Hur underhåller jag mitt golv på bästa sätt?

Många tror att det bara är att lägga nytt golv när det andra blivit slitet. Men sanningen är den att golvet kan hålla väldigt länge om man tar hand om det på rätt sätt. Hur gör man då det?

Ett robust, härligt och massivt trägolv kan hålla väldigt många år framöver om man bara ser till att sköta om det under årens lopp då och då. Att lägga ett helt nytt golv varje gång det blir slitage är fullkomligt onödigt, för att inte säga väldigt kostsamt både för plånboken och vår tid. Självklart blir våra golv som vi går på varje dag slitna, de får hantera både tunga möbler och saker som tappas i golvet och gör bestående märken till exempel. Men dessa saker är ingen anledning till att helt byta ut golvet, om det nu inte är så att det är fullkomligt förstört av någon anledning.

Låt golven återfå sin forna glans

Ett vackert golv av ek, furu eller bok behöver omvårdnad för att fortsätta glänsa år efter år och hålla sig i fint skick. Har man fått många små märken i golvet av barn som lekt exempelvis så finns det mycket man kan göra för att golvet ska skina som nytt igen. En del är händiga och kan mycket om renoveringar, så de kan utföra det själva. Men de flesta av oss sitter utan de kunskaper som krävs och då kan man istället anlita en firma som kommer och gör en bedömning. Om golvet är väldigt gammalt och i princip förstört så kanske det inte går att rädda, då får man lägga nytt helt enkelt. Men genom en sådan enkel sak som en golvslipning så kan ert golv återfå sin forna glans.

Tips och råd

Det finns en hel del som kan vara bra att ha i åtanke när man vill vara rädd om sina golv, och det vill vi väl alla eller hur? Våra golv blir smutsiga men även skräpiga av diverse saker som kommer såväl inifrån som utifrån. Grus och annat som dras in med våra skor riskerar att göra fula märken och repor i våra golv, så detta bör tas bort ganska omgående när man har fått in det i huset. Att alltid se till att golven är fria från skräp är svårt, men att kolla över det någon gång varje dag kan göra att ert golv håller sig finare mycket längre än vad ni har trott.

18 Jul 2020