Måla om huset?

Är det dags att måla om huset? Hus bör målas om åtminstone vart 20 år. De stora temperaturväxlingarna som vi har i vår kalla Nord, som kanske snart inte är så kall längre, kräver att våra hus ska klara av temperaturer på så gott som 40 grader; från minus 20 till mer än plus 20 grader. Dessuom ska huset klara av nederbörd av olika slag. Höstar och vårar brukar innehåll just stora temperaturväxlingar. Det kan vara plus 10 på dagarna och minus 5 på nätterna eller mer. Då kan det både blåsa, regna och snöa, vilket sliter en hel del på våra hus. Då kan huset behöva en renovering med jämna mellanrum.

Så målar du om huset

Om du inte anlitar ett professionellt företag som håller med målare i Täby, vilket kan vara till nytta, om man råkar bo i Täby (annars kan man googla efter "målare" och sedan skriva in sin hemort i Googles sökmotor), bör du först kontrollera fasaden. Du bör se efter plankor, om huset är av trä, eller andra skador som du bör reparera innan du målar om huset. Har du flagnag målarfärg, bör du slipa ner den. När du väl har slipat ner allt som är slitet, eller ersatt med nytt material, kan du måla om huset.

Så målar du med ny färg 

Om du vill ha en ny färg på huset, vet du väl om att du måste ansöka om bygglov? Jo så är det. Man måste ansöka om bygglov om du avser att ända färg på huset, eller om du byter fasaden med nytt byggmaterial som har en annan färg. När du väl har fått bygglovet till ditt hus, är det som när man målar om; du bör kontrollera så att det inte finns skador på huset och som bör åtgärdas innan du målar det. När det är gjort, kan du grundmåla det. När grundfärgen har torknat, kan du sedan måla det i den färg som du önskar.

Anlita professionell målare

Vill eller kan du inte måla själv, kan du förmånligt anlita en målarfirma som kommer ut och målar huset åt dig. Med Rot-avdraget kan du ner priset rejält, men har du använt dig av det redan, kan du inte få mer än totalt 30 procent av arbetskostnaden per år och per person. Ändå är en tredjedel en stor del av priset vilket gör det oerhärt förmånligt att anlita målare för målningen av huset. Lycka till!

20 Aug 2018