Det gäller om du vill renovera kök i hyresrätt

Sugen på att ändra om i köket - det här gäller om du vill renovera kök i hyresrätt. Beroende på hur man bor så har man också olika möjligheter att förändra i sitt hem. En villaägare har carte blanche och kan göra precis vad han vill (så länge han inte bryter mot lagar, exempelvis rörande elektricitet), en bostadsrättsinnehavare har också relativt fria tyglar samtidigt som en person i en hyresrätt har ett ganska hårt koppel runt halsen. Vad får egentligen den senare göra? Vi tittar närmare på den saken.

För att renovera ett kök i en hyresrätt så krävs det ett godkännande från hyresvärden. Det går inte att komma undan. Det är hyresvärden som äger fastigheten och det är du som hyr bostaden av honom; du har en relativt begränsad frihet. Det innebär emellertid inte att dina händer är bakbundna och att du tvingas leva i ett hem som egentligen inte är tilltalande. En köksrenovering behöver exempelvis inte innebära att du river ut ett gammalt kök och sätter in ett nytt.

Nej, vissa mindre förändringar är möjliga att göra och detta även utan en tumme upp från hyresvärden. Du kan exempelvis måla om på väggarna eller tapetsera dessa. Vill du en diskmaskin så är det möjligt att installera en sådan. Skulle du vilja byta ut innerdörrar och skaffa nya sådana så står det dig fritt.

Ny kran vid köksrenovering

Tänk på att återställa bostaden

Det man ska utgå ifrån är två stycken ledord: det ska vara fackmannamässigt och det ska gå att återställa den dagen du flyttar. Om du exempelvis vill installera en diskmaskin så bör du ta professionell hjälp och få ett säkert jobb. Om inte så riskerar du att se fukt- eller vattenskador och det är i så fall du som måste stå för kostnaden för att åtgärda dessa.

Viktigt att tillägga gällande professionell hjälp är att du inte kan använda rot-avdraget för renoveringar i en hyresrätt. Du kan således inte nyttja den skatterabatt som ger dig 30% avdrag på arbetskostnaden på samma sätt som är möjligt i en villa eller i en bostadsrätt.

Om du ska flytta så är det också viktigt att din hyresrätt går att återställa till det ursprungliga skick den hade då du flyttade in. En diskmaskin ska kunna flyttas, tapeter ska kunna ersättas och ett målerijobb på väggarna i köket ska kunna målas i en annan färg. Detta om hyresvärden skulle slå ner på ditt arbete vid en slutbesiktning. Här ska vi säga att man därför bör hålla sig ganska neutral vad gäller färger och mönster. Det som är tilltalande för dig kanske inte är det för nästa hyresgäst: var lite mer diskret och sikta gärna mot vitt, grått eller ljusare beige.

Ha en dialog med din hyresvärd

Egentligen så leder allt detta fram till en viktig sak: kommunikationen med din hyresvärd. Det är viktigt att hålla en öppen dialog med den som äger fastigheten. På det stora hela så kan han också tjäna på att du utför en del ingrepp och snyggar till i bostaden. Vad gäller en mer heltäckande renovering av köket så kanske du hoppas på lite för mycket - åtminstone om du räknar med att hyresvärden ska bekosta kalaset.

Men, det kanske kan vara möjligt att du står för kostnaden för arbetet medan hyresvärden bekostar materialet? Det går ofta att hitta mellanvägar, men för att nå dit så krävs det också god kommunikation. Se till att alltid informera hyresvärden om dina planer och se till att denne involveras. Vem vet - han kanske har andra idéer som visar sig vara betydligt bättre och han kanske även har kontakter som ger ett billigare jobb i slutändan?

Läs mer på https://www.köksrenoveringstockholm.com/

30 Sep 2019