Gör stora förändringar i köket med små medel

Är du trött på ditt slitna och omoderna kök men saknar ekonomin för att göra en större renovering? Här kommer ett gäng smarta tips och tricks för hur man kan fräscha upp köket med liten budget.

Överallt omkring oss ser vi bilder på fantastiska och nyrenoverade kök. Ljusa, luftiga utrymmen som gjorda för glada matlagningsminnen och familjemiddagar. En verklighet som kanske känns fjärran från ens egna sunkiga kök. Men misströsta inte. Att förändra ett kök behöver inte alls vara så svårt eller dyrt som man kanske tror. Men man får vara beredd på att lägga ner lite tid och/eller arbete.

Fräscha upp med nya färger

Det absolut enklaste och mest effektiva sättet att förnya ett kök är med hjälp av färg. Köp billig färg och måla om väggarna. Kanske kan det även bli fint med en fondtapet?

Ett annat effektivt sätt är att förändra utseendet på köksluckorna. Nya luckor kan göra under för kökets utseende, men ännu billigare är det att måla eller lackera om de befintliga skåpsluckorna. Vill du inte göra det själv kan du låta en yrkesman göra jobbet. Det kommer fortfarande bli billigare än en köksrenovering eller nya luckor. Det finns till exempel professionella lackerare som utför lackering av köksluckor i Stockholm.

Som pricken över i:et kan du sedan avsluta med att byta ut beslagen och handtagen på luckorna. Även köksmöblerna kan få ett nytt lager färg eller en ny klädsel. Köp möbelfärg eller tyg billigt och plocka fram din händiga sida.

Fler tips

Apropå att vara händig, så går det även att byta ut eller sätta upp nytt kakel över diskbänken för en relativt liten peng. Det kan göra stor skillnad. Liksom att byta ut bänkskivan. Även golvet i köket kan bytas ut, och en ny plastmatta behöver till exempel inte bli särskilt dyr.

Den som är lite mindre händig kan såklart fortfarande förändra mycket i sitt kök. Man kan alltid börja med att storstäda och rensa ut. Tänk till exempel på hur en bostad fixas till inför en visning. Bort med röran och plottret. Fram med några enstaka och stilrena föremål och så få in lite grönt genom några kryddväxter i snygga krukor. Kanske en snygg kokbok som visas upp lite extra. Enkla inredningsdetaljer som nya kökshanddukar och grytlappar funkar ofta bra och kanske kan man fynda till exempel en ny lampa på second hand eller på Blocket?

8 Sep 2020