Så förbereder du dig inför en golvslipning

Vad ska du tänka på om du vill slipa golvet själv? Hur ska ett golv slipas och vad behöver du veta? Det kan finnas många frågor som behöver svar inför den stora uppgiften att slipa ditt golv.

För det första bör du se till att du har rätt material hemma. Du behöver lite olika verktyg som sickel och slipkloss. Fil är ett viktigt verktyg, några hamrar och en dammsugare är också på sin plats. Det är även viktigt att införskaffa en andningsmask så du slipper dammet i lungorna och ett knäskydd om du behöver ligga på knä för att arbeta. Ja, så skall du förstås ha hyrt eller köpt en slipmaskin eller två och slippapper i olika grovlekar. Både för maskin och för handslipning där ingen maskin kommer åt. Golvslipning kräver sina olika redskap för att det ska bli riktigt bra.

Viktigt att tänka på följande saker

Börja med att göra rent golvet. Använd ett grovt sandpapper första gången du slipar. Det räcker sällan med en omgång. Först slipas det översta lagret bort och sedan kommer själva finliret. Du byter för varje varv till finare och finare papper. Kom ihåg att fälla upp valsen när du ska starta slipmaskinen. Ha en mindre maskin till hands för att komma åt och kunna slipa utmed kanterna längs golvet. Har du en kantslipmaskin kan det fortfarande vara så att du inte kommer åt i de allra minsta utrymmena. De som är längst in bland alla vinklar och vrår du kan stöta på. Då blir det till att ta till nävarna och slipa för hand.

Processen hela vägen

Tvätta först golvet riktigt noga. Skruva ner alla synlig skruvar och dra bort gamla spikar utan funktion. Kolla golvet och välja grovlek på pappret. Ta sedan fram och sätt igång den stora slipmaskinen. Slipa kanterna genom att föra maskinen längs med väggarna. I hörn kan du behöva ta till en trekantsmaskin. Sedan gäller det den stora ytan. Gå sakta framåt och skjut maskinen ömsom framåt ömsom bakåt så att den berör ytorna lika mycket. Kör så vidare tills du ser att golvet är plant och inga spår av lack, smuts eller annat är kvar. När den grova pappret har gjort grovjobbet är det dags för det finare för att slipa bort alla spår av slipmärken. Byt till finare och finare tills golvet är klart. Rensa fogar, kratsa slipdamm och dammsug sedan.

7 Apr 2020