Fixa trägolvet – Välj rätt ytbehandling

En av de få nackdelarna med trägolv är att kan uppstå hack, flisor och repor. Det gäller alltså att både behandla golvet så att risken för denna åverkan minskar samt i vissa fall slipa eller på annat sätt hålla golvet snyggt. Framförallt gäller det att välja rätt ytbehandling påpekar ett företag som har sin verksamhet i centrala i Stockholm. 

Välj olika behandling utifrån rum

Vilken behandling av golvet som ska väljas beror till stor del på vilket rum som golvet finns i. Men även hur står påverkan som kommer att ske på golvet. Det är ju stor skillnad mellan en barnfamilj med barn som springer in med skorna på och en hund som gärna springer fort på det glansiga golvet mot ett äldre par som är noga med att alltid ta av sig skorna vid ingången osv. 

Trappor slits ut snabbast

Överlag är det i hallen och trapporna som slitaget är som mest. Det betyder att man får lägga lite extra tid på de golv som finns där. Det golv som snabbast får missfärgningar brukar vara hallgolvet precis vid ingången. Golvet påverkas av fukt, väta och grus. En kombination som snabbt kan skapa påverkan. Här gäller det att välja golv som klarar väta så bra som möjligt men även står emot hack och vassa föremål. Orkar man inte underhålla detta golv är det helt enkelt bättre att välja klinker, plastmatta eller annat material. 

De tre behandlingsmetoder som är vanligast är lack, vax och olja. Lack skapar en tålig yttre yta på träet. Det kan alltså vara ett bra alternativ till hallgolvet. Vax skapar en skyddande yta men inte lika hård och tydlig som lack. Fördelen är att det är lätt att förbättra skyddet om man har behov av det. Att förbättra ett lackskydd är inte lika enkelt. Olja brukar användas till trappor och trädetaljer. Enkelt att hantera, lätt att olja en extra gång och lättstädat. 

Slipa vid behov

Genom att behandla golvet regelbundet kommer det att ”leva” längre. Men till slut kommer man till en punkt då det behövs större åtgärder. I så fall kan golvslipning genomföras. Det går att genomföra en golvslipning på egen hand men många väljer att anlita företag som kan hjälpa till med detta. Företag som därmed kommer ut med stora slipmaskiner som tar bort allt från missfärgningar till flisor. 

Så säger experterna

Ett företag som specialiserat sig på golv och golvslipning i Stockholm* presenterar inte bara lack, olja och vax som alternativ utan även exempelvis bets, lasyr m.m. Det finns alltså ett brett utbud och det viktiga är att välja rätt behandlingsform utifrån behov. De påpekar att många kunder inte behöver köpa nytt golv då en golvslipning kan skapa helt nya förutsättningar. Med en golvslipning och bearbetning av golvet kan det se som nytt ut, eller få en helt annan nyans och lyster. Allt beroende på hur det behandlas. Oavsett så är det betydligt billigare än att lägga ett helt nytt golv. 

*Företaget har sin verksamhet i Stockholm men har även kunder i närliggande städer så som Uppsala, Västerås m.m. Deras verksamhet består mest av golvslipning, trappslipning och plattsättning. Golvslipning går idag att beställa både hos företag som är golvspecialister och de som överlag jobbar med byggnationer och renovering så som snickare med mera.

13 May 2018