Det lönar sig att slipa om golven

Byt inte ut gamla trägolv utan slipa om dem istället. Ett slipat golv ser ut som ett nytt men blir betydligt billigare. Är man ute efter en större förändring kan man prova en annan ytbehandling.

Att slipa trägolven är betydligt billigare än att lägga in nya, dessutom är det bättre för miljön. Hur många gånger man kan slipa ett golv beror på hur tjockt det är och hur många gånger det tidigare har slipats. De hårdare träslagen som ek, bok och ask behöver inte slipas lika ofta som de lite mjukare träslagen furu, björk och al. Idag går det snabbt och enkelt att få golven renoverade. De flesta golvslipningsfirmor erbjuder dammfri golvslipning med moderna maskiner som samtidigt samlar upp slipdammet.

Påverka utseendet genom ytbehandlingen

Vill man ha en ännu större förändring kan man påverka golvets utseende genom ytbehandlingen. Man kan exempelvis betsa, måla, lacka, vaxa, olja eller luta och såpa golvet. Det finns oändligt många kulörer och nyanser men man bör också välja ytbehandling efter hur golvet ska användas och hur mycket slitage som det kommer att utsättas för. Ett hallgolv som utsätts för blöta och grusiga skor mår oftast bättre av en mer slitstark ytbehandling som exempelvis lack.

De flesta professionella golvslipningsfirmor utför alla sorters ytbehandlingar och kan komma med goda råd och förslag. Att få golvet slipat kan variera i pris och det kan därför vara bra att jämföra olika firmor. Som privatperson har man även möjlighet att använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden. Läs mer om golvslipning här: golvslipningbromma.nu 

11 Jan 2021