Gropar och sprickor

Har det blivit gropar i uppfarten till huset som ställer till lite problem? Det kan behöva fyllas i lite överallt för att jämna till en uppfart. Behöver du lite hjälp med att fixa till det?

Innan det bildats gropar och sprickor på vägar med asfalt kan man bara köra på. Vägen fungerar och allt är frid och fröjd. Det gäller alla andra ställen som är asfalterade också. Det finns ju trots allt andra områden med asfalt än bara vägar. Det är vanligt med den typen av vägbeläggning på parkeringsplatser och trottoarer till exempel. Ytan blir jämn och beständig och kräver inget som helst underhåll förrän det just uppstår gropar eller sprickor. Under kallare årstider med mycket frost kan det uppstå sprickor i asfalten när tjälen går ur marken. Det är då det kan vara bra att snabbt åtgärda problemet. Bara att ringa ett företag som kan sina grejer så är saken fixad på ett ögonblick.

Nya lager

Skulle det vara så att man låter sprickorna vara och tiden går börjar de förmodligen bli större och större, och groparna urholkas av väder och vind tills det blir ett större problem. Ett scenario som man helst vill undvika. Gäller det den egna uppfarten till huset eller annan byggnad kan det orsaka skador på karossen. Det är ju inte direkt en situation man välkomnar med öppna armar och stort leende. Så bäst att fylla igen så snabbt som möjligt och slippa onödiga kostnader. När man ändå är i farten kan det vara läge att fundera på om det är lika bra att lägga på ett nytt lager uppepå. Det kan ha sina fördelar för både väg och det som färdas på den.

Varm och kall asfalt

Ett lager asfalt ska helst hålla länge och vara beständigt. Det finns en hel mängt regler och bestämmelser runt detta. Lutningen på den asfalterade vägen ska vara väl avvägd så att vattnet kan rinna av och inte orsaka vattenpölar som i sin tur kan orsaka vattenplaning. Själva asfalten består av flera lager. Det finns en mängd olika asfalt som tillverkas på varierande sätt. Ett sätt är varmblandad asfalt, ett annat är lågtempererad varmasfalt, ytterligare sätt är halvvarm blandning och slutligen finns det kallblandad asfalt. Men det finns faktiskt även naturasfalt. Den har hittats i så kallade asfaltsjöar. Det finns bara fyra hittills kända asfaltsjöar i hela världen. Det finns också en trögflytande variant av asfalt i gruvor, bergbeck, den finns i själva berggrunden. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.asfalterauppfart.se/

14 Feb 2020