Renovera trappan, eller köpa en ny?

Om den knarrar, är sliten och kanske till och med ful. Då funderar du kanske på om du ska renovera trappan, eller köpa en ny? 

När trappan har gjort sitt 

Har man en trappa i sitt hem används den förmodligen ganska flitigt dag in och dag ut. Det är inte ovanligt att stegen börja knarra, färgen släpper och att den blir allmänt sliten. Då är det dags att göra något åt det eftersom den troligtvis tar upp ganska mycket fokus oavsett var i hemmet den är placerad. Vad ska man då välja – renovera den eller byta ut den helt och hållet? Här ger vi några olika vinklar på hur man kan tänka kring problemet, samt vilka alternativ som finns. 

Bevara känsla och stil 

Ett skäl till att behålla trappan och renovera den istället för att byta ut den är om man har en speciell stil och känsla i sitt hus som man vill bevara. Har man till exempel en gammaldags eller lantlig stil passar det inte att sätta in en modernt utformad trapp med stilrena finesser och annat. I det här fallet kan man faktiskt få ett bättre resultat genom att lägga lite tid på renovering även om det känns som ett tråkigt och tidskrävande projekt. 

Byta ut mot något mer modernt 

Vill man däremot sätta en ny stil eller känsla i sitt hem kan man med fördel byta ut den gamla knarrande trappen mot en ny och mer modern variant. Det finns otroligt mycket att välja bland när det gäller just trappor, både rejäla och klassiska varianter samt stilrena och väldesignade. Den nya trappan kan fungera som en utstickande detalj, speciellt om den är centralt placerad och tar upp mycket fokus så kan det vara en rolig idé att sätta in en helt ny. 

Kostnadsfråga 

Hur vida man ska renovera upp den befintliga trappan eller köpa en ny kan givetvis också vara en kostnadsfråga. Trappor finns som sagt att köpa i en mängd olika modeller och även i en mängd olika prisklasser. En billigare variant med klassiskt utförande kostar drygt 7000–9000 kronor men kommer då oftast helt obehandlade. En mer modern och stilren variant kan kosta uppemot 30 000 kronor.

Även för en trapprenovering kan kostanden skilja sig mycket beroende på hur omfattande arbete som krävs. Behöver man bara fräscha upp den med lite färg blir et såklart inte så dyrt men behöver man byta ut stegen och annat blir det både dyrare och mer tidskrävande. Sedan beror det såklart även på om man klarar av att utföra renoveringen själv eller om man kommer behöva anlita en hantverkare. 

Vad passar dig bäst? 

Har trappen gjort sitt finns det alltså många saker att fundera på innan man kan fatta ett beslut. Det man kan börja med är att kontrollera vilket skick den faktiskt är och vilka åtgärder som behövs. Kanske blir det både billigare och enklare att köpa en ny men vill man gärna bevara en speciell känsla bör man överväga att istället utföra en grundlig renovering.

7 Mar 2020