Låt en takläggare besiktiga taket

Fundera ni på att byta taktyp på ert hus? Eller kanske bara byta ut det gamla plåttaket mot ett nytt? Att renovera och byta ett tak är en större kostnad men samtidigt höjer det husets värde.

Varje år bör man precis som man besiktigar sin fasad och sina fönster också kontrollera sitt tak. Man bör till exempel försäkra sig om att fukt och vatten inte kan ta sig in. Har det stormat lite extra bör man krypa upp på taket oftare för att se så att inga takpannor hamnat snett eller vindskivor lossnat. Känner man sig osäker eller är höjdrädd kan man be en takläggare kontrollera taket. En takläggare kan även hjälpa till med att göra upp en underhållsplan och bedöma när det är dags att byta taket. Då hinner man budgetera för takbytet som ju kan vara ganska kostsamt, och utgiften kommer inte som en överraskning; man vet att om ett, två eller tre år måste taket bytas.

Regelbundet underhåll förlänger takets livslängd

Att regelbundet underhålla sitt tak gör att det får en längre livslängd. Takpannor ska exempelvis rengöras från mossa som annars gör att fukt binds i dem och gör att det underliggande taket fuktskadas. Ett plåttak är nästan underhållsfritt men kan slitas av väder och vind och behöva målas om någon gång - gör man det håller det i många år till. En takläggare kan givetvis hjälpa till med alla sorters underhåll av tak. Likaså kan de komma med goda råd om man funderar på att byta taktyp helt och hållet. Många tycker att tegelpannor är det vackraste takmaterialet men tegel är tungt och det är inte alla hus som klarar att bära upp ett tak av tegel. En takläggare kan hjälpa till att bedöma vilka slags material som är möjliga att lägga på taket.

Var noga med vem ni anlitar

Ett tak är ett av husets viktigaste ytskikt så det vill till att man anlitar en skicklig takläggare. Det duger inte med den lokala snickaren som kanske handlar det billigaste takmaterialet på byggvaruhuset. En riktig takmästare använder bara takmaterial av bästa kvalitet då både sol, vind, regn och snö sliter på taket. Funderar man på att byta sitt tak ska man kontakta några olika takläggare och be om en offert. Gå inte enbart efter lägsta pris, utan titta även på referenser och referensobjekt. Kanske finns det också en granne i kvarteret som precis bytt sitt tak och har någon de kan rekommendera.

3 Aug 2020