Hitta rätt värmepump

En värmepump är ett miljövänligt och ekonomiskt sätt att värma upp en fastighet på. Men det kan vara svårt att veta vilken typ av värmepump som passar bäst. Här följer några användbara tips.

Att värma sin fastighet med olja eller el är dyrt och inte särskilt bra för miljön. Genom att installera en värmepump och även låta den drivas med miljömärkt el kommer man snabbt ner i uppvärmningskostnader samtidigt som man gör gott för miljön. Detta gäller alla typer av värmepumpar, även om några av dem är lite dyrare än andra att installera. Det kan ibland vara svårt att själv veta vilken typ av värmepump som passar huset bäst. Ett företag specialiserat på installation av värmepumpar kan hjälpa till att hitta den mest optimala för både fastigheten och plånboken.

Viktigt att även se om sitt hus på andra sätt

För att investeringen ska bli så optimal som möjligt ska man helst också titta på andra energibesparande åtgärder om detta inte redan gjorts. Att exempelvis tilläggsisolera vind, väggar och golv kan göra att man klarar sig med en mindre och billigare värmepump, men man får självfallet också igen sina investerade pengar snabbare. En stor del av värmen försvinner också ut genom fönster och dörrar så om de är i dåligt skick bör man byta eller renovera dessa. Valet av värmepump beror på fastigheten men även omgivningen och var man bäst hämtar energin. De olika värmepumpar som finns tar alla energi från omgivningen som bergvärme, jordvärme, luft-vattenvärme och luftvärmepumpar.

8 Dec 2020