Hitta rätt fönster inför fönsterbyte

Låter det lätt? Utan förkunskaper och erfarenhet kan det bli en utmaning, även för den händige, att byta fönster på egen hand. Bor man centralt i till exempel Stockholm har man säkerligen flera firmor i närområdet som kan hjälpa en med det. Med det i åtanke är det säkerligen många i Stockholm som också anlitar hjälp för att fixa sitt fönsterbyte. Runtom i landet – i Stockholm såväl som i mindre städer – gör man dock sitt fönsterbyte själv. Ser man till att läsa på ordentligt innan finns det ingen anledning till att man inte skulle lyckas.

Hitta rätt storlek

Idag finns mängder av olika standardtillverkade fönster på marknaden. Dessa är i vanliga storlekar och de flesta kan hitta ett fönster till sitt fönsterbyte här. Om fönsterbytet ska göras i större stad som Stockholm har du många byggvaruhus att gå till. Det kan således vara värt det att ta en tur för att undersöka utbud och priser.

Om du inte hittar rätt storlek i standardtillverkade fönster kan du behöva specialbeställa ett. Det här är givetvis något dyrare, samtidigt som leveranstiden kan vara lång. Utbudet av färdiggjorda fönster är överlag stort – men finns inte i all former, storlekar och typer.

Kolla U-värdet

Vid ett fönsterbyte bör det nya fönstret ha ett bra u-värde. Ett lågt u-värde innebär att fönstret isolerar väl, medan ett högt u-värde innebär motsatsen. Fördelarna med ett väl isolerande fönster är många och det finns inte minst ekonomiska incitament till att skaffa ett. Ju bättre ditt fönster isolerar, desto mindre kommer ditt uppvärmningssystem behöva arbeta för att hålla en behaglig temperatur i huset. Även om fönster med låga u-värden ofta kan vara lite dyrare att köpa in, är det en investering som lönar sig på lång sikt.

Vilken fönstertyp ska du byta till?

Fönsterbågar idag är inte bara av trä, som det såg ut förr i tiden. Idag kan du till exempel välja PVC-fönster, aluminiumfönster eller en kombination mellan trä och aluminium. En stor faktor för många i valet är givetvis det estetiska. Många väljer trä idag för att det helt enkelt går bättre ihop med huset eller för att det av många anses vara det som är vackrast.

Aluminium och PVC kommer dock med en del fördelar. Till exempel kräver det inte lika mycket underhåll. Har du PVC-fönster kan du räkna med att mycket lite underhåll kommer behöva göras och att det kommer att hålla under en lång tid. Har du ett träfönster kommer du att behöva utföra både fönsterbyten och fönsterrenoveringar.

Läs mer här

25 Aug 2017