Kan man skydda sig med målarfärg

När man tänker brandsäkerhet är det kanske larm och brandsläckare som först kommer upp i tankarna. Men det finns andra sätt att se till att elden inte har en chans i de egna lokalerna.

Så vad är det då som kan förebygga för att elden inte ska få fäste? Jo, det är faktiskt målade väggar. Visst låter det galet? Men det är sant. Det finns företag där man kan boka denna fantastiska tjänst. Färgerna har beteckningar som exempelvis R30. Bokstaven R står för resistance och siffran står för hur länge konstruktionen kan stå emot elden. Det innebär att den typen av färg kan hålla elden stången tills brandkåren kommer. På så sätt blir förödelsen betydligt mindre och chansen till räddning större. Vid stålkonstruktioner har man brandskydd upp till 60 min. Med kraftigare konstruktioner är faktiskt brandskyddet upp till 90 min. Lite som att stanna tiden tills hjälp är på plats. En kunskap som kan rädda både byggnader, företag och viktigast - liv.

Fungerar det på alla material

Just denna typen av färg fungerar på trä och stålkonstruktioner. För den som vill ha denna färg på sina väggar finns det flera olika färger att välja mellan. Andra egenskaper som färgen har är att den håller ner temperaturen och minskar rökutvecklingen vilket kan vara livräddande om det finns människor i byggnaden. Så vad händer egentligen med färgen som gör att den har dessa unika egenskaper? Jo, vid brand så bildar färgen ett tjockt skum. Hur tjock det blir beror på hur mycket färg som man har applicerat på väggen. Skummet i sig gör att temperaturerna inte sprider sig lika snabbt.

Andra tjänster

Företag som arbetar med att måla väggarna med brandskyddsmålning har oftas även andra tjänster och produkter. Det kan vara brandsläckare som kan monteras på lättåtkomliga ställen. Branddörrar och branddörrstängning är också bra. Det finns även system som vid brand gör att dörrarna automatiskt sluts och på så sätt hindrar att branden sprider sig från en del av byggnaden till en annan. Skyltar för att informera om utrymningsvägar och skyltar som informerar om var man kan hitta brandutrustning är livsviktiga i större byggnader. Tjänster som företagen erbjuder är bland annat första hjälpen kurser och HLR. Det är kurser som kan hjälpa personalen på företaget att känna att de har kontroll om olyckan skulle vara framme. Se till att lära dig mer om företagen som sprider trygghet både genom brandskyddsmålning och kurser. Läs mer om brandskyddsmålning på denna webbsida: brandskyddsmålning.net

12 Oct 2020