Elda inte för kråkorna – satsa på fönsterbyte i er BRF

Dags för fönsterbyte i er bostadsrättsförening? Inte? Är du säker? Även om fönstren inte är helt trasiga kan det vara läge att byta dem ändå i er BRF. Gamla fönster läcker värme som ett såll.

Även om ni drar er för att sätta igång stora renoveringsprojekt i er BRF kan det vara en bra idé att överväga ett fönsterbyte. Ett fönsterbyte i bostadsrättsförening kan vara värt även ett stort antal timmar hetsiga diskussioner i styrelsen om vilken firma ni ska anlita och vilka fönster ni ska välja. Du som vill få din bostadsrättsförening att genomföra ett fönsterbyte kan börja med att plocka fram pappren om byggnadens energikostnader. Här finns stora pengar att spara för den bostadsrättsförening som har gamla fönster i huset.

Fönsterbyte i er BRF sparar pengar

Äldre fönster har nämligen tunnare, mer poröst glas i rutorna. De fönster som sätts in i dag är betydligt tätare. Det gäller både själva glaset och hur fönstren sitter i karmar och lister. Uttrycket “att elda för kråkorna” kommer sig av att värma upp ett hus med fönstren öppna – värmen smiter ut till kråkorna istället för att stanna i huset. Precis så kan det vara med gamla fönster. Det blir dyrt, helt enkelt. Som de flesta är medvetna om är uppvärmning av hus starkt knutet till miljöpolitik och annat. Beroende på uppvärmningsmetod kan det verkligen bli svindyrt att inte se till att huset håller tätt. Betydligt dyrare än att betala ut några extra styrelsearvoden för de där mötena om fönsterbytet.

3 Nov 2021