Hermods i Nacka – din väg till att bli snickare

Att gå bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet är en väg till att bli snickare. Det är en utbildning som finns inom Nacka kommun. En annan väg, för dig som är Nackabo, är att utbilda dig via Hermods. En skola med gott rykte och med flera yrkesinriktade utbildningar.

Har du ingen vidareutbildning efter högstadiet eller vill du utbilda dig till något nytt? Då kan Hermods vara ett bra alternativ till det nya yrket. Skolan finns över hela Sverige och har filialer på flera ställen i Stockholm, bland annat i Nacka. För dig som vill bli snickare är det utbildningen ”Träarbetare – Lärling” som gäller. Utöver Nacka finns utbildningen även i Stockholm i Botkyrka, Danderyd, Huddinge, Järfälla, Lidingö samt Nacka.

Förkunskaper

För att kunna komma in på Hermods krävs att du har grundskolebetyg eller utbildning som motsvarar detta. Det krävs även goda kunskaper inom ämnena matematik och svenska.

Innehåll

När du läser till träarbetare kommer du ges kunskaper kring hela byggprocessen som sker inom ett projekt. Detta från anläggning och gjutning till byggnation och inredning. Som snickare är man ofta den sista personen som lämnar ett projekt då man bland annat installerar kök och gör ”finsnickerier” på plats.

Några av de kurser som ingår är Husbyggnad, Orienteringskurs, Husbyggnadsprocessen, Trä 1, Trä 2 och Trä 3. Hela innehållet kan ses på Hermods hemsida vid respektive kurs.

Mycket praktik

Eftersom namnet på utbildningen är ”Träarbetare – Lärling” är det just stor fokus på lärlingsdelen. Det betyder att minst 70 % av den tid som utbildningen är på kommer att utföras på en praktikplats. Du får därmed följa med en snickare i dess vardagliga arbete. Därmed får du god insyn i arbetet, lär dig de praktiska delarna och få prova på det på ett djupare plan.

Efter utbildningen

Denna utbildning är en så kallad grundutbildning. Det är därmed första steget till att bli färdigutbildad snickare och kunna jobba som detta. De timmar som du lagt ner på utbildningen får tillgodoräknas i lärlingsboken. När du läst klart hela kursen får du även ett yrkesbevis.

Arbetsmarknad

Arbetsmarknaden över i stort sett hela Sverige är mycket god för snickare. Men den är extrastor i storstadsområden vilket gör att chansen att få jobb i Nacka eller närliggande kommun är mycket stor. Önskas däremot något speciellt jobb kan det vara en fördel att vara flexibel och vara beredd att flytta för att få möjligheten till ett bredare utbud av arbetstillfällen.

Det finns gott om framgångsrika snickarfirmor där ute. snickarenacka.com är en av dem. 

10 Dec 2018