Golvtäckning utan några skarvar

De som arbetar med mattläggning tycker att matta är en mycket smidig och bra variant att ha som golvbeläggning. Och det är dessutom en golvbeläggning som fått något av en renässans igen.

Troligen är det så att det man valt som yrke är det som man tycker är bäst och mest smidigt. Men de som arbetar som mattläggare i Uppsala verkar ändå vara extra nöjda med materialet de använder. Fast man som lekman kan tycka att det ser väldigt svårt och besvärligt ut.

När man ska lägga en matta så kommer den ofta i väldigt stora sjok. Det innebär att mattorna kan fylla ett rum från vägg till vägg i ett enda stycke. Vilket innebär att de är både tunga och otympliga. I alla fall om det är ett större rum som ska täckas. Man är ofta två när mattorna ska läggas ut och ändå kan det krävas vana för att få dem att ligga bra. Och även ett ganska stort tålamod. För även om mattorna kan vara någorlunda i rätt storlek så väljer man ändå alltid att skära till dem på plats. De ska ju passa perfekt med rummets väggar så att inte minsta lilla glipa eller veck uppstår.

Lägga löst eller limma

Vanligast idag är att man lägger mattor löst på golvet och kniper fast dem med vägglister. Men om det är en matta som är lite tunn så kan det ändå vara aktuellt att klistra fast den i golvet. Anledningen till att man försöker låta mattorna ligga lösa är att det är enklare den dagen man vill byta ut mattan. En klistrad matta kan sitta så hårt fast att man får bryta upp golvet för att få loss den. Om man har otur.

Fästa två våder

I vissa fall kan man inte använda sig av en hel matta utan det blir skarvar som man ska få ihop på något sätt. Hur man fäster ihop den beror på vilken typ av matta det rör sig om. Men även vilken typ av funktion som finns i rummet. Om det är ett våtutrymme så måste skarvarna vara lika täta som om det hade varit en heltäckande matta. Medan en mjuk matta i exempelvis en matsal inte behöver ha lika stora krav på hållfasthet. Förutom att den ska hålla ihop vid normalt bruk och all typ av rengöring som man kommer att behöva utföra under mattans hela livslängd.

8 Oct 2020