Linjemålning som komik och på vägar

Linus på linjen är en föregångare inom linjemålning. Han roar oss men han kan knappast ge de fördelar som vita vägmarkeringar kan. De skapar säker trafik.

Kommer du ihåg Linus på linjen? Eller är du kanske för ung för det? Han var en tecknad figur som skapades av en italiensk animatör långt innan animation blev så avancerat som det är idag. Linus skapades i ett med en vit linje – den linje som han sedan tog sig fram på och på vilken han mötte allsköns hinder och roliga grejor.

Skapande av Linus på linjen är linjemålning i sitt esse. När vi annars talar om denna sak så är det en helt annan slags linjemålning som avses. Det handlar nämligen om de linjer som markerar allt från vägfiler och riktningar till parkeringsplatser och lekområden. Det är alltså vägmarkeringar och andra typer av markeringar, vanligen på asfalt.

Bättre färger för linjemålning

De färger som används för linjemålning nuförtiden är bättre än de var förr. En del typer av vägmarkeringar kan också göras med struktur, så att det blir ett himla ljud i bilen när man råkar hamna med däcken på dem. Dessa har säkerligen räddat en och annan som varit på väg att somna vid ratten.

Linjer och vägmarkeringar lyses också upp av strålkastarljus, och reflekterar ljuset så att det blir riktigt tydligt var markeringarna är. Om du någon gång kört i mörkret på en nyasfalterad och alldeles svart väg, där man inte hunnit att måla på linjer än, så vet då säkert hur viktigt detta är.

Mer om linjemålning kan du läsa på denna sida: https://gastriketrafikmalning.se/  

4 May 2023