Det fina med trägolv

Golven i våra hem får ta mycket stryk. Det är inte så konstigt med tanke på allt vad de får utstå. Efter ett tag kommer detta tillslut att synas på ytan. Det finns ingen återvändo på den punkten.

Det material som nog kommer vittna allra mest om detta slitage är golv i trä. Olika slags trä är såklart olika tåligt, men den gemensamma faktorn är ändå att trä är ett levande material. Ett levande material kommer alltid vittna om vad det får utstå. Alla minnen etsas fast där, både goda och mindre goda. Det är precis som hos människor; har man levt ett långt liv kommer det synas i form av rynkor, kråksparkar och grått hår. Har man dessutom levt ett liv fullt med farligheter kommer mindre eller större ärr att skvallra om det.

Var rädd om golvet

För att slitaget inte ska gå lika fort kan man vara noggrann med att sätta möbeltassar på alla möbler. Stolar är kanske trägolvets största fiende i form av möbler när de hela tiden flyttas på och då riskerar att repa golvet. Och när man behöver flytta saker över golvet, där det finns minsta lilla risk att golvet repas, ska man skydda det. Är det som ska flyttas så pass tungt att man inte orkar bära det kan man lägga en handduk eller filt under för att undvika skador. Då kan man skjuta objektet istället och man undviker skador, både golvskador och ryggskador. Oavsett hur duktig och noggrann man är med dessa åtgärder kommer golvet ändå utsättas för skador och slitage. Under en längre tid blir det oundvikligt. Precis som i livet.

Nytt, men ändå bevarat

Vill man fräscha upp golvet och ge det välbehövlig omtanke kan man se till att slipa och behandla det. Behandlingen kan vara med olja, lack, hårdvax eller vad som nu passar just det golvet. Det blir lite som en ansiktsmask när man är trött och sliten. Fast ännu bättre och mer verkningsfullt, då resultatet kommer att hålla längre. Det fina med golvslipning och behandling är att det kommer kännas som nytt, men blir ändå bevarat. Med ett väl omhändertaget trägolv blir det inget slit och släng. Alla gamla minnen får på sätt och vis finnas kvar, men efter en slipning och behandling kommer golvet att klara många år till. Och ännu fler minnen kommer att kunna lagras däri. Det är det som är det fina med trägolv. Vi tipsar att läsa mer om golvslipning på denna webbsida: https://www.golvslipningnacka.nu/

29 Jun 2020