Klarar du en golvslipning själv?

Att fixa hemma och göra själv har alltid legat svenskarna varmt om hjärtat. Vissa saker är självklara gör-det-själv-projekt som nästan alla gjort någon gång, som att måla eller tapetsera en vägg, sätta upp en lampa eller byta packning i en läckande kran. Andra saker är knivigare eftersom man riskerar att skada sig själv eller bostaden, som att försöka utföra fasta elinstallationer eller ge sig på tätskiktet i badrummet.

Det hindrar förstås inte att en hel del sådana arbeten utförs hemma av lekmän, något som fungerar bra ibland men tyvärr också leder till många olyckor i svenska hem, som drabbar både personer och egendom. Grundregeln när det gäller hemmafix bör alltid vara att inte ge sig på något som man inte är hundra procent säker på att man klarar av.

Golvslipningsmaskin

Golvslipning är medelsvårt

Att slipa golv är ett bra sätt att göra sin bostad mer attraktiv och trevligare att bo i. Rent svårighetsmässigt kan man kanske säga att det är ett hantverk som ligger på medelnivå. Är man ute efter ett perfekt resultat är det så klart bäst att anlita en professionell golvslipare, men är du händig och beredd att sätta dig in i vad du bör tänka på så har du alla möjligheter att genomföra en lyckad golvslipning själv genom att hyra en golvslip.

Lätt att skada golvet om man gör fel

När det kommer till golvslipning är det dock viktigt att vara medveten om att misstag kan bli dyrbara. En golvslip är en tung och effektiv apparat och om man inte vet hur man ska handskas med den är det lätt hänt att man råkar slipa för djupt på något ställe. Sådana skador syns tydligt och är mycket svåra att reparera. Det gäller att ständigt hålla maskinen i framåtrörelse, till och med innan man sätter på den, för att den inte ska börja gräva sig nedåt i parketten.

En annan sak som kan vara svår är att slipa precis lika mycket på alla delar av golvet och att slipa jämnt. Men med lite övning får man ganska snabbt in tekniken. Men det kan kanske vara bra att inte börja öva sig på finaste stavparketten i vardagsrummet.

Hyra golvslip

En golvslip kan du hyra hos en maskinuthyrare, ett byggvaruhus eller en golvslipningsfirma Är du nybörjare får du räkna med minst ett dygn per golv. Att hyra över en helg är ofta fördelaktigt, Förutom den stora golvslipen är det bra att också hyra en mindre handslip för att kunna komma åt att slipa i hörn och längs med väggar. Det gör det lättare att få ett bra resultat.

Dammfri golvslipning

På moderna golvslipar finns det ofta möjlighet att koppla på en dammsugare för att kunna genomföra dammfria slipningar. Detta har så klart många fördelar, till exempel att du inte behöver plasta in hela lägenheten innan du börjar slipa. Du kan dessutom börja ytbehandla det slipade golvet tidigare eftersom du inte behöver vänta på att dammet ska lägga sig och sedan göra rent golvet. När du hyr en golvslip, be att få med en dammsugare att koppla på så kommer du att få ett betydligt lättare och bekvämare jobb med att slipa dina golv.

Här kan du läsa mer om hur golvslipning går till.

11 Sep 2019