Dags att byta dina fönster?

De fönster du har på ditt hus kommer inte att hålla för evigt och liksom allt annat – tak, fasad, golv inomhus – så finns det ett värde i att byta fönster som tjänat ut sin rätt. Inte minst gäller detta det rent ekonomiska och där man kan sänka sin energi- och uppvärmningskostnad rejält genom att byta ut dina fönster. Det här är i grunden ett större problem än vad många är medvetna om; fönster som inte är täta släpper hela tiden in kall luft från utsidan och låter varm sådan sippra ut – något som alltså syns dels på räkningen och dels också naturligtvis på klimatet inomhus.

Fönster – är inte det en väldigt stor utgift och kan man inte istället reparera de befintliga? Ja, och nej. Visst – du kan definitivt reparera dina fönster och du ska också göra det. Har du fönster av trä så rekommenderas att du en gång per år plockar av dessa och slipar, putsar samt målar dem för en längre livslängd. Men, även vid god skötsel så kan ett byte vara nödvändigt och gällande kostnaden så kan vi säga att det kommer att kosta pengar – men att du till mångt och mycket avgör hur hög slutsumma det hela handlar om.

Det finns nämligen olika typer av fönster och om vi säger att du äger ett hus i Stockholm där det utan tvekan måste ske ett byte så kan vi säga att du vi presenterar två stycken förslag för dig och går igenom för- och nackdelar med båda modellerna. Enligt följande:

Fönster i Stockholm av trä. Fördelar: Genom att välja fönster av trä så har du gjort ett bra val sett till livslängd och sett till det estetiska intrycket. Förutsatt att ditt hus i Stockholm är av trä förstås. Trä är det mest använda fönstret i Sverige och av tradition ett material vi använder oss av frekvent.

Nackdelar: fönster av trä är dyra och kräver den skötsel vi nämnde ovan för att stå emot tidens tand.

Fönster av plast: Fördelar. Det billigaste alternativet och också ett underhållsfritt sådant. Byter du till fönster av plast till ditt hus i Stockholm så kommer du att behöva tvätta dem med jämna mellanrum – i övrigt krävs ingen skötsel.

Nackdelar: Plastfönster kan vara lite knepiga att passa in på exempelvis trähus och detta rent utseendemässigt. Dessutom så är det svåra att reparera på samma sätt som träfönster; uppstår en spricka i plasten så måste du förmodligen byta hela fönstret.

17 Dec 2016