När du vill bygga en altan

Funderar du på att bygga en altan till din villa? En villa utan altan är nästan otänkbart. De flesta vill kunna sitta bekvämt utomhus, då är en altan nästan obligatoriskt och nödvändigt för att det ska vara möjligt. Egentligen är det inte svårt alls att bygga en altan, om det är så att den ska vila direkt på marken.

Anlita snickare om du vill ha altan högre än 60 centimeter

Svårare blir det om den ska stå på pålar och tomten runt villan är kuperad. Då är det bäst att anlita en snickare i Uppsala som arbetar med att bygga altan i Uppsala. Det gäller nämligen att man kan räkna ut höjden, omfattningen och vilka plintar som behöver gjutas för bygget. Det är ett mer avancerat bygge än att bygga direkt på marken med reglar och sedan klä den med trallar.

Sedan bör du bygga staket kring altanen, om den är högre än 60 centimeter över markytan. Därtill krävs det en trappa, eller i varje fall ett eller flera trappsteg som gör det möjligt att komma upp och ner för altanen. Bor du i ett souterränghus, kan du behöva altan som kanske byggs på höga pålar, beroende på var det är som du vill ha altanen.

En altan till villan i Uppsala ökat värdet på huset. Det blir ju som ett extra rum på somrarna. Väljer du dessutom att glasa in altanen kan du göra det möjligt att vistas på altanen även under vårar och höstar. En sådan ska underhållas för att den ska hålla. Så hör gör du för att underhålla altanen.

1. Olja in den vart tredje år

Om du oljar in den vart tredje år, vet du att din altan håller för många år framåt. En altan som inte är inglasad får utstå mycket väder och vind. Det sliter på altanen och sliter på de ytor där man går, såsom trappsteg till exempel.

2. Ha mattor som skyddar altanen

Vill man inte olja in den, kan man i så fall måla altanen. När man har gjort det kan man lägga mattor på den. Då bör man avlägsna mattorna när det regnar så att det inte ligger våta mattor mot altanen. Då kan den fuktskadas, vilket man inte vill.

3. Se över altanen vart femte år

Med jämna mellanrum bör du se över altanen och byta ut trasiga delar i altanen. Riv bort det som eventuellt är trasigt på altanen och bygg med fräscht byggmaterial. På det sättet ser du till att förlänga hållbarheten på altanen.

9 Jan 2019