En målare kan nog säga varför katterna i Stockholm är röda

Frågan ekar i ditt huvud så illa att du inte kan sova. Du måste få ett svar för att få sinnesro. Varför är katterna röda? En målare i Stockholm kan svara.

Du har ställt dig frågan som alla någon gång har funderat över, förmodligen utan att komma fram till ett trovärdigt och rimligt svar: Varför kallar man röda katter för röda när de egentligen är orange? Frågan har gäckat folk så länge någon kan minnas. Men det finns faktiskt en förklaring.

Som alla målare i Stockholm vet kommer det ständigt nya ord för färger. Ibland är det svårt att veta vad kunderna menar med “teal” eller “antracit”, tills man förstår att det är mörkt blågrönt och smutsig mörkgrå. Ord för färger tenderar att bli mer och mer specifika allt eftersom språket utvecklas.

En målare måste kunna sina färger

Färgord har oftast sitt ursprung i någonting som finns i naturen. I de tidigare exemplen har orden hämtats från en and och en bergart. Går man längre tillbaka är det lätt att se hur till exempel färgen violett fick sitt namn från en blomma. Ord lånas mellan språk och nya dyker upp.

Men varför är en orange katt då röd? Svaret är att det fanns röda katter innan det fanns ett ord för färgen orange i svenska språket. Därför fortsatte man kalla katterna för röda även efter att ordet orange hade fått fäste. En målare skulle förstås inte måla en katt tomatröd bara för det.

16 Jun 2023