Mytomspunna kalkfärgen

Kalkfärg har blivit omåttligt populärt. Åtminstone att titta på och njuta av. Många är fortfarande lite ängsliga för att själva måla med den. Men det behöver man verkligen inte vara!

Kalkfärg är här för att stanna och har så varit ett bra tag. Det är något med den där råa, ruffa ytan, men som ändå utstrålar så mycket värme. Det blir direkt ombonat och välkomnande. En kalkmålad vägg är aldrig platt och tråkig. Trots alla dessa fördelar, är som sagt många ändå rädda för att använda den. Varför? kan man undra. Dels handlar det nog om att man inte vet hur man ska måla med den. Dels handlar det om att man tror att det ska vara en känslig färg, där fläckar är svåra att få bort.

Hur ligger det till?

Att den ska vara svår att måla med är enkel att dementera. Det är lätt. Fatta bara en tjock pensel och dra vanliga penseldrag eller kryssdrag. Se till att måla hela ytan på en gång, så att färgen inte hinner torka mellan dragen. Om man trots allt ändå tycker att det verkar för knepigt med kalkfärg, kan man alltid ta hjälp av en professionell målare istället.

Är den känslig för smuts då? Om man inte lägger på en sealer efter målningen så ja, då är den känslig. Men av denna anledning bör man alltså stryka på en sealer. Helt plötsligt tål den då både slitage och vattenstänk. En bra sealer låter dessutom kalkfärgen behålla sin matta elegans. Lycka till! Mer info kan du hitta på denna sida: målarebromma.nu

26 Mar 2021