 2017