Byta tak? Gör förarbetet själv!

Taket är ett av husets viktigaste områden och det är det som ger det yttersta skyddet mot naturens åverkan i form av regn, snö, vind och sol. Kort sagt; till stor del så avgöra levnadsstatusen av hur takets skikc ser ut. Dessutom så har taket även en ekonomisk sida som innebär att du som husägare kan spara in mycket pengar – eller betala mycket pengar i onödan. Äger du ett hus i Stockholm och ser att din energiräkning börjar nå omotiverat höga nivåer så är det troligt att ditt tak inte längre är tätt. Kall luft kommer in – varm luft åker ut; du höjer värmen, det kostar pengar och i slutändan så håller du alltså på med det man kallar för att elda för kråkorna. Energi och uppvärmningskostnader påverkas definitivt av takets skick.

Hur vet man då att det är dags att byta tak? Ja, det enklaste är att man låter ett proffs – en takläggare – sköta besiktningen och se över hur skicket är. Att göra så kanske varannat år kan dels ge dig informationen du behöver om nuvarande status och dels också ge dig en chans att planera – både ekonomiskt och rent praktiskt – kring allt som hör ett takbyte till. Du hinner – kort och gott – bygga en budget, räkna på kostnader, jämföra priser mellan olika takläggare i Stockholm och läsa på lite kring material (behöver du tegel, kan plåt vara ett bättre alternativ eller kan kanske ett tak av betong vara lösningen?).

Ju förr du upptäcker och ser att ett takbyte någon gång behöver göras – desto bättre är det. Ett akut byte kostar mer pengar och troligt är dessutom att du kanske måste långa en ansenlig summa för att täcka kostnaden.

Ta hjälp av en takläggare

Många frågar om hur man kan komma undan billigast med att byta sitt tak och tvivelsutan är den lägsta kostnaden den som kommer av att du gör jobbet själv. Det vill säga; du får byta tak utan en takläggare och kan du det – ja, då blir också din kostnad väldigt mycket lägre. Risken är dock uppenbar: ditt tak kanske inte håller den kvalitet du behöver och du kanske inte alls får samma livslängd som om en takläggare i Stockholm genomfört projektet.

Här ska vi dessutom säga att den stora kostnaden – i och med rot-avdraget – inte längre läggs på den takläggare du anlitar; lejonparten av pengarna går till material och därför så rekommenderar vi dig som novis att ta hjälp. Det är inte helt lätt att byta ett tak och det är viktigt att jobbet görs enligt konstens alla regler.

En slags mellanväg är att du gör grundjobbet själv. Rivning av det gamla taket är inga problem och kan du exempelvis hyra en container i Stockholm, riva taket och köra några svängar till din lokala återvinningsstation– ja, då kommer en väsentlig del av arbetskostnaden för din takläggare att kapas. det viktiga är att du sparar pengar på rätt ställen; själva takläggningen är inte ett sådant – där bör du nog ta hjälp om du saknar vana, erfarenhet och verktyg. Annars kommer du att få ett tak med avsevärt kortare livslängd.

Läs mer om takläggning här: www.takläggarestockholm.net.

28 Dec 2016