Så gräver du ett hål

Det finns många anledningar till att man kan behöva gräva ett hål. Ofta kan det vara för att bereda plats för en installation på tomten, men det kan lika gärna handla om att gräva ett hål i skogen när man är ute och tältar. Här talar vi om det förstnämnda, det vill säga att gräva lite större hål – hål som man ofta behöver hyra grävare från en uthyrningsfirma. Innan man sätter igång finns det saker som är bra att känna till.

Planera grävandet

Börja med att se till att det inte finns någon risk för att du gräver sönder ledningar, eller annan nedgrävd infrastruktur, när du arbetar. Det finns tjänster online (i offentlig regi) för att ta reda på detta. Om du fortfarande känner dig osäker kan du ta kontakt med kommunen för att fråga om råd. Se till att inte börja gräva djupt förrän du faktiskt är säker på detta. Att gräva där det finns ledningar kan komma med flera konsekvenser. Förutom att ganska stora kostnader kan uppstå, finns det också en risk att du måste börja om med arbetet på annan plats inom din tomt.

Markera hålet

Innan du börjar gräva är det bra att markera hålet på något sätt. Om inte det här görs finns en risk att hålet blir lite mindre eller större än du hade tänkt dig från början. Oavsett hur säker man känner sig är det lika bra att göra markeringen. På så vis kan man vara säker på att det verkligen blir rätt. Var gärna lite generös med storleken. Många gånger är det bättre att ha ett lite större hål än ett lite mindre. Är det lite större är det enklare att korrigera i efterhand.

Hyr grävare

Gräv bara för hand om du verkligen behöver (eller om du tycker om att träna). Ska du gräva ett större hål är det nästan ett måste att hyra grävare. Det finns många maskinuthyrningsföretag runtom i landet med grävare som inte behöver vara alltför dyra att hyra. Hör gärna av dig till flera olika företag för att göra en prisjämförelse.

Om du inte ska hyra förare också är det extremt viktigt att vara noga med säkerheten. För det första gäller det att ha ett B-körkort, men har man lite erfarenhet bör man noga se över funktioner och skydd. Är du osäker bör du hitta ett maskinuthyrningsföretag som gärna svarar på dina frågor (vilket är de flesta). Är det ett område du inte bör tumma på, är det säkerheten. 

2 Aug 2018