Golvslipning - en svår konst

Golven i din bostad kommer obönhörligen att nötas ut. Du går på dem hela dagarna, du har dina möbler stående på golvet, dina barn leker, du kanske har en hund vars tassar rispar ytan och du kanske drar in en massa vatten och smuts utifrån. Till detta så kanske du även råkar tappa något tungt föremål på golvet eller - långt ute i trapphuset - kommer på att du glömt bilnyckeln och springer in i lägenheten; bara för att inse att du har dina klackskor på dig…

Kort och gott: det finns många anledningar till varför ytan på dina golv tar skada. Men, det finns också ett bra sätt att få ett slitet golv som nytt igen. Detta genom en golvslipning och en sådan ska vi titta lite närmare på här. Om du äger en bostad i Stockholm vars golv är väldigt nötta och i behov av en golvslipning - är det då något du ska göra på egen hand eller krävs det professionell hjälp? Vi skulle rekommendera professionell hjälp och vi skulle göra det av flera olika skäl.

Anledningar till varför du ska välja professionell golvslipning

Det är enklare om vi radar upp några starka argument till varför en professionell golvslipning är att föredra framför att du utför projektet på egen hand. Innan det så ska man emellertid alltid utgå från två saker: den egna kunskapen och den egna plånboken. Har du slipat golv - och lyckats med det - tidigare så är det bara att köra på igen. Har du en lite stramare budget så kan det kanske vara bättre att hyra slipmaskiner och prova på egen hand. Kom då ihåg att provköra innan. De flesta uthyrare visar hur du ska gå tillväga på en golvyta som finns i butiken.

  • Tungt arbete. Att slipa det golv är tungt och det kräver samtidigt precision. Maskinen kan väga upp till 80 kilo, den skakar och den beter sig allmänt ryckigt. Till detta så ska man även peka på vanliga nybörjarmisstag - du glömmer att fälla upp valsen och tar därigenom mer golv, på ett ställe, än vad som är tänkt.
  • Längre hållbarhet. Anlitar du ett företag för din golvslipning i Stockholm så innebär det att ditt golv - på ett tydligare sätt - kommer att stå emot tidens tand. Inkluderas gör nämligen även en efterföljande ytbehandling som fungerar som ett skyddande lager. Här krävs kunskap för att applicera den korrekt och man kan dessutom få värdefulla råd kring vilken ytbehandling som passar bäst sett till golv och var detta ligger.
  • Rot-avdraget. Gällande priset har du två fördelar. Den ena är att du bor i en större stad som Stockholm och att du i och med det kan använda konkurrensen. Ta in flera offerter och sätt igång att förhandla; det ger dig ett lägre pris. Nummer två gäller över hela Sverige och det handlar om den generösa skatterabatt som heter Rot-avdrag. Är du berättigad att använda detta så kan du konkret dra av 30 % av den totala arbetskostnaden för din golvslipning. Dessutom helt utan någon ansträngning - beloppet dras redan på fakturan.
21 Feb 2019