Lägga parkettgolv själv

Parkettgolvet är vår vanligaste golvtyp och finns i såg gott som varje svenskt hem. Trä är ett levande, mjukt och varmt material som är skönt att gå på och som dessutom ser olika ut beroende på vilket träslag man väljer och även hur man ytbehandlar golvet. Ett parkettgolv kan dessutom varieras ytterligare beroende på vilket mönster man väljer. Trä passar bra i alla rum, kanske med en liten reservation för badrummet där det vanligen krävs ett något mer fukttåligt material.

Det finns olika typer av parkettgolv och det vanligaste nuförtiden är så kallad lamellparkett, där golvtillverkaren limmar ihop skivor, lameller på och bredvid varandra och på så vis bygger upp en golvbräda. Lamellerna läggs med fibrerna åt olika håll vilket skapar ett stabilt golv som inte drar ihop sig och utvidgas av kyla och värme på samma sätt som ett massivt golv. Ett massivt parkettgolv i sin tur läggs för hand stav för stav, och stavarna är i massivt trä. Ett sådant golv kallas äkta parkettgolv.

Lamellparkett klarar de flesta att lägga själv

Är du en van hemmafixare klarar du att lägga ett lamellparkettgolv på egen hand. Det finns några saker att tänka på, som till exempel att du alltid ska låta brädorna ligga i rummet minst ett dygn innan du börjar lägga golvet, så att träet hinner anpassa sig till rummets luftfuktighet och temperatur. Dessutom ska du alltid mäta upp rummet noga och planera i förväg hur du ska tänka i vinklar, i hörn och vid trösklar, samt hur du ska göra med golvlisterna och så vidare. Här finns egentligen inget fel eller rätt, men ju mer noggrann du är och ju mer tid och kraft du är villig att lägga ner, desto finare kommer ditt nya golv att bli.

Själva metoden för att lägga lamellparkett är enkel. Brädorna klickar i varandra och du behöver bara såga av en bräda när du kommer till en vägg. Biten som blir över används som start på nästa brädrad. Det är när man måste lägga golv vid utskjutande hörn och vid trösklar och rör som det blir lite svårare, men det finns många tips på nätet om hur man gör och det är inte alltför komplicerat.

Stavparkett – anlita golvläggare

Att lägga en massiv stavparkett ligger på en helt annan nivå, och här är det alltid bäst att anlita en professionell golvläggare med vana av parkettgolv. Varje stav läggs för sig och det är ett precisionsarbete som kräver stor noggrannhet och fokus både på detaljer och på helheten: Här klickas heller ingenting utan stavarna limmas eller spikas fast i underlaget. Den stora fördelen med ett massivt parkettgolv är att du kan få en parkett i precis vilket mönster du vill, gränserna sätts endast av golvläggarens skicklighet och din fantasi.

Billigt att anlita golvläggare i Stockholm

Det finns många golvläggare i Stockholm som specialiserat sig på att lägga massiva parkettgolv, och du bör välja en sådan golvläggarfirma om du vill ha ett massivt parkettgolv av högsta klass. Att anlita golvläggare är inte dyrt med tanke på vad man får för jobbet, och kostnaden sänks ytterligare genom ROT-avdraget, som är 30% av arbetskostnaden.

Mer om golvläggning: https://www.golvläggarestockholm.biz

11 Apr 2019