När man vill fräscha upp sin lägenhet

Vad finns det för renoveringar som kan behöva göras av en lägenhet? Får man renovera sin hyreslägenhet och i så fall vad får man göra? När ska man ta hjälp vid renovering och hur går man tillväga?

Om man äger sin egen lägenhet så kan man göra det mesta inom renovering så länge det inte förändrar strukturen på själva huset, eller gemensamma ytor. Det innebär exempelvis att man inte själv kan fatta beslutet om att byta balkong eller fönster, måla om fasaden eller börja slå ut väggar. Men en förändring av ytskiktet och byte av kök exempelvis, kan man göra utan att fråga föreningen. Bor man däremot i en hyreslägenhet så kan man förändra vissa saker utan att fråga, som att måla om väggarna till exempel. Det enda man då riskerar är att få återställa lägenheten till sitt ursprungliga skick om värden inte uppskattar färgvalet eller utförandet av renoveringen. Säkrast är att kontakta värden om man har några funderingar på förändringar som man vill göra. Kanske kan värden också tycka att förändringarna behövs och antingen stå för både materialet och arbetet, eller så kanske man själv utför arbetet men värden betalar för materialet.

Slitage och ålder

Vad som behöver renoveras beror dels på materialets tålighet och det slitage som det utsätts för. Ett laminatgolv som sett sina bästa dagar behöver bytas ut helt, medan ett parkettgolv kan få nytt liv genom en enkel slipning och ny behandling. Väggar och köksluckor kan piggas upp med färg, men glöm inte att vara mycket noga med underarbetet. Badrum brukar hålla i många år, så länge inte någon skada sker som påverkar fuktspärren. Men när det gäller vitvarorna så brukar de behöva bytas ut efter max tio års användande, beroende på hur mycket de använts. Och det kan medföra att man samtidigt passar på att byta ut köksinredningen, golv och ytskiktet på väggarna.

Hjälp vid renovering

När man vill ha hjälp med renovering av sin lägenhet så är det alltid en god idé att börja med att fråga värden, föreningen eller grannarna. Kanske finns det hjälp att få i huset eller så kanske någon granne också renoverat och har något företag som de kan rekommendera. Ett nöjd kund-betyg slår alltid högt för trovärdigheten och som ett kvitto på att ett bra jobb utförts. Men glöm ändå inte att alltid ta en offert och att skriva ett ordentligt avtal. Vi tipsar att läsa mer om lägenhetsrenovering på denna sida: https://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu

9 Jul 2020