Rätt isolering avgörande när du bygger hus i Göteborg

Valet av isolering har stor betydelse i en kustnära stad som Göteborg. Sprayisolering med polyuretanskum i många fall bästa lösningen.

Vid ett husbygge bör man redan på ett tidigt stadium bestämma sig för vad man ska ha för isolering. Isoleringen är husets ”kläder”, som gör att kylan hålls ute och värmen inne på vintern, och tvärtom på sommaren. Ett välisolerat hus är lagom varmt året om och känns alltid bekvämt att vistas i. Dessutom får det betydligt lägre energikostnader än ett sämre isolerat hus.

Det finns flera typer av isolering, både vad gäller tekniker och material. Länge har olika typer av glas- och mineralull varit vanliga vid isolering, då i form av skivor som sätts in i väggarna och i vissa fall på vinden, där man också kan lägga lösull. Men på senare år har så kallad sprayisolering eller sprutisolering blivit allt vanligare, eftersom det nästan alltid går snabbare att isolera på det sättet och isoleringen blir mer heltäckande.

Isolering i Göteborg

Du som bor i Göteborg vet att vädret kan vara hårt, och att isoleringen är av avgörande betydelse för hur bekvämt huset blir. Göteborg ligger alldeles vid havet, och är både fuktigt och kallt om vintrarna. Ibland kan temperaturen halka långt under tio minusgrader. Även om somrarna krävs god isolering, eftersom det då i stället kan bli väldigt varmt i Göteborg. Då hjälper isoleringen till att hålla värmen ute, så att inomhusmiljön blir behaglig att vistas i.

Med en god isolering minskar dessutom behovet av att skaffa en luftvärmepump för att hjälpa till med värme och kyla, även om det så klart alltid är ett bra tillskott för att sänka energikostnaderna. Men isoleringen ska alltid sättas i första rummet. Även marknadens bästa luftvärmepump får svårt att göra sitt jobb i Göteborg om inte isoleringen är på plats först.

Sprayisolering med polyuretan

Polyuretan är ett material som har många olika egenskaper, och kan se olika ut. Det kan vara massivt, i skumform, hårt eller mjukt. I grunden är polyuretan en sorts plast.

Polyuretan har även väldigt goda isolerande egenskaper och är dessutom fuktavvisande, vilket skiljer materialet från andra vanliga isoleringsmaterial. I skumform är det mycket lätt att spruta ut och det fäster direkt mot alla typer av material. Det gör att när skummet sprutats ut och härdat, så sluter det tätt kring rördragningar och andra känsliga områden och bildar en kompakt isolering som skyddar huset och som dessutom är elastisk nog att följa med i husets fuktrörelser.

Man kan sprayisolera huset på flera sätt

Man kan sprayisolera både på vind, tak och i väggar, beroende på husets beskaffenhet. Har man krypgrund fungerar sprayisolering utmärkt att spruta på underifrån, och man får då upp temperaturen på nedervåningen avsevärt.

På samma sätt kan man sprutisolera på vinden för att ge huset en ”mössa” som håller värmen inne och kylan ute. Du ska alltid konsultera en expert på sprayisolering i Göteborg med polyuretan innan du bestämmer dig för på vilket sätt du vill att ditt hus ska isoleras.

Läs mer på https://www.isoleringgöteborg.nu/

4 Dec 2019