Fräscha upp och renovera bostaden

Har ni en bostad med gamla slitna fina trägolv? Trä är ett naturligt och klimatsmart material som håller länge och som blir som nytt igen då man slipar om det och ger det en ny ytbehandling.

Det är många som drömmer att ha trägolv i sin bostad. Är man en av alla de lyckligt lottade som har det ska man se till att vårda dem efter alla konstens regler. Trä är känsligt för fukt och ska därför bara rengöras med en lätt fuktad trasa. Vill man kan man även använda lite såpa men inga andra rengöringsmedel. Oljade trägolv är extra känsliga för spill. Vill man att ett oljat trägolv ska hålla sig fräscht länge ska man vara noga med att torka upp vätska så fort som möjligt. Med tiden blir ändå alla trägolv repiga och slitna, det går inte att undvika. Men de allra flesta trägolv kan man slipa om och ge en ny ytbehandling och de blir de som ny igen.

Så förnyar ni bäst era trägolv

Vid golvslipning på Södermalm och Östermalm är det inte ovanligt att man ytbehandlar nya trägolv så att de ser gamla ut. Ett riktigt gammalt slitet trägolv förstörs heller inte av att slipas utan det behåller sin gamla charm. Skulle en planka i ett gammalt golv behöva bytas ser golvslipningsfirman till att ersätta den med en likvärdig planka som passar med de övriga brädorna. Det är också viktigt att man efterbehandlar sina trägolv när de är nyslipade. Det gör att de håller bättre och länge då det skyddar träet men det påverkar också golvets utseende. Man kan exempelvis olja, lacka, vaxa och vitsåpa trägolv. Man kan även måla dem eller färga in dem så att golven går i ljust eller mörkt. Skulle man tröttna på inflygningen är det bara att slipa om golvet och ändra ytbehandling.

Dammfri golvslipning med hjälp av ROT-avdraget

Alla trägolv går att slipa och förnya bara de är tillräckligt tjocka. En professionell golvslipningsfirma kan hjälpa till att bedöma om det är möjligt och även komma med rekommendationer gällande de olika ytbehandlingarna och golvens skötsel. Prismässigt är det dyrare att anlita en golvslipningsfirma än om man gör arbetet själv men resultatet blir mycket bättre. Dessutom slipper man jobbigt slipdamm då de maskiner de använder är dammfria. Som privatperson kan man även nyttja det statliga ROT-avdraget på själva arbetskostnaden så det behöver inte bli så kostsamt.

30 Jul 2020