Enkla tips för trägolvet

Slitstyrka och enkel rengöring i alla ära, men inget går upp emot känslan av ett varmt och mjukt trägolv mot bara fötter. Så hur får man snygga och funktionella trägolv som håller länge?

Trägolv är alla golv som är gjorda av trä och där ingår allt ifrån vissa laminat till parkettgolv och plankgolv, och alla varianter av dessa. Trä är ett levande material och som sådant behöver man ta hand om och vårda det på ett annat sätt än vad man behöver med ett cementgolv eller klinkergolv. Och även om man vårdar ett trägolv enligt konstens alla regler så kommer det med tiden bli skörare och torrare och behöva behandlas efter det. Så för att få ett snyggt trägolv med lång livslängd så måste man behandla det på något sätt och det är viktigt att man läser på innan man sätter igång. Om det är ett äldre trägolv så ta först noga reda på vad golvet varit behandlat med tidigare. Tänk även igenom var golvet ligger och vilket slitage det kommer vara utsatt för. Gör man alla dessa steg rätt så har man alla förutsättningar att trägolvet ska bli slitstarkt, funktionellt och vackert under lång tid.

Behandling eller färg

När det gäller behandlingen av trägolvet så är det dels en kosmetisk fråga men även en funktionell. Ett målat eller lackat golv får inte lika lätt fläckar och är enklare att rengöra men de kräver mer tid och åtgärder vid golvslipning och ommålning. Oljade eller vaxade golv är känsligare men också lättare att slipa om och behandla igen. Väljer man färg så bör man även fundera över vilken slags färg man använder och vilken nyans. Och här finns till skillnad mot andra metoder möjlighet för originalitet och lek med mönster. Man kan göra såväl rutor i olika färger som frimålning av blommor till exempel.

Vilka trägolv som håller längst

Vill man ha trägolv som ska hålla så länge som möjligt så bör man välja ett hårt träslag som går att slipa flera gånger. Ofta är det fallet med olika sorters parkettgolv. Fördelen med parkettgolv är också att de oftast består av mindre bitar trä och därför är lättare att laga än hela plankgolv. Om man tappat något hårt i golvet så är det bara att fylla i med en bit trä, slipa och behandla som om golvet vore nytt. Eller våga slå till med en annan nyans.

29 Apr 2020