Får den som bor i bostadsrätt renovera fönstren själv?

Att bo i bostadsrätt innebär många friheter vad gäller renovering och ombyggnad. Men med fönsterrenovering är det lite annorlunda.

Om du bor i en bostadsrätt kan du bestämma rätt mycket själv kring hur du vill ha det i din lägenhet. Vill du genomföra en totalrenovering av köket eller badrummet, eller kanske hela bostaden, är det normalt sett fritt fram. Kanske bör du för grannsämjans skull meddela grannarna med en lapp i trapphuset. Att renovera en lägenhet innebär ju en standardhöjning, något som ingen bostadsrättsförening brukar sätta sig emot.

Fönsterrenovering med skrapa

Inte byta men renovera

Men det finns några områden man inte kan ge sig på utan att först ha kontaktat styrelsen i föreningen. Fönstren är ett sådant område. Fönstren i en bostadsrättsförening är föreningens gemensamma ansvar och inte bostadsrättsinnehavarens. Det betyder att bostadsrättsinnehavaren varken kan renovera, byta ut eller ens måla om fönstren på utsidan utan föreningens medgivande.

Att byta ut fönstren brukar föreningen aldrig gå med på, eftersom det antagligen förvanskar fasadens utseende. Men vill du renovera fönstren varsamt, till exempel genom att byta ut fönsterglasen, kitta och måla om dem, så brukar det gå bra i de flesta fall.

Att renovera fönstren själv

Kanske är dina fönster slitna, färgen flagnar och det drar från glipor mellan fönsterbågar och karm. Om fönstren är i så dåligt skick att de anses försämra boendekvaliteten så ska föreningen bekosta en fönsterrenovering, men annars får du renovera dina fönster på egen bekostnad. Vill du komma billigare undan kan du så klart vilja renovera fönstren själv, men då gäller inte riktigt samma regler som för en husägare.

De flesta bostadsrättsföreningar tillåter inte att medlemmar renoverar själva, framför allt inte när det gäller saker som inverkar på fuktsäkerheten i byggnaden, som ju fönster i allra högsta grad gör. För sådana renoveringar krävs att man anlitar en fackman, i det här fallet en firma som erbjuder fönsterrenovering i just bostadsrätter.

Anlita proffs för fönsterrenovering

Det finns flera firmor som erbjuder fönsterrenovering i lägenheter, både i bostadsrätter och i hyreslägenheter. Det första du ska göra innan du anlitar en firma är dock att kontakta styrelsen för att få ett godkännande. Att bara ta in en firma som renoverar fönstren kan innebära att du bryter mot föreningens stadgar, något som i värsta fall kan kosta dig ditt medlemskap i föreningen. Säger du däremot till i god tid kommer du säkerligen att få din förfrågan godkänd.

Läs mer på https://www.fönsterbytebrf.se/fonsterrenovering

13 Dec 2019