Få hjälp av en arkitekt

När det är dags att bygga om eller bygga ut bör du se till att allt blir korrekt och riktigt från grunden. Att anlita professionell planering, ritning och projektering för projektet är lösningen.

Är det kanske så att du går omkring i byggtankar ? Ska du kanske bygga ut, ett extra rum för tonåringarna eller en inglasad altan och uteplats? Behöver ni förvaring i form av extra förrådsbyggnader på tomten och tänker ni nyttja de nya bygglovsreglerna om att fritt bygga upp till 30 kvm på den egna tomten? Om det verkligen ska bli av, och om det verkligen ska bli bra - lönar det sig alla gånger att anlita en arkitekt. Då har du en expert som diskussionspartner och du kan lita på att ytorna planeras och optimeras så bra det bara går. Ska du inte bygga nytt så har du säkerligen något att renovera eller ett vindsutrymme att inreda och göra trivsamt för gäster som kommer på besök.

Olika tjänster för olika behov

Har du då koll på vad arkitekten kan hjälpa dig med? Troligen är det klart mer än vad du tror. Så klart är de proffs på att utforma byggnader både invändigt och utvändigt. Men dessutom så utför de byggekonomiska analyser i samband med ditt byggprojekt och att bygga ekonomiskt vill väl alla. Arkitekten utför också utredningar av planförutsättningar, de gör dimensionerings- och statistiska beräkningar och kan projektera hela husbyggen om så önskas. Flertalet arkitektfirmor tar sig även an inredningen i form av färg- och materialval och kan, vid behov, hjälpa dig förhandla med myndigheter, entreprenörer och andra inkopplade.

Att tänka hållbart

Vill du bygga eller renovera så hållbart som möjligt är det en god ide att anlita en arkitekt. Välj en arkitekt i framkant som valt att satsa och som redan jobbar utifrån ett hållbarhetstänk både vad gäller materialval, produktion och byggprocess. Har du hört talas om så kallade passivhus? I ett sådant hus är isoleringen i fokus och det ritas så energisnålt som möjligt, de kallas därför även för lågenergihus. Husen kan nämligen göras nästan helt utan behov av uppvärmning genom att ritas på rätt sätt. Här kan du spara in den engångskostnad du har i arkitekten genom att slippa uppvärmningens dyra kostnader. I ett passivhus är den enda värmekällan som behövs de elektriska apparater som används - människorna som vistas i huset - samt eventuellt en luftvärmepump om vintern. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.arkitektstockholm.biz/

1 May 2020