Man kan göra ett fönsterbyte till en rimlig kostnad

Har du som husägare kommit till den dagen då dina fönster tjänat ut sin rätt och det är dags att genomföra ett fönsterbyte så behöver inte det – som det i många fall tidigare gjorde – innebära en väldigt hög kostnad. Detta förklaras av att du idag har ett större urval och att du inte på något sätt är bunden till att välja fönster av trä – som av hävd är dyrare. Det finns även – om nu träfönster skulle vara ditt val – många olika modeller där som har en varierande kostnad.

Ett fönsterbyte är dessutom något som du kan använda ditt rot-avdrag för och där du anlitar exempelvis en snickare för att byta ut dina fönster, installera dina ny och där du drar av 30% av arbetskostnaden på din deklaration och får summan tillbaka på skatten.

Urvalet av fönster och rot-avdraget är två stycken faktorer som gör ett fönsterbyte idag billigare än vad ett sådant var förr. Oavsett kostnad dock så ska man alltid se ett fönsterbyte som en investering och detta på grund av att fönster som måste bytas i allra högsta grad påverkar uppvärmningskostnaden i ett hus. Detta då de släpper ut den varma luften inifrån och släpper in kall i huset – en kombination som gör att man betalar för mycket och att man dessutom får ett sämre inomhusklimat.

Det vi tänkte göra här är att räkna upp några för- och nackdelar med två olika fönstertyper som kanske kan hjälpa dig den dagen du ställa inför ett fönsterbyte. Enligt följande:

  • Plastfönster – fördelar: plastfönster är vädligt billiga och du slipper dessutom underhåll. Väljer du att genomföra ett fönsterbyte och där du investerar i plastfönster så kommer ditt årliga underhåll att sträcka sig till att du tvättar av dem. Nackdelar: Ja, det rent estetiska talar fortfarande – trots att de blivit snyggare – mot att välja plastfönster och särskilt om ma n har ett hus byggt av trä. Dessutom så är de svåra att reparera; får du en spricka så måste du förmodligen helt byta ut ditt plastfönster mot ett nytt sådant.
  • Träfönster – fördelar: Fönster av trä är snyggare och de håller över en längre tid om man sköter dem på rätt sätt. Nackdelar: priset för ett fönsterbyte med träfönster blir högre än ett motsvarande med plast. Dessutom så krävs det underhåll och där du varje år slipar, putsar och vid behov målar dina fönster.

Ett alternativ till att byta fönster är att göra en fönsterrenovering. Det kan du läsa mer om här

19 Apr 2017