Detta bör du använda till din marksten

Funderar du på att använda marksten till din trädgård? Beroende på vad du har planerat ha i din trädgård finns det olika slags marksten som du kan använda sig av. De skiljer sig åt i utseende och form och färger.

Terass

Behöver du en terass, rekommenderar vi att bygga din terass i vanlig marksten, alternativt plattor, eller varför inte gjuta en terass i betong? Gör du det får du en otroligt hållbar terass. Du kan gjuta den i betong och göra den smidig om du tycker att betongen är klumpig.

Socklar

Vill du ha marksten till socklar i din trädgård är det ingen dum idé. Alternativt att välja kalksten till socklar, för sin vita färg.

Kantstöd

Som kantstöd rekommenderar vi att ha i betong som är otroligt hållbart material. Den kan du även ha i granit, omdu önskar dig ett grått kantstöd.

Mursten

Även en mur går mycket bra att gjuta i betong. Vill du göra den mer levande kan du bygga på med blockstensmur, en murbeklädnad eller med skiffer. Att bygga muren först i betong och sedan med snygga stensorter.

Stendekorationer

Du kan dekorera trädgården med vacker dekorsten och variera med gröna växter och vita stenar. Rosor trivs med sten, liksom taklökar och andra tjockbladiga växter.

Anlita en stenhandlare som hjälper dig att placera stenskivorna så snyggt som möjligt. De har gott om erfarenhet som ger dig möjligheten till en snygg trädgård. Om du dessutom tycker det är svårt att utforma trädgården kan du rådfråga en trädgårdsmästare eller en landskapsarkitekt. Eller varför inte en inredare? Om du vill skapa ett uterum i trädgården är det ingen dum idé. En sådan är ju utbildad arkitekt och kan se möjlighet att förena ute med inne och visa för dig vilka möjligheter som det sinna att bygga trädgården så att du kan använda och utnyttja den mer.

Terasser är underskattade

Vi har föredragit altaner vid våra hus, men här anser vi att terasserna är underskattade. En sådan behöver du inte underhålla mer än att se till så att något ogräs letar sig in mellan stenarna. En terass är snygg och håller så länge du håller ogräset borta. Och skulle du vilja förnya terassen, är det bara att gräva upp den, lägga på ny sand, ny geoduk och lägga tillbaka de stenar som du har grävt upp. Om du vill kan borsta av dem, och till och med måla dem och du vill. Här kan du läsa mer om marksten.

15 Nov 2018