Liva upp huset – själv eller med hjälp av firma?

Börjar huset se lite tråkigt ut? Är trädgården ovårdad och fönstren slitna? I sådana fall kan det vara dags att liva upp det. Att koma hem till ett hus som man inte är nöjd med kan givetvis ha en viss inverkan på humöret. De flesta kan nog vara överens om att det helt enkelt är trevligare att komma hem till ett fint hus. Men vad kan man egentligen göra? Och vad kan man göra själv? Vilka jobb bör man anlita en firma för?

Måla om

Att måla om ett hus är ett ganska stort projekt, varför många anlitar en målerifirma för det. Givetvis beror det lite på. Är det ett litet och lågt hus utan särskilt många detaljer, är det betydligt enklare att göra det själv. Handlar det däremot om ett stort hus med flera våningar, kanske det är ett jobb för en målerifirma att göra. Det beror också på dina förkunskaper, hur mycket tid du har och din ekonomi.

Att anlita en målerifirma i Stockholm, om det nu är där man bor, är givetvis något dyrare. Samtidigt låter det dig jobba på andra saker på huset samtidigt som målerifirman sköter sin del av jobbet.

Lägga om tak

En takomläggning är något som inte behöver göras alltför ofta. Många taktyper har en livslängd på många, många decennier. När ett tak är slitet gör det dock att helhetsintrycket av huset kan dras ner ordentligt. Om det är läge att byta tak är det således inte något man bör skjuta upp alltför mycket.

Något man bör fundera på när man väljer tak är vilket material man ska välja. Många väljer tegel för att det är vackert, medan andra väljer betong för den långa livslängden. På låga fritidshus är det snarare vanligt med papptak. Ett annat material som är vanligt att se är plåt, som även det har en mycket lång livslängd.

Liksom med en målerifirma, är en takläggare något man kan anlita om man känner att man inte har tiden, kunskaperna eller erfarenheterna för att göra jobbet själv.

Byta fönster

Precis som med en sliten fasad eller ett trasigt tak, kan gamla och tråkiga fönster dra ner helhetsintrycket av ett hus rejält. Ett hus med nya fönster kan se nästan se nytt ut, om de utbytta fönstren var mycket slitna.

Precis som med de övriga jobben är detta något som kan göras själv, även om kanske de flesta anlitar en firma för det här jobbet. Det beror lite på husen också. Bor man ute på landet i ett trähus kanske det är enklare att göra själv, än om man till exempel bor i ett tegelhus i en förort till Stockholm.

Hitta firmorna

Att hitta firmorna som gör dessa jobb brukar vara ganska lätt. Givetvis beror det lite på var man bor. Bor man i Stockholm eller någon annan större stad är det generellt sett lättare att göra det. För de flesta är det dock inga problem – oavsett var man bor. En enkel sökning i valfri sökmotor brukar ge de flesta resultat. Om du bor i Stockholm till exempel, kan sökningen vara i stil med ”målerifirma Stockholm”. Byt ut firmatyp och stad för att hitta det som passar dig bäst.

31 Jan 2017