Klarar du att måla på egen hand?

Att måla om ett hus är lite svårare än vad många tror. Det är också därför som frågan i rubriken blir intressant. För, alla tror sig kunna måla – men få kan se tillbaka på ett tillfredsställande resultat då jobbet väl är gjort. Det är sällan någonting som syns direkt; men ett dåligt utfört målerijobb kan synas redan efter några år och där man tvingas måla om allting – till en högre kostnad. Vi kan säga att du äger ett hus i Uppsala och att du står inför att måla om fasaden på detta. Det här är de vanliga fällorna som du riskerar att falla ned i: 

  • Du tar för lätt på uppgiften

Många privatpersoner räknar med att man kan måla om huset under lediga dagar – helger i allmänhet och semestern i synnerhet. Den tidsplanen brukar sällan hålla. Semestern vill man gör annat på – något som gör att man fuskar och inte lägger ner tillräckligt med tid på exempelvis grundarbetet. Och: hur gör man om det börjar regna?

  • Du har inte tillräckligt bra utrustning

Vi nämnde vädret som en faktor som kan påverka ditt arbete med att måla om huset i Uppsala. Här skulle exempelvis ett väderskydd kunna underlätta. Det vanliga misstaget gäller dock att man inte hyr en ställning i tillräckligt god tid – om man överhuvudtaget gör det. Tyvärr så använder många privatpersoner stegar istället för en ställning. Detta ökar skaderisken och ger dessutom ett ineffektivt jobb.

  • Du väljer färg med plånboken

Skillnaden i livslängd ligger dels i hur arbetet sker och jämför man ett jobb som en målare utfört med ett jobb utfört av en privatperson så kommer den senare att – av uppenbara skäl – inte ha samma kunskaper. En målare skulle, som ett talande exempel, lägga mest tid på grundjobbet – du skulle förmodligen göra precis tvärtom. Troligt är dessutom att du skulle gå i en klassisk fälla som innebär att du väljer en billigare färg som inte håller måttet på sikt. 

Anlita en målare i Uppsala

Det vi skulle rekommendera är att man väljer att anlita en målare istället. En målare, tänker många, är inte det väl dyrt? Visst, det kostar pengar att anlita yrkesmän – men man får också mycket för dessa kronor. Dessutom så behöver det inte bli så extremt dyrt heller. I en så pass stor stad som Uppsala så finns det all anledning att jämföra priserna hos olika målare innan man skriver ett avtal. Ta in fler offerter, helt enkelt. 

Tack vare Rot-avdraget så kan du anlita en målare i Uppsala och dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Taket för Rot ligger på 50.000 kronor per och person. Kolla med Skatteverket innan så att du verkligen är berättigad att använda denna förmånliga skatterabatt 

Som nummer två så kan vi peka på att en målare och dennes tjänster ingår i ROT-avdraget. Konkret så innebär det att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration. Det enda du behöver göra är att A) kolla med Skatteverket om du är berättigad och B) vara medveten om att du har ett årligt tak att hålla dig under – för ROT-avdraget så ligger taket i fråga på 50.000 kronor per person och år. Läs här för mer information om målare i Uppsala.

22 Jan 2018