Har du kallt och bullrigt inomhus?

Har du märkt av att du har det kallt inomhus? Kanske är det även så att du hör ljuden utifrån tydligt? Kanske lite väl tydligt? Då kan det vara så att det är på sin plats att byta fönster.

Kyla och buller kan nämligen vara tydliga tecken på att dina fönster är dåliga. Om man bor på landet kanske ljud utifrån inte är ett problem, men bor man i stan är det en annan femma. Där är det ofta mycket som kan skapa en dålig ljudmiljö. Buller kan komma från allt möjligt. Det kan vara bilar som brummar och tutar, väg- och husbyggen som skramlar, förskolebarn som springer och skrattar, och mycket, mycket mer. Om man bara har exempelvis två glas i sina fönster, står de inte emot ljud och buller så bra. Med fyrglasfönster blir det istället väldigt bullertätt. Till och med förvånansvärt bullertätt, även mitt i stan.

Dragiga fönster

Det kan också vara så att fönstren inte är täta. Då drar det lättare kalluft genom dem, vilket inte är så skönt under de kallare årstiderna. Detta leder till att hela bostaden blir kall och man måste värma upp den mer. Både oskönt och dyrt, alltså. Att öka uppvärmningen är inte bara dåligt för plånboken, utan även för miljön. På grund av alla dessa anledningar bör man därför byta fönster. Man ska ha fönster med så låga U-värden som möjligt. Då är isoleringen bra. Ett fönsterbyte är smidigt om man tar hjälp av en fönsterfirma, de kan även kontrollmäta U-värdet åt dig.

9 Dec 2020